KINGS OF KUNG FU

KINGS OF KUNG FU

6.5

Nostalgia s majstrami bojových umení

Recenzia na PC verziu

Stačí si prečítať názov hry a bude vám jasné, o čom Kings of Kung Fu je. Skromná bojovka síce nemôže konkurovať veľkolepým sériám ako Mortal Kombat či Tekken, ale ponúka niečo, čo ocenia najmä priaznivci klasických karate a kung fu filmov - nostalgiu.

Príbeh v Kings of Kung Fu vlastne nie je. Štrnásť najlepších borcov sveta (s bossom 15 a možno časom ešte nejakí pribudnú)  si to rozdá v ringu, aby nakoniec víťaz získal filmový kontrakt. Tvorcovia sa ani neunúvali rozvíjať zápletku a jednoducho predhodili hráčovi viac ako tucet bojovníkov (vrátane dvoch žien), z ktorých si treba vybrať svojho favorita a vytrieskať všetkých ostatných.  V ďalšom režime sa môžu proti sebe postaviť dvaja hráči na jednom PC, pričom je možné meniť nastavenie klávesov alebo použiť joystick. Okrem toho je v ponuke samostatný boj proti ľubovoľnému AI protivníkovi, a dokonca aj duel dvoch CPU, ktorý len pasívne sledujete.

Každý bojovník má vlastný štýl a špecifické pohyby, ktoré si môžete vyskúšať v tréningovom režime s pasívnym protivníkom. Základy však zvládnete rýchlo. Stačí len kombinovať štyri pohybové klávesy s dvomi tlačidlami na údery a dvomi na kopy. Keď pri útoku protivníka pôjdete smerom dozadu, budete sa kryť. S tým sa dá pohodlne vystačiť vo všetkých zápasoch, ale môžete sa naučiť aj zložitejšie kombinácie klávesov a vyskúšať rôzne kombá. Je ich mnoho a dajú sa prehliadnuť v zozname, ktorý je súčasťou menu hry.

Kings of Kung Fu
Kings of Kung Fu Kultová filmová scéna v hernom prevedení.
Kultová filmová scéna v hernom prevedení.


Kings of Kung Fu Bojovníci majú rôzne štýly. Niektoré postavy sú efektnejšie, iné menej.
Bojovníci majú rôzne štýly. Niektoré postavy sú efektnejšie, iné menej.


Kings of Kung Fu Test. Ktorý herec má takéto pohyby a vypracované telo?
Test. Ktorý herec má takéto pohyby a vypracované telo?





Koncept hry je veľmi jednoduchý, ponuka módov úplne obyčajná a možnosti v boji dosť obmedzené. Čím je teda táto hra zaujímavá? Spája reálnych bojovníkov, ale aj ikonických hrdinov z béčkových filmov (väčšinou) z minulého storočia, ktorí si to medzi sebou rozdávajú v ringu. Mladším hráčom vybraný sortiment asi veľa nepovie (no pár majstrov spoznajú), ale veteráni si so slzou v oku spomenú na pirátske videokazety so znudeným prekladateľom, čo  monotónnym hlasom sám predaboval všetky postavy filmu do češtiny.

Mená bojovníkov v hre sú síce skomolené alebo úplne zmenené (určite kvôli autorským právam), ale podoba je nepopierateľná. Viete, že John Deux je vlastne Frank W. Dux, ktorého vo filme Krvavý šport stvárnil Jean Claude Van Damme. Dokonca je prítomný aj jeho najväčší protivník Chong Li (Bolo Yeung), hoci v hre patrí medzi menej vydarených borcov. Číňan s opileckými pohybmi je inkarnácia Jackie Chana vo filme Drunken Master. Holohlavý mních reprezentuje všetky snímky s majstrami z legendárneho čínskeho chrámu, a dokonca si dovolím tvrdiť, že je to mladík z klasiky 36 komnát Shaolinu.  Karatistka v kimone zas vyzerá ako Cynthia Rothrock (hrala napríklad v China O'Brien, Martial Law).

Ako by to bolo, keby medzi kráľmi kung fu chýbal Bruce Lee?  Samozrejme, že ho v hre nájdete, hoci pod krycím menom, ale s jasne definovaným štýlom a hercami, ktorí mu asistovali vo filmoch Príchod draka (černoch s afro účesom) a Cesta draka s dnes už priam kultovým Chuckom Norrisom. Dokonca je skopírovaná aj rímska aréna, kde boj čínskeho učiteľa a jeho najznámejšieho žiaka prebiehal. A keď už je reč o učiteľoch, nechýba ani Bruceov majster Ip Man (z filmov, kde ho stvárnil Donnie Yen). Z trochu iného súdka je azda najznámejší reprezentant štýlu Muai Thai -Tony Jaa z filmu Ong -Bak.

Pätnásť arén zavedie hráčov do rozmanitých prostredí. Okrem spomínaného rímskeho kolosea je to čajovňa, Harlem, chrám, dojo, prístav, továreň, zimná krajina či bambusový háj. Jednotlivé prostredia sú šité konkrétnym bojovníkom na mieru. Nečakajte tam však žiadne interaktívne objekty
 
Grafika hry je presne taká ako obsah produktu - nie príliš náročná, nie veľmi moderná. No tvorcovia ani nechceli, aby pôsobila ako nextgen. Ide predsa o klasické filmy prevedené do hry a tým najlepšie pasuje vizuálny retro štýl. - dokonca si môžete aj zaškrtnúť položku, ktorá ešte viac navodí starý filmový štýl. Zvuky sú obstojné, len neustále pochvaly v boji „very cool" vôbec nie sú „kúl" a veľmi rýchlo začnú liezť na nervy. Hudba je však celkom príjemná a zahrňuje bezmála 20 rôznych melódií v retro štýle.

Kings of Kung Fu je celkom zaujímavá nostalgia, ktorej priaznivci starých béčkových filmov kadečo odpustia. Lenže ani pri najväčšej snahe to nestačí na to, aby pri hre vydržali viac ako pár večerov. V hlavnom režime sa hráči pokúsia vyhrať turnaj s dvomi - tromi postavami, pár hodín budú búšiť do svojho kamaráta, ale potom tam už ani tých skalných nič neudrží. Ak hľadáte poriadnu dynamickú bojovku, ku ktorej by ste sa často vracali, kráľov kung fu môžete pokojne obísť, ani za tých 10 € vám to totiž nestojí. No ak máte chuť na príjemnú, i keď pomerne strohú nostalgickú prechádzku s majstrami bojových umení, Kings of Kung Fu sa vám zavďačí.

Kings of Kung Fu
Kings of Kung Fu Kto postúpi do ďalšieho kola?
Kto postúpi do ďalšieho kola?


Kings of Kung Fu Dôležité je nielen udierať, ale aj blokovať súperove kopy a výpady.
Dôležité je nielen udierať, ale aj blokovať súperove kopy a výpady.


Kings of Kung Fu Aj keď sú mená skomolené alebo úplne zmenené, väčšinou dobre viete, o koho sa v skutočnosti jedná.
Aj keď sú mená skomolené alebo úplne zmenené, väčšinou dobre viete, o koho sa v skutočnosti jedná.






napísal uni 22.7.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
KINGS OF KUNG FU
+ známi herci a majstri bojových umení z klasických kung fu filmov
+ dostatok arén a prostredí
+ príjemná nostalgia
- chudobný herný obsah a málo režimov
- niektoré postavy a bojové štýly sú menej efektné
- dlhodobo nemá čo ponúknuť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.0 GHz, 4 GB RAM, 256 MB VGA, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Digital Tribe / Jae Lee Productions
Štýl: Bojovka
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19512)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk