Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Niektorým hrám o prežitie praskajú servery vo švíkoch, iné postávajú v prítmí. Ktoré sú ktoré?

pridal roberto 23.4.2016 o 10:54 pod hry
Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

Survival multiplayerovky. Je ich už viac než dosť, väčšinou v ešte nedolaďenom stave a na rozdiel od napríklad MOBA hier, ktorým sme venovali predchádzajúci prehľad, sa zväčša vyhýbajú free-to-play modelu. Tak ako máte vedieť, do ktorej sa oplatí dať svoje peniaze? Desiatky a stovky hodín zábavy sľubujú všetky a takmer každá má základňu verných fanúšikov, ktorí vám radi obšírne vysvetlia, prečo je práve táto úplne najlepšia. My sa ale pozrieme na počty hráčov. Nie na to, koľko sa autorom podarilo predať v takej alebo onakej akcii, ale s pomocou Steamcharts zistíme, koľko hráčov by ste teraz našli online.

DayZ 5 500 hráčov (priemer súčasne hrajúcich hráčov za posledných 30 dní)

Trochu zjednodušene sa dá povedať, že s DayZ to všetko vypuklo, vtedy to ale ešte nebola samostatná hra. V roku 2012 sa začali množiť správy, že už starší vojenský simulátor Arma II v uplynulých mesiacoch nečakane predal státisíce kusov, a to iba preto, že ľudia bez záujmu o taktickú zábavu začali svojim kamarátom závidieť mod, v ktorom záhadný vírus premenil časť obyvateľstva Chernarusu na zombíkov a hráčovou úlohou je prežiť stretnutia s nemŕtvymi a zabezpečiť si prísun vody a jedla, palivo, ale aj lieky, obväzy a muníciu potrebnú aj k obrane pred inými hráčmi. Ale keď už niekto má zbraň a náboje a ten druhý nemá zbraň, ale v batohu môže mať jedlo a vodu... No nezastrieľali by ste si? Autor Dean Hall bol upodozrievaný, že sa nechal inšpirovať novým kultovým TV seriálom The Walking Dead a on sám o mode hovoril ako o anti-hre, pretože porušoval základné pravidlá – byť k hráčom férový a nefrustrovať ich. A makať hodiny na hľadaní zásob a výzbroje a potom ľahnúť po jedinej strele do hlavy, to je frustrujúce až za hrob.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Posuňme sa ale do súčasnosti. Samostatnú hru DayZ naštartoval Dean Hall, ale vývoj bol na jeho vkus príliš zdĺhavý a dnes už je vývoj pod kontrolou českého vydavateľstva Bohemia. Day Z je synonymom multiplayerových survival hier a od mnohých nasledovníkov sa odlišuje dôrazom na realistickosť, ktorú mu ešte stihol vtlačiť bývalý vojak novozélandskej armády Dean Hall. Pôvodný koncept s craftingom, upgradovaním zbraní a výstroja a množstvom užitočných predmetov v batohu sa pomaly rozširuje o funkčné vozidlá, množstvo divokých zvierat a budovanie útočíšť a pokroky robí aj grafika. Day Z je už ale medzi nedokončenými Steam Early Access hrami od decembra 2013 a stále v alfa-verzii a zdá sa, že veľkej väčšine hráčov už došla trpezlivosť. Na hru, ktorá už dávno predala vyše 3 milióny kópií, je priemer 5 500 súčasne hrajúcich hráčov naozaj málo.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Don't Starve Together 4 700 hráčov

Maličká standalone expanzia malej 2D hry od malého nezávislého štúdia má momentálne takmer rovnaký počet hráčov ako DayZ. Inak ale porovnávame neporovnanteľné. Táto hra nie je primárne PvP, nestretávajú sa v nej desiatky hráčov a 21. apríla vyliezla z early access, takže je už hotová a čerstvo naleštená.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

H1Z1: Just Survive3 400 hráčov
H1Z1: King of the Kill9 200 hráčov

H1Z1 sa druží hesla: “Zmena je život“. Hra sa začala predávať pod patronátom Sony, teraz už ale patrí nezávislému štúdiu. Menej realistická a viac arkádová MMO mala prejsť cez Steam EA ako nôž maslom a nasadiť F2P model, ale vietor túto loď zavial úplne iným smerom. Pôvodnému otvorenému svetu sa v súčasnosti venuje málo pozornosti, zato mod King of the Kill bol odseknutý od pôvodnej hry a funguje ako samostatná hra. Základom úspechu sú pravidlá populárneho modu Battle Royale. Preživší sú hodení do arény, hľadajú zbrane, upravujú výstroj, popri tom sa vzájomne vraždia a nakoniec sa už iba vraždia. Chytľavá hrateľnosť krátkych zápasov, rozmýšľanie za pochodu a rôzne stratégie prežitia sú čím ďalej populárnejšie. Battle Royale ale ponúkajú viaceré hry a technicky i hrateľnostne nedokončené King of the Kill nakoniec nemusí byť najlepšou voľbou.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Ark: Survival Evolved 35 800 hráčov
Ark: Survival Of The Fittest 2 000 hráčov

Konečne niekto dokázal utíšiť hlad po zábavnom nezmysle s dinosaurami, mamutmi, obrím hmyzom a ďalšími potvorami prežívajúcimi kdesi pánubohu za chrbtom. Toto nie je človek vs. dinosaurus, toto je človek na chrbte tyranosaura vs. brontosaurus, alebo človek na chrbe raptora vs. človek na chrbte šabľozubého tygra, alebo všetci proti fantastickej príšere, ktorá našťastie nikdy neexistovala. Popri tom funguje združovanie do kmeňov, crafting i výstavba obidlí, ale nič hardcore, hlavná je zábava a dinosaury. Ark sa rozdelil úplne rovnako ako H1Z1, ale s odlišným výsledkom. Masívnemu úspechu sandboxu to neuškodilo, pokým o F2P Survival Of The Fittest zatiaľ nie je veľký záujem.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Rust 25 700 hráčov

Hráči sa môžu sťažovať na dlhý vývoj, na dve vrecia problémov spojených s prechodom na nový engine, vyhodenie zombíkov, na menenie pravidiel a atmosféry hry, na nemožnosť vybrať si pohlavie, rasu a telesné parametre svojho avatara, ale aj tak neodolávajú jeho príťažlivosti. Miesto zombíkov čiastočne zastanú zmutované zvieratá a dôležité je heslo: “Človek človeku vlkom!“, a to platí aj v otázke zabíjania kvôli potrave. Mňam.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

The Culling 3 000 hráčov

Prečo hrať Battle Royale mod nejakej hry, ak tu bude hra od najhlbších základov navrhnutá tak, aby z pár základných pravidiel vyťažila maximum? Ešte čerstvá novinka v Steam EA trpí nedostatkom obsahu a detskými chorobami, ale na každom rohu sa hovorí o obrovskom potenciáli hry s jednoduchými pravidlami, upravovaním vlastností avatara a získavaním zaujímavých perkov.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

The Forest2 400 hráčov

Toto je vlastne primárne singleplayerová hra, preto odlišná od všetkých vyššie zmienených a možno by na tomto zozname ani nemusela byť, ale autori už poctivo ladia kooperáciu s nemalým potenciálom hlavne pre dobrých kamarátov alebo páry.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

7 Days to Die7 100 hráčov

Od decembra 2013 súputník DayZ a Rust s menším zameraním na PvP a väčším priestorom pre crafting a dokonca hĺbenie baní a budovanie obrany proti nočným nájazdom zombíkov. Hre pomohlo nedávne vydanie buildu Alpha 14, ubližuje jej pomalý rozbeh po prechode na engine Unity 5.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Dying Light3 000 hráčov

Opäť primárne singleplayerová hra, ale s online kooperáciou 4 hráčov s možnosťou špecializácie prostredníctvom stromu schopností. Tiež má 3vs1 mod s tromi živými a jedným mutantským zombíkom.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Project Zomboid590 hráčov

Nie veľmi pekný trpaslík medzi survival hrami s multiplayerom, ale vysoko cenený úzkou komunitou ako výborný survival simulátor.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Hurtworld 1900 hráčov

Hra so svetom rozdeleným na príjemné chudobné a extrémne nebezpečné púštne či zasnežené a hlavne vzácnym lootom prekypujúce oblasti. Lákala na hardcore výzvu pre skúsených hráčov, pár mesiacov po vydaní sa jej ale nedarí zastaviť odliv hráčov.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Star Forge 3.7 hráča
Reign Of Kings558 hráčov

Veľká časť vyššie zmienených hier sa už dlhší čas drží v Steam Early Access, ale to nie je najhoršie, čo sa hre môže stať. Štúdio Code}{atch stihlo behom 15 mesiacov vydať dve podobné survival multiplayerovky, predávajú sa ako plnohodnotné hry, ale málokto, s výnimkou cheaterov, by ich nazval dokončenými.

Ktorú survival multiplayerovku sa oplatí zahrať?

Do zoznamu sa samozrejme nemohli zmestiť všetky obľúbené hry, kde je jedným z primárnych cieľov samotné prežitie a umožňujú spoločnú hru viacerých hráčov. Aspoň zmienku si určite zaslúžia 2D sidescrollovacie sandboxy Terraria a Starbound, z free-to-play hier je najobľúbenejšia Unturned.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20251)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk