Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry

Zavítali sme do Brna, kde nás čakali prednášky a hry na konferencii Game Access '16.

pridal rolan 24.4.2016 o 12:07 pod hry
Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry

HRY > NOVINKY >

Jar je v plnom prúde a s ňou aj kopa herných eventov. Nedávno sme vás informovali o prezentácií hry Overwatch a o finále WGL 2016 vo Varšave. Tentoraz sme si pre zmenu odskočili do Brna, kde sa konal Game Access 2016, na ktorom ste sa mohli aj sami zúčastniť, vďaka našej súťaži o lístky. Išlo o úplne prvý ročník herného summitu, organizovaného spoločnosťou GameDev Area. Cieľom bolo priviesť vývojárov, programátorov, dizajnérov, investorov a jednoducho všetkých, koho zaujímajú hry na jedno miesto. Sídlom eventu bol hotel Bobycentrum v blízkosti centra Brna.

Tu sme si mohli počas dvoch dní vychutnať desiatky skvelých prednášok od zamestnancov známych herných štúdií - Bohemia Interactive, 2K Czech, či Remedy. Prítomní boli aj slovenskí vývojári z Pixel Federation, alebo autori vesmírnych a stredovekých inžinierov – Keen Software House. Program bol tak naozaj plný a ponúkol nám unikátny pohľad pod pokrývku tvorby hier. Dozvedeli sme sa, ako sa tvoril zvuk v hre Quantum Break – najnovšej pecke od Remedy, alebo ako sa tvorcom ARMA III darí spolupracovať s ich komunitou. No a niektoré prezentácie neboli len vyslovene o samotných hrách, ale aj o hernom biznise a produkcii ako takej.

Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry

Okrem prednášok sa však na akcii nachádzala aj Indie Expo zóna, kde sa mali šancu zviditeľniť menšie aj väčšie indie štúdia. Zúčastnili sa napríklad slovenskí gamifi.cc, ktorých titul The Great Wobo Escape sme spomínali aj v našom zozname 10 slovenských hier za rok 2015. Okrem toho nám ukázali aj svoj najnovší prototyp, ktorý nápadne pripomínal legendárneho Crasha Bandicoota, no aj množstvo mobilných endless runnerov. Uvidíme teda, akých ďalších hier sa od tohto štúdia dočkáme a samozrejme im držíme palce. 

Medzi väčšie projekty patrí aj Planet Nomads od českých autorov – Craneballs. Predstavili jeden zo svojich ranných alfa buildov. V hre sa skrýva veľký potenciál, môže vám pripomenúť No Man's Sky, či Space Engineers, avšak podľa ich vlastných slov sa od zmienených titulov snažia odlíšiť, a to najmä primárnym zameraním na survival prvky. Prieskum a budovanie tak budú hrať v tomto titule druhé husle a hlavné tu bude samotné prežitie. Autorov aj samotnú hru čaká ešte dlhá cesta a sme naozaj zvedaví, ako to celé dopadne.

Českí alda-games zasa pracujú na hardcore zombie shooteri s názvom Killing Room, ktorý môže osloviť najmä náročnejších hráčov. Hra ponúkne procedurálne generované miestnosti, množstvo nepriateľov, perkov a vypätých momentov. Potrápite sa aj pri titule BlackHole od štúdia FiolaSoft, ten je dostupný na Steame už približne rok, no neprestávajú na ňom pracovať. Ide o logickú skákačku, ktorá obsahuje niekoľko unikátnych mechaník, ale aj pekný vizuálny štýl a dabing českých a slovenských youtuberov.

Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry

Ak máte chuť tvoriť hru, veľkosť tímu, ani rozpočet nie sú obmedzením. To potvrdila aj hŕstka prototypov od študentov informatiky. Ďalej nás zaujala krátka príbehová hra Brighten up the Life s prenádherným vizuálom, ktorého autorom je jeden človek. Podobne na tom bol Mariusz Szypura s logickou hrou Steamborg, no a prekvapivo dobre vyzeral aj Port-Strike, postavený na novom Unreal Engine 4.

Game Access 2016 sa vydaril a my sa tešíme na ďalší ročník. Mali sme príležitosť vypočuť si zaujímavé herné prednášky, zahrať menšie aj väčšie hry a prototypy, no a čo je na tom najlepšie - priamo aj podiskutovať s ich tvorcami. V rámci konferencie prebiehala aj súťaž a hlasovanie v rôznych kategóriách. Víťazom hlasovania návštevníkov sa stala spomínaná hra Planet Nomads. V kategórii o najlepšiu grafiku zasa vyhral titul Novus Inceptio, po stránke gameplayu sa porote najviac pozdával Chameleon Run a cenu najlepšieho študentského projektu získali účastníci z FI MUNI za hru Ghostory. Nezabudli sme pritom samozrejme ani na vás. Už čoskoro vám rozdáme hry, ktoré sa nám podarilo ukoristiť.





Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry  Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry  Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry
Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry  Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry  Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry
Game Access '16 - keď Brno ovládnu hry
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (1)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20365)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk