Aké slovenské hry vznikli v roku 2015?

Rozhodli sme sa predstaviť vám niekoľko titulov z roku 2015, ktoré vznikli na Slovensku, či v rukách slovenských vývojárov v zahraničí.

Aké slovenské hry vznikli v roku 2015?

HRY > NOVINKY >

 

Aké slovenské hry vznikli v roku 2015?

Slovensko na mape herného sveta zanechalo svoju stopu aj v roku 2015 http://www.sector.sk/novinka/112254/ake-slovenske-hry-vznikli-v-roku-2015.htm

Posted by SECTOR.sk on Sunday, February 7, 2016

 

Hry nepatria k nášmu najväčšiemu kultúrnemu exportu, aj tak ale Slovensko na mape herného sveta zanechalo svoju stopu. V minulosti to boli napríklad kvalitné hry ako Chaser, Kult: Heretic Kingdom, či dnes už legendárny Spellcross. A máme tu aj veľmi úspešné spoločnosti, ako sú napríklad bratislavskí Pixel Federation, ktorí sa pomaly dostávajú aj za hranice FB a mobilných titulov. Ak by sme ale aj medzi vami spravili anketu o tom, koľko slovenských titulov poznáte, pravdepodobne by nedopadla najlepšie.

Aj preto sme sa rozhodli predstaviť vám niekoľko titulov z roku 2015, ktoré vznikli na Slovensku, či v rukách slovenských vývojárov v zahraničí. Navyše chceme aj ilustrovať súčasný stav, kedy sa nedá jednoznačne povedať, že nejaká hra je slovenská alebo iná. Tímy tvoria vývojári z rôznych krajín, často ani nesídlia na jednom mieste, ale každý pracuje inde, no a aj kapitál prichádza z úplne iných krajín, ako ilustrujeme na niektorých príkladoch.

Cube Life: Island Survival

Ešte predtým, než sa na WiiU objavil Minecraft tam vyšiel titul Cube Life: Island Survival a stavím sa, že ste ani len netušili, že jeho autori sídlia v Michalovciach. Štúdio Cypronia možno poznáte, pred 10 rokmi ešte ako Cypron stáli za niekoľkými PC titulmi, no odvtedy zmenili trochu názov a poriadne smer. Zaťali vyvíjať tituly pre platformy Nintenda a minulý rok priniesli svoj zaujímavý, no aj kvalitná klon Minecraftu, ktorý sa slušne uchytil medzi komunitou. Taktiež minulý rok priniesli drobnú WiiU aplikáciu My Style Studio: Notebook.

Memory Line

KneeGo môžete poslať ako autorov mobilných hier a aplikácií, čo je vlastne aj najpočetnejšia skupina hier, ktoré u nás vznikajú. Minulý rok predstavili jednoduchý mobilný titul Memory Line, ktorý preverí vašu vizuálnu pamäť. Ku koncu roka vydali aj ďalší mobilný titul – Jarda in Tatras. A ako asi tušíte, musíte v ňom českému horolezcovi pomôcť dostať sa čo najvyššie.

Memex: Space Wars One

Ďalšou mobilnou hrou, ktorá u nás vznikla, je Memex: Space Wars One. Je to top-down letecká sci-fi akcia v tradičnom štýle s rýchlou hrateľnosťou a tradične sympatickým vizuálom, ktorý je doplnený elektronickou hudbou. Svoje stroje môžete vylepšovať, čo sa bude hodiť proti vlnám nepriateľov. Hra je dostupná zadarmo.

AirAttack 2

V podobnom duchu je aj mobilná akcia AirAttack 2 od štúdia Art in Games, avšak sci-fi prostredie je nahradené druhou svetovou vojnou a nechýbajú ani zmeny perspektívy v niektorých akčných pasážach, či súboje s bossmi. Osloví aj veľmi slušným 3D spracovaním a orchestrálnym soundtrackom.

Jungle Crush & Panda Bomber

Zo Slovenska sa môžete vydať aj do džungle v logickom mobilnom rýchliku Jungle Crush od ElitApps. Štúdio vzniklo v roku 2014 a na svoje konto si v minulom roku pripísali aj titul Panda Bomber in Dark Lands, ktorý nadviazal na Hero Panda Bomber. Firma je však registrovaná v UK. V Panda Bomberovi už nespájate drahokamy rovnakej farby, ale je to skôr variácia na Bombermana so zvieratkami.

The Great Wobo Escape

The Great Wobo Escape od Gamifi.cc je chytľavá mobilná stealth hra s veľmi peknou grafikou a aj zábavným a zaujímavým konceptom o robotovi, ktorému musíte pomôcť v úteku. Štúdio sídli v Brne a tím tvoria českí a slovenskí vývojári. Hra by vám navyše nemusela byť úplne cudzia, keďže sme sa jej venovali už aj na Sectore a zdá sa, že svoje ambície naplnila.

Air Conflicts: Pacific Carriers (PS4)

Pacific Carriers vlastne nie je novou hrou, po prvý raz vyšla už v roku 2012 a známu sériu oživila prídavkom lietadlových lodí. Okrem toho ponúkla aj zábavnú a jednoduchú hrateľnosť, ktorá je pre sériu tak typická. Minulý rok sme sa však na oblohu nad Pacifikom vrátili opäť a to vo vylepšenej verzii, ktorú Games Farm pripravili pre konzolu PS4. Hra autorom pomohla udržať sa nad vodou v ťažkých časoch a teraz sa tak môžeme tešiť na ich ďalšie tituly.

On the farm

Mr.Fox and friends je malé štúdio z Nitry, ktoré sa zameriava na veľmi špecifickú časť trhu. Vo svojej sérii s Pánom Lišiakom prinášajú hry pre tých najmenších, navyše v edukatívnej forme. Deti sa tak pomocou tabletov a mobilov môžu učiť rozoznávať farby, taktiež sa učia určovať čas, no a minulý rok sa mohli vybrať na farmu a spoznávať zvieratká.

Future Factory

Továreň budúcnosti výrazne čerpala inšpiráciu zo sci-fi diel Karla Čapka, no tú jej autori okorenili aj slušnou dávkou roguelike elementov pri snahe priniesť na mobilné platformy hru, ktorú ponúkne rovnaký zážitok ako konzolové tituly. A hra naozaj slušne zabavila a aj poriadne potrápila. Ak máte Windows Phone, nemala by uniknúť vaše pozornosti. Koncom roka Fun 2 Robots vydali aj ďalšiu mobilnú záležitosť – Die in Style, na ktorej opäť pracoval zmiešaný tím autorov.

Biathlon Mania

Powerplay Manager v súčasnosti patria medzi najznámejšie slovenské štúdiá a taktiež sa im aj veľmi slušne darí. Vo svete bodujú svojou online sériou športových titulov. Preslávili sa hokejom, zabodovali aj skokmi na lyžiach, no a aktuálne o hráčov bojujú aj vo svojom biatlonovom titule, pre ktorý získali aj Dušana Šimočka, slovenského olympionika.

Seaport

Pixel Federation vám taktiež asi netreba predstavovať, no vedeli ste o tom, že v minulom roku vydali titul Seaport? Zatiaľ o ňom veľa nehovorili, no je už vonku a môžete ho hrať. Ak vás hra zaujíma, viac sa o nej dozviete na FB alebo na oficiálnej stránke. V zásade ide o námornú variáciu ich populárnych vláčikov, ale s možnosťou prejsť si veľkou časťou histórie lodnej dopravy. V prístave vám tak môžu kotviť päťstoročné plachetnice aj moderné tankery.

Pop Voyage & Pizza Ninja Story

Štúdio Inlogic sa už dlhé roky venuje vývoju mobilných titulov a minulý rok priniesli dvojicu noviniek. Pop Voyage je klasická match3 hra s príbehom Suzie, ktorá putuje balónovým svetom. Hra obsahuje 6 epizód, z ktorých každá má 20 levelov. V novembri vydali aj Pizza Ninja Story, ktorá pripomína Fruit Ninja. Ponúka viac ako 90 levelov, možnosť vylepšovať svoju katanu a taktiež si v nej môžete založiť vlastnú kuchyňu.

Frankenstein: Pán Smrti

Frankensteina si možno pamätáte aj z našej recenzie. Je to hidden object adventúra, v ktorej budete najmä riešiť rôzne hádanky a postupne odkrývať príbeh Victora Frankensteina. Za hrou stoja slovenskí autori sídliaci v Brne a vytvorili ju aj s pomocou ruského kapitálu. Hra tak ilustruje skutočnosť, o ktorej sme písali už v úvode článku. Navyše ako nám ukazuje Steam, svojich fanúšikov si našla a nie je ich málo.

Legendarium

Minulý rok sme sa dočkali aj hry z Prešova. Volá sa Legendarium a stojí za ňou štúdio Functu. Najzaujímavejšie na nej je, že bola vytvorená s úmyslom podpory cestovného ruchu na severovýchode Slovenska. Ponoríte sa tak do legiend miest ako Snina, Kežmarok, Levoča alebo Bardejov, pričom sa stretnete aj s osobnosťami ako je napríklad Lietajúci Cyprián. Hra má jednoduchú grafiku a aj mechanizmy, no svoj účel plní.

Tankzone Battle

Slovenský autor Lukáš Hanák vydal minulý rok na Steame titul TankZone Battle. Titul postavený na Unity 3D engine ponúka akčné boje dvoch tímov tankov v jednoduchom ale pekne spracovanom 3D prostredí. Autori hovorí, že sa pri tvorbe pravidiel nechal inšpirovať hrou Counter-Strike a základom je či už zničiť nepriateľské tanky, alebo obsadiť kontrolné body.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk