Recenzia knihy: Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu

RPG sériu Brány Skeldalu, ktorá sa po rokoch dočkala tretej časti, mnohí hráči veľmi dobre poznajú. Z rovnakého univerza však čerpá aj kniha Jindřicha Rohlíka, ktorá je prvou časťou z plánovanej ságy.

pridal Possol 29.6.2016 o 11:51 pod iné
Recenzia knihy: Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu

INÉ > NOVINKY >

Brány Skeldalu hráči poznajú ako legendárny krokovací dungeon z dielne Jindřicha Rohlíka. Knižný román sa od hry dejovo neodkláňa a už podľa prvého dielu série sa dá rozpoznať zaujímavý svet plný neočakávaných udalostí. Tie sú zabalené v lákavej dejovej línií.

Legenda o Rovenu je prvý diel knižnej série, v ktorom spoznávame jednotlivých hrdinov. Tí sú zároveň aj hlavným ťahákom celej knihy. Dialógy, ktoré vedú, sú plné humoru, satiry a nedokážu nudiť v žiadnom okamihu. 

Dôležitá je trojica úplne rozdielnych postáv, ktoré sa spoločne dostanú na ostrov Roven. Každý úplne nedobrovoľne. Čarodejnica Elvíra je vyhodená z kráľovstva kvôli tomu, že potajme spávala s kráľom. Potom je tu bojovník Wahargem, ktorý v poslednej chvíli utiekol zo šibenice (nikto nevie ako) a divadelník Filip - veľmi neobľúbený vo svojom divadle. Všetci traja menovaní sa objavia na lodi, ktorá je postavená z neexistujúceho dreva a cestujú na ostrov, ktorý síce existuje, ale len v predstavách. Filip musí na lodi drhnúť podlahy, Wahargem je pripútaný na sťažeň, no a Elvíra si užíva na palube s námorníkmi.

Samotný ostrov Roven má bohatú históriu. Obyvatelia využívajú magické možnosti ostrova, ktoré tam zostali z minulosti. Napríklad majú žabu, ktorá slúži ako mobilný telefón, magické útočné palice, koč, ktorý nepotrebuje konský záprah. Lenže mágia postupne ubúda a súčasníci o nej vôbec nič nevedia. Zároveň je drvivá väčšina obyvateľstva voči problémom slepá a len hŕstka jednotlivcov sa ich snaží riešiť. Jednému z nich v deň svadby zmizne snúbenica a práve vtedy sa na pevnine zhodou okolností objaví prvýkrát za XY rokov niekto, kto nie je ostrovan.

Recenzia knihy: Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu

Príbeh je rozpletaný postupne a až na posledných stránkach knihy všetko do seba zapadne ako jednotlivé kúsky puzzle. Každá jedna postava je tu dôležitá a nejakým spôsobom zaujímavá. Niektoré znenávidíte a iné si naopak obľúbite. V samotnom nosnom príbehu sa pritom nič veľké nekoná, všetko sa v tejto časti len rozbieha, zoznamujete sa s hrdinami a s kulisami. Snáď najviac sa toho udeje v prvej polovici knihy, potom až na konci. Pre skladanie príbehu sú to však všetko dôležité udalosti a ani jedna tu nie je len preto, aby zaplnila hluché miesto.

Pre fanúšikov RPG Brány Skeldalu môže byť otázkou, čo to má okrem príbehu a postáv spoločné s hrou. Autor sa o vie svoje univerzum veľmi pekne postarať a niektoré pasáže v knihe viac pripomínajú scenár videohry ako knižný román. Sú to svieže momenty, ktoré nevyrušia zo samotného čítania, ale zároveň pôsobia zaujímavo a vo svete kníh celkom inovatívne.

Keď zabudneme na to, že sú postavy vlastne rôzne RPG triedy (bojovník, čarodejnica atď.), aj samotné riešenie niektorých situácií pripomína hru. Nič nie je prvoplánové a neruší dej, ale v iných románoch fantasy žánru sa to takto konkrétne nevyskytuje. V tomto smere sú zaujímavé dve lokality: Les dryád a palác slúžiaci aj ako väznica. 

Spestrením knihy je oficiálna mapa Rovenu, ktorá je plne farebná a detailná. Vďaka nej sa viete zorientovať, kde sa približne odohráva dej. Tiež potešia ilustrácie, ktoré sú čiernobiele, ale krásne. Samotný prebal rovnako možno hodnotiť pozitívne a určite bude ozdobou knižnice.

Najväčšou nevýhodou pre čitateľa je snáď len fakt, že je to prvý diel a na pokračovanie si musíme nejaký ten čas počkať. Kto nepohrdne odľahčenou fantasy, ktorá sa odohráva v obľúbenom a zaujímavom svete, nech po knihe siahne - urobí len dobre. Legenda o Rovenu sa pritom nevyhýba ani kritike súčasného sveta. Aj keď len okrajovo, ale predsa. Jindřich Rohlík (ktorý sa už sám predstavuje ako Skeldal) je majster slova a písať jednoducho vie a navyše naozaj zaujímavo.

Recenzia knihy: Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu

 

 

Názov:              Brány Skeldalu: Legenda o Rovenu
Autor:               Jindřich Rohlík
Vydavateľstvo:   Straky na vrbě
Počet strán:       360


Knihu si môžete zakúpiť už teraz na stránke kníhkupectva Martinus





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk