Pre koho je určená služba Xbox Game Pass? Čo ponúka?

Bližšie sme sa pozreli na novú predplatenú službu pre Xbox One hráčov, ktorá je už dostupná aj u nás. Čo a za koľko ponúka?

pridal matus_ace 24.9.2017 o 11:14 pod hry
Pre koho je určená služba Xbox Game Pass? Čo ponúka?

HRY > NOVINKY >

Aktuálna konzolová generácia sa nesie v znamení veľkých zmien. Transformuje sa celý biznis ako ho poznáme. Retail klesá, digitál stúpa a firmy sa tomu musia prispôsobiť. Prakticky každá jedna hra je už od začiatku generácie dostupná v deň vydania už aj v digitálnej podobe. Hranie už teda ani na konzolách nie je o tom, že si idete do obchodu pre krabičku, z ktorej potom vkladáte disk do mechaniky. A ide to ešte ďalej. Transformujú sa aj hráči a možnosti hrania. Hráč chce čo najvýhodnejšie čo najširšiu ponuku, firma zase chce stály a pravidelný príjem. Inšpirácia Netflixom a inými streamovacími kanálmi sa odrazila v zavádzaní nových predplatných služieb.

Jednou z nich je aj Xbox Game Pass, o ktorom sa vie už dlhšie, no až od Gamescomu bola služba oficiálne dostupná aj u nás. Môžete začať zadarmo s testovacím členstvom na 14 dní a ak vás ponuka zaujme, môžete si zaplatiť plné členstvo. To vás vyjde 6,99€ mesačne. Microsoft zatiaľ nepredstavil plány na dlhšie predplatné, napríklad na ročné, no pravdepodobne niečo také bude v prípade, keď sa táto forma služby osvedčí. Predplatné môžete zrušiť, ak sa rozhodnete, že už oň nemáte záujem.

A čo v ňom dostanete? Prístup k viac ako 130 hrám, čo je už celkom slušná knižnica. Všetky tieto hry môžete počas doby predplatného stiahnuť zadarmo a hrať na svojom Xboxe. Žiadne streamovanie, žiadne trial verzie. Aj keď v ponuke nájdete aj Xbox 360 hry, služba je dostupná len na Xbox One, čo je možno trochu škoda. Xbox Game Pass, podobne ako Xbox Live Gold členstvo, prináša aj zľavy na hry. Ak totiž hra je v ponuke a stiahnete si ju, hrať ju môžete len po online kontrole, či ste členom Game Pass a len po dobu, počas ktorej členstvo máte a hra je v rámci neho dostupná. Microsoft totiž bude hry v Passe rotovať, no zatiaľ z neho žiadne pravdepodobne nezmizli.

Ak chcete niektorú z hier nastálo, máte možnosť si ju kúpiť so zľavou 20%. Na DLC pre jednotlivé hry je zľava 10%. Ako som už spomínal, v ponuke je aktuálne viac ako 130 hier z dvoch generácií Xboxu, pričom sú zastúpené rôzne žánre, nájdete tu novšie aj staršie hry a nájdete tu aj klasiky, ktoré pre aktuálnych hráčov priniesla Sega v rámci  svojich kompilácií, napríklad Streets of Rage 2. Nechýba ani bohatá indie ponuka a nájdete tu tiež známe a aj menej známe hry, ak chcete skúšať niečo, čo ste v minulosti prehliadli.

Ponuku musím hodnotiť veľmi kladne. Snáď až na športy sú tu všetky žánre hojne a rovnomerne zastúpené. Z tých veľkých tu nájdete len NBA 2K16 a WWE 2K16, čo je ale pochopiteľné, keďže väčšinu licencií vlastní EA a to ich vydáva vlastne vlastnej EA/Origin Access služby. Prekvapí pekná ponuka bojoviek, aj keď sú zväčša staršie. Taktiež tu je zopár adventúr, čo je na konzolách dosť menšinový žáner. Nechýbajú série od Microsoftu, takže tu nájdete Halo 5, 5 častí Gears of War série a Fable tituly. Osobne oceňujem naozaj veľké množstvo hier s lokálnym multiplayerom, kde naozaj máte z čoho vyberať.

Čo mňa osobne najviac zaujalo? Možnosť vyskúšať si hry, ktorým som sa vyhýbal. Nie preto, lebo boli zlé. Aj kvalitné hry, v ktorých som ale nemal istotu, a tak som do nich nešiel. Poznáte to. Nájdete hru, ktorá síce vyzerá zaujímavo, ale poviete si, že až v zľave, lebo neviete, či je to pravé pre vás. Napríklad ReCore, ktorá tu je dokonca v novej Definitive Edition. Pre vás to ale môže byť napríklad remaster Resident Evil 0, lebo vám pri vydaní na GameCube hra ušla, prípadne Screamride, alebo aj nenápadný indie titul The Flame in the Flood, či ťahovka Massive Chalice. Podobných titulov je tu veľa, takže je aj veľká šanca, že v tom všetkom nájdete nejaký stratený poklad.

Pre koho je určená služba Xbox Game Pass? Čo ponúka?

Musím pochváliť organické zakomponovanie Xbox Game Pass členstva. V konzole sa pridá do vášho profilu a už si len môžete listovať v ponuke, čo by ste ale aj očakávali. Dokážete sa k nej dostať aj cez Xbox stránku, kde si tiež stačí hru len pridať a Xbox si ju už neskôr stiahne. To isté umožňuje aj Xbox aplikácia vo Windows 10, takže vlastne nemusíte byť ani pri konzole, keď si do nej plánujete sťahovanie hier. Ponuka je síce súčasťou mobilnej Xbox aplikácie, avšak tam sa len dočkáte hlášky, že už ste majiteľom daného produkty po kliknutí na hru, nedokážete si ju pridať do radu na sťahovanie. Hry sú radené podľa žánrov, zamerania, odporúčaní a aj podľa toho, či hľadáte retro, indie, alebo AAA produkciu.

Tá najdôležitejšia otázka ale stále zostala nezodpovedaná. Komu je vlastne určená služba Xbox Game Pass? Snaží sa zapáčiť všetkým – dostupnosťou, jednoduchosťou, šírkou ponuky a aj zastrešenými žánrami. A aj keď môže osloviť mnohých, ak sa považujete za hardcore hráčov, či vám ide len o exkluzivity, mnohé z týchto hier už máte dávno za sebou. Skôr ju vidím ideálnu pre nových hráčov na Xboxe, prípadne viac casual komunitu, ktorá sa len chce dobre a relatívne lacno zahrať. Ostatní si tu tiež môžu nájsť niečo, čo ušlo pomedzi prsty, no je otázne, koľko toho bude. Možno zostanete pri jednej hre, možno si ich vyberiete desiatky.

Teraz bude záležať na tom, ako bude Microsoft podporovať Xbox Game Pass službu a ako ju dokáže vyvážiť s ponukou Xbox Live Gold, kde každý mesiac hráči dostávajú štvoricu hier. Netreba ale zabúdať na to, že aj v začiatkoch streamovania toho na Netflixe veľa nebolo. A ostáva nám len dúfať, že sa bude ponuka rozrastať o ďalšie zaujímavé a aj novšie hry, prípadne vedľajšie možnosti. Potešili by trial verzie, ako to má EA/Origin Access, prípadne zakomponovanie Groove služby v rámci tohto predplatného.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk