Aké boli najväčšie slovenské hry?

Aktuálne vydanie Vivat Slovakia v Early access a ohlásenie Kingdom Come II nám ukazuje, ako sme ďaleko od Česka vo vývoji hier. Ale aké hry sme vlastne priniesli?

pridal saver 21.4.2024 o 13:32 pod hry
Aké boli najväčšie slovenské hry?

HRY > NOVINKY >

Aktuálne vydanie Vivat Slovakia v Early access a následne ohlásenie Kingdom Come II nám ukazuje, ako sme vo vývoji hier ďaleko od Česka vo vývoji hier. Ale aké hry sme vlastne priniesli? Pozrime sa na tie najväčšie. Nedá sa to porovnávať s českou produkciou, kde sú výrazne vyššie investície a kam nakoniec veľa Slovákov odchádza. Niekedy až tak, že sa aj primárne slovenská hra robí v Česku. Napríklad Beat Saber je síce vyrobený v Čechách, ale slovenskými autormi. Niekedy tak hry nie je úplne jednoduché lokalizovať.

Nedá sa povedať, že by sa na Slovensku hry nevyvíjali, ale väčšinou sú pre absenciu investícií menšie a z indie sféry. Už sa to však začína vzmáhať a máme tu niekoľko väčších vývojových firiem. 

 

 

Vivat Slovakia (akčná adventúra - 2024, PC)  [viac o hre] [dojmy]

Síce Vivat Slovakia nie je v ideálnom stave, ale je to zatiaľ naša jediná hra v otvorenom žijúcom meste. Prakticky tak v ňom o 20 rokov dostávame našu Mafiu. Síce zatiaľ nie tak kvalitnú, ale je tam základ a potenciál. Ostáva čakať ako to autori dotiahnu. 

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Way of the Hunter (lovecká - 2022 / PC, Xbox Series XS, PS5) [viac o hre] [recenzia 8.0]

Zrejme najväčšia naša hra poslednej doby je Way of the Hunter. Je to lovecký žáner, ale vizuálne pekný, hrateľnostne slušný. Plus neustále je rozširovaná a fanúšikovia poľovačky si tak hru užijú. Je to od Nine Rocks Games firmy, ktorá patrí pod Embracer.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Beat Saber (hudobná - 2018 / VR) [viac o hre] [recenzia 9.0]

Beat Saber síce nepatrí k veľkým hrám obsahom, ale je to masívna hra dosahom. Je to hudobný VR titul, ktorý sa stal veľmi populárnym prakticky na každom VR systéme. Je to spomínaný titul pôvodnom z Česka z firmy Beat Games, ale firmu založili a hru vytvorili Ján Ilavský s Vladimír Hrinčár. Firmu už medzitým odkúpila Meta a Ilavský z nej tento rok aj odišiel.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Workers & Resources: Soviet Republic (manažment - 2019 / PC) [viac o hre]

Manažmentovka socialistického mesta rovnako pekne zaujala a síce je ešte v early access, už koncom roka by mala prejsť do plnej verzie a ponúknuť, ako voľné budovanie mesta, tak aj kampaň. Je to slušne prepracovaná hra a má potenciál. Hru vyvíjalo košické 3Division, ktoré pracovalo aj na niektorých Air Mission a Air Conflicts hrách

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Trainstation séria (manažment - od 2015 / mobil)

Možno to neviete, ale najväčšie a aj najúspešnejšie slovenské štúdio je bratislavský Pixel Federation. To primárne vyvíja pre mobily a orientuje sa na casual hry, kde sú známi hlavne Trainstation sériou. Hra vyšla už v roku 2010 a má viac ako 5 miliónov hráčov. Vlastniť v nej môžete viac ako 1300 vlakov z celého sveta a rôznych historických etáp železníc.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Chaser (fps akcia - 2003 / PC) [viac o hre] [recenzia 8.4]

Naša najväčšia fps akčná hra bol Chaser a síce už má cez 20 rokov, doteraz nič väčšie v tejto oblasti nevyšlo. Hru vtedy priniesol Cauldron a vtiahla nás do temnej budúcnosti a poslala aj na Mars. Hra čerpá inšpiráciu napríklad v Total Recall, nechýbajú v nej zvraty a pri vydaní zaujala implementáciou bullet-time mechaniky. Nechýbali ani drobné odkazy, napríklad nádrže so slivovicou. Pre mnohých je práve toto doteraz najlepšia a najznámejšia slovenská hra. Za hru bol zodpovedný už zaniknutý Cauldron. Ten sa prakticky presunul do Nine Rocks Games.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Chameleon (stealth - PC / 2005) [viac o hre] [recenzia (8.3)]

Síce Chameleon vyšiel pod hlavičkou českého Illusionu, bolo to v časoch, kedy mali štúdiá aj na Slovensku a práve u nás sa sa táto prekvapivo slušná stealth hra vyvíjala. Bola na Mafia engine a hrala sa veľmi dobre. Dokončená bola už v roku 2003, ale kvôli problémom vyšla až v roku 2005 a zaujímavosťou je, že sa nikdy nedostala na západné trhy.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Air Conflicts séria (simulácia - 2006 / PC, PS, Xbox) [viac o sérii] [recenzia na Air Conflict Vietnam 7.0]

Košické Games Farm (a predtým 3D People) boli známi RPG hrami a leteckými arkádami. V roku 2006 vytvorili Air Conflicts sériu, v ktorej ste zažili letecké bitky v 2. svetovej vojne. Postupne sme sa v ďalších častiach dostali na rôzne miesta sveta, zalietali sme si nad Banskou Bystricou alebo sa dostali aj neskôr do Vietnamu. Séria dostala aj spin-off Attack on Pearl Harbor.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Shadows: Awakening (RPG - 2018 / PC, PS4, Xbox One) [viac o hre] [recenzia 8.0]

Štúdio Games Farm neskôr prinieslo svoju diablovku Kult a v tomto štýle pokračovali vo Vikingoch, kde sa nechali zlákať popularitou severskej tematiky a prinieslo zábavnú a poriadne krvavú akčnú RPG diablovku Vikings - Wolves of Midgard v roku 2017 a následne v tomto štýle priniesli Shadows: Awakening a teraz pripravujú ďalšiu hru v tomto Diablo štýle Hordes of Hell 

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Spellcross: The Last Battle (stratégia - PC / 1997) [recenzia 9.0]

Z úplných slovenských klasík si spomeňme na jednu stratégiu od Cauldronu a to Spellcross. Bola to ťahová stratégia, ktorá vyšla v roku 1997 a kombinovala prvky sci-fi a fantasy v príbehu, v ktorom bolo vašou úlohou odraziť inváziu na Zem. Proti vám stáli jednotky orkov, elfov aj nemŕtvych. Kritici aj hráči hru hodnotili veľmi kladne, ale komerčného úspechu sa nedočkala.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

Vaporum seria (dungeon - 2020) [viac o hre] [recenzia Vaporum Lockdown 8.0]

Nie je to tak dávno, čo sa žáner dungeon crawlerov dočkal renesancie. Po Grimrocku nám ďalšiu kvalitu v titule Varporum naservírovali aj chlapci z bratislavského štúdia Fatbot Games. Hra ťažila zo steampunkovej estetiky, priniesla zaujímavý príbeh a neskôr sa dočkala aj pokračovania s podtitulom Lockdown, ktoré rozšírilo príbeh, prinieslo nové prvky a aj nelineárny prístup. Obe hry teraz nájdete na PC a konzolách.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

 

House of da Vinci séria (adventúra / 2022 / PC, konzoly, mobil) [viac o hre

Blue Bran Games možno nie je najznámejšie slovenské štúdio, ale ak máte radi logické hry, určite sa na ich hry pozrite. Okrem hry Mysteries of the Past sa im podarilo priniesť už trojicu úspešných puzzle hier House of da Vinci, pričom tretia časť vyšla v roku 2022. Hry síce majú svoj primárny domov na mobiloch, ale dostali sa aj na ďalšie platformy a sledujú príbeh učňa, ktorý musí odhaliť tajomstvo majstra Leonarda. Autori už teraz pracujú na novej značke v rovnakom štýle, ktorá sa zameria na Teslu.

Aké boli najväčšie slovenské hry?

 

Tu sme spomenuli hlavne tie väčšie a známejšie hry, ale posledné roky prichádzajú pekné indie hry ako CardBob, Loot River, YesterMorrow, Catie in Meowmeowland alebo aj Hellmut: The Badass from Hell a napríklad aj Juro JánošíkUrutk the Desolation, Blood Will Be Spilled alebo Life of Delta. Plus veľa ďalších.

Teraz z prichádzajúcich zaujímavých hier už v máji príde Die By the Blade, Games Farm nedávno ohlásilo Hordes of Hell diablovku, na niečom novom pracuje aj Nine Rocks Games, prichádza aj Darfall, ktorý sa dostal pod distribúciu Paradox. Stále čakáme aj na ťahovku Forgotten but Unbroken, ktoré zobralo pod seba Microprose, a prichádza aj zaujímavý projekt New Dark Age. Nedávnom sme skúšali aj titul Preserve a príde aj retro titul Quadrillion





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20275)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk