Koľko hráčov hráva VR tituly? Oplatí sa firmám do VR ísť?

Najnovšie štatistiky ukazujú, že VR má stále malú základňu hráčov.

pridal Gam_er 28.12.2017 o 11:37 pod hry
Koľko hráčov hráva VR tituly? Oplatí sa firmám do VR ísť?

HRY > NOVINKY >

Po vydaní HTC Vive a Oculusu Rift v roku 2016 sa zdalo, že virtuálna realita je budúcnosť hrania hier. Tí, ktorí si kúpili tieto drahé platformy, ktoré sa prevádzkujú na drahom PC hardvéri, by vám však povedali, že nie je veľa hier, ktoré by na VR prilákali. Práve preto sa virtuálna realita nachádza v situácii, že ani po peknom zlacnení o 200 dolárov nie je veľa hráčov, ktorí sú ochotní zaplatiť 400 - 700 eur za hardvér, ktorý nemá veľké nové značky a vyžaduje na hranie drahý herný PC. 

Vzhľadom na malé publikum pri VR hrách tak nie sú ochotní investovať do tejto oblasti ani väčší vydavatelia. Našťastie pre tých, ktorí si zakúpili spomínané VR headsety ako prví, po roku a pol od ich uvedenia môžeme vidieť konečne AAA vývojárov, ktorí sa pokúšajú na VR previesť, keď už nie nové, tak aspoň obľúbené herné značky. Aj napriek tomu však výsledky VR hovoria v jeho neprospech a budúcnosť hrania vo virtuálnej realite nevyzerá ružovo. Aspoň nie teraz a nie na aktuálnej generácii hardvéru.

Tento mesiac sa o novinky vo VR sfére postarali Bethesda Softworks a Rockstar Games, ktorí vydali na VR ich osvedčené známe značky. Išlo o DOOM VFR, Fallout 4 VR a L.A. Noire: The VR Case Files. Porovnanie hráčov pôvodných verzií s VR verziami však poukazuje na to, aká malá je základňa VR hráčov. Jej rast bol v roku 2017 pomalý a často došlo aj k stagnácii. 

DOOM VFR vyšiel 2. decembra a jeho vydanie zaznamenalo neuspokojivý vrchol, kedy ho súčasne hralo 277 hráčov. Po dvoch týždňoch sa toto číslo znížilo na menej ako 50 hráčov za hodinu, niekedy dokonca aj na 7 hráčov. Celkovo predala doteraz len 21 tisíc kusov.. Keď sa pozrieme späť na klasickú verziu DOOMu, ktorá vyšla v máji 2016, táto strieľačka vrcholila s 31 tisíc hráčmi na Steame a každý víkend doteraz pritiahne viac ako 2 tisíc hráčov. Rozdiely sú teda naozaj priepastné. 

Koľko hráčov hráva VR tituly? Oplatí sa firmám do VR ísť?

L.A. Noire: The VR Case Files však na tom bolo ešte horšie. Počas víkendu bolo evidovaných v priemere iba 110 hráčov za hodinu a predaje dosiahli 11 tisíc kusov. Nie je to práve najlepšie číslo, ale zrejme sa predaje zlepšia keďže začali vychádzať zábavné videá, ktoré hru posúvajú úplne inde ako by ste ju čakali.

Koľko hráčov hráva VR tituly? Oplatí sa firmám do VR ísť?

Ďalším veľkým štartom Bethesdy tento mesiac bol Fallout VR. Ten bol oveľa úspešnejší a stal sa najpopulárnejšou VR hrou na Steame, ktorú si v priemere za hodinu zahralo po vydaní viac ako 2608 hráčov. Toto číslo stačilo na to, aby sa hra umiestnila na 72. mieste na Steame. Momentálne má predaných 64 tisíc kusov.

Koľko hráčov hráva VR tituly? Oplatí sa firmám do VR ísť?

Priniesť najpopulárnejšiu VR hru na Steame pre Bethesdu nebolo nijak zvlášť ťažké, pretože žiadna VR hra nezaznamenala viac ako tisíc súbežných hráčov, čo vlastne nie je ani také vysoké číslo. Rick and Morty: Virtual Rick-ality je jedinou hrou, ktorá sa blížila k tisícke, no zastavila sa na čísle 920 hráčov. Tým dvojnásobne prekonala Job Simulator

Dokonca ani populárne mobilné hry, ktoré sa rozhodli vstúpiť do vôd VR, nenašli veľa pochopenia ani fanúšikov. Napríklad také Fruit Ninja, ktoré pozná hádam každý, má v App Store a Google Play viac ako 100 miliónov stiahnutí. Fruit Ninja VR však eviduje na Steame iba 85 hráčov a 58 tisíc predaných kusov. S takou malou základňou VR hráčov je nepravdepodobné, že najväčšie herné vydavateľstvá budú pokladať za dôležité, aby vydávali tituly v tejto oblasti. Nepredpokladajú sa tak žiadne veľké investície do VR od najväčších mien v hernom biznise.

Ak niečo vo VR budeme vidieť aj naďalej, tak určite to, že sa tam budú snažiť stále portnúť už vydané kúsky. Ktoré sa však pre VR veľmi nehodia a priamo neťahajú hráčov do VR. Je to možno škoda, pretože ktokoľvek, kto skúsil Oculus Rift alebo HTC Vive môže povedať, že išlo o kvalitný zážitok, ktorý by mohol v prípade zaujímavých hier nalákať mnohých hráčov. Musí však dostať hry šité na mieru virtuálnej reality.  Napríklad ako Arizona Sunshine, Star Trek: Bridge Crew, Robo Recall, The Climb, alebo zábavné minihry ako v The Labo, alebo VR Funhouse, ktoré dajú VR hráčom oveľa lepší zážitok ako port Falloutu.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18394)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk