Štúdia potvrdila prepojenie medzi násilnými videohrami a agresívnym správaním

Analýza 24 štúdií z krajín vrátane USA, Kanady, Nemecka a Japonska ukázala, že tí, ktorí hrali násilné hry ako "Grand Theft Auto," "Call of Duty" a "Manhunt", oveľa častejšie prejavovali agresívne správanie.

pridal Gam_er 4.10.2018 o 21:54 pod hry
Štúdia potvrdila prepojenie medzi násilnými videohrami a agresívnym správaním

HRY > NOVINKY >

Medzinárodná štúdia bola zameraná na viac ako 17 000 mladistvých vo veku 9 až 19 rokov, pričom prebiehala od roku 2010 do roku 2017. Pri účastníkoch sa zistilo, že hranie násilných videohier viedlo v priebehu času k zvýšeniu fyzickej agresie. 

Analýza 24 štúdií z krajín vrátane USA, Kanady, Nemecka a Japonska ukázala, že tí, ktorí hrali násilné hry ako "Grand Theft Auto," "Call of Duty" a "Manhunt", oveľa častejšie prejavovali agresívne správanie. S výsledkami prišiel Jay Hull, vedúci celého projektu:

„Na základe našich zistení cítime, že je jasné, že násilné hranie videohier je spojené s následným nárastom fyzickej agresie.”

Násilie vo videohrách predstavovalo v hernom svete horúci zemiak už viac ako 10 rokov. Záujem o výskum tejto problematiky narástol po tom, čo dvaja mladiství stáli za streľbou na škole Columbine High School. Zistilo sa, že páchatelia predtým dlhší čas hrávali DOOM. Stalo sa tak dlhší čas potom, čo Najvyšší súd v roku 2011 zrušil kalifornský zákaz predaja násilných hier maloletým osobám. Sudca Antonin Scalia vtedy argumentoval slovami, že aktuálne štúdie nepreukazujú žiadne spojenie medzi násilnými videohrami a agresívnym konaním neplnoletých osôb. 

Ďalšia štúdia sa konala v roku 2015, ktorá už spojenie medzi násilnými videohrami a zvýšenou agresivitou našla, no nepriniesla dostatočné dôkazy, ktoré by sa dali predniesť v trestnom konaní. Začiatkom tohto roka prezident Donald Trump zvolal summit s hernými vývojármi, ktorý sa konal mesiac po februárovej streľbe na strednej škole, kde zomrelo 17 ľudí. Trump pred summitom povedal, že v poslednej dobe počujeme stále viac a viac názorov o tom, že úroveň násilia vo videohrách formuje myslenie mladých ľudí. 

Aktuálny výskum sa snažil zmierniť zmätok, ktorý téma v poslednej dobe vyvolala. Výsledkom bolo, že účastníci, ktorí hrali násilné hry, či už často alebo zriedkavo, mali zvýšené riziko agresívneho správania. Nový výskum odzrkadľuje predchádzajúce zistenie Hulla, že hranie násilných hier sa rovná približne dvojnásobnému riziku toho, že študent bude poslaný do riaditeľne za násilné správanie počas svojho štúdia:

„Účinok je relatívne malý, ale štatisticky spoľahlivý. Tento efekt existuje,” tvrdí Jay Hull, autor najnovšej štúdie.

Aj keď výskum hovorí len o riziku a priamo nedokazuje, že násilné videohry vedú k trestnému správaniu, Hull naznačuje, že hráči sa môžu správať rizikovejšie aj spôsobom ako bezohľadné riadenie vozidla, nadmerné pitie alkoholu, fajčenie či nechránený sex. Každý z týchto činov nesie svoje následky:

„Mnoho ľudí sa pýta, či tieto hry naozaj spôsobujú, že deti sa správajú agresívne? Povedal by som, že je to jedna z možností. Ďalšou možnosťou je, že ide o naozaj zlé znamenie. Ak vaše deti hrajú tieto hry, buď na nich tieto hry majú deformujúci účinok, kedy si nevedia zvoliť medzitým, čo je dobré a zlé, alebo už zakrivený zmysel pre správanie majú a preto ich tieto hry priťahujú. V každom prípade by ste mali mať obavy.”

Hull a spoluautori výskumu dúfajú, že im najnovší výskum v tejto téme pomôže posunúť sa. Najmä v otázke toho, prečo, kedy a pre koho majú násilné hry rizikové účinky. 





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk