DOOR KICKERS: ACTION SQUAD

DOOR KICKERS: ACTION SQUAD

7.5

Tentokrát akčnejší, ale stále efektívny SWAT

Recenzia na PC verziu

Door Kickers od KillHouse Games možno poznáte ako taktickú hru s pohľadom zhora zameranú na operácie špeciálnych jednotiek. Nový titul v sérii s prídavkom Action Squad sa však trochu (alebo skôr trochu viac) odklonil od pôvodného štýlu a je to 2D akcia s pohľadom zboku. Možno je to dosť radikálna zmena, ale ak nič nemáte ani proti tomuto žánru, Door Kickers vás opäť veľmi dobre pobaví, aj keď na to tentokrát ide inak.

Stále je to o nasadení jednotiek SWAT do terénu, kde musia likvidovať gangstrov a oslobodzovať rukojemníkov alebo zneškodňovať bomby, kým neuplynie časový limit. To sú zvyčajné náplne misií, ktoré vás čakajú v Action Squad. To ostatné sa už dosť líši. Názov hry síce spomína oddiel, ale tentoraz bojujete sólo, prípadne s jedným spoluhráčom, ak nejakého nájdete v režime online kooperácie. Môžete vytvoriť hru alebo sa pripojiť k náhodnému účastníkovi, no to sa vám podarí len zriedka, takže ak nemáte nablízku kamaráta, zrejme do akcie pôjdete len ako osamelý vlk.

Misie sú rozdelené do piatich tematických blokov, v ktorých nájdete po 12 levelov. Na odomknutie pokročilých blokov potrebujete zdolať určitý počet aktuálnych misií, ale tie môžete absolvovať ľubovoľne - nemusíte ísť zaradom, ani nepotrebujete zdolať všetky. Pred nástupom do terénu si zvolíte zameranie vašej postavy. Rozdiel je vo výzbroji aj náročnosti postupu, hoci som sa nestotožnil s rozdelením obťažností, ktoré uviedli tvorcovia.

Door Kickers: Action Squad
Door Kickers: Action Squad Do akcie môžete nastúpiť v kooperácii s ďalším hráčom.
Do akcie môžete nastúpiť v kooperácii s ďalším hráčom.


Door Kickers: Action Squad Cez niektoré dvere sa dostanete len s prístupovou kartou.
Cez niektoré dvere sa dostanete len s prístupovou kartou.


Door Kickers: Action Squad Gangstrov väčšinou postrieľate, ale občas im aj môžete nasadiť želiezka.
Gangstrov väčšinou postrieľate, ale občas im aj môžete nasadiť želiezka.





Ako ideálna kandidátka pre začiatok sa mi javila špecialistka so štítom, ktorý jej v boji výrazne zvyšuje životnosť, pretože vykryje mnohé strely, i keď sa pritom poškodzuje. Pištoľ možno nemá extra kadenciu, ale je to pomerne presná zbraň, s ktorou sa dá dobre vyhýbať nechceným smrteľným zraneniam rukojemníkov. Vojak s brokovnicou je zas skvelý na rýchle likvidovanie teroristov a vniknutie do uzavretých miestností. Okrem toho je v ponuke útočník zameraný na samopaly, obratná agentka Fergie a nenápadný prieskumník, ktorý je relatívne tichý a používa menej hlučné prostriedky a tlmiče.

Ak máte dostatok hviezdičiek za úspešne splnené misie (maximálne tri za level absolvovaný bez chýb, úmrtí členov SWAT a rukojemníkov), môžete vašim jednotkám odomknúť lepšie primárne zbrane, ale aj doplnkovú výbavu. Sortiment závisí od konkrétnej postavy. Napríklad ochrancovi sa dá vymeniť štít s odlišnými parametrami a pištoľ s inou kadenciou a silou. K užitočným doplnkom patria nepriestrelné vesty, tradičné alebo oslepujúce granáty a podobne. K tomu všetkému si ešte môžete prepnúť ultimátnu schopnosť postavy.

Prvé levely vás môžu spočiatku zaskočiť, ale čoskoro im prídete na chuť a navyše do ďalších bojov už nastúpite s vylepšenou postavou. Člen protiteroristického tímu, ktorého si vyberiete, totiž získava skúsenosti, a to aj v prípade, ak misia končí neúspechom. Hoci vtedy ich je, samozrejme, výrazne menej. Každá nová úroveň postavy so sebou prináša dva body, ktoré smiete investovať buď do individuálnych, alebo do tímových schopností. Individuálne sú tri, týkajú sa konkrétnej osoby a zlepšujete nimi jej kľúčové prvky. Spravidla je to taktika a potom napríklad presnosť streľby,  rýchlejšie nabíjanie či odolnosť. A keď investujete dostatok bodov, odomknete aj perky, ako je napríklad zvýšenie kapacity zásobníka, dvojnásobné vybavenie vyžiadané v teréne a podobne. Tímové schopnosti sú zamerané na logistiku a fyzickú kondíciu a vylepšujú hlavne pohyb a úroveň zdravia všetkých SWAT postáv.

Level začínate v blízkosti domu, ktorý je určite plný gangstrov a tých môžete pokojne a bez výčitiek (až na výnimky) postrieľať. Lenže väčšinou sú v miestnostiach roztrúsení rukojemníci a tých by ste, prirodzene, mali oslobodiť bez ujmy na zdraví. Našťastie, zajatci sú vždy skrčení (podľa toho a žltých vlasov ich v trochu  neprehľadnom pixelartovom spracovaní rozoznáte) s rukami zviazanými za chrbtom. Takže ak strieľate postojačky, zvyčajne im preletí strela ponad hlavu a zasiahne teroristu. Lenže pozor, pri intenzívnejšej a bezhlavej streľbe guľky z vašej zbrane neletia vždy rovno, takže sa môže stať, že to schytá aj spútaný nešťastník. Vyslovene nevhodné sú v takýchto prípadoch brokovnice, ktoré zasiahnu všetko naokolo. Ale nájdete medzi nimi aj pokročilý model, ktorý má v alternatívnom režime streľby podstatne menší rozptyl, a to už zvládnete.  

Rukojemníkov oslobodíte prostým stlačením šípky hore na klávesnici, respektíve posunom páčky nahor na ovládači. Podobným spôsobom aj otvárate dvere, ktoré sú prakticky vždy zatvorené - väčšinou ich rozbijete, niekedy sa dajú zničiť streľbou, špeciálne dvere vyžadujú prístupovú kartu, ktorú musíte nájsť. Okrem toho takto aj zneškodníte bomby, na určených miestach a výťahoch sa premiestnite na iné poschodie, prípadne niečo príležitostne aktivujete, čo ale nebýva často. Občas sa aj prepnete do špecifických izolovaných miestností s nejakou menšou výzvou, kde treba vhodne zareagovať na okolité podnety.

Pri postupe niekedy vidíte, kto je v okolitých uzavretých miestnostiach, inokedy nie a vtedy si treba dávať pozor, keď tam vniknete. Inak môžete zabiť nevinných alebo vás zaskočí niekoľko gangstrov naraz. Čoskoro sa naučíte rozoznávať niekoľko druhov zločincov. Okrem bežných s pištoľou či samopalom sa na vás môže vrhnúť nebezpečný bežec s nožom, ktorým sa vám nepríjemne dostane na telo. Pribudnú maniaci obalení náložami a je vám určite jasné, že je to váš istý koniec, keď vybuchnú nablízku.

Door Kickers: Action Squad
Door Kickers: Action Squad Oslobodzovanie rukojemníkov v lietadle je náročnejšie, ako sa zdá.
Oslobodzovanie rukojemníkov v lietadle je náročnejšie, ako sa zdá.


Door Kickers: Action Squad Niektorí nepriatelia sú dobre obrnení a treba si na nich dávať veľký pozor.
Niektorí nepriatelia sú dobre obrnení a treba si na nich dávať veľký pozor.


Door Kickers: Action Squad Zlepšuje sa individuálne každý člen jednotky, ale aj celý tím.
Zlepšuje sa individuálne každý člen jednotky, ale aj celý tím.





Neskôr uvidíte nálož aj priamo na rukojemníkoch. Tú odpáli terorista stojaci obďaleč, ak ho rýchlo nespacifikujete. Nepríjemné je, že občas pri umieraní ešte zdvihne ruku s diaľkovým ovládaním a bum!  Zaujímavý je gangster, ktorý si pridŕža zajatca a určite ho zastrelí, ak sa priblížite. Nešťastiu zabránite tak, že sa vzdialite, zloduch nechá rukojemníka a ide za vami, takže už ho môžete skoliť. Okrem toho ešte pribudnú psy a húževnatejší nepriatelia, do ktorých musíte vypáliť viac guliek, lebo sú lepšie obrnení a majú viac života. No a príležitostne sa objaví utekajúci VIP gangster, ktorého zas za žiadnu cenu nesmiete zabiť, ale treba ho zahnať do kúta a zajať.

Sortiment nepriateľov je teda pomerne pestrý, ale na druhej strane je ich inteligencia veľmi slabá a správajú sa strojovo a hlúpo. Niektorí vás síce prenasledujú aj na iné poschodia alebo nečakane vyrazia z uzatvorených okrajových dverí, ale neraz napríklad spadnú z výšky, keď  bez pudu sebazáchovy vybehnú mimo strechy alebo do diery, ktorá je však zreteľne viditeľná. No aj tak ich radšej nepodceňujte, lebo občas vedia nemilo prekvapiť. No aj vy môžete prekvapiť ich. Často sa totiž dá do miestností vstúpiť z dvoch alebo viacerých strán. Napríklad použijete núdzové schodisko na okraji budovy a rozbijete okno. Alebo poskočíte na sklenenom strope a ste dnu. Takže je tu určitý priestor na taktizovanie pri voľbe najvhodnejšej cesty.

Veľmi nápadité je získavanie podpory v misii formou narastajúcej energie v hornej časti obrazovky. Jej úroveň priebežne stúpa pri úspešných zabitiach gangstrov a oslobodení civilistov. Túto nakumulovanú energiu využijete na obnovenie svojho brnenia alebo doplnenie výbavy, na nezaplatenie sú lekárničky, a dokonca takto získate aj kompletný extra život. Takže ak vás v misii zabijú, nemusíte ju reštartovať, ale oživíte sa a pokračujete. Vrcholom je špeciálna schopnosť, ktorú ste si zvolili popri výbave pred misiou. Môže to byť extra zbraň alebo napríklad pomoc snajpera, ktorý okamžite postrieľa všetkých viditeľných gangstrov na aktuálnej obrazovke. Ak hráte v kooperácii s iným hráčom, energia sa dá využiť aj na oživenie padlého partnera.

Door Kickers: Action Squad
Door Kickers: Action Squad Občas vás ponaháňajú pomýlené babky s bakuľami, ale nemali by ste im preto ublížiť.
Občas vás ponaháňajú pomýlené babky s bakuľami, ale nemali by ste im preto ublížiť.


Door Kickers: Action Squad Bombu treba nájsť a deaktivovať, kým neuplynie časový limit. Klasika.
Bombu treba nájsť a deaktivovať, kým neuplynie časový limit. Klasika.


Door Kickers: Action Squad Na výber je aj agentka a občas oslobodíte aj policajtov, ktorí potom na mieste striehnu na zločincov.
Na výber je aj agentka a občas oslobodíte aj policajtov, ktorí potom na mieste striehnu na zločincov.




Audiovizuálna stránka je skutočne veľmi jednoduchá, ale minimálne pre priaznivcov retro štýlu vydarená. Budete neveriacky pozerať na kalkuláciu inštalácie, ktorá nezaberie ani 70 MB, čo je v dnešnej dobe malý zázrak, a pritom má hra dostatok obsahu a desiatky úrovní, v ktorých si zabojujete celé hodiny. Len niekedy medzi tými kockatými postavičkami v pixelarte horšie rozlíšite niektoré osoby, čo v prípade takého samovraha s výbušninou môže byť osudné. Trochu ťažkopádne sa vylieza z rebríkov na poschodí a občas sme narazili na bug - po vystrieľaní teroristov sa neukončila misia alebo sa nezjavila vyvolaná lekárnička, ale ubralo nám energiu.

Stavba levelov je najmä v prvých misiách dosť podobná, neskôr sú oživené hlavne novými druhmi nepriateľov, ale možno by pomohlo viac interaktívnych prvkov. Okrem príležitostných kariet a spínačov je to naozaj len o neustálom čistení miestností. Na ovládanie je jednoznačne ideálny gamepad a mohli by sme polemizovať o tom, prečo sa nedá strieľať aj šikmo a dohora, ale len rovno do strán, no celkovo sa to hrá dobre.

Action Squad nie je taktická stratégia ako pôvodná hra Door Kickers, ale príjemná oddychová 2D akcia v retro štýle. Keď si osvojíte ovládanie a štýl hry, budete dynamicky prechádzať jednotlivými levelmi a užijete si prostú, ale zábavnú prestrelku s niekoľkými  príjemnými vymoženosťami. Môžete sa pri nej skvele odreagovať, pokúsiť sa splniť všetky misie na tri hviezdičky, či dosiahnuť lepší čas a skóre, aby ste sa dostali medzi top hráčov v sólo a kooperačných rebríčkoch, ktoré sú rozdelené aj podľa levelov. A možno vás to bude ešte o niečo viac baviť s kamarátom. Každopádne, my sme si s jednotkami SWAT dobre zastrieľali a odporúčame to aj vám.


napísal uni 4.10.2018
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
DOOR KICKERS: ACTION SQUAD
+ skvelá 2D akcia na odreagovanie
+ systém získavania podpory v misiách
+ oslobodzovanie rukojemníkov
+ retro štýl s minimálnymi nárokmi na hardvér
- slabá AI nepriateľov
- málo interaktívnych predmetov a aktivít okrem streľby
- viaceré úrovne sú dosť podobné
- niektoré postavy sa zle rozlišujú
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: KillHouse Games / PixelShard
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19420)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk