THE SHAPESHIFTING DETECTIVE

THE SHAPESHIFTING DETECTIVE

6.0

Obstojná filmová detektívka

Recenzia na PS4 verziu

Hráči zažívajú úžasné obdobie. Žánrová pestrosť, množstvo obrovských projektov s ohromujúcim obsahom alebo nezávislé pokusy, ktoré uspokoja akékoľvek chute náročného publika. Dokonca je náročné vybrať si. Napríklad žije aj žáner, ktorý bol považovaný za dávno pochovaný v prepadlisku dejín: FMV hry. The Shapeshifting Detective dokazuje, že svojich priaznivcov majú filmové hry i dnes.

Wales Interactive na rozdiel od nehrateľných kúskov nášho detstva z polovice 90.rokov dokážu ponúknuť aspoň zážitok, pri ktorom nepovažujete čas obetovaný hraniu za zbytočne stratený. Ani raz sa im však nepodarilo dotiahnuť projekt do úspešného konca tak, aby ich čakali zaslúžené ovácie. The Bunker to mal rozbehnuté vynikajúco a aj v komornom obsadení si vybudoval paranoidnú atmosféru. Len škoda, že sa rozplynula ako hmla počas upadajúceho vyvrcholenia. Knee Deep vo forme divadelnej hry taktiež stratilo svoje čaro s dochádzajúcim dychom scenáristu a až stupídnym záverom. A The Shapeshifting Detective, štýlom zobrazovania podobajúce sa na Her Story, zas trpí menším hendikepom už na začiatku, takže to ani detektívne vyvrcholenie nezachráni, no nejde ani o brak, nad ktorým je lepšie zlomiť palicu hneď na začiatku.

The Shapeshifting Detective
The Shapeshifting Detective Filmové kulisy sú skôr amatérske a nevýrazné.
Filmové kulisy sú skôr amatérske a nevýrazné.


The Shapeshifting Detective Do koho sa prevtelíme teraz?
Do koho sa prevtelíme teraz?


The Shapeshifting Detective Miestny fotograf pôsobí skôr ako nikdy neukojený úchylák.
Miestny fotograf pôsobí skôr ako nikdy neukojený úchylák.





Príbeh sa drží základnej linky: hráč ako detektív musí pomôcť šerifovi mestečka Augusta, v ktorom niekto zavraždil talentovanú čelistku Dorotu Shaw. Odhaliť vraha nebude jednoduché, máte na to niekoľko hodín a môže ním byť ktokoľvek. A to doslova, po každom rozohraní sa karty zamiešajú nanovo, hra určí ako páchateľa niekoho iného a je len na vás, na koho ukážete prstom. Nebude vám to trvať viac než dve - tri hodinky. Po celý čas sa presúvate medzi miestnosťami alebo budovami, a to kliknutím na položku v menu podľa toho, s kým sa chcete porozprávať. Všetko sledujete z vlastného pohľadu, ostatní sa na vás uprene pozerajú, gestikulujú, snažia sa hrať prirodzene, no výsledný dojem je, žiaľ, opačný.

Herecké výkony sú podpriemerné, snaha o zahranie špecifického charakteru je príliš umelá, avšak niektoré mizerné výstupy dokážeme The Shapeshifting Detective odpustiť podobne ako béčkovým filmom - pretože to k tomuto žánru jednoducho patrí. Príbeh sa berie smrteľne vážne, čo je napokon kontraproduktívne. Hlavný hrdina môže meniť svoju podobu na každého, s kým sa stretne. Porozprávate sa s trojicou pomätencov ubytovaných v rovnakom hoteli ako vy, vykladajúcich budúcnosť z tarotových kariet a nech to má grády, predpovedali smrť Doroty. To, že sú automaticky medzi podozrivými, podtrhujú svojím správaním a vierou v cestovaní v čase, medzi rôznymi paralelnými vesmírmi a podobne. Mulder by mal radosť.

Ďalej tu máme takú trochu šialenú majiteľku hotela závislú na práškoch, ktorá si navyše myslí, že ju uniesli mimozemšťania. Niekoľkokrát. A nevie, čo sa stalo v osudnú noc. Alebo spoznáte trochu viac než žiarlivého priateľa Doroty či miestneho fotografa záletníka s bohatou zbierkou fotiek, ktoré do rodinného albumu určite nedáte. Na povrch vyplávajú ďalšie a ďalšie skutočnosti, pričom u niektorých postáv si môže určité cesty zatvoriť nesprávne zvolenou odpoveďou. Niežeby príbeh skončil a vyšetrovanie bolo neúspešné, ale si neodomknete všetko. Viacnásobné hranie je teda celkom zaujímavou alternatívou. Teda hranie ako také je...

Problémom The Shapshifting Detective je, že vaša činnosť je okresaná na klikanie po ukončení animácie. Vyberiete si, kam pôjdete ďalej a ak je tu možnosť dialógu, rozprávate sa. Môžete blafovať, vyzvedať, ale stále je to príliš málo. Nečakajú vás žiadne čo i len triviálne hádanky. Ak vyčerpáte všetky možnosti, prevtelíte sa do ďalšej postavy a skúšate šťastie s ňou. Systematické preklikávanie v jasne danom poradí devalvuje atmosféru vyšetrovania. V momente, kedy ste pokročili do určitého bodu, presuniete sa v čase do ďalšej epizódy. Naozaj to nie je hra v klasickom zmysle slova, ale filmová detektívka. S mizernými hereckými výkonmi a scenárom, ktorý by mal potenciál, ak by šiel trochu viac do hĺbky.

Nik vám nevysvetlí, prečo vás posielajú vyšetriť túto vraždu, hoci v náznakoch mieri šerif smerom, ktorý by mohol odhaliť viac z vašej minulosti. Alebo prečo sa prebúdzate v tmavom sklade a pán v saku vás nazýva projektom. Nedozviete sa nič, hoci práve filmovej detektívke tohto strihu by pristala seriálová podoba. Akoby niekto vytrhol jeden príbeh z pripravovanej sezóny. Čo všetko sa dialo pred vyšetrovaním inak banálnej vraždy (a možno dôjde k ďalšej) a dokonca aj po nej, by bolo omnoho zaujímavejšie ako to, čo sa reálne deje na obrazovke. Tajomná a dusná atmosféra nadprirodzena a dômyselne ukrytých tajomstiev každej z postáv má lákavejší potenciál na odhaľovanie. Lenže nič také tu nenájdete.

Napriek tomu je tu zásadná otázka - je to teda aspoň dobre napísaný príbeh? To teda určite, iba ak zmes otrepaných klišé a nudného vypočúvania šialencov, ktorí niečo ukrývajú, no vy sa nestihnete dozvedieť všetko, alebo je vysvetlenie odbité niekoľkými vetami. Vezmite si napríklad seriálové Wayward Pines či akékoľvek podobne mysteriózne dobrodružstvo. Práve to, čo sa ukrýva v minulosti a je za dverami každej z postáv, tvorí základné piliere v pred vami sa otvárajúcom mikropríbehu. To všetko je len kulisa. No bez nej to nejde. Nepomôže ani vynikajúce rádio a dvojica Poe a Munro, ktorí v ňom rozprávajú hromadu zaujímavých vecí. Dajú sa len tak počúvať, dodávajú hre správne tajomnú atmosféru. Ale je to málo.

The Shapeshifting Detective
The Shapeshifting Detective Témy rozhovorov sa, žiaľ, často opakujú.
Témy rozhovorov sa, žiaľ, často opakujú.


The Shapeshifting Detective Medzi miestami vás vozí taxikár.
Medzi miestami vás vozí taxikár.


The Shapeshifting Detective Drvivú väčšinu času strávite rozhovormi s postavami.
Drvivú väčšinu času strávite rozhovormi s postavami.





The Shapeshifting Detective ako druhý projekt D´Avekki Studios Ltd. neposúva hranice FMV hier tam, kam by mohol. Ich prvotina The Infectious Madness of Doctor Dekker (v úlohe psychiatra vypočúvate svedkov podozrivých z vraždy a správnymi otázkami sa snažíte odhaliť každé tajomstvo) síce naznačila smer, no cesta k úspechu bude ešte nesmierne dlhá. Ak sa The Shapeshifting Detective dočká pokračovania alebo ďalších častí, ktoré by vysvetlili viac z príbehu, ktorý je akoby vytrhnutý z kontextu, máme sa na čo tešiť. Takto je to len nie príliš podarená detektívka na dve-tri hodiny, ktorú si užijete predovšetkým s „nehráčmi”. Na druhej strane tu máme príjemne nastavenú cenu a dostatočne pútavú znovuhrateľnosť, ktorá predsa len preváži low-cost scény a herecké výkony.


napísal kordi 12.12.2018
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
THE SHAPESHIFTING DETECTIVE
+ znovuhrateľnosť
+ rozhlasová dvojica a ich vysielanie
+ cena
- niektoré herecké výkony
- nevyužité možnosti scenáru
- videá sa nedajú preskočiť


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Wales Interactive / DAvekki Studios
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk