Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Nezisková organizácia s názvom The British Esports Association priniesla sprievodcu, ktorý má slúžiť ako vzdelávací a informačný základ pre rodičov.

pridal DeCain 26.10.2019 o 12:32 pod hry
Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

HRY > NOVINKY >

Britská bezisková organizácia s názvom The British Esports Association priniesla sprievodcu, ktorý má slúžiť ako vzdelávací a informačný základ pre rodičov. Dočítajú sa v ňom o esportoch a kompetitívnom hraní, kariérnych možnostiach, výhodách esportov a napríklad aj o prínose pre školy. Tu pripomínajú British Esports Championships, ktorý práve tento mesiac odštartoval svoju prvú sezónu.

 

Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Tom Dore z British Esports Association sa k téme vyjadril nasledovne: „Esports je vzrušujúca aktivita, ktorú mnohí mladí ľudia prirodzene chápu, to isté však neplatí vždy pre ich rodičov alebo iných dospelých.“

„Sektor esportov rastie exponenciálne po celom svete, je to však stále relatívne nový fenomén, takže nie je prekvapujúce, že niektorí rodičia nevedia, čo to je, aké sú jeho výhody, alebo ako najlepšie podporovať svoje deti, ktoré sa do esportu chcú zapojiť.

Pokračujeme v spolupráci s charitatívnymi organizáciami, vzdelávacími skupinami a organizáciami zameranými na rodičov, ako sú NSPCC, MumsNet, TES a ParentZone, aby sme v tejto oblasti pomohli vzdelávať všetky príslušné zúčastnené strany.

Dúfame, že tento sprievodca pomôže rodičom pochopiť svet esportov, výhody a príležitosti, ktoré poskytuje, a ako sa môžu mladí ľudia takto bezpečne spájať v komunitách a tímoch.“

Samotný sprievodca je dosť rozsiahly a poskytuje krátke nahliadnutie do rozdelenia žánrov a spôsobov esport hier, cez rady ohľadom online šikany, až po informácie o vekových obmedzeniach pri účasti na turnajoch, či informácie o samotných PEGI ratingoch.

 

Čo je to esport? Ako to funguje?

Rodičia sa dozvedia o rozdieloch medzi Rocket League a Counter Strike, rôznych platformách a spôsoboch hrania (online, LAN), uvádzajú aj príklady výšky výhier v najväčších turnajoch (ako príklad uvádzajú prizepooly v hrách Dota a Fortnite presahujúce hranice 30 miliónov dolárov). Sú tu spomenuté aj úspešné esport tímy z UK, ako Fnatic, Excel Esports and London Spitfire.

 

 

Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Aké sú výhody esportu?

Autori popisujú esport doslova ako zábavnú aktivitu zameranú na budovanie tímu, ktorá podporuje vodcovstvo, rozvoj osobnosti, komunikačné a sociálne zručnosti. Esport podľa autorov pomáha budovať sebadôveru, strategické myslenie, schopnosti riešiť problémy, a môže pomôcť s rozvojom digitálnych a počítačových zručností. V neposlednom rade, ak sa hry hrajú tak povediac s mierou, videohry a esporty môžu byť dobré pre duševné zdravie - pomáhajú napríklad odbúravať stres. Popisujú aj pasívne sledovanie esportov, pričom sa odvolávajú na štúdiu, podľa ktorej je esport druhým najsledovanejším športom na svete medzi mladými pod 18 rokov, prvý je futbal (v UK).

 

Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Aké sú kariérne možnosti na esport scéne?

Esports vytvoril mnoho nových pracovných miest po celom svete - a toto číslo neustále rastie.
Napríklad počet pracovných miest v esporte v Spojenom kráľovstve medziročne vzrástol o 163%. Keď niektorí ľudia myslia na esporty, myslia na hráčov, ktorí súťažia na najvyššej úrovni a zarábajú tisíce alebo dokonca milióny libier. Autori ale zdôrazňujú, že okrem tradičných športov sú tu aj komentátori, manažéri teamov a podujatí, novinári, fotografi, tréneri, manažéri marketingu a mnoho ďalších. Záujem alebo zručnosti v oblasti esportov môžu tiež vydláždiť cestu iným profesiám. Napríklad sa očakáva, že do konca roku 2021 vzrastie celosvetové publikum esportu na 2,2 až 2,6 miliardy ľudí. Tento predpoklad otvára mnoho ďalších možností kariéry, ako je vývoj hier, publikovanie pre herné médiá, streamovanie a ďalšie.

 

Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Existujú nejaké vekové obmedzenia, napríklad aj pre vstup na turnaje?

Príručka informuje konkrétnejšie aj o PEGI ratingoch, vrátane spôsobu ich uplatňovania. Upozorňujú na fakt, že niektoré mladistvé deti jednoducho požiadajú svojich rodičov, aby im kúpili hru, ktorú by im ináč predajca na základe PEGI ratingu nepredal. Zdôrazňujú však, že je dôležité si uvedomiť, že online hry nepodliehajú právne vymožiteľnému systému hodnotenia veku hráča a je na ich zodpovednosti dohliadať aby hra, ktorej sa ich dieťa venuje, bola vhodná pre jeho vek.

Pokiaľ ide o vstup na turnaje alebo účasť na nich, pravidlá a nariadenia sa môžu líšiť. Deti mladšie ako 13 rokov sa už predtým zúčastnili na esportových turnajoch, ako napríklad hráč Vainglory MrKCool a hráč Rocket League ScrubKilla. Posledne menovaný si dokázal zabezpečiť živobytie ako jeden najlepších svetových hráčov Rocket League. Pre osoby mladšie ako 17 rokov ale bude musieť rodič alebo opatrovník zvyčajne dať svojmu dieťaťu súhlas na účasť na takomto podujatí. Jednoznačne sa rodičom odporúča vždy si pozorne prečítať všetky zmluvy a pochopiť vekové obmedzenia pre konkrétnu hru alebo turnaj.

 

Existujú nejaké zdravotné dôsledky? Počul som o „hráčskej závislosti“ a „kyberšikane“, čo by som mal vedieť tu?

Príručka rozoberá aj prípadnú závislosť na hraní videohier. Hovorí o tom, že minulý rok Svetová zdravotnícka organizácia pridala do svojej Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-11) „poruchu závislosti na hrách“, ktorá sa vyznačuje „narušenou kontrolou nad hraním hier, čím sa zvyšuje priorita hrania hier pred inými činnosťami do tej miery, že hranie hier má prednosť pred ostatnými záujmami a dennými činnosťami". Príručka však rodičov upozorňuje, že je potrebné si uvedomiť, že závislosť prichádza v mnohých formách a samozrejme sa neobmedzuje iba na hranie hier. Opis dodáva: „Aby mohla byť diagnostikovaná takáto porucha, musí byť vzorec správania dostatočne závažný, aby vyústil do závažného narušenia osobnej, rodinnej, sociálnej, vzdelávacej, pracovnej alebo inej dôležitej oblasti fungovania a takýto stav trvá najmenej 12 mesiacov.“

Pokiaľ ide o počítačové šikanovanie a digitálnu bezpečnosť, internet samozrejme umožňuje mnohým ľuďom ľahko a okamžite komunikovať medzi sebou - to môže byť dobrá, ale aj zlá vec. Podobne ako v skutočnom živote je dobré pochopiť, aké hry dieťa hrá a s kým pri tom pravidelne komunikuje. Šikanovanie na internete je samozrejme širšou témou, ktorá sa netýka výlučne hier, ktoré môžu ovplyvniť ľudí v sociálnych médiách a iných technológiách.

Niektorí si stále myslia, že videohry hrajú iba osamelý ľudia v tmavých izbách, títo sa potom stávajú obeťami šikany. Keď sa však pozrieme na dnešné videohry a hlavne esporty, nemôžeme byť takouto predstavou ďalej od pravdy. Esports je zo svojej podstaty naopak veľmi sociálny. Ak ste hráč v tíme, budete sa musieť porozprávať so svojimi spoluhráčmi, so svojím trénerom, manažérom a ostatnými zamestnancami a podobne. Ak ste komentátorom, budete hovoriť o zápasoch online, ak ste fanúšikom, pravdepodobne budete hovoriť s ostatnými fanúšikmi na sociálnych sieťach, fórach a inde.

 

Ako funguje eSports a čo to vlastne je?

Čo môžem urobiť, aby som podporil záujem môjho dieťaťa o esport?

Príručka rodičov na záver povzbudzuje, aby sa aktívne zapájali do koníčka ich detí. Odporúča pozrieť sa na ich obľúbené hry a urobiť si o týchto hrách aktívny výskum. Veľmi sa odporúča aj Twitch, či Youtube na sledovanie zápasov a turnajov v hraní. Dôležité je rozprávať sa s dieťaťom o cieľoch, ktoré chce v esporte dosiahnuť a o cestách, ako mu vy ako rodič môžete v dosiahnutiu týchto cieľov pomáhať.

Sú tu nejaký rodičia, ktorých dieťa sa aktívne zapája do esportu? Ozvite sa nám v diskusii a podeľte sa o svoje skúsenosti a postrehy.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk