Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Half Life: Alyx sa blíži a ak plánujete na vianoce pod stromček kúpiť headset na virtuálnu realitu, môžeme sa pozrieť, ako to na trhu teraz vyzerá..

pridal saver 7.3.2020 o 17:49 pod hardware
Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

HARDWARE > NOVINKY >

Half Life: Alyx sa blíži a ak plánujete kúpiť headset na virtuálnu realitu, môžeme sa pozrieť, ako to na trhu teraz vyzerá. Viac menej po úvodnom ošiali sa trh zastagnoval a síce predaje idú, nie sú výrazne. To poukazuje aj na aktivitu firiem, ktorá nebola vysoká. Valve však s Half Life Alyx môže vniesť do tohto trhu trochu prievanu. Možno ho dokáže oživiť a pritiahnuť ďalšie podobne veľké tituly. 

Teraz sú na PC trhu tri hlavné typy headsetov - HTC Vive systém (ten používa aj Valve), Oculus a Mixed Reality systém. Potom sú na trhu headsety rôznych firiem, ktoré sú väčšinou kompatibilné aspoň so Steam VR. Plus na PS4 je tiež jeden VR systém - PSVR a následne sú rôzne mobilné VR systémy. Nakoniec Switch nedávno dostal svoju kartónovú virtuálnu realitu.

Ak by ste však chceli VR hlavne pre Half Life Alyx, kupujte len PC virtuálky. Zatiaľ nie je ohlásený pre iné platformy.

PC - Oculus 

Oculus má teraz veľmi širokú ponuku headsetov pre každú oblasť od čisto PC headsetov, cez mobilné až po novú kombináciu mobilného a PC headsetu.

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Oculus Rift S

Nová verzia klasického Riftu, niečo zlepšuje, niečo zjednodušuje, ale stále ponúkne veľmi dobrý zážitok z virtuálnej reality. Ponúka LCD displej, 2560x1440 rozlíšenie a frekvenciu 80Hz.  Nemá však možnosť mechanického nastavenia vzdialenosti očí - IPD, len digitálneho. 

- Oculus Rift S ide na Heureke od  € (na Alze za 525 eur)

Našu recenziu pôvodného Riftu HD s pohybovými ovládačmi nájdete tu.

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Oculus Quest 

Zaujímavá verzia je teraz Oculus Quest, ktorý má ostrý 2880×1600 displej, aj keď s nižšou  frekvenciou 72Hz. Pridáva však aj vlastný mobilný hardvér na jednoduché hry, pričom z tých známych tam už pohodlne fungujú Beat Saber, SUPERHOT, A Fisherman's Tale a ďalšie. Ale Oculus tam už pridal Oculus link, ktorý vám prepojí headset aj s PC a budete ho môcť používať tak ako Rift verziu. Teda stane sa z neho plnohodnotný headset. Len rátajte s tým, že sa pripája cez USB kábel, ktorý obmedzuje rozlíšenie. To nebude natívne, ale stále bude kvalitné. Kvalitou je medzi starým Riftom a Rift S. Je to zaujímavý kompromis.

Oproti Rift S má Quest mechanické nastavenie vzdialenosti očí.

 

Oculus Quest - 64GB na Heureke ide od 590 € (na Alze je za 597 eur)
- Oculus Quest - 128GB na Heureke ide od 630 € (na Alze je za 634 eur)

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Oculus Go

Starší mobilný Oculus Go je mobilný headset len s jednoduchým dotykovým ovládačom. Je to len na základne VR záležitosti, hlavne filmy alebo interaktívne hry. 

- Oculus Go 32GB na Heureke idú ceny od  € (na Alze ide za 256 eur)
- Oculus GO 64GB na Heureke idú ceny od € (na Alze ide za 291 eur)

 

 

PC - Mixed Reality

Mixed reality je ďalší štandard pre VR priamo od Microsoftu, aj keď samotný Microsoft ho netlačí a firmy vydávajú nové verzie len občasne. Mixed reality je kompatibilné ako so Steam VR, tak je podporované aj vo Viveporte.

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Mixed Reality headsety

Acer, Asus, Lenovo headsety  ponúkajú 2× LCD 2880×1440 90Hz displeje a ovládače, ktoré si sníma samotný headset

- Asus Mixed reality je za 505 eur

- Lenovo Explorer je za 466 eur 

 

PC - HTC 

HTC stále pekne tlačí svoje Vive headsety, ktoré rozširuje hlavne do hi-end oblasti s HTC Vive Pro a skúsil aj niečo nové v HTC Vive Cosmos headsete.

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

HTC Vive Pro

HTC má síce drahší, ale veľmi kvalitný Vive Pro headset, ktorý má viac verzií a aj rozšírenia. Ponúka však najkvalitnejšie snímanie pohybu v priestore a to platí aj pre ovládače. Plus má aj mechanicky nastaviteľné IPD, teda vzdialenosť očí.

- HTC Vive Pro vyššia verzia ide v kompletnom balení od  € 

Len tu si pri kúpe sledujte balenia, lebo základné Vive Pro balenie má len okuliare, ale Full Kit verzia za 1239 eur (teraz v zľave) má aj ovládače a nové 2.0 senzorové stanice. Nakoniec je ešte špeciálna Vive Pro Eye verzia, ktorá má v headsete aj kamery na sledovanie pohybu očí - tá je za 1409 eur. Je určená viac pre profesionálne využitie.

Dokúpiť si môžete wireless adaptér za 348 eur a budete potrebovať aj Clip na pripnutie za 70 eur. Dostanete však VR zážitok oslobodený od káblov.

My sme z Vive recenzovali ako Vive Pro, tak aj Vive Pro s wireless prepojením.

 

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Vive Cosmos

Teraz HTC vydalo aj HTC Vive Cosmos, čo je pre nich nový typ virtuálnej reality, kde zrušili samostatné stanice a nechali ovládače sledovať kamery z headsetu v štýle Mixed reality headsetov. Senzory tak nie sú až tak spoľahlivé a presné, ale ak by ste chceli presnejšie, môžete si dokúpiť ovládače a senzory z Vive Pro verzie.

Rovnako ako Vive Pro aj Cosmos má mechanicky nastaviteľnú vzdialenosť medzi očami.

- HTC COSMOS ide cenou na Herueke od € (na Alze je teraz akciová cena 743 eur)

 

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

PC - Valve Index

Valve nedávno vydalo svoj vlastný headset postavený na technológiách, na ktorých spolupracoval predtým s HTC, ale spravil tam upgrade a vylepšil aj ovládače. Cenovo idú tiež vyššie a to nad tisícku. Za tie peniaze dostanete 2880×1600 displej a 120Hz refresh a ovládače, ktoré detailnejšie zachytávajú pohyby prstov. 

Valve Index kúpite na Steame za 1079 eur 

Len rátajte s tým, že Index je momentálne nedostatkovým tovarom, keďže po ohlásení Half Life: Alyx nestíhajú zásobovať kompletné balenie. Môžete si kúpiť headset s ovládačmi a samostatne stanice. Prípadne, ak máte HTC stanice, môžete si ich nechať a nemusíte kupovať, budú kompatibilné.

Index má dostať zásoby teraz v pondelok 9.3.

 

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

PS4 PSVR

PS4 má svoju PSVR virtuálku, ktorá je slabšia oproti PC a má menšiu ponuku v rozmanitosti VR ponuky a ide tu primárne o hry, ale Sony sa stará a stále prináša nové tituly. Je však lacná a ak chcete skúsiť virtuálku a máte PS4, je to dobrá cesta na začiatok. PSVR má 1080p OLED displeje a ovládače sú svetelné Move, ktoré sníma kamera. Je to slabší systém sledovania pohybu s obmedzeným uhlom snímania.  Našu recenziu na PSVR nájdete tu.

- Sony PlayStation VR V2 na Heureke je od  € (na Alze je za 298 eur)

 

Ktorý VR headset kúpiť? Ktorý je najlepší?

Switch - Labo VR

Ako malý bonus má VR aj Switch, aj keď len kartónový prídavok, môže byť na chvíľkové zabavenie pre deti zaujímavý. Stačí mať Switch a kúpiť k tomu Nintendo Labo VR Kit balenie. Tam je celá kartónová virtuálna realita na poskladanie. VR podporu postupne dostali aj niektoré ďalšie hry, ale je to len na minihry napríklad v Zelde a Mariovi. O samotnom Labo VR sa viac dozviete v našej recenzii.  VR na Switch nemá ďalšie podporované hry.

 

 

A čo hry a aplikácie?

Na PC je už pre VR masívna ponuka ako VR titulov, tak rôznych aplikácií. Pritom každá väčšia virtuálka tam už má svoj store, kde Oculus má svoj, HTC má svoj Viveport, plus headsety spolu s Mixed Reality  headsetmi fungujú so Steam VR, a teda môžete si kupovať a hrať tituly aj priamo na Steame. 

Zároveň HTC podporuje vo svojom Store všetky headsety a všetky si môžu predplatiť ich Viveport predplatné, kde za 15 eur mesačne (10 eur, ak platíte na celý rok), dostanete stovky hier na zahratie. Je to najlepší spôsob, ako sa vstúpiť do ponuky virtuálnej reality. Majú tam veľké a malé hry a aj rôzne aplikácie. Ak budete chcieť viac, môžete si už ďalšie tituly dokupovať.

Pri PS VR to neplatí, to má svoju skromnejšiu ponuku hier na PS4. Podobne pre Switch, ten má len jednoduchú VR s niekoľkými minihrami.

Čo sa určite na VR oplatí zahrať je z hudobných hier Beat Saber, parádny mix rytmickej hry a Star Wars svetelných mečov, z malých puzzle hier je parádny Angry Birds. Z väčších titulov zase zombie strieľačka Arizona Sunshine alebo Lone Echo, Robo Recall, Superhot VR. Vo VR sú prekonvertované aj Fallout 4, Skyrim a vlastnú verziu tam má aj Doom FVR a Wolfenstein Cyberpilot. Zaujímavý je aj Vader Immortal. Hlavne je tam však veľa minihier na rýchlu zábavu, čo je stále najlepšie využitie virtuálnej reality. Práve tearz na Steame vychádza aj Boneworks, ktoré vyzerá akoby chcelo posunúť VR do novej generácie.

 

A ktorý VR headset zobrať?

Ak máte PC a chcete relatívne lacný a kvalitný headset na PC, dobrá voľba je Oculus Rift S (pozor však pri ňom na zafixované IPD, ak vám bude nepríjemný na oči neostáva nič iné ako vrátiť a možno siahnuť po Oculus Queste), ale ak ste náročný a viete si priplatiť, tak HTC Vive Pro je vo vyššej triede veľmi dobrá voľba. Tam sa už môžete rozhodovať aj medzi Valve Indexom, ktorý má mierne vyššie parametre a ovládače s detekciou pohybov prstov, ale žiaľ neustále je vypredaný.

Ak chcete multifunkčný mobilný headset, tak Oculus Quest sa rysuje veľmi dobre, má nastaviteľné IPD, vie fungovať ako samostatne, tak ho viete pripojiť aj na PC a hrať cez neho PC VR hry. Má síce vyššie rozlíšenie ako Rift S, ale pri pripojení na PC bude mierne nižšia kvalita obrazu ako pri Rifte S. Je to taký kompromis medzi voľnosťou a možnosťami pripojenia. Teraz mu pribudne aj snímanie rúk a ovládanie bez ovládačov.

Nakoniec, ak nemáte dostatočne výkonné PC, ale máte PS4, PS VR je dobrá a lacná voľba. Podobne pri Switchi, ak chcete len takú jednoduchú virtuálnu realitu hlavne pre deti, tak Labo VR zabaví. Samozrejme pri oboch je kvalita výrazne nižšia a ponuka rovnako.





Páči sa mi! (+4)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19497)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk