DRIV3R

DRIV3R

5.5

Séria Driver sa po mnohých rokoch dostala opäť na platformu PC, bohužial v nepríliš podarenom porte z konzol.

Recenzia na PC verziu

V prípade dnešného recenzovaného titulu netreba chodiť okolo horúcej kaše. Každý pri pohľade na výsledné hodnotenie, vie, že sa história opakuje. Sľuby zostali nenaplnené a reprízu si odkrútilo aj sklamanie. DRIV3R, kontroverzná kombinácia akcie a jazdy v mestách na dopravných prostriedkoch pretkaná filmovou réžiou, opäť boduje, avšak v aspektoch, ktoré majú fatálny dopad na výslednú kvalitu. Cesta ktorou sa vydal, je bohužiaľ obklopená takými tŕňmi, že horko-ťažko dokrivkáva na pulty obchodov.

Hype, ktorý sprevádzal vydanie konzolovej verzie v auguste minulého roka bol tak silný, že aj niektorí odolní hráči nemu podľahli. Očakávania vybičované na maximum sa stali kameňom, na ktorý narazil. DRIV3R by si nepodala kritika, nebyť nezvládnutého technického spracovania, prepadu fps snímkov, ktoré priamo ovplyvňovalo hrateľnosť. Týmito problémami však trpí aj niekoľko ďalších titulov, ktoré sú naopak úspešné a nedostatky hrajú iba vedľajšiu úlohu, sú akýmsi odpadom vysokej hrateľnosti, menujme aspoň Killzone alebo Vampire: Bloodlines.

DRIV3R to nemal ľahké, po vlne kritiky a paradoxne vysokých predajných číslach, sa zrazu zľahla zem pod PC verziou, na ktorej sa „usilovne“ pracovalo. Potom prišla rezignácia zakladateľa vývojárskeho tímu Reflection Interactive Martina Edmondsona a ako malé bolestné sa začali objavovať prvé PC obrázky a dokonca aj informácie o bonusovom obsahu. Tie mali byť lákadlom pre hráčov a malou náplasťou za dlhé čakanie. Bonusy sú však iba produktom šikovného marketingového oddelenia a Atari prakticky servíruje rovnakú hru na podnose označenom PC.

DRIV3R
DRIV3R
DRIV3R

DRIV3R sa mylne porovnával, resp. porovnáva s poslednými dielmi legendárnej série GTA, ale po pravde povedané, nemá s nimi nič spoločné. Až na to, že môžete ovládať vozidlá a voľne sa pohybovať po mestách. To však umožňoval aj Getaway či dokonca Ratchet & Clank. Je to jednoducho iná kategória, ktorá sa zameriava na rozprávanie a filmovú atmosféru, ako na otvorenosť, nelinearitu a stovky postranných úloh. Vhodnejším proti kandidátom Drivera je Getaway: Black Monday (na PC asi nemá ekvivalent), londýnsky underground postihnutý vírusom chýb.

Ešte než prejdeme k samotnému hodnoteniu PC verzie a porovnaniu s konzolovou, pozrime sa v skratke, čo vlastne DRIV3R ponúka. Príbehová linka vás postaví do kože policajta Tannera so svojským prístupom k plneniu služby. Drsné vystupovanie a dokonalá znalosť áut, ho predurčuje na nového drivera (vodiča) autíčkárskeho gangu, ktorému šéfuje Calita, neľútostná beštia zvodne vyzerajúca hlavne v koži. Tanner v dokonalom utajení plní rozličné úlohy a vynáša informácie, ktoré ho nakoniec dovedú k tajomnému kupcovi. Ten si objednal 40ku najluxusnejších áut a Calitta mu ich musí zabezpečiť. Analógia s filmom 60 Seconds (60 sekúnd) je čisto náhodná.

Tanner neskôr zisťuje a teda aj hráč, že autá putujú na východ a tovar má byť vymenený v Európe. Dej DRIV3Ra je rozdelený medzi tri metropoly – Miami, Nice a Istanbul a celá kampaň ponúka 26 misií, vrátane bonusovej The Hit. Pridanú hodnotu tvoria herné módy – Quick Chase, Quick Getaway, Trail Blazer, Checkpoint Race, Gate Race a Survival, ktoré sú variáciou, naháňaj mňa, potom ja teba, pozor na kužele a polišov. Posledným prídavkom je Take a Ride, čo je voľné jazdenie po mestách s vlastnými nastaveniami. Tento mód môžem vrelo doporučiť herným režisérom, ktorý si v Director Mode splnia svoj deštrukčný sen, zrežírovaním vlastného filmu.

DRIV3R je lineárnou hrou s malým priestorom pre improvizáciu. Náplň misií sa prakticky od seba neodlišuje a po uliciach budete naháňať alebo naopak budete naháňaní. Kombináciou peších misií a jazdy po meste dosiahla hrateľnosť istého osvieženia a okrem rýchlych kolies sa o slovo prihlásia aj konvenčné projektilové zbrane. V garáži Drivera parkuje desiatka áut, motoriek a dokonca aj lodí, ktoré budú skracovať vzdialenosti medzi cieľmi. Plocha menovaných miest je dostatočne veľká a každé jedno bolo vymodelované podľa skutočnosti. Realizácia pri voľnej jazde je skutočne veľká.

Nech sú charakteristické črty akokoľvek lákavé, pozlátko DRIV3Ra neponúka protihodnotu, ktorou by mala byť hrateľnosť alebo lepšie povedané zábava. Herný kód je doslova posiaty chybami, ktoré zabraňujú ponoriť sa do hry a nechať sa unášať príbehom.

DRIV3R
DRIV3R
DRIV3R

DRIV3R rozhodne nie je 3rd person akcia. Pešie misie som už kritizoval v PS2 recenzii a spravím to opäť. Krížom tentokrát nie je neposedná kamera, ale ovládanie, ktoré snáď navrhovali autori s prihliadnutím na fakt, že DRIV3Ra budú možno hrať dvaja hráči naraz. Pred začatím prvej misie, si okamžite prestavte ovládanie postavy a auta, inak budete musieť misiu predčasne ukončiť, pretože budete hľadať klávesu pre streľbu. Pre pohodlnejšie ovládanie siahnite pre gamepad. Autori nezabudli na korekciu kamery myšou a dokonca ponechali aj automatické zameriavanie, ktoré vám ušetrí nervy. Protivníci majú opäť iba dve zásahové zóny rozdelené medzi hlavu a zvyšok tela. O ich inteligencii sa nemá cenu rozpisovať. Sú dementní a pri prestrelkách sa neobťažujú pohybovať, alebo schovávať sa za najbližšiu prekážku. Pešie misie sú jednoznačne najslabším článkom hry a kvôli „inteligencii“ sú testom výdrže. Taký únik z tajného úkrytu polišov v Nice je ideálnym príkladom, kde sa dá zmerať na hráčovi, kedy uňho prepukne zúrivosť.

Tanner si musí na vysokozdvižnom vozíku nabrať debnu a vysunúť ju do výšky, aby na ňu mohol skočiť z najbližšej plošiny a dostal sa do druhej časti skladu. Na krk vám dýchajú protivníci, neváhajú útočiť zo všetkých smerov. Na prvýkrát sa vám túto misiu rozhodne nepodarí prejsť a či sa dostanete až pred budovu alebo na loď, rozhodnú pevné nervy. Takýchto kritických momentov je v hre viacero a vždy nadväzujú na jazdu vozidlom.

DRIV3R rozhodne vie jazdiť na autách. Séria Driver bola vždy o naháňačkách, ktoré inklinovali skôr k filmu a tie tu rozhodne nájdete. Na autá je aplikovaný výborný deštrukčný model a ani fyzikálny engine nesklame. Každé auto sa na ceste chová inak a samozrejme sa inak na ňom prejavuje miera poškodenia. Dokonca autori upravili (zámerne nepoužívam opravili) aj zotrvačnosť a tak sa vám nestane, že sa po zložení nohy z plynu, auto samo zastaví na krátkom úseku. V každom meste narazíte na iné autá, motorky a lode, pričom si doprava odniesla z konzol nepríjemné chyby. Pri jazde narazíte na prázdne ulice, chodci sú raritou a o rozmanitosti dopravy nemožno hovoriť. Ako už bolo povedané, misie za volantom sa vždy točia iba okolo naháňačiek a počas plnenia si pripravte pevné nervy. Ovládanie je citlivé (opäť sa uplatní gamepad) a môžete ľahko skončiť vo zvodidlách či v inej prekážke. Počas prenasledovania sa musíte silou-mocou udržať za autom, inak ho stratíte a misiu si zopakujete. V prípade že vás niekto naháňa, je vám stále za chrbtom, nech máte akékoľvek rýchle auto. V Nice bežne zažijete, že vám budú policajti na malých Renaultoch v pätách aj za športiakom.

DRIV3R rozhodne obsahuje bonusovú misiu The Hit. Prakticky jediný hmatateľný rozdiel medzi PC a konzolovou verziou je misia The Hit. Nasleduje krátko po rozmlátení baru a prijatí do gangu Cality. Na Tannera cerí zuby so samopalom Tico a začína zbesilé prenasledovanie lode na motorke, ktoré končí naháňačkou na diaľnici a prestrelkou v garážach. Misia The Hit: a) je jedna z mnohých, ktoré neprešli finálnym sitom a nedostali sa na master, pretože čas tlačil a Atari už začali lisovať a tlačiť krabice; b) mala toľko chýb, že jednoducho musela byť odložená a pri meškaní PC verzie ju nazvali bonusom; c) sa nachádza aj v konzolovej verzii, ale odomyká ju tajný cheat.

DRIV3R
DRIV3R
DRIV3R

DRIV3R rozhodne nie je bez chýb. Vydanie PC a konzolovej verzie delí takmer deväť mesiacov. Na vývoj mali Reflection Interactive podstatne viacej času (podľa výsledku to bolo menej), ale nedokázali ho efektne využiť. Rýchlo spichnutú finálnu verziu verziu nezachránia patche. Väčšina chýb je totožná s tými, ktorými trpela konzolová verzia. Sú tu otrasné animácie na postavách, mizerné textúry v nízkom rozlíšení, nízka kvalita CGI filmov a navyše sa pridáva vypadávanie objektov, preblikávanie textúr, nízka viditeľnosť a vysoké nároky na pamäť. Aj pri kapacite 512MB sa stretnete so swapovaním! Betatesterov pravdepodobne prepustili po vydaní konzolovej verzie a výsledok testovali programátori. Autori nezobrali v úvahu výpočetný potenciál stolových PC a aj so zapnutým drawing distance na maximum sa objavujú autá vo vašej tesnej blízkosti a ku zmene kvality textúr dochádza tesne pred prednou nápravou. Grafickou stránkou rozhodne DRIV3R nezaujme a navyše má neúmerne vysoké hardvérové nároky. Majitelia grafických kariet GF4MX hru vôbec nespustia.

DRIV3R rozhodne má Hollywood a obsahuje špičkový soundtrack. Atari zaobstarali tejto hre hviezdne mená, ktoré sa podpísali pod výsledný hype. Odpálila to spoločnosť Ridleyho Scotta RSA krátkym hraným filmom Run The Gauntlet a potom sa objavili mená, ako Micheal Madsen, Michelle Rodriguez, Mickey Rouke alebo Iggy Pop, ktorí sa postarali o bezchybný dabing kľúčových postáv. Hviezdny dabing doplňuje rockový soundtrack, zostavený výhradne zo skladieb od neznámych interprétov (v našich zemepisných šírkach), vykúka snáď iba Iggy Pop. Skladby od The Raveonettes, Mellowdrone, Syntax, Narco, Teddybears STHML si vás nielenže okamžite získajú svojou melanchóliou, surovým kvílením gitary, ale v hre dostávajú nový, filmový rozmer.

DRIV3R je rozhodne sklamaním. Množstvo zbytočných chýb, absolútne žiadna optimalizácia, tvrdohlavosť vývojárov a vydavateľa zatieňuje svetlé stránky, ktoré tvorí hudobná stránka, zaujímavý príbeh a niektoré misie. Nebudem tvrdiť, že sa mi DRIV3R páčil, ale po dlhom čase, som si k nemu vytvoril vzťah, vďaka ktorému som neodpísal hru hneď na začiatku. Osloví jednoznačne ortodoxných fanúšikov, ktorým nechýba vytrvalosť a dokážu prižmúriť oko nad tonou chýb. DRIV3R má tu česť rozhádať medzi sebou hráčov po druhýkrát. Kontroverzia rozhodne patrí DRIV3Rovi.


napísal spacejunker 31.3.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Driver 3 trailer
| DRIVER 3 TRAILER
[20.2.2004]
5.5
Ohodnotiť
DRIV3R
+ soundtrack
+ dabing
- optimalizácia herného kódu
- starý grafický kabát
- chyby, chyby, chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU P4 (AMD) 2GHz, 256MB Ram, 64MB DX9 (GF3 a vyššie)
Doporučená konfigurácia: CPU P4 (AMD) 2,5GHz, 512MB Ram, 128MB DX9 (GF4 Ti a vyššie)


RECENZIE HRÁČOV
DRIV3R
7.2
STARWARS    31.3.2006
V tejto hre budete hrať za policajta a máte za úlohu prekaziť plány gangu zlodejov áut.Príbe...prečítať celé
DRIV3R
6.3
NESTER1    21.5.2005
No toto je moja prva Recenzia.Takze sa dobredu ospravedlnujem za chyby ktore sa urcite najdu(nie jed...prečítať celé
DRIV3R
7.8
ELSI    15.4.2005
Tanner sa vracia v celkom dobrom pokračovaní Driv3ra. Recenzia ide trošku neskoro, ale predsa. Kadia...prečítať celé
DRIV3R
3.0
SHAMAN    9.4.2005
Driv3r bola hra, na ktorú som sa tešil od kedy som sa dozvedel že má výjsť. Driver ma bavil, hral so...prečítať celé
PC
PS2
Xbox

Vývoj: Atari / sevenM / Reflections
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. marec 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19942)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk