DRIV3R

DRIV3R

Môže tretie pokračovanie série Driver prekonať v kvalite obľúbené Vice City? Tri mestá, zločinecký gangy a VY.

Dojmy

Tiché námestie sa s príchodom prvých slnečných lúčov napĺňalo ľuďmi. Metropola začal nový deň a život sa vracal do ulíc. Malé obchody lákali okoloidúcich zbytočnými suvenírmi a kaviarničky lákali lacnou ponukou intimity dvojicu prechádzajúcich sa mladých ľudí. Zaľúbené pohľady jasne hovorili o krátkej známosti a pravdepodobne iba o letnom flirte. Výmena sladkých slov, doprevádzaných máčaním pier v lahodnej káve bola prerušená vravou na námestí. Stačilo sa iba otočiť cez plece a neznáme ruchy našli majiteľa. Zbehlo sa to tak rýchlo. Najprv bolo počuť trúbenie a pískanie gúm prehlušované policajnými sirénami. Ľudia začali uskakovať z cesty do neďalekej fontány a drevené stánky sa rozleteli ako domčeky z karát. Nakoniec sa z tých trosiek a chaosu vynoril čierny Mustang a s revúcim motorom sa hnal na našu dvojicu sediacu s neprítomnými pohľadmi na terase kaviarne. Vodič sediaci v čiernom vozidle nestihol pribrzdiť a šmykom prefrčať okolo terasy. Jeho jazdecké schopnosti by potrebovali ešte dlhé hodiny tréningu. S brzdením sa už nezaoberal, radšej šliapol na plyn a terasou kaviarne preletel až narazil na nosný múr budovy. Stoličky sa rozleteli, ľudia poodskakovali a majiteľ nechápavo hľadel na trosky, ktoré zostali z jeho živobytia. V zápätí prifrčali policajné vozy a ešte otraseného vodiča v šoku vytiahli z auta von. Jeho prvé slová boli prekvapujúcejšie ako auto zapichnuté do budovy. „Blbci, kam ma to beriete? Ja som iba hral Driv3ra!!!“

Séria Driver sa zapísala nezmazateľnými písmenami do histórie herných titulov. Po prvý krát sme sa mohli stretnúť s Tannerom a plniť rôznorodé misie po rozsiahlych mestách (Miami, San Francisco a Los Angeles) v roku 1999. Jedinou spoločnosťou sa stali šikovnosť, rýchlosť a zručnosť v ovládaní motorových vozidiel. Obrovský úspech dohnal autorov k výrobe druhého dielu. Ten sa nakoniec objavil exkluzívne na PSone a nenaplnil očakávania hráčov. Po malom odbočení v hre Stuntman sa Reflection Interactive vracia ku koreňom Driver série a už čoskoro si budeme môcť zahrať tretie pokračovanie: Driv3r.

Driv3r
Driv3r
Driv3r

Vice City vs Driv3r

Ak by sme mali porovnať nového Drivera s už existujúcim titulom bolo by to bez debaty vysoko hrateľné posledné pokračovanie série GTA Vice City. Neskutočná voľnosť pohybu, rozsiahle prostredia, množstvo áut, postranných misií, zbraní a možností. Samotní autori Reflections Interactive pripúšťajú, že Vice City je vynikajúca hra, avšak odmietajú akékoľvek porovnávanie práve s týmto titulom. Driv3r je zameraný výhradne na reálne spracovanie prostredí a chovania áut. V recenziách sa určite nevyhneme porovnávaniu kvalít oboch titulov. Ale teraz späť k Driv3rovi.

Základom Driv3ra boli, sú a stále budú misie spojené s jazdením a pretekom o čas. Väčšinu času sa hra bude odohrávať za volantom áut. Moderná doba si však vyžiadala aj misie, ktoré budeme plniť po vlastných. Celkový pomer misií za volantom a po vlastných má byť 70:30. Na štýl GTA budeme môcť vystúpiť z auta a ukradnúť si rýchlejší alebo menej nápadný voz. Misie po vlastných sa budú odohrávať aj v interiéroch a tu prichádza jedna z noviniek a tým je pohľad z vlastných očí. Mnoho redaktorov zo zahraničných serverov si práve na 1st person pohľad sťažovalo, pretože nebolo vidieť zbraň, ktorú Tanner drží v ruke. V plnej verzii sa pravdepodobne vizualizácia zbrane nebude nachádzať. Pri prechode z interiéru budovy do vonkajších priestorov sa kamera prepína do 3rd person a poslušne zaberá postavu zozadu. Aj napriek nízkemu zastúpeniu misií po vlastných, autori pripravili pre hráčov širokú škálu zbraňového arzenálu. Od klasických pištolí, brokovníc, cez uziny a samopaly, až po výkonný a super ničivý granátomet. Prostredie, v ktorom sa budeme pohybovať je interaktívne a využíva solídny fyzikálny engine. Rozstrieľať nebude problém sklá, fľaše, pneumatiky na autách a na stenách zostávajú stopy po projektiloch. Fyzikálny engine počíta s tlakovými vlnami a pri streľbe z granátometu lietajú nepriatelia vzduchom, podobne ako vybuchujúce autá a sudy.

Driv3r
Driv3r
Driv3r

Príbeh Driv3ra nás prevedie troma veľkomestami. Hra začína podobne ako pôvodný Driver v Miami (Florida), nasleduje Instabul (Turecko) a nakoniec zostáva Nice (Francúzsko). Opäť sa dostaneme do kože Tannera, policajta v utajení. Tentoraz sa musí infiltrovať do celosvetovej organizácie, pašujúc autá z USA do Európy, ktoré nakoniec končia v Rusku. Záhadný kupec si objednal 40 najexkluzívnejších športových áut a Tanner chce vedieť, kto to je. Eliminovanie celého gangu, v čele ktorého stojí sexi ženská Calita, vedie cez 35 rozsiahlych misií, poprepájaných vynikajúcimi CGI animáciami. Tieto majú evokovať v hráčovi filmovú atmosféru.

Okrem príbehovej kampane (Undercover Mode) obsahuje Driv3r ešte ďalšie herné módy. Nemôže chýbať Take a Ride, v ktorom je hráčovi daná voľnosť pohybu a môže sa ľubovoľne preháňať po mestách. Chcete jazdiť zbesilo a každú zákrutu vyberať šmykom a pritom efektne narážať do poštových schránok a smetných košov? Chcete sa prebehnúť po obľúbenej štvrti a na ulici zanechať vzorku svojich pneumatík? Chcete dodržiavať predpisy a na každej križovatke čakať na zelenú? Žiaden problém. Driving Games Mode zastupuje plnenie rôznorodých misií na uliciach. Môžete sa zúčastniť pretekov v uliciach za plnej premávky alebo závodiť s časom a presúvať sa z bodu A do bodu B. Ak sa chcete stať režisérom, bude pre vás určený starý známy Director Mode, v ktorom si pripravíte a nasmínate tie najlepšie naháňačky a havárie, aké vás doposiaľ napadli. Pri režírovaní bude možné rozostaviť na scénu niekoľko kamier a tie potom naprogramovať podľa ľubovôle. Nechýba ani Survival Mode, kde sa naháňate so štyrmi policajnými autami a počíta sa čo najdlhšie unikanie. Tým najdôležitejším módom je však Undercover. 

Jednotlivé mestá boli vytvárané s dôrazom na ich reálne spracovanie. A zatiaľ čo Vice City sa tvári ako Miami, toto mesto je v Driv3rovi naozaj reálne. Nájdete tu známe ulice, hotely a dokonca aj bazény. Samozrejme realitu netreba brať doslova, vytvorenie mesta zodpovedajúce realite by trvalo ďaleko viacej ako vývoj celej hry. O atmosféru však neprídete. Každá jedna misia bude mať niekoľko alternatívnych ciest na dosiahnutie cieľa. V jednej z nich sa snaží konkurenčný gang ukradnúť športiak vyzerajúci ako Jaguar E-Type. Samozrejme sa mu to aj podarí a vezú ho na dohodnuté miesto, kde sa predá. Tanner dostane úlohu vyfúknuť športiak priamo spred očí konkurencie. Dopredu sa vie, že auto sa má naložiť na nákladiak. Pri prenasledovaní nákladného auta vám skríži cestu dodávka a zasype vás dávkou so samopalov. Vystúpite a postrieľate strelcov a vodiča? Otočíte to a nájdete si inú cestu k cieľu? Budete prenasledovať nákladiak v dodávke? Samozrejme miesto predaja športiaku je dopredu známe a tak nie je problém nabehnúť na toto miesto so samopalom a zbaviť sa každého prítomného. Takisto môžete odcudziť nákladiak a čoby šofér naložiť športový voz a utiecť aj s nákladom. Podobným spôsobom sa budú dať vyriešiť všetky misie. Hnať vás bude iba adrenalín a časový limit. Vyhýbať sa v plnej premávke okoloidúcim autám a vybuchujúcim sudom, vypadávajúcim z prenasledovaného kamióna dokáže poriadne zahustiť atmosféru.

Driv3r
Driv3r
Driv3r

Hektické naháňačky na uliciach budú korením Driv3ra. Autori sa netaja inšpiráciou vo filmoch Ronin alebo Francúzska Spojka. Samotné naháňačky majú byť jeden na jedného a ich obtiažnosť bude vysoká. Chovanie áut nepriateľov a verejnej premávky má byť zakaždým odlišné, čiže pri opakovaní misie na uliciach stretnete iné autá a protivníci použijú inú taktiku pri prenasledovaní. Zajazdiť si budete môcť so všetkým, čo má motor a nachádza sa vo vašej blízkosti. K dispozícii bude cez 70 nelicencovaných áut, motoriek a člnov. Od jednoduchých autíčok a mopedov cez limuzíny a športiaky až po ťažké ťahače. V modeloch jednotlivých vozidiel spoznáte reálne predlohy. Počas jazdenia mestom si budete môcť prepnúť na pohľad z boku. Vtedy sa obraz spomalí, rozmaže a vy si tak budete môcť naplno vychutnať šmyk alebo čelný náraz do budovy. Na každé jedno vozidlo je aplikovaný veľmi realistický fyzikálny a deštrukčný model (kto nevidel, nech skúsi sekciu Rozbi Moje Auto na oficiálnej stránke Driv3ra). Každý jeden náraz sa bude prejavovať na jazdných vlastnostiach. Z áut budú odpadávať sklá, dvere, kapoty, zrkadlá až nakoniec naposledy zadymia a vybuchnú. 

Driv3r sa pripravuje pre platformy PS2, Xbox a PC. Na prvé dve menované vyjde už 21.júna a na PC sa objaví o niekoľko mesiacov neskôr (pravdepodobne na jeseň). Podľa dojmov z preview verzie pramenia obavy z nedoladenosti celej hry. Reflection je však veľmi skúsený tím a investovaných 10 miliónov eur by určite nechcel splácať nasledujúcich 10 rokov. Jednotlivé verzie sa medzi sebou nemajú vôbec odlišovať, jediným rozdielom budú na Xboxe detailnejšie textúry a viacej svetiel. U verzie PC pribudne ovládanie myšou a podpora vysokých rozlíšení. 

Driv3r je veľmi nádejný titul. Má veľmi veľkú šancu stať sa hitom tohto leta. Dúfajme, že leštenie, ktoré momentálne prebieha, dopadne dobre a neobjavia sa zbytočné chyby, ktoré môžu potopiť túto hru.

Načo sa najviac tešíme:
-agresívna AI nepriateľov a policajtov
-rozsiahle prostredia
-realistické deštrukcie a fyzika
-príťažlivá grafika
-filmový nádych


napísal spacejunker 17.5.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Driver 3 trailer
| DRIVER 3 TRAILER
[20.2.2004]
DRIV3R


PC
PS2
Xbox

Vývoj: Atari / Reflections
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. marec 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk