TRACKMANIA

TRACKMANIA

7.0

Trackmania je späť, ale s podivnými zmenami

Recenzia na PC verziu

Tento rok musím až prekvapivo často kontrolovať kalendár. A nielen preto, že neustály home office a pandémia za oknom dosť výrazne stierajú pojem o čase a aj dni v týždni. Začiatkom roka sme tu mali Warcraft 3, potom tu bol Commandos 2, pred pár týždňami som recenzoval Tiberian Dawn a Red Alert, Atari aj Intellivision nám plánujú priniesť nové konzoly, no a teraz tu je Trackmania. Žiadne číslo, žiaden podnázov, len jednoducho Trackmania. Vracia sa tak séria vychádzajúca z klasiky Stunts, ktorá si hráčov prvý raz získala v roku 2003, jej sláva postupne rástla, no a následne trochu upadala. Autori zo štúdia Nadeo sa to teraz snažia napraviť.

Nová Trackmania je remakom Trackmania Nations, jednej z najpopulárnejších častí série, no nemusíte byť jej fanúšikmi, aby ste si hru mohli užiť. Viac či menej zahadzuje celú minulosť za hlavu, aby sa otvorila aj aktuálnemu hernému publiku, ktoré možno Trackmanii nikdy predtým neprepadlo. V niektorých ohľadoch to robí parádne, v iných zase horšie. Hneď v úvode ale musím napísať, že Nadeo vám nezľahčuje situáciu, aby ste si hru obľúbili. Skôr práve naopak.  Preberajú maniere veľkého vydavateľa (sú pod Ubisoftom) a pripravili monetizačný model, ktorému snáď ani sami nerozumejú.

Nová Trackmania je zadarmo. Na uPlay (alebo EGS) si ju môžete nájsť, stiahnuť a hrať. Nemusíte zaplatiť jediný cent a môžete jazdiť do zblbnutia. To je super, lenže Trackmania nie je čisto pretekárska hra. Je to hra o komunite. Komunite, ktorá spolu jazdí, ktorá spolu súperí a ktorá aj spolu tvorí. Autori dávajú k dispozícii pieskovisko, kde si už samotní hráči ďalej budujú obsah a zdieľajú ho medzi sebou. A tu už prichádza problém. K mnohým veciam z toho nemáte prístup bez platenia. Aj to je normálne, Nadeo nie je charita a z niečoho žiť musia. Lenže namiesto nejakej free verzie na jednej strane a platenej verzie na druhej strane tu máme predplatné a komplikované tabuľky.

Trackmania
Trackmania Trackmania je sále parádna arkáda
Trackmania je sále parádna arkáda


Trackmania Rôzne povrchy rate ponúkajú rôznu výzvu
Rôzne povrchy rate ponúkajú rôznu výzvu


Trackmania Neraz sa vám zatočí hlava
Neraz sa vám zatočí hlava





Takže áno, hru si nekupujete, ale platíte si predplatné na maximálne tri roky. Prečo? Mali k tomu úplne zbytočné nelogické vyjadrenie, ale v zásade experimentujú, či im to takto prinesie viac peňazí. A k dispozícii sú tri verzie: Starter Pack má najmenej možností a je zadarmo; Standard má viac obsahu a je za 9,99€, čo je fajn cena; no a nakoniec je to Club Access, ktorý je za 29,99€ (alebo 59,99€ na 3 roky) a ponúka úplne všetok obsah a všetky herné možnosti. Problém je, že ak nemáte plnú verziu, v hre stále narážate na niečo, čo nemáte prístupné a hra vám nezabúda pripomenúť, že si za to môžete priplatiť. A keďže sú jej možnosti bohaté, v týchto troch verziách sú rôzne veci prístupné či neprístupné, až na to potrebujete komplikovanú tabuľku. A to nikdy nie je dobré znamenie a už vôbec nie v hrách.

Prečo som sa tak zdĺhavo venoval tomu, že je hra rozdelené prakticky na tri verzie, z ktorých si každý môže vybrať, o čo má záujem? Na jednej strane je to kvôli tomu, že to nie je práve transparentný model. Free verzia je orezaná až na kosť a napríklad tam môžete mať problém s ukladaním medailí. Nemôžete vytvárať lokálny server, nemôžete sa zapájať do klubov a aj vaše možnosti v oblasti tvorenia tratí sú veľmi limitované. Osobne, keď si idem zaplatiť za hru, tak nechcem študovať tabuľku, ktorá povie, čo dostanem a čo nedostanem. A nepáči sa mi ani to, že keď už si za hru zaplatím, stále hra nie je moja a mám ju len prenajatú na určitý čas.

Na druhej strane je toto prakticky jediný vážny nedostatok novej Trackmanie. Keď si to teda dôkladne naštudujete a nájdete verziu, ktorá sa vám hodí, už sa len bavíte. Ak naozaj chcete len jazdiť, nemusíte dokonca zaplatiť vôbec nič. Nenáročným hráčom to postačí. Ak by som mal hre vytknúť nejakú ďalšiu vec, tak sú to tradične biedne (prípadne úplne žiadne) tutoriály, ktoré by vám pomohli do nej preniknúť.

Nedá sa povedať, že by bola Trackmania nejaká neuveriteľne komplexná hra, ale predsa len by pomohlo, ak by vám vedela vysvetliť, čo, ako a prečo sa tu robí. Je tu toho veľa, napríklad tvorenie dizajnu a polepu áut v rámci svojho klubu, no hra vám nevysvetlí, ako sa to robí. Aj tvorba tratí je sprvu založená na učení sa na vlastných chybách, pričom by stačilo len inteligentne vymyslieť popisky k jednotlivým dielom aj tlačidlám. A podobné by to mohlo byť všade, zjednodušilo by to vstup do hry nováčikom, ktorí by nemuseli všetko najskôr vyskúšať, aby vedeli, čo to vlastne je.

Trackmania bola vždy šialená arkáda a inak tomu nie je ani teraz. Rýchlosťou cez 300 sa pokojne rútite zákrutami, hneď za nimi je loop, v ktorom idete dole hlavou, po ňom sa vám zase zapne raketový pohon, vďaka ktorému vaša malá formula odporuje zákonom fyziky. Iné auto tu nie je a ani ho nepotrebujete. Každý hráč má tak rovnaké podmienky a na tratiach rozhodujú len skúsenosti a schopnosti. Nemusí vás trápiť pretáčavosť, nedotáčavosť ,prakticky nič. Hrateľnosť je okamžitá a zábava pri jazdení stále parádna. Navyše sa hra dá stále dobre hrať aj len na klávesnici.

A viac-menej je len na vás, ako si ju užijete. Autori pripravili nejaký základný obsah (ich trate mohli byť aj nápaditejšie) a teraz máte k dispozícii letný playlist s pekným množstvom tratí rôznej náročnosti. No a ľudová tvorivosť už funguje na plné obrátky, každú chvíľu tu pribúda obrovské množstvo tratí priamo od hráčov, v ktorých experimentujú ešte viac ako samotní autori hry. Tie môžete prezerať v rámci rôznych sekcií hry, prípadne si rovno vyberiete tú najlepšiu používateľskú trať každý deň. Alebo si nejaké vytvoríte sami, otestujete ich, necháte ich overiť hráčmi a podelíte sa o ne s ostatnými.

Trackmania
Trackmania Hra je výrazne založená na komunite
Hra je výrazne založená na komunite


Trackmania Svoj klub môžete odlíšiť aj jedinečným autom
Svoj klub môžete odlíšiť aj jedinečným autom


Trackmania Niektorí z vás môžu stráviť v editore viac času ako jazdením
Niektorí z vás môžu stráviť v editore viac času ako jazdením





Trackmania ponúka niekoľko možností, ako hru môžete hrať. Je tu Solo hranie, kde prakticky súperíte len sami so sebou s vopred stanovenými časmi. Taktiež môžete hrať live s ostatnými hráčmi, kedy v určenom časovom úseku naraz jazdíte na jednej trati a bojujete o čo najvyššie priečky. Každá stotina sa počíta, je to pekne napínavé a stále zábavné. Hrať môžete aj lokálne v splitscreene, čo sa vždy v takejto hre cení. V najvyššom členstve môžete zakladať kluby (ten náš sa volá SECTOR.sk), pripájať sa k iným, súťažiť v rámci nich, či hájiť ich farby. Taktiež je tu hranie po lokálnej sieti, hranie proti replayom a aj už toľko spomínaný editor tratí. Na ceste sú aj eventy, ktoré zatiaľ v hre nie sú.

Sú tu vlastne dve verzie editora. Prvá je jednoduchšia, umožňuje tvorbu tratí so základnými prvkami, takže sa tu po nejakom čase dokáže orientovať každý. Druhá verzia editora je komplexnejšia, náročnejšia na zvládnutie a tiež umožňuje zložitejšie trate, kde sa môžete fakt vyšantiť. Editor je obrovská časť hry, funguje dobre a v tejto dobe mám už asi v hre viac času stráveného v ňom ako jazdením. Potom je tu editor vizuálu/skinu auta a aj editor replayov, ktoré taktiež môžete zdieľať. Všetky tieto možnosti sú spracované naozaj parádne, komunite určite dobre poslúžia, no vraciame sa k problému vyššie – nie každý si ich užije v rovnakej miere, niektorí dokonca vôbec. Aspoň ten základ si však dokáže vyskúšať každý vo free verzii, čo rozhodne odporúčam.

Graficky je hra postačujúca. Vyzerá pekne, obzvlášť na tratiach počas západu slnka. Model auta je pekný aj nechýbajú mu detaily, takže tu vidíte napríklad rôzne aerodynamické prvky pri brzdení. Hlavne je však stále dosť nenáročná a aj na starších zostavách vám dokáže lietať v snímkovaní cez 150fps. Pre takúto hru je dôležité, aby si ju užila čo najširšia komunita a nie každý musí mať kvalitné herné železo. V tomto ohľade určite hra zbiera plusové body. Hudba je jednoduchá, no v rámci hry funguje fajn. Osobne si vždy aj tak najradšej púšťam vlastný playlist, čo sa k takejto hre hodí najlepšie. A keď si to všetko zosumarizujeme, až je naozaj veľká škoda, že proti potenciálu hry bojujú samotní autori jej podivným monetizačným modelom. Pokojne stačili dve jasne odlíšené verzie, aby hráči vedeli, na čom s tou svojou sú, k čomu majú prístup a k čomu už nie. A ani ten základ nemusel byť úplne ohlodaný až na kosť, je trochu hanba, že free verzia neumožňuje získať medaile.


napísal matus_ace 10.7.2020
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
TRACKMANIA
+ stále skvelá hrateľnosť
+ kreatívne možnosti
+ hráči už teraz sršia kreativitou
+ slušná grafika, dobrá optimalizácia
+ obrovské množstvo možností v plnej verzii
+ splitscreen
- podivný monetizačný model
- free verzia ohlodaná na kosť
- slabšie trate priamo od autorov
- absencia tutoriálov


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Nadeo
Štýl: Racing
Dátum vydania: 1. júl 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk