Microsoft ukázal, kde je v Xbox Series X konzole SSD disk, vysvetľuje svoju Velocity architektúru

Ako funguje načítavanie dát v Xbox Series X?

pridal saver 14.7.2020 o 22:57 pod hardware
Microsoft ukázal, kde je v Xbox Series X konzole SSD disk, vysvetľuje svoju Velocity architektúru

HARDWARE > NOVINKY >

Microsoft sa zameral na ďalšiu funkciu svojej konzoly a to Velocity architektúru, ktorá spája hardvér, architektúru a softvér, na čo najrýchlejší presun dát. Architektúra zrýchľuje rýchlosť načítavania, znižuje nároky na pamäť a odstraňuje tak limity, ktoré mala predchádzajúca generácia konzol.

Video to naznačuje:

Zároveň nám nové video ukazuje, kde presne je v konzole disk a ako tam je prichytený. Vidieť, že sa bude dať odskrutkovať a prípadne vymeniť za väčší. Aj keď, ak budete chcieť väčší disk, pohodlnejšia cesta bude len kúpenie si externého disku a zapichnutie ho do zadného slotu, keďže rýchlosť tam bude rovnaká. Uvidíme, či bude Microsoft predávať aj 2TB externé disky, alebo väčšie. Zatiaľ vieme, že interný bude 1TB a bola ukázaná 1TB verzia externého.

Čo sa týka rýchlosti disku, ten je 40x rýchlejší ako disk v Xbox One, vďaka čomu bude načítavať dáta veľmi rýchlo. Dopĺňať ho bude 8 jadrový procesor, štyrikrát rýchlejší ako Xbox One X, 12Tflops grafika a 16GB GDDR6, z ktorých bude 10GB optimalizovaných na GPU s rýchlosťou 560GB/s, aby sa zabránilo bottleckom medzi procesorom a pamäťou. Zo zaujímavostí, pre hry bude dostupných 13.5GB pamäte a 7 jadier procesora. Procesor sa môže používať ako singlethreadový, tak aj s multithreadingom, vtedy je mierne nižšie taktovanie. Vývojári si môžu vybrať, aký systém lepšie sadne ich hre.

Samotné rýchle nahrávanie z disku je už dnes potrebné, keďže dát je viac, sú väčšie a rovnako aj svety v hrách. Sú tam vysoké detaily od prostredí, kvalitné modely, hi-res textúry, animačné data, zvuky, video súbory. Toto všetko môže zahltiť systém a preto dizajnéri museli vytvárať úzke koridory, alebo výťahy, aby dopredu nahrali dáta.

Aby sa toto všetko odstránilo, bola navrhnutá Xbox Velocity Architecture, ktorá je ultimátnym riešením na streamovanie týchto herných dát. Zahŕňa hlbokú integráciu hardvéru a softvéru. Skladá sa z custom NVME SSD disku, hardvérovo akcelerovanej dekompresie, nového Directstorage API a nakoniec Sampler feedback streamingu. 

Detaily:

  • Custom NVME SSD: Základ Xbox Velocity architektúry je 1TB NVME SSD disk s 2.4GB/s čistou rýchlosťou, pričom rýchlosť je konštantná a nebude klesať ako niektoré PC disky, ktoré keď sa zahrejú, spomaľujú. Vývojári tak majú garantovanú I/O rýchlosť za každých okolností a môžu dizajnovať a optimalizovať hry, odstraňovať bariéry a obmedzenia, ktoré mali doteraz. Rovnakú úroveň konzistencie má aj Seagate externá SSD karta, ktorá má presne rovnakú rýchlosť ako interný disk.

 

  • Hardvérovo akcelerovaná dekompresia: Balík hry a assety do hry sú komprimované a minimalizované, aby bol jednak menší download, tak aj množstvo miesta, ktoré na disku zaberú. S hardvérovou akceleráciou, ktorá podporuje ako štandardný LZ dekompresor, tak aj nový špeciálny algoritmus dizajnovaný pre textúry - BCPack, umožňujú ponúknuť to najlepšie z oboch svetov pre vývojárov na dosiahnutie masívnych ušetrení miesta a rýchlosti bez straty kvality alebo výkonu. Obe kompresie spolu môžu pri 2:1 kompresii dosiahnuť 4.8GB/s rýchlosť disku, čo je 100 krát viac akú mala aktuálna generácia konzol. Pre porovnanie, na dosiahnutie podobnej úrovne dekompresie by boli potrebné 4 Zen 2 jadrá.  

 

  • Nové DirectStorage API: Štandardné file I/O API vzniklo pred 30-timi rokmi a doteraz bolo nezmenené, napriek tomu, že technológie diskov dosiahli veľký pokrok. Microsoft analyzoval prístup k herným dátam, ako aj najnovšie hardvérové posuny v SSD technológiách a zistili, že musia dať viac kontroly do rúk vývojárom. Vytvorili DirectStorage API umožňujúce kontrolovať I/O operácie vytvoriť viac I/O queues prioritizáciu a minimalizáciu oneskorenia. Tento priamy low level prístup umožní vývojárom prebrať plnú kontrolu nad I/O výkonom a môžu prakticky eliminovať loadingy, alebo spraviť fast travel v hrách skutočne rýchly.

 

  • Sampler Feedback Streaming (SFS): Sampler Feedback Streaming je nová inovácia postavená na vrchole ostatných vylepšení Xbox Velocity architektúry. Totiž textúry v hrách sú optimalizované na rôzne levely detailov a rozlíšení, nazvaných mipmapy a môžu byť použité počas renderingu podľa toho, ako blízko alebo ďaleko je objekt od hráča. Ako sa objekt približuje, rozlíšenie textúry musí stúpať, aby boli ponúknuté ostré detaily a vizuál, ktorý hráč očakáva. Zatiaľ čo dnes musia autori nahrávať všetky mipmap úrovne naraz a zaberú v pamäti veľa miesta, v Xboxe to bude iné. Microsoft rozanalyzoval textúry v pamäti na Xbox One X a zistil, že sa používa len tretina z nich. Stráca sa tak ako pamäť, tak čas pri nahrávaní a zaplňuje aj I/O. Teraz Xbox Series X umožní nahrať len časti textúr, podľa potreby a to práve vtedy, keď GPU potrebuje dané dáta. Táto inovácia umožní približne 2.5x efektívnejšie I/O načítavanie a 2.5x efektívnejšie využitie pamäte ako predtým. SFS tak multiplikuje pamäť a priepustnosť, takže viac pamäte bude voľnej pre bohatšie svety.

 

Všetky tieto funkcie spolu umožnia rýchlejší prístup, ako ukazujú samotné hardvérové špecifikácie. Ponúknu okamžitý prístup k viac ako 100GB dátam, ktoré sú uložené na SSD a to práve vtedy, keď ich hra potrebuje.

Čo to znamená pre hráčov? Bude záležať od vývojárov, od zrušenia loadingov, cez nové techniky renderovania po väčšie dynamicky žijúce svety. Velocity Architektúra otvára viac možností a inovácii na úrovni platformy, ako Quick Resume, ktoré umožní mať zapnutých viac hier a prepínať sa medzi nimi. 





Páči sa mi! (+12)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk