TEKKEN 5

TEKKEN 5

9.0

Séria Tekken si počas svojej existencie získala milióny fanúšikov a tak niet divu, že teraz tu už máme jej piate pokračovanie.

Recenzia na PS2 verziu

Neviem ako vy, ale v dobe vydania Mortal Kombatu som sa do spomínanej gamesy zažral ako voš do bavlneného kabátu. Na tú dobu úžasná grafika spolu so špičkovými animáciami si ma získala na poriadne dlhú dobu a od hry ma dokázala odtrhnúť až zdemolovaná klávesnica po niekoľkonásobných porážkach. Úspech Mortal Kombatu potvrdilo duo pokračovaní, po ktorých však nastalo hrobové ticho a moje agresívne chúťky som musel smerovať niekam inam (samozrejme na rodinu :-)). Až teraz, s príchodom hracej skrinky PS2 do mojej katakomby, som dostal možnosť vrátiť sa späť do minulých čias a rozbiť pár držiek, len tak pre zábavu. A kde si vybiť moje chúťky, keď nie na novom pokračovaní mega úspešnej bojovej série Tekken? Veru tak, Tekken 5 je konečne tu a naším testovacím pästiam rozhodne neunikne!

Na začiatku musím spomenúť jednu drobnosť, ktorou si ma chlapíci z Namca naveky získali. Je ňou arkádová vesmírna strielačka v starom grafickom hábite, ktorá nabehne ešte pred samotným štartom hry a ktorú síce môžete jedným tlačítkom preskočiť, ale rovnako si ju môžete aj zahrať a na chvíľku tak u seba vyvolať retro spomienky. Tomu hovorím prístup k hráčom! Ako už potom býva u Tekkenu klasikou, hra vás následne privíta úderným introm, ktoré v tomto ročníku nemá na poli úvodných animácií obdoby. V rýchlom strihu sledujeme robotický výsadok do staro čínskej chatrče, s ktorým si ale vcelku elegantne poradí otec a syn a.k.a Heihachi a Kazuya Mishima, načo však mladý zradí starého, a ten následne čelí ďalšiemu útoku s perličkou v podobe bomby na koniec.

 
Samozrejme, že takémuto náporu by neodolal nikto a tak nasleduje nevyhnutná explózia, ktorú však sledujeme z bezpečnej vzdialenosti očami Ravena, ktorý len sucho skonštatuje smrť starého Mishimy. Toto zbesilé tempo potom nahradí pohodová pasáž, v ktorej sú postupne predstavovaný jednotlivý bojovníci a verte mi, že podobne spracované video budete tento rok len márne hľadať. Charakteristickou črtou intra je rozhodne jeho profesionálny strih a parádne bojové scény, ktoré si v ničom nezadajú s hociktorým akčným trhákom súčasnosti. A prečo taký obšírny popis obyčajnej animačky? Veď uvidíte sami, iba vám ručím, že to vo vás zanechá hlboké zážitky.

 

Tekken 5
Tekken 5
Tekken 5

 

Prenesme sa teda cez úvod a pozrime sa na ponúkané herné možnosti, ktorých je vskutku neúrekom. Okrem položky options, kde si môžete hru nastaviť pre vaše požiadavky a zvoliť jednu z piatich ponúkaných obtiažností, vám Tekken 5 umožní otestovať svoje bitkárske schopnosti v nasledujúcich herných módoch. Practice, ako názov napovedá, vám umožní natrénovať si jednotlivé kombá a hmaty na nič nerobiacom súperovi, takže odpadá zbytočná frustrácia z neustálych porážok v dôsledku neznalosti bojaschopnosti. Nasleduje Survival, akýsi variant módu Last Man Standing, v ktorom je vašou úlohou poraziť čo najväčší počet bojovníkov len na jeden jediný život. Osobne som sa považoval za vcelku slušného bitkára, ale tento mód ma presvedčil o opaku a nezriedka sa mi stalo, že so svojim fighting style som padol do prepadliska dejín už po druhom súperovi.

Klasika v podobe
Time Attack je opäť prítomná a vyzve vás na ukončenie hry v čo najkratšom čase. Princíp módu Team Battle je jednoduchý. Vytvoríte si skupinku až ôsmich bojovníkov, s ktorými budete musieť poraziť obdobnú grupu, tentokrát nepriateľskú. Vtip je v tom, že ak v súboji prehráte, váš tím stráca bojovníka, zatiaľ čo ten nepriateľský si pripisuje víťazstvo. Vašou úlohou je teda prísť o čo najmenší počet hráčov a súčasne maximalizovať straty opozície. Medzi novinky sa ale rozhodne radí mód Arcade, založený na systéme rozdelenia bojovníkov do kvalitatívnych skupín. To znamená, že s pribúdajúcimi víťazstvami na vašom konte rastie aj obtiažnosť súperov a keď ste sa pri desiatom zápase škrabali jednou rukou na zadku, dosiahnutie 20 kola vám dá až neskutočne zabrať. Arcade History, ako sa ďalšia z noviniek volá, vám umožní znovu prežiť kúzlo starších verzií Tekkenu, od skutočne archaickej jednotky až na súčasné pomery vcelku solídnu trojku. Ako poslednú dvojicu som si ale nechal duo originálnych módov, a síce Story Mode a predovšetkým Tekken: Devil Within 

Keďže hernému svetu začínajú pomaly, ale isto, vládnuť 3rd person akčné adventúry, Namco sa v istom okamihu rozhodlo, že podobný herný štýl zakomponuje aj do svojho bitkárskeho dieťaťa. Výsledok s názvom Devil Within (žeby inšpirácia druhým princom, viď. Warrior Within) je ale natoľko rozpačitý, že si o ňom povieme trošku viac. Dej tohto módu sa točí okolo akýchsi Zaibatsu laboratórií, ktoré boli v dobe útoku na Heihachiho prepadnuté neznámou skupinou. Náš hrdina Jin sa teda vydáva do spomínaných priestorov, aby zistil čo je vo veci a hlavne objasnil záhadu jeho diabolských génov. Z predchádzajúcej skupiny viet teda vyplývajú dve skutočnosti: príbeh v móde nehrá takmer žiadnu úlohu a jedinou postavou, s ktorou si Devil Within zahráte, bude Jin. Všetko by ale bolo v najlepšom poriadku, keby náš hrdina nebol takým drevom, akým v skutočnosti je. Jeho znalosti z oblasti bojových umení sú brutálne osekané a tak jediné čo dokáže, je dvojica pästných úderov a rovnaký počet kopancov, takže ak ste čakali prepracovanosť bojových komb z Arcade módu, môžete si ísť dať v pohode kávu.

Celá balamuta okolo Devil Within mi pripadá ako veľmi zlý vtip a okrem jednoduchej akcie v štýle Fighting Force s neskonale tupými protivníkmi na vás čakajú len stereotypné a nič nehovoriace haly a dookola sa opakujúce ciele misií. Jednoznačný krok späť. Naopak, Story Mode je jasným favoritom na titul zabijak času a musím uznať, že až jeho geniálna jednoduchosť a chytľavosť ma dokázali odtrhnúť od drogy s názvom WoW. Totižto, každý s množstva ponúkaných bojovníkov, má svoj vlastný príbeh, ktorého úvodné úskalia sú síce prezentované vo forme obrázkov s textom, avšak konečné rozuzlenie je dorozprávané formou nádherného videa. S každým bojovníkom si potom prejdete sadu stretnutí s čoraz ťažšími súpermi (spätými s príbehom), až sa nakoniec dostanete k vášmu úhlavnému nepriateľovi a ukončíte jeho trápenie. Veľkým plusom tohto módu je aj fakt, že popri otváraní nových videí, ste za vaše úspechy odmeňovaní aj sprístupnením nových charakterov a bojovanie s takou kengurou (s malou kengurkou vo vaku), či s akýmsi dreveným Pinochiovským čudom rozhodne stojí za pobavenie.

 

Tekken 5
Tekken 5
Tekken 5

 

No a keďže som sa zmienil o jednotlivých postavách, tak to tu teraz dokončím. Nový Tekken ponúka široké spektrum ako starých známych, tak aj úplne nových bojovníkov, čiže je si z čoho vyberať. Každoroční účastníci turnaja Tekken, akými sú napríklad Kazuya, Yoshimitsu, či Nina, sú prítomní aj v tomto ročníku, pričom spoločnosť im robia aj postavy s ostatných dielov Tekkenu, z ktorých spomeniem napríklad Leeho, Marduka, Bryana, alebo taktiež aj Xiaoyu. Medzi nováčikov, ktorí zažívajú svoju premiéru patrí japonská školáčka Asuka, diabolský Feng a hlavne Blade-style Raven, ktorý sa stal mojim favoritom už od prvotných okamihov spustenia hry. Veľmi dôležitým faktorom hrateľnosti u bojových hier je dobrá vyváženosť jednotlivých postáv, aby náhodou jeden charakter neprevyšoval svojimi schopnosťami tie ostatné. Z tohto hľadiska je ale Namco profesionálom, takže žiaden z bojovníkov nie je ničím zvýhodňovaný a ponúka ako radu kladných, tak aj zbierku záporných vlastností.

Veľkým lákadlom, ktoré vás donúti aj k menším experimentom v oblasti bojových komb, sú rôzne bonusy, ktorými môžete jednotlivé postavy obšťastniť. Tieto špecialitky pritom nie sú zadarmo a na ich získanie budete musieť nazhromaždiť vcelku slušný peňažný obnos, ktorý získate spomínaným kombinovaním hmatov a chmatov. Niektoré bonusy majú charakter drobných vizuálnych zmien, ale ak si priplatíte viac, dostanete sa k širokému spektru doplnkov, od okuliarov, cez rôzne klobúky a masky, až po také šialenosti ako napríklad kôš plný rýb. Taktiež platí, že pre každý charakter je daná osobitná sada tohto "príslušenstva" a k tomu aj náhradný kostým, ktorý dokáže vcelku radikálne zmeniť look svojho nositeľa. Ako vidíte, hra ponúka obrovské množstvo možností, takže prípadná nuda a stereotyp neprichádzajú do úvahy. Ešte pred skokom k ďalšiemu odseku by sa slušilo spomenúť, že umelá inteligencia dosahuje v tomto titule vrchol svojich možností a jednotliví protivníci sa pri vyšších obtiažnostiach správajú častokrát rozumnejšie, než samotní hráči.

Ak ste si ešte z obrázkov nevšimli, nový Tekken vyzerá až neuveriteľne príťažlivo. Najväčší podiel na tom majú rozhodne postavy, ktorých detaily dokážu neraz vyraziť dych. Jednotlivé identity pôsobia až nezvyčajne realistickým dojmom a to isté je možne povedať aj o ich animáciách. Tie sú snáď dielom génia a máloktorá hra súčasnosti sa môže pochváliť takou profesionálne zvládnutou choreografiou, akou sa pýši Tekken 5. Popri modeloch postáv nesmiem zabudnúť ani na úžasné prostredia, v ktorých sa súboje odohrávajú. Medzi tie najkrajšie rozhodne radím ľadovec s roztomilými tučniakmi, lúku za šera s bielymi kvetmi a taktiež aj Indiana Jonesovskú katakombu plnú zlata, ktoré pri páde nešťastníka na zem lieta ovzduším.

Špecifickým znakom série Tekken je aj kvalitná zvuková resp. hudobná stránka. Zvuky nemá zmysel bližšie rozpitvávať, keďže sa jedná len o zmes buchnátov a bolestných stonov, zato hudba je už o niečom inom. Rôzne hudobné žánre sa tu mixujú bez akejkoľvek kontroly a sebazaprenia, čoho výsledkom je ale dokonalé navodenie bojovej atmosféry. Ups... teraz zisťujem, že akosi som zabudol spomenúť multiplayer. Vec sa má však takto. Totižto, jediná možnosť, ako si s kamošom navzájom rozmlátiť huby, je buď si dať férovku, alebo virtuálnu partičku v Duel móde. Iné možnosti hry viacerých hráčov žiaľ nový Tekken 5 neponúka, čo je preveľká škoda, pretože taká online liga s rebríčkom top fighterov by stála určite zato.

Tekken 5
Tekken 5
Tekken 5


Módne trendy už dávno nie sú výsadou len odievarenského priemyslu, ale stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou aj herného sveta. Ešte pred rokom sme tu mali raketový boom v žánri RTS, kdežto v súčasnosti si svoje zlaté obdobie prežívajú FPSky a akčné adventúry. A čo nás čaká do budúcnosti? Pravdepodobne si naše peniažteky na istý čas získajú MMO gamesy, ktoré už teraz nebezpečné vystrkujú rôžky. A čo majú tieto bláboly spoločne s novým Tekkenom? Nič. Absolútne nič. Ak ste však fanúšikmi fighting žánru, v súčasnosti nie je inej možnosti, než si Tekken 5 zaobstarať. Kto vie, kedy sa najbližšie dočkáme rovnako kvalitnej bojovej gamesy...


napísal blade 27.6.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
TEKKEN 5
+ hrateľnosť
+ široká škála herných možností
+ úžasné technické spracovanie
+ množstvo hrateľných postáv
- snáď návaly agresie v prípade prehry
- úzkoprofilovosť titulu


RECENZIE HRÁČOV
Tekken 5
9.0
GRIEVER    9.5.2007
Bojovky pôsobia na hernom plátne prakticky skoro od počiatku (herných) vekov a dodnes medzi nimi náj...prečítať celé
Tekken 5
8.9
PRO_GAMER    10.8.2005
Tekken je herný gigant, ktorý snáď ani nemusím predstavovať. Prvé krôčiky tejto známej hernej série ...prečítať celé
Tekken 5
9.1
FAJNSMEKER    2.5.2005
Hry, ktoré boli pôvodne na automatoch, zaznamenávajú veľký úspech aj na domácich konzolách, či ...prečítať celé
PS2

Vývoj: Namco / SONY Slovakia / Namco
Štýl: bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk