THE BUS

THE BUS

Prvá jazda autobusom v Berlíne

Dojmy

Fanúšikovia autobusových simulátorov to nemajú ľahké. Hoci keď na Steame zadáte do vyhľadávania slovo „bus“, nájdete hneď viacero hier, ani jedna z nich nedosahuje takú kvalitu, akú by som - a myslím, že nielen ja, ale aj mnohí ďalší - očakával. Je to veľká škoda, hlavne keď vidíme, ako sa darí kamiónovým simulátorom od SCS Software. O obe hry sa od vydania poctivo starajú, prinášajú vylepšenia, DLC a svoj podiel na úspechu má aj rozsiahla moderská komunita. Je to pre obe strany výhodný a fungujúci model, tak prečo ho neaplikovať aj na autobusový simulátor? To je otázka, ktorú si kladiem už dlho.

Do určitej miery takto stále funguje OMSI 2, ktoré má množstvo DLC aj módov, hra je však už veľmi zastaraná a nijako sa nevylepšuje. Modernejšou alternatívou je Bus Simulator 18, ktorý sa tiež dočkal jedného rozšírenia mapy a aj vozového parku, avšak aj táto hra je, minimálne zo strany vývojárov, takpovediac mŕtva a orientujú sa na pokračovanie, ktoré by malo vyjsť tento rok.


Spomínaným modelom sa teraz snažia zaujať vývojári z TML Studios v ich novinke The Bus, ktorá vychádza vo fáze predbežného prístupu. Na rozdiel od ich predchádzajúcich hier Fernbus Simulator a Tourist Bus Simulator budeme teraz jazdiť po mestských cestách v klasickom mestskom autobuse. Hra sa dá označiť za nástupcu a pokračovanie starých New York Bus Simulator a Munich Bus Simulator, v ktorých priniesli realisticky spracované mestá, respektíve ich časti a reálne trasy, na ktorých ste prepravovali pasažierov.

The Bus v tomto pokračuje a pozrieme sa do Berlína. Opäť teda ale len do jednej rozsiahlej časti. Momentálne je v hre dostupná zatiaľ len jedna trasa (Flughafen Tegel – Alexanderplatz/Memhardstr), ktorá má okolo dvanásť kilometrov, pätnásť zastávok a zaberie niečo vyše pol hodiny. Trasu budete môcť odjazdiť zatiaľ len v krátkom (12m) alebo dlhom (18m) kĺbovom licencovanom autobuse Scania Citywide LF. Jazdiť budete môcť takmer kedykoľvek počas dňa (denné aj nočné spoje), vybrať si môžete aj ročné obdobie a počasie. Zatiaľ čo dážď je fajn, sneh potrebuje ešte vylepšiť. Obsahovo je to teda dosť chudobné a ani kvalita v niektorých smeroch nie je ideálna.

Mesto je v hre spracované naozaj realisticky, v mierke 1:1. Autori si dali záležať na detailoch, či už je to cestná sieť (nechýbajú pruhy vyhradené pre autobusy), alebo (aj mnohé významné) budovy. Rovnako kvalitné sú aj modely autobusov. Horšie sú na tom modely cestujúcich. A ešte horšie je vedieť, že sa na tom veľmi pravdepodobne už nič nezmení, keďže rovnako je na tom v tomto smere aj Fernbus Simulator. Celkovo vizuál pôsobí modernejšie ako vo väčšine ostatných autobusových simulátorov, nie je to však ideálne a treba trochu prižmúriť oko.

Vylepšiť bude potrebovať hlavne zvuk a fyzika. Monotónne vrčanie motora je priam otravné a je len fajn, že ho v kabíne poriadne nepočuť. Fyzika, respektíve dojem z ovládania, je dosť sterilný. Samozrejme, žiadne driftovanie nečakám, ale Fernbus Simulator je v oboch týchto stránkach o niečo lepší. Solídnejšie funguje spätná odozva na volante, aj keď aj v tomto smere je ešte čo vylepšovať.

Keďže The Bus je vo fáze predbežného prístupu, treba počítať aj s problémami. Našťastie však s ničím vážnym, minimálne ja som sa so zásadnými problémami, kvôli ktorým by som napríklad nemohol dokončiť jazdu, nestretol. Najviac je to cítiť na plynulosti hry, udržať stabilných 60 snímok za sekundu sa zatiaľ často nedá, zároveň to ale neklesá na príliš nízke, až nehrateľné hodnoty. Dodám, že to bolo pri maximálnych nastaveniach a na zostave s i7 8700k a GTX 1070.

Najdôležitejšie teraz budú nadchádzajúce mesiace. Autori majú pekné a pre nás hráčov aj nádejne vyzerajúce plány. Pribudnúť majú tri nové autobusy a postupne budú sprístupnené aj DLC z Fernbus Simulator. Pokiaľ teda máte kúpené niektoré z DLC autobusov, budete ho môcť časom využiť aj v The Bus. Pribudnúť majú aj nové linky, ktoré povedú do ďalších častí. Okrem toho budú k dispozícii aj editory a budete si môcť vytvoriť aj vlastné trasy a nastaviť cestovný poriadok.


Podobne ako v Bus Simulator 18, aj tu bude zapracovaná ekonomika. Budete teda môcť kupovať autobusy a najímať šoférov. Zaujímavým prídavkom budú AI električky, aj keď sa dosť obávam o fungovanie premávky. Najlákavejšie budú pre mnohých hráčov istotne multiplayer a nástroje pre moderov. Moderská komunita sa teda bude môcť činiť, vytvárať vlastné mapy ďalších miest, možno aj ďalej rozšíriť mapu Berlína a hádam sa dočkáme aj rôznych autobusov. Práve módy by sa mohli postarať o dlhú životnosť hry. Obzvlášť pokiaľ sa k tomu pridá aj dostatočná podpora autorov a pokojne aj nejaké tie DLC.

Samozrejmosťou bude postupné vylepšovanie optimalizácie, opravovanie prípadných bugov a pribudnúť majú aj preklady. Momentálna cena tohto nádejne vyzerajúceho autobusového simulátora je 26 €, postupne by sa ale mala s pribúdajúcim obsahom a možnosťami zvyšovať. Vydania plnej verzie by sme mali dočkať niekedy v budúcom roku.


napísal AdamXMX 14.4.2021
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
THE BUS


The Bus
PC

Vývoj: AeroSoft GmbH / TML-Studios
Štýl: Simulácia
Early Access od: 25. marec 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk