História série Ratchet & Clank

Obľúbená dvojica Lombax a robot sa čoskoro dočká novej hry. A to je ideálna príležitosť na to, aby sme sa za sériou obzreli späť.

pridal Gam_er 5.6.2021 o 19:43 pod hry
História série Ratchet & Clank

HRY > NOVINKY >

Herný priemysel je naozaj bohatý na ikonické a legendárne herné postavy, ktoré sa predstavili v rôznych žánroch. Asi len máloktorý z týchto žánrov urobil pre herný priemysel toľko, ako plošinovky, platformovky alebo ak chcete - skákačky. V tejto skupine je tu napríklad inštalatér Mario, ježko Sonic, vačkovec Crash či dráčik Spyro.

Každá z týchto postáv je naozaj neskutočne slávna a len ťažko by ste hľadali hráča, ktorý by ich nepoznal. O to ťažšie je sa v tejto spoločnosti presadiť. Ani to však nezastavilo Lombaxa a robota, ktorých celý svet pozná pod menami Ratchet & Clank. Ich prvá hra sa objavila v roku 2002 na PlayStation 2 a už vtedy išlo o titul, ktorý skvele využíval technologický pokrok, ktorý priniesla nová konzola oproti PS One. Dnes má táto séria už takmer 20 ročnú históriu a na brány klope nový diel s podtitulom Rift Apart. Zrejme je teda najvyšší čas na to, aby sme si dobrodružstvá Ratcheta a Clanka zrekapitulovali. Takže pohodlne sa usaďte a poďme na to.

Ratchet & Clank (2002, PS2)

História série Ratchet & Clank

Prvá hra série nám predstavila Lombaxa menom Ratchet, ktorý pripomínal líšku s veľkými ušami a s talentom konštruktéra. Ratchet túžil od života dostať niečo viac, a tak mu doň šťastnou náhodou vstúpil robot Clank. To spustilo sériu udalostí, ktorá ich spojila a vzala na parádne vesmírne dobrodružstvo. Počas neho zistili, že ich vzor a hrdina Captain Quark nemusí byť záchrancom vesmíru, za ktorého ho všetci považovali. 

 

 

Ratchet & Clank 2: Locked and Loaded (2003, PS2)

História série Ratchet & Clank

Druhý diel série vyšiel v čase, kedy ste na pokračovanie obľúbenej hry nemuseli čakať 5 či viac rokov ako dnes. Dostal podtitul Locked and Loaded a splnil sľub, ktorý sa vývojárom nepodarilo dotiahnuť v jednotke. Priniesol preteky na hoverboardoch, vesmírne boje a prvýkrát aj zbrane, ktoré ste mohli upgradovať. 

 

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal (2004, PS2)

História série Ratchet & Clank

Ďalšia hra série, ktorá vyšla opäť po roku. Priniesla ešte kreatívnejšie zbrane, ktoré boli svojim spôsobom aj trochu absurdnejšie. Tretie dobrodružstvo našej odvážnej dvojky predstavilo tiež jedného z najikonickejších zloduchov série Doctora Nefariousa, ktorý chcel zničiť celú galaxiu. 

 

Ratchet & Clank: Deadlocked (2005, PS2)

História série Ratchet & Clank

Štvrtý diel série s podtitulom Deadlocked bol tak trochu odbočkou. Vzdialil sa od žánru akčných plošinoviek a sústredil sa skôr na arénové deathmatch zápasy. Druhé husle hral aj príbeh, ktorý bol relatívne jednoduchý a neponúkol nič prevratné. Značka sa nikdy nebála zmien a preto využila príležitosť, počas ktorej sa pokúsila rozšíriť svoju hráčsku základňu. Stále si však zachovala nápady z predchádzajúcich dielov. Zároveň išlo o poslednú hru série, ktorá vyšla na PS2. 

 

Ratchet & Clank: Size Matters (2007, PSP)

História série Ratchet & Clank

Ďalšia hra série už nevyšla o rok, ale o dva a s príznačným podtitulom Size Matters potešila hráčov na PSP. Išlo o prvý pokus Sony, ktorého cieľom bolo presadiť známu značku na vreckovej konzole. Tak vývojári prerušili prázdniny našej ústrednej dvojice, na ktorú čakala záchrana dievčaťa menom Luna. Počas tohto dobrodružstva tiež objavili novú rasu vynálezcov menom Technomites. 

 

Secret Agent Clank (2008, PSP, PS2)

História série Ratchet & Clank

Značka Ratchet & Clank naberala na popularite, a tak prišiel na rad spin-off. Konkrétne tento bol zameraný na Clanka, ktorý sa stal hrateľnou postavou. Ratchet bol totiž v príbehu uväznený, a tak nám autori ospravedlnili jeho neprítomnosť. Clankova hrateľnosť bola zameraná na používanie gadgetov, zaťahovanie nepriateľov do boja, ale aj stealth. Hra vyšla v roku 2008 pre vreckové PSP a o rok neskôr sa presunula na veľké obrazovky PS2. 

 

Ratchet & Clank: Tools Of Destruction (2007, PS3)

História série Ratchet & Clank

S príchodom novej generácie konzoly od Sony bolo na čase preniesť na vyspelejší systém aj známu značku. Výhody a generačný skok PS3 umožnil, že Ratchet a Clank dostali po vizuálnej stránke naozaj extra starostlivosť. Naopak, toto dobrodružstvo neprinieslo revolúciu v herných mechanizmoch, ale predstavilo nového záporáka, ktorým bol Emperor Tachyon. Ten si brúsil zuby na Ratcheta a tajomstvo rasy Lombaxov.

 

Ratchet & Clank: Quest For Booty (2008, PS3)

História série Ratchet & Clank

Séria bola stále veľmi obľúbená. a tak bolo len otázkou času, konkrétne roka, kedy prišiel ďalší diel (počíta to ešte niekto?). Dostal podtitul Quest For Booty a je skôr akýmsi rozšírením než samostatnou hrou. Vidíme v ňom Ratcheta hľadajúceho Clanka, ktorého uniesol záhadný robot Zoni z predošlej hry.

 

Ratchet & Clank: A Crack In Time (2009, PS3)

História série Ratchet & Clank

Vrátil sa diabolský Nefarious, ktorý sa opäť stal plnohodnotnou hrozbou. Hra priamo nadväzuje na udalosti predošlej a vidíme Ratcheta, ktorý konečne našiel Clankovu stopu. A Crack In Time prinieslo aj zopár noviniek, medzi ktoré patrili zaujímavé vesmírne súboje a prieskum okolia, kde ste mohli nájsť skryté predmety. 

 

Ratchet & Clank: All 4 One (2011, PS3)

História série Ratchet & Clank

Ďalší spin-off v sérii, ktorý experimentoval s kooperáciou. Na rozdiel od predošlých, ktoré boli zamerané prevažne na singleplayer hranie, bol diel All 4 One orientovaný na multiplayer a kooperáciu. Online i offline si spolu mohli zahrať až štyria hráči, ktorí prebrali postavy Ratcheta, Clanka, Qwarka a Doctora Nefariousa. 

 

Ratchet & Clank: Full Frontal Assault (2012, PS3)

História série Ratchet & Clank

Tento diel bol oznámený ako prekvapenie pri príležitosti 10. výročia značky. Išlo vlastne o ďalší spin-off, ktorý sa však dočkal iba priemerných hodnotení. Hra prakticky priniesla to isté, čo predchádzajúce diely s tým rozdielom, že novým prvkom boli tower defense elementy. Zahrať ste si mohli za Ratcheta, Clanka aj Kapitána Qwarka. Nechýbala ani kooperácia, tradične online aj offline. 

 

Ratchet & Clank: Into The Nexus (2013, PS3)

História série Ratchet & Clank

Šiesta hra na PlayStation 3, ktorá pre túto platformu zároveň bola posledná. Naša dvojica sa nachádza na palube väzenskej lode a jej úlohou je dopraviť nebezpečnú väzenkyňu na výkon trestu do Vartax Detention Centra. Tá je však zachránená svojim diabolským dvojčaťom a naši priatelia sa musia vydať na hon skôr, než dvojčatá zničia galaxiu. 

 

Ratchet & Clank (2016, PS4)

História série Ratchet & Clank

PS3 to už mala spočítané a s príchodom novej konzoly bolo okolo známej značky ticho. To sa však zmenilo v roku 2016, kedy na PS4 dorazil parádny reboot prvého dobrodružstva. Tentokrát však v úplne novom šate a s dokonale vyladenou hrateľnosťou. Navyše s výborným načasovaním, pretože vydanie hry sprevádzal aj cerovečerný animovaný film. 

 

Ratchet & Clank: Rift Apart (2021, PS5)

História série Ratchet & Clank

PS4 sa do známej série zapíše ako konzola, ktorej sa bohužiaľ ušla len jedna hra Ratchet & Clank, aj keď bola naozaj kvalitná. Našťastie, značka neupadla k ľadu a nové pokračovanie už klope na dvere, tentokrát na PS5. Navyše skvele využíva výhody novej konzoly a ponúkne dychberúcu grafiku či plynulé skoky rôznymi svetmi, ktoré by hardvér minulých konzol nezvládol. Čakať môžeme prepracované a nové zbrane, zaujímavý príbeh a novú hrateľnú postavu menom Rivet. 

 

Séria Ratchet & Clank sa však mimo platformy PlayStation pozrela aj na displeje mobilných telefónov a to konkrétne v dvoch tituloch. Prvým z nich bol Ratchet & Clank: Going Mobile (2005) a grom príbehu bol fakt, že naši hrdinovia boli uväznení vo vašom mobile. Vašou úlohou bolo vrátiť ich späť domov. Išlo o klasickú akčnú plošinovku, v ktorej vás čakalo množstvo nepriateľov a ktorú vyvíjalo mobilné štúdio Handheld Games. Druhou hrou na mobiloch bol Ratchet & Clank: Before the Nexus (2013). Išlo vlastne o endless-running záležitosť, ktorá nevynikala vysokou kvalitou. Slúžila skôr na propagáciu dielu Into the Nexus, ktorý sme si spomínali vyššie a vyšla v roku 2013 na Android a iOS. 

 

 

Ktorá hra zo série Ratchet & Clank je vaša najobľúbenejšia? 





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk