JUPITER HELL

JUPITER HELL

7.0

Umieranie v kozmickom pekle

Recenzia na PC verziu

Vesmír je plný nebezpečenstiev a tie na vás čakajú aj v ťahovej roguelike prestrelke Jupiter Hell. Ak sa nebojíte výzvy, častého umierania a vyhovuje vám postup na kolá, prídete si na svoje. Kozmické peklo síce nie je masívne, ale má zaujímavé, a pritom pomerne jednoduché herné princípy aj dobrú atmosféru.

Vašou úlohou bude prechádzať základňami na mesiacoch Jupitera – Callisto, Europa a Io, ktoré sú zamorené nepriateľmi a prestrieľať sa až k finálnemu bossovi. Vysadnete zo svojho leteckého modulu a budete prechádzať náhodne generovanými chodbami a miestnosťami, kde vás čakajú nebezpečné kreatúry, ale aj bojové stroje a drony. To nie je v hrách nič neobvyklé, ale pozoruhodný je systém a vlastne aj grafické spracovanie.

Všetko prebieha v ťahovom režime po mriežkach, takže sa môžete pohybovať striktne doprava, doľava, hore alebo dolu. Ale pri hraní si to niekedy ani neuvedomujete, lebo pri bežnom ovládaní, ktoré je tu, mimochodom,  možné len klávesnicou bez myši alebo gamepadom, vyzerá posun plynule a nie je trhaný. Pohybujete sa šípkami a keď natrafíte na nepriateľov, môžete vystreliť stlačením F ako fire. Postava sa pritom automaticky natočí na protivníka a vypáli aj v prípade, ak sa vám objaví za chrbtom. Nemusíte zameriavať, zbraň vystrelí správnym smerom, i keď nie vždy nepriateľa aj trafíte.

Jupiter Hell
Jupiter Hell Po prílete sa ide rovno do akcie.
Po prílete sa ide rovno do akcie.


Jupiter Hell V počítačoch môžete využiť rôzne možnosti - ak na to máte prostriedky.
V počítačoch môžete využiť rôzne možnosti - ak na to máte prostriedky.


Jupiter Hell Tento nápis budete vídať často. Horšie je, že potom musíte začať úplne od začiatku.
Tento nápis budete vídať často. Horšie je, že potom musíte začať úplne od začiatku.





Máte však aj možnosť použiť manuálne označenie cieľa, čo sa hodí, ak chcete napríklad odpáliť výbušné sudy, ktoré spravidla zabijú protivníka rýchlejšie. Súperi vykonávajú akcie súbežne s vami a je dobré zvážiť, aké aktivity vykonáte. Ponáhľať sa síce nemusíte, ale niekedy je vhodnejšie ustúpiť a schovať sa za dverami alebo objektmi. Takže získate bonus krytia alebo nepriatelia pôjdu za vami a vlezú vám priamo do rany. Oplatí sa to najmä v prípade, ak čelíte presile a viete, že vo východiskovej pozícii to zrejme neustojíte.

Na vhodnejšom mieste potom len vyčkáte na správny okamih (použijete W- ako waiting, čiže čakanie), nezabúdajte nabíjať (R ako reload) a po zlikvidovaní cieľov môžete zbierať korisť, čo po nich zostane na podlahe. Sú to rôzne zbrane, od pištolí, revolverov, brokovnice (pekne zloží aj viac protivníkov jednou ranou), samopalov a loveckých pušiek, až po rotačný guľomet a bazuku. U seba môžete mať maximálne tri, ale kedykoľvek sa dajú nahradiť inými (porovnávate ich po stlačení Shift). Alebo aj modifikovať a vylepšovať.

Treba zbierať aj rôzne druhy munície a prípadne i prostriedky na útok zblízka, ako je lovecký nôž alebo páčidlo, i keď je lepšie bojovať na diaľku a držať si od nepriateľov odstup. Užitočné veci bežne nájdete aj v truhliciach. Natrafíte na prístupové karty a nejaké ďalšie predmety, napríklad na opravu výbavy alebo na hackovanie. Na základniach sa totiž vyskytujú počítače, kde využijete svoje zdroje na aktivovanie rôznych činností. Môže to byť liečenie alebo extrahovanie lekárničky, vypnutie obranných veží a deaktivovanie robotov, zapnutie energie alebo odkrytie mapy celého poschodia.

Schopnosti a používané zdroje vašej postavy pritom do značnej miery závisia od jej povolania. Na výber je mariňák, skaut a mechanik a každý má nejaké špecifické bonusy. Váš borec sa vyvíja a získava vyššie levely a s nimi vždy možnosť osvojiť si novú črtu, čím sa zvýši jeho hodnota života, zlepší efektívnosť streľby, uhýbanie a podobne. Čím dlhšie prežijete, tým viac takýchto výhod získate a aj zbierate čoraz lepšie zbrane. Nepriateľov však nemusíte pozabíjať, to nie je vaším cieľom, stačí nájsť výťah do ďalšej úrovne. Takže môžete skúsiť aj nenápadný postup. Váš život je totiž vzácny a máte len jeden. Po smrti musíte začať úplne od znova, s novou postavou a holým zadkom, len s devinou v ruke.

Ovládanie je veľmi jednoduché a ani vám pritom nebude chýbať myška, taktizovanie dôležité a všetko rýchlo dostanete do krvi. Na nižších obťažnostiach je postup pohodlný a dostanete sa ďalej, avšak i tam vás neraz zaskočia nepriatelia, ktorí vás napokon ubijú. A reštarty s nutnosťou prejsť to celé odznova sú teda pomerne časté. Môžu spôsobiť postupnú stratu záujmu o hru, i keď je zábavná a návyková. No štartovať stále od nuly skrátka skôr či neskôr omrzí. Hoci občas odomknete režimy s extra výzvami a skúškami.

Grafické spracovanie je štýlové. Vďaka strohému menu a užívateľskému rozhraniu s jednoduchými farebnými textami pôsobí retro. Vďaka náhľadu v štýle vypuklej obrazovky netradične. Vďaka pohľadu zhora prehľadne. Komiksové intro je pekné, no je škoda, že takýchto prestrihových scén v hre nie je viac. Sprevádzajú to vtipné a vulgárne hlášky v štýle klasických hrdinov, ako je Duke Nukem. Teda ak si v úvode hry nenastavíte cenzúru, s tým, že chcete pekné čisté vyjadrovanie...Nevyzerá to zle. Hardvérové nároky sú však vyššie, ako by ste pri tomto pomerne jednoduchom stvárnení čakali.

Jupiter Hell
Jupiter Hell Krytie za objektmi vám dá väčšiu šancu na prežitie a vyhnutie sa zásahom.
Krytie za objektmi vám dá väčšiu šancu na prežitie a vyhnutie sa zásahom.


Jupiter Hell Tomu sa hovorí bohatá korisť. Ale života je málo, potrebujem lekárničku alebo použijem adrenalín.
Tomu sa hovorí bohatá korisť. Ale života je málo, potrebujem lekárničku alebo použijem adrenalín.


Jupiter Hell Všade čisto, idem do výťahu na ďalšie poschodie.
Všade čisto, idem do výťahu na ďalšie poschodie.





Jupiter Hell vie zabaviť, ale nie na dlhú dobu. Dokáže pomerne rýchlo odradiť permanentnou smrťou (každej) vašej postavy, s čím sa však dá v roguelike titule počítať. Ak to akceptujete, bude to hra na viac ako dva večery, ale jej životnosť sa až tak zásadne nepredĺži. Mňa osobne rýchlo zaujala, ale rovnako rýchlo sa mi aj zunovala,  keďže mi tam chýbala nejaká väčšia motivácia a dôvod štartovať stále odznova. Chcelo by to lepší príbeh, viac prestrihových scén, nejaké bonusy odomknuté aj pre nové postavy. U vás na disku sa však môže Jupiter Hell zohriať o niečo dlhšie.


napísal uni 12.10.2021
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
JUPITER HELL
+ jednoduché, ale efektívne herné princípy
+ osobitý vzhľad s retro nádychom
+ slušný arzenál zbraní a dostačujúci vývoj postavy
- rýchlo zaujme, no mnohých rýchlo aj omrzí
- fádny príbeh a málo obsahu
- slabá motivácia začínať stále znovu od začiatku
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 64. bitový procesor, VGA 2 GB, 8 GB RAM, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Hyperstrange / ChaosForge
Dátum vydania: 5. august 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19496)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk