FORZA HORIZON 5

FORZA HORIZON 5

9.5

Najväčší Horizon festival doteraz

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Tak strašne by som potreboval dovolenku. Tento rok som si zobral pár dní voľno a vypadol preč, ale priamo o dovolenke sa hovoriť nedá, no a minulý rok...veď viete, aká bola situácia minulý rok, takže to s dovolenkami tiež nebolo práve najlepšie. Pritom fakt potrebujem hodiť prácu za hlavu a venovať sa nejakú dobu niečomu inému. Vždy som bol hlavne na Európu a najmä jej sever, no teraz ma láka Mexiko. Nikdy som o ňom neuvažoval ako o ideálnej dovolenkovej destinácii pre mňa, no ak je krajina v skutočnosti aspoň sčasti tak čarovná, ako ju vykreslila nová Forza Horizon 5, musím ju niekedy navštíviť.

Nový diel úspešnej série je opäť vynikajúcou pretekárskou hrou, ale teraz je aj niečím viac. Respektíve oveľa viac. nová hra má také množstvo rôznych tvárí, že by sme sa na ňu mohli pozrieť všetci v redakcii a každý by z nej vypichol niečo iné. Nie je len o pretekaní, je to dobrodružstvo a dokonca ani autori už hru neoznačujú ako racingovku. Je tu ale aj história, osobné príbehy, krásna krajina, hudba, množstvo eventov, doteraz najširšie možnosti úprav prakticky čohokoľvek a tiež je nová Forza Horizon aj skvelou reklamou na Mexiko. Až sa zamyslíte, prečo krajiny vrátane tej našej vyhadzujú obrovské prachy na trápne spoty a ešte trápnejšie slogany („good idea“ fakt nebol dobrý nápad). Pritom stačí so srdcom spraviť hru a predá krajinu lepšie ako čokoľvek iné.

Mnohých určite poteší, že sa festival presunul do krajiny ako Mexiko, kde teraz budete jazdiť v rozsiahlom otvorenom prostredí, ktoré je väčšie a aj pestrejšie ako kedykoľvek predtým. Vychádza zo skutočného Mexika, aj keď je samozrejme v zmenšenej a zhustenej verzii. Nájdete tu jedno veľké mesto a menšie mestečká rozosiate po mape, nechýbajú pláže, piesočné duny, hory a dokonca ani sopka (v jednom momente aj aktívna) či džungle, bariny alebo aj obyčajné lesy. Hra je naozaj obrovská a aj pestrá. V týchto ohľadoch prekonáva nielen iné racingovky, ale aj mnohé open world hry.

 

Dôležité je však nielen to, aký veľký je tento svet, ale aj to, ako organicky a realisticky pôsobí. Svet hry nie je prázdny, no zároveň nepôsobí ani ako zbytočne prepchatý. Všetkého je tu akurát, aby ste tu mali hustejšie posiate územia a tiež rozsiahle pláne, po ktorých sa môžete s autom preháňať, robiť triky a zbierať body. Je tu tiež diaľnica na zbieranie rýchlostných rekordov. Potešia aj „drobnosti“ v prostredí, ako nejaké chrámy, sochy, dokonca pyramídy, keďže navštívite aj Teotihuacan. Do toho všetkého je zasadený vás megalomanský motoristický festival, no tiež s citom.

Festival si totiž Mexiko rozporcioval. Herná mapa je rozdelená na 6 regiónov, ktoré sa líšia nielen podmienkami (spomínaná džungľa, duny...), ale aj festivalovou časťou, ktorú tam umiestnite. Je totiž na vás, aby ste v príbehu hry festival rozšírili do každého regiónu a splnili tam výzvy, ktoré vás čakajú.  Každá časť festivalu je zameraná na inú oblasť pretekania, ktorá zodpovedá prostrediu. Teda v meste nájdete pouličné preteky, v džungli offroad a podobne, aby ste využili celý ten široký vozový park, ktorý obsahuje bezmála 540 áut. Medzi nimi nájdete obyčajné autá, aké stoja vonku na chodníku, ale aj najluxusnejšie a najrýchlejšie hyperšporty. Dokonca sú tam aj chuťovečky ako Unimog, Bugatti Type 35 C, Funco Motorsports F9 a mnoho ďalších. je tu niečo pre každého.

Už spomenuté rozširovanie festivalu po celom Mexiku by som označil ako jadro kariéry. Niekto iný by určite označil niečo iné, ale pre mňa sú to časti festivalu, ktoré sú navrhnuté tak, aby vás zoznámili so svetom, typmi pretekov, autami, rôznymi inými eventmi a dokonca aj postavami, ktoré tu dostali oveľa väčšiu hĺbku ako kedykoľvek predtým. Len toto samotné vám vydrží na zhruba 10 hodín a jednotlivé časti progresu vo festivaloch si odomykáte levelovaním. Potom je na vás, kam sa rozhodnete vydať.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5 Vitajte v Mexiku!
Vitajte v Mexiku!


Forza Horizon 5 Aj stará haraburda dokáže po troche starostlivosti trhať asfalt
Aj stará haraburda dokáže po troche starostlivosti trhať asfalt


Forza Horizon 5 Otvára sa vám naozaj veľký svet s rôznymi časťami
Otvára sa vám naozaj veľký svet s rôznymi časťami





Naozaj som si najviac na novej hre užíval to, že nie je len o pretekaní. Festival totiž rozširujete prostredníctvom naozaj rôznorodých eventov, kde pri niektorých sa rozhodne nedá hovoriť o pretekoch. Napríklad sa poveziete v alegorickom voze, budete fotiť, skákať, búrať kolky a mnoho ďalšieho. Každá expanzia festivalu predstavuje samostatný event. Raz pretekáte, potom robíte niečo z vyššie uvedených, ale stretávate aj nové postavy. Napríklad archeologičku, ktorá hľadá stratené sochy v púšti, s čím jej máte pomôcť. Alebo mladú dievčinu, ktorá chce vzdať poctu svojmu dedovi s legendárnym Chrobákom. V meste sa zase postavíte rozmaznaným zbohatlíkom, ktorí si myslia, že im pouličné preteky vyhrajú ich drahé fára. Príbehov je tu veľa a každý sa skladá z niekoľkých kapitol.

Hlavne sú tie príbehy ale konečne dobré. Sú doplnené aj obyčajnejšími, ale tieto festivalové majú dušu a niektoré postavy si naozaj zamilujete. Nenájdete tu žiadne prestrihové scény a podobné nezmysly, postavy s vami diskutujú v aute, prípadne cez vysielačku. A majú čo povedať, nepôsobí to len ako mlátenie prázdnej slamy. Celé to pôsobí naozaj dobre a ešte to podčiarkuje rádio, kde si počas jazdy môžete vypočuť rozhovor s niekým, komu ste v príbehu pomohli, a bude tam opisovať vaše zážitky. Príbehy sa navyše vetvia a hra vám dáva na výber, aké príbehové eventy chcete plniť. Na príbehu to nič nemení, ale ak nemáte radi drifty, nemusíte nutne driftovať. V rámci expanzie festivalu sa navyše opäť ukazujú aj špeciálne Showcase eventy, kde pretekáte proti vlaku, jazdcom na vodných skútroch a podobne. Opäť je to parádne spestrenie, aj keď už tak neprekvapia. Vždy vás ale až zamrazí, keď vám nad hlavou preletí lietadlo a poriadne to zareve z reproduktorov.

Každá expanzia festivalu je nakoniec ukončená veľkými pretekmi a tie sú tentoraz naozaj extrémne. Vracajú sa klasické formáty Goliath, Juggernaut, Marathon a ďalšie, avšak teraz sú väčšie ako kedykoľvek predtým. Niektoré tu majú 60 kilometrov a aj tak pri nich prejdete len relatívne malý kúsok mapy. Preteky dokážu trvať aj 30 minút, no záleží od toho, aké máte auto. S Reliantom ich pôjdete aj hodinu, s nejakým hyperšportom to stiahnete na 20 minút, s takým bežným autom je tých 30 minút pomerne bežných.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5 Autá sú spracované pekne detailne
Autá sú spracované pekne detailne


Forza Horizon 5 Navštívite rôzne známe lokality
Navštívite rôzne známe lokality


Forza Horizon 5 Zajazdíte si aj na dosť netradičných vozidlách
Zajazdíte si aj na dosť netradičných vozidlách





Aj okrem týchto festivalových a príbehových pretekov a eventov je mapa doslova posiata rôznymi ďalšími, pričom je len na vás, čo si vyberiete. A tu vás čakajú ďalšie stovky hodín pretekania vo všetkých typoch pretekov, objavovania mapy, plnenia misií, robenia kaskadérskych kúskov a mnohých ďalších činností, ktoré vás čakajú na 578 cestách aj mimo nich. To všetko je doplnené rôznymi viac či menej štandardnými výzvami, ktoré môžete plniť a tých sú tu zase tisícky. Hra je tak naozaj obsahovo poriadne nabitá.

Veľa vecí poznáte už z predchádzajúcich častí, no ak ste ich nehrali, tak okrem klasických pretekov v rôznych podobách tu nájdete radary na meranie rýchlosti, skokanské mostíky, gymkhana eventy, driftovacie zóny, merané úseky (kde musíte dosiahnuť čo najvyššiu priemernú rýchlosť), Forzathony a iné výzvy a rôzne iné možnosti vyžitia. Ak chcete svet skúmať, je tu 56 významných historických a kultúrnych lokalít, ktoré môžete objavovať.

Môžete si tu kupovať domy, môžete plniť garáž (pričom Forza Horizon 5 má až závratné množstvo možností, ako získať auto – teraz už ani nemusíte kupovať, vždy sú niekde za odmenu) alebo môžete hľadať špeciálne historické kúsky rozpadnuté v zaprášených a dobre skrytých stodolách. Z jedného už takmer zničeného Ferrari 250 GTO vás mechanik razom spraví auto ako zo salónu.

Doteraz som písal o obsahu, ktorý si pre vás pripravili autori. Ale ak by sa vám to zdalo málo, môžete si obsah pripravovať aj sami, prípadne siahnuť po obsahu, ktorý už vytvorili iní hráči. Hra ponúka naozaj rozsiahly EventLab, kde si môžete vytvárať vlastné eventy presne podľa svojho gusta – určite si trať, triedy áut, podmienky, pravidlá a podobne a potom už len jazdíte. Svoje výtvory môžete zdieľať ostatným a môžete tiež sťahovať to, čo už vytvorili iní. Autori obsah navyše moderujú, takže nemusíte sťahovať len náhodne, ale podľa kritérií (najlepšie, najlepšie za nejaké obdobie...).

Pre niekoho bude Forza Horizon 5 o singleplayer zážitku, objavovaní rozsiahleho Mexika osamote, pretekaní a vyhrávaní proti času, prípadne umelej inteligencii. Pre iných bude hra zas hlavne multiplayerovka, pričom tých online možností je tu tiež celé priehrštie. Vlastne je v zásade celá hra online a aj keď hráte sami, ste online. V pretekoch jazdia Drivatari vašich priateľov, ale aj cudzích hráčov. Vo svete na mape vidíte ďalších hráčov, ale navzájom sa neovplyvňujete. Teda ak nechcete. Stačí len prefrčať okolo niekoho, zatrúbiť a vyzvať ho napríklad na Duel. Prakticky stále sa dokážete s niekým porovnávať, či už s priateľmi, alebo cudzími hráčmi. V rýchlosti, v časoch, v skokoch, v počte zbúraných XP panelov, v počte áut v garáži, jednoducho stále. Prípadne môžete pretekať proti duchom iných hráčov, čo je tiež vlastne porovnávanie.

Ak ste skôr na priem súperenie proti iným hráčom, aj tu budete mať haldu možností a režimov a záleží len na tom, či máte chuť na dlhšiu hru napríklad s priateľmi, alebo len niečo rýchle. Podľa toho sa môžete spojiť s ďalšími  hráčmi do Konvoja a vydáte sa spoločne na cestu naprieč mapou, kde si nastavíte eventy, ktoré chcete hrať. Do Konvojov sa môžete kedykoľvek pripájať a odpájať, zapnúť si v nich chat a podobne. Alebo budete komunikovať len pomocou jednoduchých hlášok, ktoré si môžete navoliť.

Hra ponúka ako možnosti pre rýchle a viac príležitostné hranie, tak aj kompetitívne hranie, takže je na vás, čo si vyberiete. Akýmsi multiplayerovým hubom je  Horizon Open, kde nájdete Open Racing, Open Drifting, Playground Games a The Eliminator, pričom posledný z režimov je variáciou na Battle royale. Horizon Tour ponúka zase rotujúce eventy a témy, v ktorých sa môžete rýchlo a jednoducho spojiť s inými hráčmi. Horizon Arcade je potom čisto len o „blbnutí", ak nemáte chuť priamo pretekať. Veľa z toho navyše priamo vidíte na mape, nemusíte nič nastavovať, stačí len prísť na miesto, kde sa teraz niečo koná.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5 Niektoré trate zjavne prechádzajú cez Silent Hill
Niektoré trate zjavne prechádzajú cez Silent Hill


Forza Horizon 5 Voda dosť mení podmienky jazdenia a niekedy sa jej dočkáte až príliš veľa
Voda dosť mení podmienky jazdenia a niekedy sa jej dočkáte až príliš veľa


Forza Horizon 5 Multiplayerové možnosti sú poriadne rozšírené
Multiplayerové možnosti sú poriadne rozšírené





A ani toto ešte nie je všetko. Autori naozaj zamakali na online a komunitných možnostiach, ktoré sú navyše teraz všetky rýchlejšie a intuitívnejšie. Nesmú chýbať kluby, v ktorých sa hráči môžu spájať – náš nájdete pod názvom SECTORsk. Pribudli nové možnosti linkovania sa s hráčmi a zaujímavou novinkou je možnosť posielať cudzím hráčom autá ako darček, napríklad vtedy, keď máte dva kusy nejakého v garáži. Hráči môžu iných odmeňovať zase Kudos menou napríklad za pomoc a príjemné správanie. No a vylepšení boli aj samotní Drivatari, teda cloudová technológia vychádzajúce z dát o jazdení reálnych hráčov, na základe čoho hra pripravuje umelú inteligenciu vašich súperov.

Je tu naozaj veľa možností toho, o čom môže byť práve ten váš Horizon festival. Pre každého bude iný a ja poznám minimálne jedného človeka, ktorý v sérii síce vždy strávil kopu času jazdením, ale rovnako venoval kopu času aj vytváraniu vlastných vizuálov áut. Detailný editor nechýba ani v najnovšej časti a zase tak môžete stráviť hodiny vytváraním naozaj až prekvapivo bohatých vlastných výtvorov a je len na vás, či tam pretavíte svoju fantáziu, alebo sa napríklad necháte inšpirovať nejakým Le Mans vizuálom legendárnej GT 40. Autá si navyše môžete upravovať aj po stránke výkonu a dielov, takže aj stará haraburda dokáže trhať asfalt či ju prispôsobíte na jazdu po teréne. Možností je tu naozaj dosť a sa chcete v autách vŕtať, môžete sa do toho ponoriť. Alebo sa zveríte do rúk rýchlemu a automatickému upgradu a tuningu.

Päťka prichádza so zásadne prekopaným systémom počasia a ročných období. Aj tu sa bude meniť počasie na celej mape, ale bude to mať iný vplyv. Teda v zime nebude automaticky celá mapa zasnežená, ale keďže je v zime v Mexiku skôr sucho, tak to bude suché obdobie so snehom na kopcoch. Jar je zase vlhká a môže so sebou priniesť tropické búrky, ktoré dosť komplikujú jazdenie, rovnako voda v hre celkovo. Okolo rieky môže na cesty sadnúť hmla, čo je tiež príjemný efekt. No a nájdete tu aj extrémne piesočné búrky, v ktorých je „radosť“ jazdiť, ale opäť je to vec, ktorá rozpumpuje adrenalín vo vašich žilách. Hra tiež ponúka rozsiahle nastavenia jazdenia, pomôcok a ďalších vecí. Síce z nej nespravíte simulátor, ale stále sú tu prítomné realistické prvky - váha, zotrvačnosť, pretáčavosť/nedotáčavosť a podobne. Prípadne nastavenia posuniete úplne do arkády, nastavíte všetky asistencie a môže novú Forzu hrať aj dieťa.

Graficky to možno nie je až taký veľký skok oproti štvorke, ale nemôžem povedať, že by hra vyzerala zle. Už vôbec nie vzhľadom na jej rozsiahly svet. Samozrejme, tu a tam nájdete vo svete niekde nejakú slabšiu textúru, ale tu ide o autá a tie vyzerajú skvele. Akurát škoda, že je ray tracing aplikovaný len vo Forzavista režime pri detailnom prezeraní áut. Aj napriek tomu ale niektoré scény v hre vyzerajú výborne a veľmi realisticky. Na výber tu máte z dvoch grafických režimov – Quality (ak chcete vysoké rozlíšenie) alebo Performance (ak preferujete 60fps). Zábery okolo sú z Performance režimu.

Forza Horizon 5
Forza Horizon 5 Svoju superstar si môžete prispôsobiť podľa chute
Svoju superstar si môžete prispôsobiť podľa chute


Forza Horizon 5 Hráči si teraz môžu naozaj dosť pomáhať
Hráči si teraz môžu naozaj dosť pomáhať


Forza Horizon 5 Príbehy sú prepracovanejšie, osobnejšie a aj lepšie
Príbehy sú prepracovanejšie, osobnejšie a aj lepšie




Čo by to bol za festival bez hudby, však? No a tu dostanete pravdepodobne najlepší tohtoročný festival. Hra opäť ponúka 6 rádio staníc a ide o dobre známe klasiky: Pulse (pop), XS (rock, indie), Bass Arena (EDM), Block party (hip hop), Hospital (D&B) a Eterna (klasická hudba). Každé rádio má vlastného moderátora a ako som už skôr napísal, využíva ich dobre. Hlavne však má každé rádio plný vlastný playlist a výsledkom je naozaj bohatý mix žánrov a piesní, ktoré si pri jazdení budete užívať. Navyše teraz autori viac využívajú lokálnu hudbu, takže spoznáte mexických interpretov. Počuť budete naozaj známe mená, ako sú napríklad Gorillaz, Foo Fighter, Dua Lipa, Porter Robinson, The Killers, Deadmau5, Beastie BoysRun-D.M.C. a ďalší. Výber je to naozaj veľmi dobrý a ak vás omrzí jedno, zapnete si druhé. Hudba je opäť zakomponovaná aj do hrateľnosti v podobe Skill songov.

Prepracovaný je zvukový systém hry, ktorý je teraz bohatší a aj detailnejší, aby autá viac zodpovedali reálnym predlohám, no zároveň aj prostrediu, kde sa teraz nachádzate. Zvuk sa tak napríklad krásne priestorovo rozlieza kaňonom, v ktorom práve túrujete motor. Počuť tu rôzne detaily, keďže svet je naozaj bohatý, či sú to žeriavy pri rieke, pes na ceste v mestečku alebo kopa iných vecí. Mexiko je plné rôznych zvukov a autori ich prekvapivo dobre a detailne preniesli do hry, takže dobre dotvárajú atmosféru.

Forza Horizon 5 je pravdepodobne najlepšia arkádová racingovka, aká kedy vyšla. Sčasti za to vďačí aj tomu, že nie je tak úplne o pretekaní. Úplne vo všetkom pokročila oproti predchodcom – väčší svet, viac obsahu a, bohužiaľ, aj viac bugov. To je vec, ktorá ako jediná zhadzuje hodnotenie. Pritom to ani nie sú poriadne bugy, ale drobné hlúposti, čo ma snáď hnevá ešte viac. Také štúdio si jednoducho nemôže dovoliť vydať hru, kde sa dejú takéto trápne chyby. Napríklad sa mi párkrát naspawnovalo auto premávky rovno pred nos. Je to možno jedno z päťdesiatich, ktoré idú okolo, ale stalo sa to a nahnevalo to. Taktiež som raz mal bug so zvukom auta chyteným v slučke na divnej frekvencii, čo mi rezalo uši. Objavil som všetky cesty v hre, mám za to achievement, no hra stále ukazuje, že mi dve chýbajú. A nafotil som 200 áut, no hra to ako splnenie cieľa nebrala a achievement mi dala až pri 248, aj keď vyžaduje len 200. Nie, nie sú to veľké veci, no sú tu a rozhodne by tu byť nemali. Snáď do vydania v hre ani nebudú.


napísal matus_ace 4.11.2021

KÚPIŤ HRU

Forza Horizon 5 disková verzia - Xbox One / Xbox Series XS - 58.90 eur

Forza Horizon 5 digitálna verzia - Xbox One / Xbox Series XS / PC - 69.90 eur

Forza Horizon 5 deluxe digital edition - Xbox One / Xbox Series XS / PC - 80.90 eur

Forza Horizon 5 Premium edition - Xbox One / Xbox Series XS / PC - 96.90 eur

Forza Horizon 5 Premium addon bundle (ku game passu) - 50.90 eur

Xbox Series S + Forza Horizon 5 - 347 eur

 

Páči sa mi! (+17)
9.5
Vo svete
9.2
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 5
+ stále parádna arkádová jazda s množstvom áut (a možnosťami prispôsobenia jazdy, ovládania...)
+ naozaj nabité obsahom na stovky hodín
+ pekne prepracovaný a rozšírený multiplayer, taktiež komunitné možnosti
+ vhodné zakomponovanie histórie, kultúry a aj osobných príbehov
+ úplne skvelý soundtrack
+ dáva vám do rúk obrovské možnosti využitia kreativity
+ kvalitné audiovizuálne spracovanie
+ extrémnejšie a dlhšie preteky
- ray tracing len vo Forzavista
- bugy


RECENZIE HRÁČOV
Forza Horizon 5
9.5
COACH    11.12.2021
Vo Forze Horizon 4 som strávil pár stoviek hodín. Bola to zábava, ale tam kde štvorka končila, pä...prečítať celé
icon
9.5
MMATISEK    17.1.2022
milo ma táto hra prekvapila čo sa gameplayeu týka... naposledy ma takto chytil asi NFS Most Wanted. ... zobraziť

PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Playground games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 9. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19907)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk