Forza Horizon 5

Kráľ open world racingu

PC
pridal Coach 11.12.2021 o 10:10 pod používateľské recenzie

9.5


Vo Forze Horizon 4 som strávil pár stoviek hodín. Bola to zábava, ale tam kde štvorka končila, päťka začína. Vy ako hviezda Horizon festivalu v Británii ste poslaný do Mexika. Vašou úlohou bude rozbehnúť nový festival. S autom vyskočíte z lietadla a vaša práca môže začať. Vyžiada si veľa úsilia, ale verte mi že hru nebudete chcieť vypnúť.

Hra obsahuje veľa možností. Nebudete stavať jedno miesto pre festival, ani dve ale rovno päť. Áno správne čítate bude ich päť. Každý typ preteku má svoj vlastný malý festival a aj PR stunts – akrobacie. Na ich postavenie potrebujete nazbierať accolades. Sú to malé výzvy. Niektoré sú jednoduché, ako napríklad dokončiť závod, ale potom prichádzajú aj náročnejšie. Výber tu je fakt obrovský.

Mapa Mexika ponúka dostatok závodov. Zo začiatku som sa obával, že mapa bude nimi preplnená, ale autori zvolili dobrý počet pretekov. Nie je ich veľa ani málo. Sú tu štyri typy závodov. Road race – cestné preteky, ktorá sa jazdia na asfaltových cestách. Wild alebo Dirt Race – voľne ich môžeme nazývať rally preteky. Jazdíte buď po nespevnených cestách alebo ich kombinácia s asfaltovými. Ďalej sú tu Baja preteky známe ako Cross Country. Ako už názov napovedá, jedná sa o preteky naprieč krajinou. Takže zoberiete poriadnu offroad mašinu a letíte skrz lúky, polia, lesy a kopce. Nakoniec sú tu ešte Street Race – pouličné závody. Klasické checkpointy vystriedajú červené dymovnice, pridá sa doprava a vonku sa zotmie.

Vďaka veľkej a rozmanitej mapy Mexika závody pôsobia viac rozdielne ako to bolo v Horizon 4. Keď si tak spomínam, veľa ich bolo rovnakých len iné zátačky. Mexiko ponúka niekoľko rozličných oblastí. Jazdiť budete od púšte, cez polia, mesto, džungľu až po vysoké pohorie. To zastupuje sopka. Naprieč týmto časťami vás prevedú príbehy a expedície. Nie je to akčná adventúra takže nečakajte nič špeciálne. Sú to krátke príbehy, ktorá vás zoznámia s prostredím, kultúrou alebo dokonca pomôžete vedcom aj keď trochu neštandardným spôsobom. V expedíciách budete hľadať ideálne miesta na postavenie festivalu. Skoro by som zabudol. Rovnako ako vo štvorke aj v päťke vás čakajú showcase. Vyskúšate poraziť Monster truck, predbehnúť vlak a lietadlo alebo poraziť vodné skútre. Postupne ako plníte všetky tieto úlohy, preteky a rozširujete festival, tak aj moderátory v rádiách na to reagujú a dávajú vám pocit že to tam fakt žije. Mimochodom, výber pesničiek je slušný a dobre sa počúva.

Vizuál Mexika je ohromujúci. Keď sa dostanete na vrchol sopky, tak budete pozerať s otvorenými ústami na celú mapu. Oproti štvorke sa mi páči ako prerobili ročné obdobia. Štvorka ma kvôli ním prestala baviť, že sa mapa zakaždým dosť zmenila. Tú sú zmeny len minimálne a pomaly si ani nevšimnete, že sa zmenilo obdobie. Tento spôsob mi vyhovuje viac. Ďalšia vec, ktorá si žiadala poriadne vylepšiť boli zvuky áut. Áno, štvorka mala pár áut, ktoré zneli super, ale päťka to posúva do inej dimenzie. Už aj Dodge Viper má konečne normálny zvuk. Zvuky áut si fakt užívam. Viete ich aj upraviť tým, že zmeníte výfuk alebo napríklad nasávanie. Je vidieť alebo skôr počuť, že autori si tu dali záležať.

Dôležitá vec každej racingovej hry je jazdný model. V tomto Forza Horizon vždy viedla medzi pretekárskymi hrami s otvoreným svetom a je nie tomu ani teraz inak. Je praktický rovnaký ako bol vo štvorke, ale mal som pocit že je o kúsok vylepšený. Ak jazdíte s vypnutými asistentmi, tak mi prišiel o niečo reálnejší ako v predchádzajúcej časti. Na Forze Horizon je super to, že každý si ju prispôsobí podľa seba. Samozrejme nespravíte z nej simulátor, ale to nie je ani cieľom tejto hry. Hra má byť pre každého bežného hráča a to spĺňa. Počas jazdenia cítite hmotnosť auta a nemáte pocit, že ovládate motokáru, ako je to v prípade Need For Speed.

Keď je už reč o autách, tak spomeniem ešte vozový park. Ten je bohatý a na úvod ponúka viac ako 500 kúskov. Veľmi dobre je ako má hra zvládnutý ekonomický systém. Nenúti vás dlho grindovať na vaše vysnívané auto. Viete tu rýchlo zarábať a hlavne veľké množstvo áut dostanete zadarmo z wheelspinov alebo za dokončenie rôznych aktivít. Autá dostali dve nové možnosti. Prvou je možnosť stiahnuť strechu na kabriolete alebo opätovne ju vytiahnuť, a plus to autori využívajú aj na zmenu jazdného módu, ktorý je zatiaľ iba na jednom aute. Pevne verím, že autori toto využijú viac a bude to využívať viac vozidiel, lebo je ešte veľké množstvo kabrioletov, ktoré stále nefungujú. Druhou pridanou vecou je launch kontrol. Ak zaradíte spiatočku, potom jednotku a stlačíte naraz brzdu a plyn, tak auto nevyženie otáčky to maxima, ale bude ich držať v ideálnej hladine, tak aby ste sa čo najrýchlejšie rozbehli.

Tak ako každá hra aj táto ma svoje mínusy. Spustenie hry nebolo zrovna najlepšie a dostali sa do nej bugy, ktoré už mohli byť opravené. Niektoré už autori stihli zaplátať, ale niektoré stále pretrvávajú. Napríklad zle načítavanie textúr po dlhšom hraní, multiplayer má svoje problémy s pripájaním. Snáď toto v dohľadnej dobe bude opravené.

Ako už nadpis vraví, Forza Horzion 5 je kráľ pretekárskych hier s otvoreným svetom. Silno vám ju odporúčam, ak máte radi pretekárske hry. V game passe vás nebude skoro nič stáť a ak rozmýšľate o kúpe, tak rovno berte Premium Edíciu. Tá ponúka hromadu bonusov a tiež dve expanzie, na ktoré sa už teraz teším kam nás zavedú.


napísal Coach 11.12.2021



Páči sa mi! (+7)

9.5
FORZA HORIZON 5
+ veľká mapa
+ veľa možností ako sa zabaviť
+ bohatý výber áut
+ prepracované zvuky áut
+ prístupné úplne každému
+ pekný vizuál
- bugy
- problémy s multiplayerom

PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Microsoft / Playground games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 9.11. 2021
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19866)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk