História Harry Potter hier

Harry Potter sa stal neoddeliteľnou súčasťou popkultúry a hry s jeho menom nielenže idú ruka v ruke s filmami, ale mnohokrát dopĺňajú univerzum z pera J.K. Rowlingovej. Poďme si pripomenúť úspešné aj menej vydarené hry z čarodejníckeho sveta.

História Harry Potter hier

HRY > NOVINKY >

Filmová adaptácia prvej knihy o Harrym Potterovi oslavuje 20 rokov a behom tejto doby dokázala odštartovať nielen úspešnú filmovú sériu, ale vytvorila priestor aj pre množstvo hier o dobrodružstvách čarodejníkov z Rokfortu. Harry Potter sa stal neoddeliteľnou súčasťou popkultúry a hry s jeho menom nielenže idú ruka v ruke s filmami, ale mnohokrát dopĺňajú univerzum z pera J.K. Rowlingovej. Poďme si pripomenúť úspešné aj menej vydarené hry z čarodejníckeho sveta Harryho Pottera.

 

Harry Potter and the Philosopher's Stone - 2001 - PC, PS1, PS2, Xbox, GC, GBC, GBA

Hneď po premiére filmu Harry Potter a Kameň mudrcov bola vydaná aj rovnomenná hra, ktorá vychádzala z filmového príbehu, no priniesla aj zopár momentov a postáv, ktoré sa objavili len v knihe. Kritikov hra veľmi nenadchla a poukazovali na jej jednotvárnu snahu podporiť film, no pre mnohých hráčov je to hlavne nostalgický kúsok. Ťažkopádne obkresľovanie tvarov na vytváranie kúziel a let na metle cez žiarivé obruče jednoducho patria k pamätným zážitkom tých, ktorí vyrástli na Harrym Potterovi.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Creator: Harry Potter - 2001 - PC

Na rozbiehajúcej sa vlne Potter mánie sa zviezlo aj LEGO a okrem produkcie Harry Potter stavebníc chceli podporiť predaje aj hrou s prívlastkom Creator. Tá vám dala možnosť zo stavebníc vytvárať aktívne prvky a spĺňať rôzne výzvy.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Creator: Harry Potter and the Chamber of Secrets - 2002 - PC

O rok neskôr prišiel ďalší film, ďalšie LEGO a ďalší LEGO Creator na motív filmu. V hre ste zbierali čokoládové žabky, plnili výzvy a tým otvárali nové kúsky stavebnice na tvorbu prostredia.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Chamber of Secrets - 2002 - viac o hre - PC, PS1, PS2, Xbox, GC, GBC, GBA

Ďalšia hra na motív filmu Harry Potter a Tajomná komnata už ponúkala viac ako prvý diel. Tvorcovia vypočuli kritiku ich predchádzajúceho počinu a zmenili niektoré mechaniky a ešte viac rozšírili prostredie Rokfortu. V tejto hre sme mohli preskúmať miesta a udalosti, ktoré vo filme neboli a tak sme sa dokázali ešte hlbšie ponoriť do čarodejníckej školy.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Quidditch World Cup - 2003 -  viac o hre - PC, PS2, Xbox, GC, GBA

Keď sme sa v predchádzajúcich hrách naučili lietať na metle, bola len otázka času, kedy sa predstaví hra venovaná iba metlobalu. Táto príležitosť nastala v roku 2003 a nenechali si ju ujsť skalní fanúšikovia, ktorí mali odvahu sa popasovať s trochu nemotorným ovládaním.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - 2004 - PC, PS2, Xbox, GC, GBA

V poradí tretia hra podľa filmu už nemala takú ambíciu rozširovať svet ako predchádzajúce a naopak vypustila metlobal, čarodejnícke duely aj minihry s výučbou kúziel. Priniesla však tri hrateľné postavy a zaznamenala výraznejší grafický posun.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Goblet of Fire - 2005 - recenzia - PC, PS2, Xbox, GC, GBA, NDS

Hra Harry Potter a Ohnivá čaša bola pre mnohých sklamaním. Oklieštený obsah aj možnosti voľného pohybu naznačovali, že hra by potrebovala viac času na vývoj. Hra však ponúkla kooperačný režim, no ak ste nemali kamarátov, ktorí by hrali za ostatné postavy, AI vám hranie veľmi neuľahčila.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Find Scabbers - 2005 - mobil

V roku 2005 vyšla prvá Harry Potter hra na mobilné telefóny s názvom, ktorý jasne naznačoval obsah hry – Nájdi Prašivca. Vašou úlohou bolo nájsť Ronovho potkana v niekoľkých bludiskách s príšerami a viacerými dverami, ktoré vyžadovali konkrétne kľúče na odomknutie.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Order of the Phoenix - 2007 - recenzia - PC, PS2, PS3, Xbox, X360, Wii, GBA, NDS, PSP

Po Ohnivej čaši bolo jasné, že hráči uprednostňujú voľnosť pred nalinkovanými levelmi a v hre Harry Potter a Fénixov rád sme znovu mohli skúmať zákutia Rokfortu. Zároveň išlo o prvú Harry Potter hru na novšej generácii konzol PS3 a Xbox 360, čo sa odrazilo aj na grafickej stránke hry.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Mastering Magic - 2008 - mobil

Na poli mobilných hier bola licencia Harry Potter stále nováčikom, preto vývojári skúšali ďalšie žánre, ktoré by sa mohli hodiť do sveta mágie. Harry Potter: Mastering Magic bola JAVA hra, ktorá sa zamerala na hlavolamy a výzvy, ktoré potrápili pamäť a logické myslenie.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Half-Blood Prince - 2009 - recenzia -  PC, PS2, PS3, Xbox, X360, Wii, NDS, PSP

S ďalším filmom musela byť na trh uvedená ďalšia hra a tak prišiel nový príbeh v relatívne rovnakom hernom kabáte. Polovičný princ priniesol rovnaké mechaniky ako Fénixov rád no s polovičnou zábavou.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 - 2010 - recenzia - PC, PS3, X360, Wii, NDS

Záver príbehu o „Chlapcovi, ktorý prežil“ bol rozdelený na dva filmy a rovnako tak museli prísť aj dve hry. Keďže dejovo už Harry, Ron a Hermiona v Daroch smrti nenavštevujú Rokfort, preskúmavanie zámku vystriedali čarodejnícke súboje. Na Xbox 360 našiel využitie aj Kinect, ale nefunkčný systém krytia, nepresné zameriavanie a málo kúziel z hry urobilo najslabšiu hernú adaptáciu.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Harry Potter: Years 1–4 - 2010 - recenzia - PC, PS3, PS4,  X360, Xbox One, Wii, Switch, NDS, PSP

V tom istom roku si však fanúšikovia Pottera mohli napraviť chuť omnoho kvalitnejším titulom a hernú reputáciu muselo napraviť LEGO. V roku 2010 sme sa mohli znovu vrátiť do deja prvých štyroch ročníkov na Rokforte, no vo vizuálnom a hernom štýle LEGO série.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 - 2011 - recenzia - PC, PS3, X360, Wii, NDS

Dary smrti potrebovali záver a vývojári v EA museli nejako zavŕšiť ságu po nepodarenom prvom diele. Niekoľko chýb bolo opravených, no na zásadné zmeny už bolo neskoro a tak sa autorom podarilo k premiére filmu pridať priemernú hru.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Harry Potter: Years 5–7 - 2011 - recenzia - PC, PS3, PS4, X360, Xbox One, Wii, Switch, NDS, 3DS, PSP, Vita

Našťastie, po sklamaní z Darov Smrti svoju verziu znovu prinieslo LEGO a dej posledných troch kníh nám predstavilo so svojím špecifickým štýlom, mechanikami a kooperačným režimom. Aj keď ide o hru určenú najmä pre deti, jeho čaru ľahko podľahnú aj dospelí.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter for Kinect - 2012 - recenzia - Xbox 360 Kinect

V roku 2012 si hráči užívali množstvo titulov, ktoré využívali Kinect na Xbox 360 a tak sa Warner Bros. vrhol na ďalšiu príležitosť vydať Harry Potter hru s touto technológiou. V konečnom dôsledku bola hra kolekciou minihier na Kinect, ktoré nám dejovo pripomenuli niektoré z najpamätnejších momentov filmovej série.

História Harry Potter hier

 

 

Wonderbook: Book of Spells - 2012 - recenzia - PS3 Eye

Aby o mávanie s prútikom neboli ukrátení majitelia PS3, vyšiel aj ďalší titul využívajúci pohybové ovládanie s názvom Wonderbook: Book of Spells. V tejto hre však už nešlo o dobrodružstvá trojice čarodejníkov, ale o kúzlenie pomocou Move ovládačov. Vaša obývačka sa tak razom zmenila na učebňu z Rokfortu a užili si to hlavne najmenší hráči.

História Harry Potter hier

 

 

Wonderbook: Book of Potions - 2013 - viac o hre - PS3 Eye

Harry Potter knihy a aj filmy sú z pohľadu mágie o dvoch hlavných prvkov – kúzlach a čarovných nápojoch. Logicky tak po kúzlach muselo prísť aj varenie čarovných nápojov pre PS Eye na PS3, na čom sa taktiež podieľala autorka J.K. Rowling. V hre sa vám do rúk dostane tajomná kniha čarovných nápojov, ktorú kedysi v 16. storočí napísal Zygmunt Budge a s jej pomocou sa snažíte získať zlatý kotlík.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Dimensions - 2016 - viac o hre - PS3, PS4, X360, Xbox One Wii U

Lego Dimensions bol pokus WB uspieť na poli toys-to-life, kde vládli Skylanders. Hru tak prepchali mnohými známymi značkami zo svojho portfólia a Harry Potter značka tak nesmela chýbať. Zároveň sa tu snažili pretlačiť aj vtedy začínajúcu Fantastic Beats sériu. Celkovo ste si Harry Potter obsah mohli zahrať v rozšíreniach Fantastic Beasts and Where to Find Them Story PackHarry Potter Team Pack, Tiny Fun Pack a Hermione Granger Fun Pack.

História Harry Potter hier

 

 

Lego Harry Potter Collection - 2017 - recenzia - PS4, Xbox One, Switch

Lego Harry Potter hry boli veľmi populárne, no vyšli na PS3 a X360 generáciu. Aby sa hry dostali aj k obrovskému množstvo hráčov na novej generácii, vyšla táto kolekcia, ktorá sa neskôr rozrástla aj na Nintendo Switch a spojila obsah dvoch titulov. V jednom balení ste tak prežili príbeh všetkých filmov v Lego spracovaní.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Hogwarts Mystery - 2018 - viac o hre - Android, iOS

Hogwarts Mystery je mobilná RPG, v ktorej ste sa dostali na Rokfort v koži nového študenta a potom je už len na vás, na čo sa v škole vrhnete. Môžete sa učiť kúzliť s Dumbledorom, variť čarovné nápoje so Snapeom, ale spoznávať aj ďalšie známe postavy. To všetko na pozadí toho, ako rozmotávate záhadu Cursed Vaults a zisťujete, čo sa vlastne stalo s vašim bratom, ktorý záhadne zmizol.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Wizards Unite - 2019 - recenzia - Android, iOS

Po obrovskom úspechu Pokémon Go bolo jasné, že sa na tomto princípe pokúsia priživiť aj ďalšie značky a jednou z nich bol aj Harry Potter. Wizards Unite je tak AR hra, v ktorej beháte po reálnom svete a bojujete proti magickým bytostiam či stretávate známe postavy. Vžijete sa tu do úlohy zamestnanca Ministerstva mágie, ktorý sa snaží vo svete napraviť čarodejnícku kalamitu. Nepadnete z toho na zadok, ale nie je to ani zlé.

Hra bola teraz koncom januára 2023 zastavená.

História Harry Potter hier

 

 

Harry Potter: Puzzles & Spells - 2020 - Android, iOS

Harry Potter značka je veľmi populárna a je tak pochopiteľné, že je snaha ju rozširovať do rôznych smerov a podôb. Mobilné hry nie sú žiadnou novinkou, no Match 3 puzzle hra už je niečo, čo sme tu nemali. Puzzles & Spells nijako nevybočuje zo známych princípov tohto konceptu, ale aspoň ho prenáša do známeho čarodejníckeho sveta a k tomu pridáva aj známe postavy.

História Harry Potter hier

 

 

Hogwarts Legacy - 2023 - recenzia - PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Síce prišlo niekoľko odkladov, ale nakoniec sme sa dočkali. Hogwarts Legacy prináša novú generáciu Harry Potter hier. V tejto open-world RPG zavítate do Rokfortu, kde sa stanete jedným zo študentov koncom 19. storočia. V hre nebude chýbať zakázaný les, dedinka Rokville a dokonca ani mnohé magické bytosti, ktorých je tento svet plný. Hra ponúka voľbu vlastnej postavy a aj kopu vedľajších činností, aby ste na tejto čarodejníckej škole strávili desiatky hodín.

História Harry Potter hier

 





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19488)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk