Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Ak by ste seba či svojich blízkych chceli na Vianoce obdarovať VR zážitkami, prinášame vám stručný prehľad lacných a aj kvalitných headsetov pre virtuálnu realitu.

pridal matus_ace 28.11.2021 o 12:08 pod hardware
Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak by ste seba či svojich blízkych chceli na Vianoce obdarovať VR zážitkami, prinášame vám stručný prehľad aj s cenami. Virtuálna realita sa totiž stále viac dostáva do popredia a to hlavne vďaka Quest headsetom. Rovnako aj hry dostávajú dodatočné VR režimy, prípadne sa VR portov dočkali iné populárne tituly, takže aj v tejto sfére je z čoho vyberať.

Dnes už poznáme viacero rôznych VR headsetov. Niektoré sa pripájajú k PC, čo je väčšina. Oculus Quest headsety sú samostatné a dokážete na nich hrať hry aj bez pripojenia k PC, no toto pripojenie umožňujú a viete si tak s nimi zahrať aj PCVR hry. Konzoly PS4 a PS5 tiež ponúkajú vlastný VR headset. No a veľkou kategóriou sú stále jednoduché headsety, do ktorých len vložíte mobil a ponúknu veľmi jednoduché VR zážitky.

 

Oculus

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Oculus sa už naplno sústredí na Quest, teda headsety, ktoré fungujú samostatne, pohyb ovládačov snímajú prostredníctvom snímačov na headsete a dokážete tak fungovať úplne bezdrôtovo a prakticky kdekoľvek. Headset si však viete prepojiť aj s PC a hrať na ňom PC hry. Ponúka dobrý pomer výkonu a ceny, zahrať si tam môžete veľa úspešných titulov, napríklad Beat Saber a ďalšie. Najlepšie je už obzrieť sa po verzii Oculus Quest 2, ktorá je dostupná v dvoch modeloch:

 

Už len okrajovo sú v ponuke staršie PC headsety Oculus Rift, no ak si na PC napríklad len chcete vo VR zajazdiť v niektorých pretekárskych hrách, môže vám to stačiť. Rátajte s tým, že podpora tam už nie je. Rozbalené a použité na tom cenovo nie sú zle. Rozbalený kúpite za 416 eur

 

 

HTC Vive

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

HTC Vive síce nepatrí medzi tie najpopulárnejšie headsety, ale ponuka možností headsetov sa stále rozširuje a teraz už máte pekne na výber z viacerých modelov, zostáv a aj príslušenstva, pričom sa používa s PC. Môžete si tak vybrať podľa toho, čo potrebujete, pričom Vive sa nevyužíva len na hranie a VR zážitky, ale má aj rôzne pracovné využitia. Môžete si tak vybrať len headset, headset s ovládačmi alebo headset s ovládačmi a aj základnými stanicami na detailné snímanie pohybu v priestore.

HTC má vlastný obchod Viveport a ponúka aj predplatenú službu Viveport Infinity, s ktorou máte prístup k obrovskému množstvu hier a aplikácií. Je to niečo ako Game Pass pre VR a výhodou je, že nie je obmedzená len pre Vive, ale funguje aj na Oculus Rift, Valve Index a Windows Mixed Reality headsetoch. Často ju dostanete na pár mesiacov rovno s kúpou headsetu.

HTC Vive Cosmos je headset s 2880x1600 rozlíšením s 90Hz refreshom, ovládačmi a snímaním aj priamo z headsetu. Ak by ste chceli detailnejšie snímanie, headset funguje aj so stanicami, ktoré ale v tomto balení nie sú. 

Môžete ísť aj do staršej verzie HTC Vive Pro, ktorá má rovnako 2880 x 1600 rozlíšenie s 90hz refreshom, ale rovno je určená na snímacie stanice. Je však drahšia.

  • HTC Vive Pro Full kit - kompletné balenie Vive Pro headsetu s ovládačmi a stanicami už vo verzii 2.0 je za 1009 eur.

HTC Vive Pro 2 headset je o generáciu vpred, má najvyššie rozlíšenie 4896 × 2448 px pri 120 Hz. Je to teraz najkvalitnejší displej v headsetoch.

Na heureke kúpite od eur

Prípadne čisto nový headset HTC Vive Pro 2 kúpite za 729 eur. Toto kupujte len, ak už máte snímacie stanice a ovládače z predchádzajúcich verzií Vive.

Vive sú káblové headsety, takže ich k PC musíte mať pripojené káblom. Ak si ale z Vive chcete spraviť bezdrôtový headset, môže sa vám zísť Wireless Adapter Full Pack.

  • Wireless Adapter kúpite za 280 eur. Len si to naštudujte predtým, ako budete kupovať, potrebujete mať aj jeden voľný PCIe slot PC na kartu.

 

 

PlayStation VR

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Virtuálna realita pre PlayStation 4 a 5 konzoly je zaujímavým a hlavne lacným riešením, kde síce nenájdete najlepší displej a najpresnejšie snímanie pohybu, ale je tam kopa výborných hier, ktoré sa rozhodne oplatí zahrať. Problém ale je, že samotný headset sa teraz nedá nikde objednať a viete si ho len predobjednať. Výhodou je, že táto verzia už má rovno aj adaptér pre PS5.   

Ak však už máte PS5, je už lepšie počkať na PS VR2, ktoré zrejme príde na jeseň

 

Ak už ale PSVR máte doma, môžete sebe alebo blízkym kúpiť nové hry. Mnoho dobrých hier sa predáva len v digitálnej podobe, takže sa môžete pozrieť po predplatených kartách na PlayStation Store (bližšie sme sa im venovali tu). Niektoré veľké hry ale viete kúpiť aj krabicovo, napríklad:

Veľa iných hier má doplnkové VR režimy, takže si ich viete zahrať klasicky, ale aj vo virtuálnej realite. Medzi nimi vynikajú napríklad:

 

 

 

PC VR headsety

Ponuka ďalších VR headsetov je vo svete relatívne slušná a môžete si vyberať aj z ďalších značiek či Windows Mixed Reality headsetov, avšak ponuka na Slovensku je oveľa slabšia. Stále ale môžete nájsť zaujímavé headsety.

 

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

HP Reverb G2 (recenzia) je jedným z nich. Ponúka 4K rozlíšenie, kvalitný displej, dobré šošovky a dobrý zvuk. Táto druhá generácia je pekne vylepšená a cena nie je úplne najhoršia.

Na heureke kúpite od eur

 

 

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Ďalšou zaujímavou voľbou, ak pre vás cena nie je prekážkou a chcete čo najvyššie rozlíšenie, môže byť Pimax Vision 8K X headset, ktorý sa pripája k PC, má 2x4K rozlíšenie, 90/75Hz refresh a zorné pole 200°. Headset je kompatibilný so SteamVR. Kvalita zobrazenia mu tak nechýba, ale cena je naozaj dosť vysoká.

 

 

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Valve Index síce u nás v predaji nie je, ale priamo zo Steamu si ho môžete objednať a ponúkne vám slušný headset vyššej kategórie. Síce už za najlepšími zaostáva, ale stále ponúkne kvalitný zážitok. Cena je však cez tisíc eur. Objednať si ho môžete zo steamu za 1079 eur v kompletnom balení.

 

 

 

Nintendo Labo VR

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Aj Nintendo sa pustilo do virtuálnej reality a dosť rozdielnym spôsobom, ktorý vychádzal zo starého a extrémne lacného kartónové Google Cardboard riešenia. Spojili v ňom skladanie vlastných periférií z kartónu so samotným hraním a aj jednoduchou tvorbou hier v rámci Labo.

Teraz už je celé Labo v ústraní, ale stále sa môžete pozrieť po rôznych balíkoch, ktoré zostali na skladoch.

 

 

 

Mobilné headsety

Ak chcete niečo lacné, jednoduché, ale predsa VR, riešením môžu byť mobilné VR headsety. Tie nefungujú samostatne, ale musíte do nich vložiť svoj telefón, spustiť podporované aplikácie a následne sa headset postará o to, aby ste sa do obsahu ponorili. Môžete tak hrať jednoduché VR hry (ktoré často ani nepotrebujú iné ovládanie ako pohyb hlavou) a skúšať rôzne jednoduché VR aplikácie. Na druhú stranu je to fakt lacné a stačí len váš mobil.

Niektoré headsety sú ale pokročilejšie, majú vlastné ovládače a umožňujú aj nejaké komplexnejšie aplikácie a zážitky, napríklad Star Wars súboje.

 

Chcete kúpiť VR headset na Vianoce?

Carl Zeiss VR One Plus je zaujímavý mobilný VR headset s optikou od svetovo známeho výrobcu, ktorý stavia na tom, že vďaka unikátnemu systému šošoviek odstraňuje nutnosť dodatočne nastaviť pozíciu šošoviek.

Na heureke kúpite od eur

 

LEA VRZ je naozaj lacný a veľmi jednoduchý mobilný VR headset pre mobily s veľkosťou 4,5 až 6,3 palcov, takže doň naozaj sadne obrovská paleta rôznych mobilov.

 

 

RETRAK Utopia 360° VR je konštrukčne stále jednoduchý, ale konceptom už zaujímavejší headset, ktorý ponúka aj vlastný ovládač, vďaka čomu je hranie hier a sledovanie filmov vo VR už o niečo pohodlnejšie. Ovládač pripojíte jednoducho cez Bluetooth. Maximálna veľkosť displeja mobilov je však 5.7 palca

 

 

Lenovo Star Wars Jedi Challenges VR je asi najzaujímavejší z týchto mobilných VR headsetov, lebo ponúka vlastné licencované hry, aj keď je skôr AR ako VR. V hre sa z vás stane Jedi a môžete so svetelným mečom (čo je vlastne priložený ovládač) bojovať nielen proti umelej inteligencii, ale aj inému hráčovi, ktorý vlastní headset. Okrem súbojov je tu aj "šachová" hra Dejarik (známa z lode Millennium Falcon) a strategický režim, kde velíte armáde Republiky. Tu si môžete pozrieť video s ukážkou z hrania.

Headset funguje na mobily s uhlopriečkami od 4,7 po 5,8 palca

Na heureke kúpite od eur





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk