The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy

Kompletná hra bude dostupná o niekoľko týždňov, ale ešte predtým si ju môžete vyskúšať v beta teste.

pridal uni 13.1.2022 o 17:18 pod hry
The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy

HRY > NOVINKY >

Obľúbení osadníci, ktorých prvýkrát priviedli k životu vývojári z Blue Byte v roku 1993, sa vracajú na scénu. Novú hru prináša Ubisoft a mala by oživiť zašlú slávu série, ktorá postupne začala meniť svoj štýl. Dostali sme možnosť vyskúšať si comeback v uzatvorenom beta teste pre vybrané médiá a nezaváhali sme. Teraz vám už môžeme prezradiť detaily.

Základom bude kampaň, ale pri testovaní bol prístupný len čiastočný tutoriál a dve mapy šarvátky v režime 1v1 a 2v2. No s možnosťou hrať proti živým protivníkom alebo AI. V kompletnej hre nájdete aj režim Onslaught. Z troch strán, ktoré budú vo finálnom produkte, boli k dispozícii dve – Elari a Maru. Treťou je Jorn. Jednotlivé frakcie sa líšia dizajnom budov a bonusmi, ktoré dostanú do vienka. Napríklad strelci s kušou spôsobujú extra poškodenie, prístavy alebo  farmy sú lacnejšie a podobne. Systém výstavby je však u všetkých rovnaký.

The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy


Začína sa s hromadou nič nerobiacich osadníkov a skladom, kam sa budú nosiť všetky suroviny a tovar. Ikona na spodnej časti obrazovky otvorí menu budov rozdelených do niekoľkých kategórií. Pri ich umiestňovaní v teréne sa zobrazí hexagónové pole a objekt môžete otáčať podľa potreby. Ideálne podľa šípky, ktorá ukazuje, kde bude prístupová cesta. Tá základná je zadarmo, kamenistá už vyžaduje materiál, ale pohyb ľudí po nej je o niečo rýchlejší. Zrejme aj somárikov s vozíkmi, ktorí v testovacej verzii boli, ibaže nič nerobili. Cesty vedúce od budov ku skladu sú nevyhnutné na prevádzku. Výnimkou sú obranné veže, ktoré môžu útočiť na nepriateľa alebo opravujú a doliečujú osadníkov. Bohužiaľ, nedajú sa do nich umiestniť vojaci.

Najskôr vybudujete dom pre drevorubača a pílu, ďalej dielňu pre kamenárov, rybársku chatrč, obydlie pre lovca, obilnú farmu, mlyn a pekáreň. Farmu na produkciu mäsa alebo oslíkov, neskôr aj na zber bobúľ z ovocných kríkov. A obydlia pre osadníkov, ktoré zvyšujú ich maximálnu kapacitu. Produkcia v dielňach sa dá zrýchliť extra dodávkou rýb alebo bobúľ, inak tam žiadne vylepšenia alebo vymoženosti nenájdete.

Čoskoro po identifikovaní ložísk postavíte bane na kameň, rudu a zlato, aby ste v patričných dielňach mohli vyrábať pracovné nástroje pre inžinierov, zbrane pre vojakov a mince na vylepšenia výlučne vojenských technológií v akadémii. Ekonomických budov je na prvý pohľad dosť, ale rýchlo sa ukáže, že ani zďaleka nie toľko ako v prvých Settlers hrách a hospodársky systém je len povrchný. Žiadne komplexnejšie reťazce, len jednoduché prepojenia. Len tak v rýchlosti spomenieme, že napríklad chýba lesník, ktorý by pestoval nové stromy, nepotrebujete studňu ani iný zdroj vody a podobne. Naopak mnoho stavieb je vojenských, na zhotovenie výzbroje a najímanie niekoľkých druhov jednotiek.

The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy

Je úplne zrejmé, že hra sa bude orientovať práve na vojenskú zložku a bohužiaľ, bude to na úkor pokročilej ekonomiky. Iste, bitky a dobýjanie boli už súčasťou prvých hier v sérii, ale prím hral rozvoj hospodárstva a uspokojenie potrieb osadníkov. Tí  nám v testovacej verzii pripadali úplne nepodstatní. Nič nepožadovali, nemali svoju individualitu a mnohí len tak postávali. Výnimkou sú inžinieri, ktorí všetko stavajú, hlavne keď im nastavíte automatiku. Okrem toho rozširujú ohraničené územie osady, keď im to určíte alebo identifikujú podzemné ložiská nerastov. A ešte môžu zbierať špecifické objekty, väčšinou malé zásoby surovín pohodené v teréne.

Dalo by sa teda očakávať, že vzhľadom na orientáciu hry v nej zažijete aspoň pompéznejšie bitky a súboje. Ibaže v skutočnosti môžete len premiestňovať zhluky vojačikov, aby otĺkali nepriateľských panáčikov a potom zbúrali nepriateľské veže, civilné budovy a hlavne sklad, pretože potom je súper porazený. Nejaké vylepšenia z akadémie síce zefektívnia útok a obranu, ale nečakajte žiadne masívne armády, pokročilú taktiku ani nič podobné.

The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy

Grafika je asi to najzaujímavejšie, čo hra momentálne ponúka. Pekná krajinka, roztomilé budovy a postavičky. S hrateľnosťou je to už však horšie. Zatiaľ sa to javí tak, že noví The Settlers ponúknu rovnako povrchnú ekonomiku, ako aj boje a ak mám byť úprimný, hra mi pripadala nezáživná. Jednotlivé aktivity sú príliš zjednodušené a plytké a nenájdete tu ani žiadne novinky. Možno aspoň kampaň prinesie zábavný príbeh, zápletku, azda aj výnimočné postavy - hrdinov vidíte na obrázku. Ubisoft len naznačil, že budeme sledovať osudy osadníkov Elari, ktorí boli prinútení opustiť svoj domov a usadiť sa v novom svete. Ale obávam sa, že to aj tak nebude taký comeback, po akom fanúšikovia túžia. A lepšou voľbou budú prvé časti v sérii, ktoré nájdete na osvedčenom portáli orientovanom na klasiky.

Oficiálne zdroje uvádzajú. že hru vyvíja Ubisoft Düsseldorf a najviac sa inšpirovala časťami Settlers 3 a 4. Pobeží na Snowdrop Engine a môžete si ju zakúpiť v štandardnej, Entdecker a Deluxe edícii. The Settlers už by v tejto chvíli mala byť v predobjednávkach na Ubisoft Connect a Epic Games Store a vychádza 17.marca. Vydaniu predchádza uzatvorená beta, ktorá prebehne 20.-24.januára.





The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy
The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy
The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy  The Settlers majú dátum vydania a podelíme sa s vami aj o prvé dojmy
Páči sa mi! (+6)






PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Ubisoft / Blue Byte
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania: 17. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19593)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk