NO POČKAJ! NAHÁŇAČKA

NO POČKAJ! NAHÁŇAČKA

7.0

Vlk a zajac sa vracajú tentoraz v titule Naháňačka. Pozrime sa či sa oplatí zahrať.

Recenzia na PC verziu

Ach, kdeže sú tie časy, keď sa namiesto amerického Toma a Jerryho alebo príbehov Scoobo Doo pozerali ruské kreslené rozprávky s vlkom a zajacom! Nechcem hodnotiť, či to bolo dobré alebo zlé obdobie, v každom prípade, na No počkaj! - večerníčky spomínam veľmi rád. Preto som, napriek tomu, že už mám detské roky dávno za sebou, s potešením siahol po hre od 1C Company No počkaj! Naháňačka. A o titule, vytvorenom na motívy kresleného seriálu vám môžem povedať toto...
 
Dobrá správa na úvod. Tramtadadá! No počkaj! Naháňačka je kompletne v slovenskom (a českom) jazyku, vrátane dabingu. Takže so spustením hry a zrozumiteľnosťou by nikto nemal mať problém. V úvodnom, pekne animovanom videu, sa dozviete, že zajko dostal poštou pozvánku. Vlk, ktorý nedostal ani výpis z účtu, sa nazlostil a začal ušatého nešťastníka naháňať po celom meste a okolí. Naháňačka trvala niekoľko hodín a nakoniec... Nie, nepoviem vám, ako to dopadlo. Ak chcete vedieť, či sa všetko šťastne skončilo, musíte si hru zahrať a prepracovať sa až na jej záver.

No počkaj! Naháňačka

Chvíľu si zajazdíte na vodných lyžiach.
No počkaj! Naháňačka

Vlk vás bude naháňať aj na valci.
No počkaj! Naháňačka

Súboj v kuríne. Vlk verzus kohút.

Hráč preberá úlohu zajačika, ktorý musí utiecť pred svojím prenasledovateľom a dostať sa do bezpečia. Titul ponúka osem hlavných častí, ktoré sú začlenené do rôznorodých prostredí. Každá prejdená oblasť sa sprístupní na hernej mapke a pri nahraní hry štartujete ľubovoľnou časťou. Začínate na pláži a po dobrodružstvách pri vode sa dostanete na cestu, ktorá vás zavedie do dediny. Nasledujú zážitky na železnici a naháňačka v meste. Rušno bude aj na štadióne, na stavenisku a napokon sa zajko rozbehne na loď. Každá časť je rozdelená na niekoľko menších úsekov a dobrodružstiev. O tom, čo máte robiť na nasledujúcom úseku, vás informujú praktické odkazy. Aktivujú sa po kontakte s otáznikom, ktorý vám stojí v ceste. Starší hráči určite spoznajú väčšinu lokalít, pretože sa už predtým objavili v animovaných rozprávkach.

Úlohy v jednotlivých častiach sú zaujímavé. Napríklad v meste najprv unikáte pred vlkom na aute s ovocím a bombardujete ho jabĺčkami. Potom sa budete korčuľovať v múzeu, pomedzi vzácne sochy a pamiatky, ktoré ťarbavý vlk určite porozbíja. Pri naháňačke v metre vás potom bude prenasledovať na pohyblivých schodoch navyše v oceľovom lavóre. Toto atypické „vozidlo“ nie je jediným dopravným prostriedkom, ktorý vlk použije, aby bol rýchlejší. Na pláži zajka naháňa po vode, ale aj po zemi s motorovým člnom, na ceste autom a valcom, na poli s kombajnom a na železnici so samohybným vozňom.
 
Hoci je vlk zákerný a musíte byť opatrný, aby vás nechytil, treba si dávať pozor aj na iné nebezpečenstvá. Počas dlhého putovania narazíte na rôzne prekážky, ako sú jamy, zvieratká, čo stoja v ceste alebo pohodené predmety. Väčšinou ich musíte preskočiť. Niektorí obyvatelia rozprávkovej krajiny sú však neprajníci a nespratníci a tým treba skočiť na chrbát, alebo uštedriť ranu jablkom. Inak sa nezbavíte ježkových pichliačov, žihadla namosúrenej včely, pavúkov, či iných protivníkov.

 

No počkaj! Naháňačka

Vlk vás ponaháňa aj na poli...
No počkaj! Naháňačka

... aj na železnici...
No počkaj! Naháňačka

... a dokonca aj na streche vagónov.

 

Zajačik-ušiačik môže po ceste zbierať mrkvičky, nanuky a limonády, za ktoré sa mu pripočítavajú body. Samozrejme, čím viac, tým lepšie, stále však treba byť v strehu, lebo vlk je nablízku. Občas objavíte aj pekné zlaté sošky. Keď na stanovenom úseku nájdete kompletnú sériu, teda všetky tri sošky, získate bonus navyše. Určite poteší nález štítu, ktorý dočasne ochráni pred všetkými nástrahami.
 
Rozsiahlosť hry do určitej miery závisí aj na zvolenej obtiažnosti. Najmenším hráčom, pre ktorých je titul určený, úplne postačí tá „pre zajačikov“. Na tejto úrovni hráč nikdy nespadne do jamy a určite unikne pazúrom zúrivého vlka. Váš ušiačik síce zjajkne, keď sa niečo nepodarí, ale po neškodnom vymrštení do vzduchu nerušene pokračuje v ceste. Okrem toho sú na tejto obtiažnosti vynechané kritické úseky. Jedná sa o príliš náročné pasáže alebo tie, ktoré predstavujú riziko pre epileptikov. Napríklad vynechanie naháňačky na vagónoch vlaku považujem za veľmi rozumné. To je totiž naozajstný šok pre (nielen detské) oči. Totiž pohybuje sa tam priveľa predmetov a animácií v rozličnom tempe a navyše je to skutočne hard-core pasáž. Trvanie hry v tomto prípade neprekročí jednu hodinu.

Stredná obtiažnosť (pre zajacov) je takmer optimálna pre pokročilých hráčov, ktorí sa chcú odreagovať pri nenáročnej hopsačke. Zdôrazňujem slovíčko takmer. Časti bez vlka sú banálne a jednoduché, treba si len dávať pozor na jamy a okolité potvorky, čo nie je nič zložité. Úseky s vlkom sú však dosť dramatické. Tam sa totiž nemôžete ani na okamih zastaviť, inak ste dolapení a začínate celú sekciu od začiatku. Tieto pasáže vyžadujú veľmi dobré reflexy. Určite naštve, ak sa horko-ťažko dostanete takmer na koniec a po jedinej chybe ste vrátení na úplný začiatok časti a musíte skúšať odznova. Umiestnenie jedného-dvoch checkpointov na niekoľkominútovom úseku by určite neškodilo (a ušetrilo by to nervy menej trpezlivých hráčov). Hra sa na strednej úrovni predĺži na niekoľko hodín. Ak sa vám aj toto bude máliť a totálne si veríte, skúste aj najťažšiu úroveň - pre super - zajacov.

 

No počkaj! Naháňačka

Do hlavy nie!
No počkaj! Naháňačka

Korčuľovanie v múzeu.
No počkaj! Naháňačka

Lavórová jazda v metre.

 

Od titulov pre najmladších konzumentov nemôžeme čakať priveľa, napriek tomu, tvorcovia mohli prejaviť trochu viac fantázie. Nezaškodilo by pridanie niekoľkých bonusových minihier, povedzme hod na basketbalový kôš alebo rybačku. Aj galéria s rozprávkovými obrázkami, ktoré sa postupne odomkýnajú by bola vhodným spestrením. Nič z toho tu však nenájdete a s tým sa skrátka musíte zmieriť.
 
Technická stránka hry je plne dostačujúca. Hra je v peknej 2D grafike a zodpovedá svojej rozprávkovej predlohe. Hra nielenže nepotrebuje 3D podobu, ale je dokonca pravdepodobné, že by jej táto forma skôr uškodila, ako osožila. Znamenala by totiž odklon od originálneho štýlu večerníčkových rozprávok. Skrátka, už by to nebol starý dobrý No počkaj!
 
Čo dodať na záver? No počkaj! Naháňačka je vydarený titul pre deti a najmladších hráčov. Určite sa potešia aj pamätníci (ako napríklad ja), ktorí si pri hre zaspomínajú na obľúbené večerníčky. Hoci hra neobsahuje žiadne originálne prvky a ničím nevyniká, vďaka téme a kvalitnému spracovaniu má čo ponúknuť. Je pravda, že viac herných módov by neuškodilo, ale hre niet čo vyčítať. Je len tým, čím chce byť - pohodovou naháňačkou. Nič viac a nič menej.

No počkaj! Naháňačka

Na stavenisku je to nebezpečné.


No počkaj! Naháňačka

Zajac, do toho!


No počkaj! Naháňačka

Blíži sa finále...



napísal uni 3.1.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
NO POČKAJ! NAHÁŇAČKA
+ téma No počkaj!
+ rozmanité prostredia
+ obtiažnosti pre deti aj pokročilých
+ komplet v slovenčine (a češtine)
- žiadne bonusové hry a doplnky
- dosť krátke
- zle rozčlenené checkpointy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 533 MHz, 128 MB RAM, 32 MB grafická karta
Doporučená konfigurácia: CPU 1000 MHz, 128 MB RAM, 64 MB grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Cenega / CENEGA Slovakia / 1C
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 16. november 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk