GTA V (XBOX SERIES X/S, PS5)

GTA V (XBOX SERIES X/S, PS5)

6.0

Čím viac košeľu periete, tým viac bledne

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

GTA V začalo svojho času výborne, Rockstar sa poučil na veciach, ktoré nefungovali v GTA IV, veľmi dobre vylepšil svoj Rage engine a vytvoril parádnu hru v rozsiahlom otvorenom svete. A to celé ešte na Xbox 360 a PS3 konzolách. To je, žiaľ, problém, ktorý obmedzuje hru doteraz, hlavne v detailoch samotného sveta. Následne hra dostala pekný upgrade na Xbox One a PS4 generáciu s vyššou kvalitou vizuálu a potom ešte lepší upgrade ukázal Rockstar na PC, kde hra vyzerala na svoju dobu úžasne. Nakoniec všetky tri verzie dostali od nás v recenziách desiatku, a to ešte bolo v svojej dobe GTA Online len v plienkach. 

Teraz po rokoch autori niežeby už konečne vydali GTA VI, ale namiesto toho vypustili rovnakú hru už na tretiu generáciu konzol. Je tu GTA V - Enhanced and Expanded edícia.  Rovno si však povedzme, že vylepšenia sú minimálne a marketingový názov je zavádzajúci. Skôr sa hra len doťahuje na PC verziu s pár doplnkami.

Je škoda, že sa tvorcovia nezmohli na viac a nepridali poriadne nextgen vylepšenia a úpravy. Hlavne, keď to predávajú a nie je to ako update zadarmo. Teraz je na konzolách hra v akcii za 10-20 eur, ale o pár mesiacov pôjde na štandardnú cenu 40 eur, v obchodoch teraz bude dokonca za 60 eur. Je to  vysoká cena na 9 rokov starú hru a s vizuálom zo 7 rokov starej (PC) verzie hry. 

Rockstar spravil ešte podobnú veci ako pri Red Dead a v digitálnej ponuke tu umožňuje kúpiť GTA Online  samostatne a lacnejšie. Žiaľ, neplatí to pre kampaň, singleplayeroví hráči tak musia kúpiť aj GTA Online. Nakoniec singleplayeroví hráči sú pre Rockstar to posledné, čo ich zaujíma. Za 9 rokov im nepriniesli prakticky žiadne doplnky alebo expanziu a všetok obsah ide len do GTA Online. Je to škoda, keďže veľa obsahu by fungovalo aj v single hre.  Na PC to ako-tak vynahradzujú mody (ktoré tiež nedávno Take 2 usilovne rušilo), ale na konzolách majú hráči stále smolu. 

GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Vitajte späť v San Andreas.
Vitajte späť v San Andreas.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Výhľady sú stále pôsobivé.
Výhľady sú stále pôsobivé.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Explózie tiež.
Explózie tiež.





Story mód - stále slušný, ale zmrazený v čase

Príbehová časť sa ani tentoraz nemení, ani jej nič nepribúda. Čakajte tak stále pôvodný, nezmenený, nerozšírený príbeh, ktorom sa znovu dostanete do príbehu troch kriminálnikov. Preberiete začínajúceho zlodeja áut Franklina, neskôr aj vyslúžilého bankového zlodeja Michaela a k ním sa pridá aj šialený pašerák Trevor. Je to stále zaujímavá a aj zábavná trojica. 

GTA V je, mimochodom, prvá hra zo série, ktorá ponúkla viac hlavných postáv, medzi ktorými sa môžete prepínať. Na jednej strane tak rozšírila možnosti vyrozprávania príbehu, na druhej aj rozmanitosť, keďže každá postava je iná, má svoju bonusovú schopnosť a aj misie špecificky pre svoj štýl práce. Každá má aj svoje light RPG parametre, ktoré sa im postupne vylepšujú. Nie sú však výrazné a na dnes už aj plytké. Bežne už majú podobné hry hlboké RPG parametre, ale na svoju dobu a aj na tento štýl postačovali a boli niečo naviac. Bude zaujímavé sledovať, či v GTA VI autori tieto prvky prehĺbia. 

Samotný príbeh je pekne vykreslený, dobre vyrozprávaný prestrihovými animáciami a popritom sú misie rozmanité. Zajazdíte si na autách, motorkách, bicykloch a aj si zalietate. Nebude chýbať ani akcia, prestrelky, či už s veľkými útokmi, naháňačkami, alebo aj stealth prístupom. Nakoniec ak ste aj GTA V nehrali, zrejme viete, čo máte čakať. Spolu je to približne na 20-25 hodín hrateľnosti v príbehu, prípadne aj 30-40, záleží na tom, ako sa popritom zabávate vedľajšími činnosťami, alebo odhaľujete skryté veci rozsiahleho San Andreas ostrova. Ostrov bol, mimochodom, na svoju dobu detailný, rozsiahly a zaujímavý, na dnešnú dobu je už miestami prostredie chudobné. Čo je však najväčší problém, ostrov je už výrazne obohraný.

Takto s odstupom času už vidieť zastaranie v príbehovom režime. Vizuál už neoslní, dobové zasadenie a vtipy sú už mimo dnešnej doby, niektoré misie sú po hernej stránke poslabšie, iné však stále zabavia, naďalej je tu veľmi dobrá dynamika hrateľnosti a celkovo zábava.  Teraz by som to zhodnotil na 7/10.

GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Príbeh sa však od vydania nerozšíril.
Príbeh sa však od vydania nerozšíril.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Oproti tomu GTA Online sa rozširuje pravidelne.
Oproti tomu GTA Online sa rozširuje pravidelne.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Žiaľ, grafika sa zlepšila len minimálne a jej vek už vidieť.
Žiaľ, grafika sa zlepšila len minimálne a jej vek už vidieť.





GTA Online - rozsiahly svet, ale zameraný na ťahanie peňazí

Na rozdiel od singleplayeru sa online časť hry postupne rozširuje. Nakoniec je to preto, lebo z týchto hráčov môže Rockstar neustále ťahať peniaze. A niet divu, že k štandardným mikrotransakciám (kupujete si peniaze do hry za reálne peniaze) tvorcovia práve ohlásili aj mesačné predplatné GTA+, aby boli ich príjmy pravidelné. To prinesie hráčovi ako peniaze do hry, tak aj rôzne bonusy. Zatiaľ bude toto nové predplatné dostupné len na nových konzolách, ale zrejme sa postupne rozšíri aj na ostatné platformy.

GTA V už v novej verzii umožní hrať túto GTA Online časť aj bez prejdenia úvodu v story režime.  Preto Online režim pridáva sa aj krátky tutoriál a možnosť importovať si pozície z minulej generácie. Totiž GTA Online je tu odpojené od starej generácie konzol a ponúka aj určité vylepšenia. Konkrétne rýchlejšie autá, keďže konzoly už umožnia rýchlejšie streamovanie sveta a textúr. Zároveň ak začínate novú pozíciu, môžete si vybrať špecializáciu svojho kriminálnika a následne zvoliť a aj vybaviť svoju podzemnú základňu. Túto si budete môcť postupne rozširovať a vylepšovať. Budete tu ako superzloduch.  

Plus GTA Online dostalo aj nové rýchle menu pri začiatku hry, ktoré ponúkne všetky aktivity v jednoduchom výbere a nemusíte tak jazdiť po meste a namáhavo ich hľadať. Všetko je prehľadne rozpísané v menu. Nájdete tu sandbox, kde sa 16 hráčov môže voľne pohybovať po okolí, okrádať sa a prípadne prijímať misie od NPC postáv. Nakoniec vďaka NPC postavám viete hrať aj sólo, ale s obmedzenými možnosťami.

 

Z multiplayerových režimov tu aj štandardný deathmatch, obranná kooperácia pred nepriateľmi, preteky vozidiel, preteky ozbrojených vozidiel, pribudli aj F1 preteky, ale aj vedľajšie aktivity ako kasíno. Najväčším prídavkom svojho času boli lúpeže - heisty pre kooperačnú hru, kde sa už nazbierala séria misii. Dokonca autori pridali aj jeden nový ostrov so špeciálnou lúpežou, alebo je tu aj automobilový undergroundový event. 

Všetko je, samozrejme, zamerané na peniaze, niekedy potrebujete určité veci na určité misie, ako napríklad ponorku. Prirodzene, viete si kupovať autá, rôzne ďalšie vozidlá, vybavenie, upgrady a aj rovno pred zápasmi vám hra ponúka možnosť kúpenia lepších zbraní, nábojov alebo áut, aby ste získali výhodu. Cele je to tak nastavené, aby vás hra motivovala kupovať hernú menu za mikrotrasakcie.  Ak nechcete kupovať, musíte grindovať. Zabaviť sa však dá stále, len môžete mať nevýhodu oproti iným hráčom.

GTA Online nie je samo osebe zlé, je už stabilnejšie ako pred rokmi, nahráva sa rýchlejšie a ponuka možností je široká. Aj keď stále je ideálne hrať s priateľmi, ak si chcete užiť hru najviac. Hranie s neznámymi často nekončí dobre. Tak či tak, vo všetkých oblastiach cítiť tlačenie na peniaze. V aktuálnom stave si online zaslúži 8/10.

GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
GTA V (Xbox Series X/S, PS5) V GTA Online dostanete svoj podzemný kryt, ktorý budete môcť vylepšovať.
V GTA Online dostanete svoj podzemný kryt, ktorý budete môcť vylepšovať.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) GTA Online vás nenápadne motivuje míňať peniaze pri každej príležitosti.
GTA Online vás nenápadne motivuje míňať peniaze pri každej príležitosti.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Novinkou v GTA Online je úvodná obrazovka s prehľadným výberom možností.
Novinkou v GTA Online je úvodná obrazovka s prehľadným výberom možností.





Vizuálne len malé zmeny

Technicky je vidieť, že hra už má svoje roky. Teraz sa však konzolová verzia oproti minulej generácii vylepšila, a to hlavne vďaka textúram z PC verzie a zvýšenými nastaveniami ostatných parametrov grafiky. Aj keď prekvapivo detaily napríklad vegetácie alebo filtrovania textúr nejdú až tak vysoko ako má PC. Malým prídavkom je nový motion blur a ray-tracingové tiene, ktoré si možno ani nevšimnete. Je to veľmi málo na to, že ide o platený upgrade hry. Iné hry dávajú aj plný ray tracing a ďalšie vylepšenia zadarmo.

Najväčšou zmenou sú možnosti vizuálu na nextgen konzolách, kde si viete vybrať Fidelity režim grafiky pri 30fps s vyššími nastaveniami grafiky a vyšším rozlíšením, Performance je režim čisto orientovaný na 60 fps framerate a Performance RT kombinuje oba režimy s kompromisom v rozlíšení (Xbox Series S tento tretí režim nemá).  Čo je dôležite, hra už na konzolách ide 60 fps a konečne ponúkne plynulosť, aká hre chýbala. Sú tam síce poklesy framerate pri explóziách vo všetkých režimoch, ale okrem nich si hra framerate drží.

Je však prekvapivé, že najvyššia kvalita ide len pri 30 fps vzhľadom na takú starú hru. Už na nej vidieť, že grafika je jednoduchšia, od Xbox360 éry nedokázali autori zahustiť lesy, vylepšiť detaily vegetácie, zmeniť opakujúce sa textúry ciest, spraviť lepší systém oblakov, upraviť systém generovania premávky alebo aj zahustiť počty ľudí. Respektíve zrejme by dokázali, ale  nechcelo sa im s tým zabávať. Videli sme RDR2 vieme, že veľa vecí majú spravených, ale neportovali to do GTA V. Čo by hra hlavne potrebovala, je nový svetelný engine, keďže ten je tu veľmi zastaraný a v noci hra vyzerá veľmi plocho a predpotopne. Podobne aj tváre postáv by potrebovali upgrade. Čo sa týka nahrávania, tam sa časy vďaka SSD zlepšia, ale nie vďaka novej verzii hry. Na Xboxe sa rovnako rýchlo nahrávala aj stará verzia v spätnej kompatibilite, respektíve ešte rýchlejšie pri nižších textúrach. 

Ale aby sme technickú stránku len nekritizovali, autori pred rokmi dokázali spraviť nadčasovú fyziku vozidiel, ktorá je síce arkádová, ale veľmi dobre cítite auto na ceste alebo aj mimo nej. Vozidlo síce miestami pri kolíziách vystrelí aj cez pol mesta, ale patrí to k tomu. Veľmi dobré je aj ovládanie postavy, streľba s krycím systémom. Možno jedine streľba z auta mohla byť za tie roky vylepšená, tam je zle vyriešené ovládanie,  Ak by sme hodnotili grafiku samostatne, tak je to na 7/10.

GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Dizajn prostredia ešte z Xbox360 éry je stále viditeľnejší.
Dizajn prostredia ešte z Xbox360 éry je stále viditeľnejší.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Napriek tomu výhľady sú pekné stále.
Napriek tomu výhľady sú pekné stále.


GTA V (Xbox Series X/S, PS5) Prestrelky s políciou sú stále zábavné.
Prestrelky s políciou sú stále zábavné.




GTA V po deviatich rokoch v treťom „remastri"

Nová verzia GTA je taký mix stále slušnej ponuky hry a agresívneho biznis plánu vydavateľa. V zásade platí:

  • Ak ste GTA V z nejakého dôvodu ešte nehrali a chcete si vyskúšať hru, ktorú už vlastní cez 160 miliónov hráčov, oplatí sa ju zobrať v aktuálnych zľavách v digitálnych obchodoch. Je tu stále slušná kampaň, ktorú dopĺňa rozsiahly online režim. Je to už dobre doladené, dotiahnuté a funguje, aj keď už na tom celom vidieť vek hry. 
  • Ak stále hrávate GTA V na predchádzajúcej generácii a rozmýšľate či upgradovať, tak jediný reálny dôvod, prečo sa oplatí prejsť na novú verziu, je 60 fps režim. Ak myslíte, že sa vám to oplatí, tak najlepšie zobrať teraz v zľave.
  • Ak GTA V máte niekde zaprášené na predchádzajúcej generácii, nehrávate ho a rozmýšľate, či hru znovu skúsiť na novej generácii konzol, len si zahrajte pôvodnú verziu. Na minutie peňazí sa pozrite po niečom inom.

Je škoda, že si Rockstar vybral túto cestu, v ktorej cítiť ako spoločnosti ide hlavne o ťahanie peňazí od hráčov. Táto verzia mala vyjsť ako upgrade zadarmo, hlavne keď sa v niektorých oblastiach neťahá ani na 7 rokov starú PC verziu. Predovšetkým plná 40 - eurová cenovka, respektíve 60- eurová cena v obchodoch za pomaly 9 rokov starú hru, je veľmi veľa a GTA+ predplatné je ukážka smerovania firmy aj do budúcnosti.

Čo sa týka samotného hodnotenia, ak by to bol update zadarmo, hodnotenie by bolo vyššie, ale takýto platený update s minimom vylepšení a vysokou cenou to ťahá dole.


napísal saver 6.4.2022

KÚPIŤ HRU
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
GTA V (XBOX SERIES X/S, PS5)
+ stále dobrá atmosféra a hrateľnosť
+ 60 fps režim na konzolách
+ rozsiahle prostredie a veľa možností
+ stále sa rozširujúci online režim
- update mal byť zadarmo
- len minimálny upgrade grafiky
- žiadny nový singleplayer obsah
- GTA Online je príliš orientované na mikrotransakcie a teraz aj GTA+ predplatné


RECENZIE HRÁČOV
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
10
LUK    11.5.2015
Píše sa rok 1998. Svetlo sveta uzrela hra Grand Theft Auto. Návyková, zábavná a na svoju dobu pre...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
6.0
ENERGETICEDDY    1.5.2015
Tak, po 2 rokocch sme sa konečne dočkali! Legendárna hra s názvom GTA V konečne dorazila na pc. C...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
9.5
ROMAN2910    7.4.2014
GTA V   Po prelomovej štvor...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
6.5
WELLBI    16.12.2013
Ked hrate každé Grand Theft Auto hneď po svojom launchu už takmer 10 rokov zistíte že GTA môže aj...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
9.5
URBANY    29.11.2013
Zdravím, ako prvé by som povedal, že Rockstar Games vytvorilo dielo, ktoré zostane v našich mysli...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
10
WARE    1.11.2013
17. september 2013. Tento pre celú hráčsku komunitu pamätný deň sa po piatich rokoch vrátila na d...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
10
GABK0    11.10.2013
Ak ste si nikdy nevedeli predstaviť dokonalos...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
10
CAPPKO    9.10.2013
Ohlásenie GTA V 25.teho Októbra léta páně 2011 a vypustenie prvého traileru o týždeň neskôr spôso...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
10
PATRIKGP1111    9.10.2013
2 roky čakania. Dlhé 2 roky, ktoré som strávil pozorovaním každej jednej novinky na Sector-e  od ...prečítať celé
GTA V (Xbox Series X/S, PS5)
9.5
KOVBOJ111    3.10.2013
 Ak niekto číta užívaťeľské recenzie pravdepo...prečítať celé
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. september 2013
 18.11. 2014 (Xbox One, PS4)
 14.4. 2015 (PC)
 15.3. 2022 (Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19609)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk