GTA V

Rockstar bravúrne uzatvára aktuálnu generáciu konzol svojím doteraz najlepším výtvorom.

Xbox360
pridal ware 1.11.2013 o 22:00 pod používateľské recenzie

10


17. september 2013. Tento pre celú hráčsku komunitu pamätný deň sa po piatich rokoch vrátila na dosluhujúce konzoly asi najslávnejšia herná séria GTA. Ani si nepamätám, kedy bola nejaká iná hra tak očakávaná. Najlepšia, najpredávanejšia, naj, naj, naj.... Na hru boli od samotného ohlásenia kladené priam gigantické očakávania. Dokázalo škótske štúdio Rockstar North splniť všetky očakávania zhýčkaných hráčov? Na to sa vám pokúsim odpovedať v tejto recenzii singleplayerovej časti hry.

 

Po GTA IV, na ktoré sa vznášala vzhľadom na popularitu sériu až priveľká kritika (nehľadiac na nepodarený PC port) smerujúca najmä na otvorenosť herného sveta. Áno, bolo tu dobre spracované Liberty City, ktoré však nebolo doplnené okolím ako v GTA: San Andreas, čo bol od Rockstaru mierny krok späť. A tak sa GTA s päťkou v názve vracia do San Andreas, v ktorom sa podľa väčšiny hráčov odohrával doposiaľ najlepší diel série. Doposiaľ. Pôvodná rozloha 36 kmbola niekoľkonásobne zväčšená na konečných a plne postačujúcich 126 km2. Viac ako trojnásobné zväčšenie malo za následok nový prvok v sérii a to ovládanie až 3 hlavných postáv. 3 kriminálnikov s odlišnými schopnosťami, povahami, zázemím a životnými cieľmi.

 

Prvým je Franklin Clinton, mladý gangster, ktorý chce skončiť s robením malých kšeftíkov, posunúť sa niekam vyššie a čo najskôr vypadnúť z černošskej štvrte, kde býva v menšom dome u svojej tety. Druhým Michael de Santa, zazobaný bankový lupič na odpočinku, ktorého zožierajú jeho rozmaznané deti, neverná manželka a hriechy minulosti. A napokon Trevor Philips, nevypočítateľný psychopat, žijúci svoj vlastný život mimo mesta v odľahlej púštnej oblasti živiaci sa obchodom so zbraňami a predajom drog. Osudy všetkých 3 postáv sa spoja s mnoho ďalšími dôležitejšími aj menej dôležitými postavičkami v asi 70 príbehových misiách (ich počet závisí od niekoľkých hráčových rozhodnutí počas hrania), počas ktorých sa rozhodne nebudete nudiť. Samotná veľmi podarená príbehová línia obsahuje tradične niekoľko zvratov, šialené misie s obľúbenými prvkami série ako napríklad strieľanie z áut, ale zároveň niekoľkokrát poukáže na to, že život gangstera nie je prechádzka ružovou záhradou a že za hriechy minulosti sa draho platí. Nosnou časťou príbehu sú rôzne lúpeže, pri ktorých máte možnosť vybrať si z dvoch možností prevedenia samotnej akcie. Môžete si zvoliť medzi útokom priamočiarym alebo rafinovaným, v ktorom príde na rad napríklad uspávací plyn. Mimo misií si môžete postavy prepínať podľa svojej vôle, v misiách v ktorých vystupujú všetky tri postavy spoločne vám väčšinou hra rozkáže na koho máte prepnúť, nájdu sa však prípady kedy je to aj v misiách len a len na vašom rozhodnutí.

 



Po odohraní všetkých príbehových misií zďaleka hra nekončí, máte možnosť loviť zver či závodiť v prírode na vodných skútroch, štvorkolkách, alebo si nájsť nových priateľov dokončením Strangers & Freaks misií. Tí vás neskôr môžu kontaktovať a navrhnúť vám ďalšie spoločné aktivity. O pomoc vás občas poprosia vaši priatelia, rodina alebo správcovia vašich nehnuteľností v San Andreas.

Váš tlstý syn je opäť v problémoch, pomôžetu mu alebo ho necháte vyžrať čo si nadrobil? Prominentný zákazník potrebuje odvoz taxíkom, ujmete sa ho alebo ohlásite dispečerovi nech tam pošle niekoho iného? Vo vašom bare došiel alkohol, dovozca ochorel, takže je na vás či to zabezpečíte alebo necháte vašich ľudí nech si s tým poradia sami. Pamätajte si, že mimo misií je v GTA V voľba vždy na vás. A aby toho nebolo  málo, po vzore Red Dead Redemption zvyknú raz za čas v uliciach Los Santos niekoho okradnúť. Peniaze, bicykel, auto, motorku... Ak zlodejov „zastavíte“, máte pred sebou ďalšiu dilemu. Vrátiť sa a odovzdať vec majiteľovi, ktorý vás môže odmeniť alebo si nechať všetko ako kompenzáciu za tú guľku, ktorú máte v hrudi od toho teraz už mŕtveho zlodeja, ktorému ste ju oplatili desaťnásobne za to že si dovolil na vás vystreliť. Zo začiatku sú tieto malé biele bodky na mape zaujímavým osviežením, lenže po pätnástich hodinách hrania už asi nikoho baviť nebude po piatykrát naháňať típka na bicykli. Nebojte sa, ak sa rozhodnete ignorovať žiadny postih vás nečaká. A aj keď sú tieto vedľajšie misie pomerne krátke ( väčšina sa zmestí do intervalu 5-10 minút), ak natrafíte na niekoľko po sebe, uvedomíte si že iba samotná cesta k hlavnej misii, ktorej dĺžku ste odhadovali na pár minút vám v konečnom dôsledku zaberie aj hodinu. Ja som sa takto prichytil niekoľkokát. Prostredie plné možností na vás volá a verte mi, že mu neodoláte. A napokon v prípade, že ste fanúšik športu určite vyskúšate tenis, golf, yogu alebo adrenalínový skok s padákom, či ešte adrenalínovejší skok bez padáku :-). 

 



Trocha zanedbateľnou novinkou je systém RPG schopností ako sú streľba, výdrž alebo kapacita pľúc, ktoré sa postupne zvyšujú podľa toho ako často za danú postavu hrávate. Okrem schopnosti lietania, ktorú ma na začiatku najvyššiu Trevor ich zvlášť pociťovať nebudete. Čo však zanedbávať určite nedoporučujem je osobitná špeciálna schopnosť každej postavy, ktorá je znázornená pod minimapou žltou čiarou. U Franklina si môžete počas jazdy na chvíľu spomaliť čas a prudko rezať zákruty pri najvyššej rýchlosti alebo predísť už takmer istej zrážke a ušetriť tak lak na vašom krásnom športiaku. Michael si vypožičal schopnosť spomaliť čas v prestrelkách od Maxa Payne a Trevor sa zase vďaka svojmu nevypočítateľnému správaniu dostane do stavu, v ktorom je prakticky nezraniteľný.

 

Poctivo nakradnuté peniaze môžete míňať napríklad nákupom zbraní a ich vylepšeniami, kupovaním, lakovaním a tuningovaním vašich áut, kupovaním všakovakých handier, účesov, tetovaní alebo v  jednom z nočných kluboch Los Santosu. Prípadne investujte do podnikov, ktoré vám budú postupne zarábať peniaze a občas aj zadajú úlohu, ktorých náplň som naznačil už vyššie. A ak máte obchodného ducha, nakupujte a výhodne predávajte akcie v jednoduchej aplikácii vášho smartphonu.

 



Systém krytia, ktorý bol vyladený už predošlom GTA dopĺňa vyšperkovaná streľba, ktorú si autori dokonale natrénovali v Max Payne 3 a teraz svoje dlhoročné skúsenosti preniesli do najnovšieho GTA. Pri streľbe si môžete v nastaveniach vybrať či chcete pomôcť autoaimom, nastaviť citlivosť analógu a čo mňa osobne potešilo aj možnosť zmeniť zameriavaciu bodku, ktorá sa občas zvykne na veľkej televíznej obrazovke strácať na trocha zreteľnejší kruh podobný tomu z GTA IV.

Jazdný model prešiel oproti poslednému dielu veľkými zmenami. Kým Liberty City vladli mohutné SUV a sedany a rýchleho športiaka ste museli poriadne hľadať, a ak ste ho aj našli, báli ste sa poriadne zrýchliť, pretože po chvíli skončil z neho len horiaci vrak, v Los Santos je situácia presne opačná. Posledné GTA nie je rozhodne nejakým jazdným simulátorom, všetko musí ustúpiť špičkovej hrateľnosti, takže už sa konečne nemusíte báť šlapnúť poriadne na plyn a prefrčať v kabriolete slnečnou metropolou. Autá nevybuchujú tak často ako v GTA IV a zároveň nebudete ani tak často vylietavať cez predné sklo.  Okrem širokej ponuky rôznych automobilov sa môžete previezť aj na motorkách, bicykloch, štvorkolkách, vodných skútroch, ponorke, loďkách, helikoptérach, stíhačkách a rôznych lietadlách, ktorých ovládanie je skvelo odladené a ihneď sa vám dostane do rúk.

 

Los Santos a priľahlé okolie je spracované naozaj bravúrne. Počas jeho brázdenia budete s otvorenými ústami pozorovať vlastný svet, ktorý dokázal Rockstar vytvoriť. A nejde len o mesto, v ktorom môžete nájsť aj slávnu Grove Street z GTA: San Andreas spolu s mnohými mrakodrapmi, plážou, letiskom, metrom, zábavným parkom, hvezdárňou či nápisom Vinewood (odkazujúcim samozrejme na Hollywood) týčiacim sa nad mestom. To hravo strčí do vrecka okolitá krajina, v ktorej sa môžete lanovkou vyviesť na najvyšší vrch hry a to Mount Chiliad a potom skúsiť adrenalínový zostup na horskom bicykli. Hornatú oblasť doplňuje púšť aj typický americký vidiek s odľahlými farmami. Ak radi objavujete nájdete aj vojenskú základňu, väzenie, laboratória či pevnosť kanibalov. Veľkosť je absolútne dostačujúca, a ak by vás náhodou už ostrov nebavil stále je tu more, ktorého dno môžete brázdiť v ponorke.

 



Graficky nie je novému GTA čo vytknúť, priznajme si že z 8 rokov starého hardvéru už viac asi naozaj vyžmýkať nešlo. Tomu nasvedčuje aj povinná inštalácia na Xbox 360, s čím som sa osobne zatiaľ u žiadnej inej hry nestretol. Asi najväčšiu pochvalu si autori zaslúžia najmä za bravúrne zvládnutú prácu so svetlom, ktorá posúva grafiku GTA o stupeň vyššie. Obloha bola nádherná už nad rozľahlými prériami v Red Dead Redemption, tu je to ešte o stupienok lepšie, takže sa prelet pri západe slnka nad Alamo sea zaradil medzi to najkrajšie čo som mohol doposiaľ pri hraní hier vidieť. Pochváliť môžem aj grafiku postáv, ktorých tváre nepôsobia umelo a pohyb pier slušne sedí aj s dabingom. Poteší aj odlupovanie múrikov pri streľbe, prirodzenejší pohyb a zlepšená fyzika postáv (takže ak stlačíte tlačidlo skoku priskoro rozbijete si ciferník o plot) spolu s množstvom malých detailov ako napríklad pot na chrbte po dlhšom behu . Na moje prekvapenie je na solídnej úrovni aj dohľadnosť a pomerne malý počet dokresľujúcich sa objektov. Len FPS občas mierne spadnú, nestáva sa to však tak často a vôbec to nekazí zážitok z hrania.

 

Zvuková stránka hry je tradične na vysokej úrovni od skvelého dabingu okoreneným množstvom vulgarizmov až po 17 rádio staníc, ktoré ponúkajú všetko od rocku, country, rapu až po pop. Rozhodne ale nepočúvajte len jednu rádio stanicu, pretože pesničky sa začnú po chvíli opakovať, takže je lepšie ich po čase striedať. Ja som voľbu rádia prispôsoboval postave, takže pri Franklinovi hral rap, pri Michaelovi pop a rock a pri Trevorovi punk.

 



Ani v piatom GTA si autori neodpustili početné narážky, smerujúce tradične na americký spôsob života, ale aj na predchádzajúcu tvorbu Rockstaru najmä na GTA IV. Liberty City je spomenuté niekoľkokrát, náznakom je spomenutý aj Niko a nachvíľu sa v príbehu objaví aj Johnny Klebitz. Takže ak ste doposiaľ nehrali, tešte sa na poriadnu nádielku Easter eggov.

 

VERDIKT: Najlepšie GTA, hra roka 2013 a zároveň najlepšia hra aktuálnej generácie konzol. 

 

PLUSY:

 

+ úchvatne spracovaný rozľahlý svet plný možností

+ tri ovládateľné postavy

+ dlhá herná doba

+ grafika

+ audio

 

MÍNUSY:

 

- nič

 

A na samotný záver pridávam malú štatistiku, vyjadrujúcu čas strávený hraním za každú z postáv (prejdenie celej príbehovej časti hry, niekoľkých Strangers & Freaks misií, plnenie niekoľkých achievementov a voľné hranie = 69,4%):

Franklin -  14 hodín a 47 minút, počet úmrtí = 20, cheaty použité 0 razy,

Michael - 18 hodín a 13 minút, počet úmrtí = 18, cheaty použité 0 razy,

Trevor - 18 hodín a 59 minút, počet úmrtí = 48, cheaty použité 0 razy.

Postavy boli skvelé všetky, ak by som mal vybrať najobľúbenejšiu, tak Michael. Za Trevora mi hranie predĺžilo najmä lietanie počas plnenia achievementu TP Industries Arms Race.

 


napísal ware 1.11.2013



Páči sa mi!

10
GTA V

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20115)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk