Čo je vlastne Roblox?

Pri slove Roblox si väčšina ľudí predstaví jednoduché detské hry, ktoré im vyčaria ironický úsmev na tvári.

pridal PR 23.4.2022 o 13:24 pod hry
Čo je vlastne Roblox?

HRY > NOVINKY >

Pri slove Roblox si väčšina ľudí predstaví jednoduché detské hry, ktoré im vyčaria ironický úsmev na tvári. Hoci Roblox spadá do rovnakej kategórie ako Minecraft, svoje postavenie na trhu dokázal dlhodobo obhájiť a svoju konkurenciu úspešne prekonáva počtom hráčov. Čo robí vlastne Roblox populárnym?

Hneď na úvod si musíme ujasniť čo vlastne Roblox je. Nejedná sa o jednu konkrétnu hru, resp. jeden herný mód, ale o celú online platformu pozostávajúcu z množstva rozličných mini hier a herných módov. Platforma poskytne svoj obchod, herný engine, platobný systém a už je len na vašej šikovnosti ako poskytnuté nástroje využijete.

Čo je vlastne Roblox?
Čo je vlastne Roblox?
Čo je vlastne Roblox?

Graficky sú hry podobne jednoduché ako Minecraft, no svet nie je tvorený výlučne len z kociek. Od šikovnosti developera závisí aj jeho finančne ohodnotenie. Všetky transakcie prebiehajú vo virtuálnej hernej mene Robux, ktorú je možné využitím hernej zmenárne Developer Exchange (skrátene DevEx) konvertovať z virtuálnej meny na skutočné peniaze. Vďaka tomu dokáže niekoľko vývojárov na svojich hrách zarábať státisíce dolárov, v ojedinelých prípadoch milióny.

Čo je vlastne Roblox?

Nie vždy ale musia byť hlavnou motiváciou peniaze. Poskytnuté vývojárske nástroje tvoria výborný základ pre vstup do sveta veľkých herných enginov, ako napr. Unity alebo Unreal engine. Začínajúcich programátorov naučí základným princípom práce so scénou a modelmi, prípadne poodhalí problematiku scriptovania a využívania rôznych algoritmov.

Čo je vlastne Roblox?

Čo je viac motivujúce zlepšovať sa, ako môcť svoje prvé výtvory publikovať a hrať spolu s kamarátmi a ostatnými členmi Roblox komunity? Vďaka rozsiahlej komunite, kde teraz hru hráva 213 miliónov hráčov mesačne, dostane začínajúci developer nielen dobrú spätnú väzbu, ale aj obrovskú používateľskú základňu vďaka ktorej môže preraziť. Pre porovnanie, Minecraft má aktuálne okolo 170 miliónov hráčov mesačne, ale je platený. 

Čo je vlastne Roblox?

Úspech niekedy neprináša len najprepracovanejší herný mód, ale aj vystihnutie správneho trendu. Dobrým príkladom môže byť napríklad Squid Game mód, ktorý sa po premiére seriálu stal na niekoľko týždňov virálnym medzi youtubermi a streamermi.

Medzi najpopulárnejšie herné módy môžeme zaradiť:

  • Adopt Me! (27,39 miliárd návštev)
  • Tower of Hell (16,69 miliárd návštev)
  • Brookhaven (16 miliárd návštev)
  • MeepCity (13,06 miliárd návštev)
  • Piggy (10,07 miliárd návštev)

O potenciále platformy svedčí aj záujem zo strany Telekomu, ktorý prišiel so svojim módom, respektíve vlastným svetom BeatLand, o ktorom sa môžete dočítať viac nedávnom článku. Telekom je tak prvým operátorom na svete, ktorý vstúpil do metaverza cez Roblox.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (4)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk