LITTLE ORPHEUS

LITTLE ORPHEUS

7.5

Cesta do stredu Zeme na ruský spôsob

Recenzia na PC verziu

Čítali ste knihu Cesta do stredu Zeme od Julesa Verne? Alebo ste videli (výrazne akčnejšie poňatý) film? Prečo to spomíname v súvislosti s touto hrou? Pretože s tým má tiež veľa spoločné. Nevychádza síce priamo z preslávenej predlohy, ale smeruje taktiež do útrob Zeme, hoci hlavný hrdina je veľmi svojský a pochádza zo Sovietskeho zväzu. Aj tak si ho ale zrejme obľúbite.

Zatiaľ čo sa NASA v roku 1962 pokúša dostať človeka na Mesiac, súdruhovia z východnej Európy majú iné plány. Posielajú kozmonauta v kapsule do stredu Zeme spustením do vulkánu. O tri roky neskôr prebieha vyšetrovanie a výsluch, pri ktorom kozmonaut Ivan Ivanovič hovorí o svojich zážitkoch a o tom, ako počas misie prišiel o atómovú bombu, ktorá bola v kapsule Little Orpheus. Rozprávanie je bizarné a presvedčiť tvrdého generála pri výsluchu bude tvrdý oriešok.

Little Orpheus
Little Orpheus Ak si nedám pozor, bude zo mňa jednohubka.
Ak si nedám pozor, bude zo mňa jednohubka.


Little Orpheus V hre budete predovšetkým veľa skákať a utekať.
V hre budete predovšetkým veľa skákať a utekať.


Little Orpheus Aj pod morskou hladinou je krásne.
Aj pod morskou hladinou je krásne.





Fantastické dobrodružstvo je prezentované vo forme ôsmich epizód a deviatej bonusovej. Pritom to pôsobí ako televízny seriál, kde má každá časť úvodnú znelku (dá sa preskočiť), na konci titulky a väčšinou dramatickú scénu s príhovorom rozprávača, ktorý sa snaží navnadiť diváka (hráča) na pokračovanie. „Chcete vedieť, ako sa náš hrdina dostane z tejto nebezpečnej situácie? Sledujte ďalšiu epizódu!“

Hrateľnosť je pomerne jednoduchá a niet sa čomu diviť, keďže ide o pôvodne mobilnú hru upravenú na veľkú obrazovku. Vaše aktivity sa tak obmedzujú na pohyb do strán, prikrčenie, počas automatického behu skĺznutie, skákanie a aktivovanie rôznych zariadení a pák.  Napriek tomu, že sa to všade naokolo hemží nebezpečnými tvormi a objavia sa aj bossovia, nebudete vôbec bojovať. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je len bonusová epizóda. Inak musíte len unikať a nájsť spôsob ako pokračovať v ceste.

Na väčšine úsekov stačí preskakovať objekty alebo ich podliezť, pričom neraz to treba urobiť tak, aby vašu postavu nespozoroval dravec alebo ju nezachytil smrtiaci lúč podivných hliadok. Okrem toho skáčete z jedného rozhojdaného lana na druhé, posúvate svietiace gule, občas niečo presmerujete, zapnete, veslujete na primitívnom plavidle. Stáva sa, že sú okolité objekty v pohybe a dôležité je správne načasovanie. Okrem toho musíte príležitostne včas stlačiť požadované tlačidlo, aby ste unikli náhlemu útoku šelmy alebo sa vyhli padajúcej skale. Najväčšou výzvou v úrovni býva dlhší beh, pri ktorom vás niečo naháňa alebo sa za vami rozpadáva podlaha a vy musíte správne a rýchlo reagovať, preskakovať jamy a kvádre, či sa prešmyknúť. Keď spravíte chybu, úsek si zopakujete. Ale aj to väčšinou nie celý, hra totiž automaticky veľmi často ukladá váš progres, takže smrť veľmi nebolí.

Je trochu škoda, že tvorcovia nezakomponovali plnohodnotné puzzle, pri ktorých by si hráč chvíľu potrápil mozgové bunky. Sú tu síce miesta, kde treba vykonať procesy v určitom slede a niečo správne nastaviť, ale nedá sa hovoriť o nejakých hlavolamoch, keďže riešenie býva takmer okamžite zjavné a je jednoduché. Všetky levely tak prejde bez väčších problémov aj neskúsený hráč, väčšinou ich zdoláte bez najmenšieho zaváhania a pribrzdenia na jeden šup. Aj preto celú hru budete mať za sebou za nejaké 4 hodiny. A preto tvorcovia pridali motivačné prvky, ktoré majú hernú dobu predĺžiť.

Pri opakovaní epizód môžete zbierať orby, ktoré tam pri prvom prechádzaní nie sú a tie vám odomykajú bonusové artworky a materiály z vývoja, ako aj  alternatívne outfity. Len je škoda, že tieto orby sú jednoducho položené do cesty, takže ich nemôžete minúť. Určite by to prebiehalo zaujímavejšie, keby bolo náročnejšie ich získať, napríklad by ste museli niekam vyskákať.

Hoci je hrateľnosť naozaj nenáročná, nevyžaduje väčšie úsilie a je založená na bežných prvkoch platformových titulov, Little Orpheus má veľký tromf, ktorým u hráčov zaboduje. Je to dizajn a úžasné výtvarné spracovanie úrovní. Jednotlivé epizódy sa odohrávajú v rôznych lokalitách s odlišnou flórou, faunou a podmienkami. Najskôr bežíte pralesom, kde vás ohrozujú obrovské dinosaury, pokračujete cez tajuplné chrámy s vysokými modrými „avatarmi“ a svetlonosmi, plávate v kyselinách s červami v žalúdku gigantickej veľryby. Potom mrznete na ľadových kryhách, na ktorých vám prekážajú mrože, vzápätí vás čaká blúdenie pod vodnou hladinou s morskými koníkmi, medúzami a mínami. Nasleduje púšť, strojový level s obrovskými ozubenými kolesami a reťazami a ocitnete sa aj v meste v oblakoch, kde využívate vzdušné prúdy a potrubia. To všetko je úplne skvele spracované.

Little Orpheus
Little Orpheus Chvíľu treskúca zima, potom pekelná horúčava na púšti.
Chvíľu treskúca zima, potom pekelná horúčava na púšti.


Little Orpheus A je zo mňa vzduchoplavec!
A je zo mňa vzduchoplavec!


Little Orpheus Levely si môžete zopakovať, ak chcete odomknúť bonusy a outfity.
Levely si môžete zopakovať, ak chcete odomknúť bonusy a outfity.





Väčšinou je v popredí základný priestor, ktorým postupujete z jednej strany na druhú, no na pozadí sa zobrazujú fascinujúce objekty a úkazy, čo sa bežne posúvajú a prispôsobujú vašej aktuálnej polohe. Samotné hranie je teda síce pomerne všedné, ale vás uchváti predovšetkým pozorovanie toho nádherného divadla, ktoré sa odohráva za vami. Okrem toho ale za pozornosť stojí aj realistický pohyb Ivana Ivanoviča, keď jeho malá postavička pred veľkými kulisami beží, zakopne, skotúľa sa alebo skáče a letí vzduchom. 

A v odlišných prostrediach sa prejavuje rôzna fyzika, takže niekde sú vaše skoky rýchle a krátke, inde je menšia gravitácia alebo odpor vody a pohyb je spomalený, skok značne predĺžený. Pekne to dotvárajú zvuky a hravá žartovná hudba, ako aj komentáre rozprávača. Samotné čiernobiele prestrihové scény z výsluchu sú solídnou spojnicou jednotlivých epizód, ale nečakajte, že vygradujú do nejakého originálneho alebo prekvapivého záveru.

Je vidieť, že Little Orpheus je mobilná hra, ktorá bola transformovaná na PC a konzoly. Hrateľnosť nie je zlá, ale pomerne všedná, s jednoduchým ovládaním, mechanizmami a bohužiaľ, len malou výzvou. Ale tento prechod na veľké obrazovky mal zmysel, pretože práve na nich vynikne fantastický vizuál, ktorý Little Orpheus povyšuje na jedinečný titul hodný pozornosti. Inak povedané, je to síce iba priemerná hra, ale úžasný vnemový zážitok a pastva pre oči.

Little Orpheus
Little Orpheus Keď je to potrebné, za objektmi sa vaša postava prikrčí aj sama. Napríklad keď sa skrýva pred svetlonosom.
Keď je to potrebné, za objektmi sa vaša postava prikrčí aj sama. Napríklad keď sa skrýva pred svetlonosom.


Little Orpheus Uhni mrož, kým ti pekne hovorím!
Uhni mrož, kým ti pekne hovorím!


Little Orpheus Žeby udrela moja posledná hodinka?
Žeby udrela moja posledná hodinka?





napísal uni 13.9.2022
Páči sa mi! (+3)
7.5
Ohodnotiť
LITTLE ORPHEUS
+ veľmi pôsobivý vizuál a dizajn úrovní
+ príjemná oddychová záležitosť s osobitou atmosférou
+ rozmanité prostredia a motívy
+ humor a satirický podtón
- jednoduchá mobilná hrateľnosť a mechanizmy
- nízka náročnosť, nepredstavuje veľkú výzvu
- pomerne krátke


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Switch
Xbox Series X|S

Vývoj: Secret Mode / The Chinese Room
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 13. september 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk