Ako sa vyvíja odkúpenie Activisionu? Má FTC šancu zastaviť ho súdom?

Microsoft hovorí, že Sony má 286 exkluzívnych titulov, Xbox má 59. Sudca bude musieť uvažovať, či odkúpenie zastaví, ak Xbox dosiahne 60.

pridal saver 17.12.2022 o 13:24 pod hry
Ako sa vyvíja odkúpenie Activisionu? Má FTC šancu zastaviť ho súdom?

HRY > NOVINKY >

Posledné dni sa hromadia reakcie na odkúpenie Activisionu. FTC totiž zažalovalo Microsoft za odkúpenie a odložilo tak finalizáciu celého obchodu. Nedá sa však povedať, že by ho zastavilo, keďže ani nedalo žiadosť o zastavenie a ani nechce federálny súd, len svoj vlastný, ktorý naschvál nastavilo na august s nádejou, že odkúpenie dovtedy padne. Respektíve sa veľmi spoliehajú, že to zastaví EU alebo UK a spraví za nich špinavú prácu. Nakoniec preto aj zaklamali, vymysleli si niečo, čo vraj Microsoft porušil v EU. V FTC totiž nemajú žiadne dôkazy na svoje tvrdenia a po veľa prehratých súdoch je pravdepodobné, že ak sa to dostane pred sudcu, prehrajú aj tento.

Detailnejšie možnosti ďalšieho postupu teraz s právnikmi rozpísalo Gamesindustry, ktorí hovoria, že pre FTC bude ťažké vyhrať súd, musia totiž dokázať svoje tvrdenia. Na ich strane nie sú ani precedensy v protimonopolnom práve. 

"Čo sa týka konzoly, tvrdenie, že Microsoft by mal nadmernú trhovú silu, si vyžaduje, aby FTC dokázala, že Nintendo a obrovský úspech Switchu nie sú súčasťou relevantného trhu, na ktorý sa pozerajú – čo ťažko dokážu.

Pokiaľ ide o predplatné aj cloudové hry, FTC musí dokázať, že tieto trhy sú oddelené od celkového trhu distribúcie hier, čo je tiež dosť ťažké vzhľadom na to, že oba predstavujú iba odlišné obchodné modely predaja a prezentácie. To, že cloudové hranie Microsoft nepredáva samostatne, tiež stiera rozdiely.

Napokon, skutočnosť, že všetky tieto otázky sa kladú v súvislosti so spoločnosťou, ktorá je minimálne druhá, ak nie tretia v spektre predaja konzol (v daných jurisdikciách), robí argumenty Microsoftu silnejšími. FTC má pred sebou veľmi ťažký prípad."

Ale Microsoft teraz musí odpovedať FTC na ich žalobu a zároveň sa môže odvolať proti rozhodnutiu. Rovnako sa môže odvolať aj Activision. Odvolaním by sa prípad posunul na americký odvolací súd alebo aj najvyšší súd. Tam by FTC muselo svoje tvrdenia dokázať už teraz. Zároveň sa však môžu s Microsoftom kedykoľvek dohodnúť.

"Ak to pôjde tak, ako mnohí očakávajú, Microsoft môže skončiť s možnosťou postúpiť proces na federálny súd, kde by očakávali väčšiu šancu na úspech.

Doteraz bolo pre FTC veľmi ťažké vyhrať tieto prípady na zastavenie vertikálnych fúzií. Hlavným dôvodom je, že súdy požadovali od FTC, aby preukázala ujmu spotrebiteľom. To môže byť  jednoduché, keď sú obe spoločnosti priamymi konkurentmi, ale v prípade vertikálnej fúzie je to veľmi ťažké (Microsoft a Activision sú vertikálna fúzia, keďže spolupracujú a nekonkurujú si).

Napríklad to, či Microsoft poskytne alebo neposkytne používateľom Xboxu exkluzívne okná na vydanie Call of Duty, bude pravdepodobne závisieť od rôznych faktorov, ktoré sú v tejto chvíli neznáme. Môžu rozhodnúť, že to nedáva zmysel z rôznych dôvodov, resp. dynamika trhu o dva alebo tri roky môže byť taká, že na tom aj tak nezáleží. Je teda ťažké predviesť to súdu a presvedčiť ho, aby zasiahli a zastavili transakciu v hodnote 69 miliárd dolárov

Keby to prešlo až k súdnemu rozhodnutiu, verím, že Microsoft by vyhral. Zložitejšia otázka je, či to Microsoft dotiahne až do konca takého rozhodovania, alebo vopred poskytne kauciu, najmä ak CMA a Európska únia sa tiež stavajú proti nemu.

Tieto veci si vyžadujú veľa času, peňazí a zdrojov a mnohé agentúry v podstate vsádzajú na to, že spoločnosť odíde na základe tlaku, ktorý môžu vyvinúť so sťažnosťou."

Právnici hovoria aj o tom, že Microsoft je určite pripravený aj na zrušenie odkúpenia, ale je len na nich, ako do toho pôjdu a ako dlho budú chcieť bojovať. Je možné, že vyhrajú už v auguste na vlastnom súde FTC, čo sa nedávno stalo v inom prípade.

Ale celé to nie je len o Microsofte a Activisione a Call of Duty. Teraz sa začínajú ozývať aj odbory, a konkrétne dva najväčšie odborové zväzy v USA sa pýtajú, prečo nie sú na rokovaniach. Keďže zamestnanci chcú odkúpenie Microsoftom, aby sa im zlepšili pracovné podmienky. 

Zároveň aj monopolný expert, ktorý porazil Microsoft v 90-tych rokoch, tiež hovorí, že FTC nemá dôkazy:

"Myslím si, že je to trochu na hlavu," hovorí Melamed. "Myslím si, že ak prehráte takéto prípady, kongres s najväčšou pravdepodobnosťou vyvodí záver, že ste buď predložili zlé prípady, alebo neviete, ako ich riešiť."

Na najvyššom súde je totiž teraz prípad Axon Enterprise vs FTC, ktorého rozhodnutie by mohlo spochybniť schopnosť agentúr ako FTC zvládnuť rozhodovacie procesy mimo federálnych súdov a vláda by prehodnotila celý prístup FTC k týmto odkúpeniami. Aktuálne prehry FTC na súdoch sú 4, výhier bolo 0.

Microsoft sa k tomu vyjadril aj pre TV, kde Brad Smith hovorí, že Microsoft potrebuje viac first party hier, aby mohol konkurovať, zároveň si myslí, že majú riešenia pre obavy regulátorov a odhaduje, že sa obchod uzavrie budúci rok. Zároveň hovorí, že FTC zahlasovalo proti nim napriek tomu, že im nedalo možnosť na žiadne stretnutie. 

Uzavrel to s exkluzivitami:

"Realita je taká, že na trhu s konzolami chce mať každá spoločnosť niekoľko exkluzívnych titulov, pretože tak si buduje lojalitu. Dnes má spoločnosť Sony 286 exkluzívnych titulov. Xbox má 59," povedal Smith v utorok ráno. "Takže správny sudca bude musieť rozhodnúť, či prechod z 59 na 60 predstavuje také nebezpečenstvo pre hospodársku súťaž, že by mal zastaviť ďalší postup."

Samozrejme FTC je len jedna časť odkúpenia a uvidíme, ako to nakoniec uzavrie EU a UK. Kde sa pre zmenu môže súdiť Microsoft, ak sa úrady budú snažiť zastaviť odkúpenie.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk