INSCRYPTION

INSCRYPTION

9.0

Najlepšie karty široko ďaleko

Recenzia na Switch verziu

Áno, priznám sa, že s týmto fakt meškám. Skôr osobne ma to mrzí. Jednu z najlepších hier roka 2021 hrám až na konci roka 2022, keď vyšla na Nintendo Switch. Ale lepšie neskoro ako nikdy a navyše Switch verzia hre Inscryption naozaj pristane. Ak ste na tom podobne a hru ste doteraz nehrali, v pokoji dočítajte recenziu a potom si ju okamžite niekde kúpte. Nezáleží na platforme, len si hru niekde kúpte a užite. Možno na to nevyzerá, ľahko ju preto prehliadnete, ale naozaj je to klenot, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Zároveň je neuveriteľne náročné písať recenziu na takúto hru. Nie je jednoduchá, je založená na prekvapeniach, zvratoch a na tom, že veci často nie sú tak, ako sa na prvý pohľad zdajú. Koniec tiež nie je taký tradičný a je veľa vecí, ktoré by sa na ňom dali hlbšie analyzovať. Všetko sú to veci, ktoré ťažia z momentu prekvapenia. Napríklad chvíľa, keď prvý raz zistíte, čo to vlastne je a kto je vaša postava. Sú to pozitívne aspekty, ale nemôžem do nich ísť hlbšie. Spoilery by vás totiž pripravili o zážitok z nich.

Tak napíšem len to, že je Inscryption v prvom rade roguelite deck-builder. Teda vlastne kartová hra, kde pre vás smrť nedopadne dobre. Hranie kariet je tu hlavná mechanika a posúva vás ďalej. Na ceste vpred porážate nepriateľov, postupne zbierate nové karty a tak ďalej. Veď to poznáte. Karty nie sú tým, čo robí Inscyption jedinečnou hrou. Pomedzi kartové boje chodíte po hernom svete, objavujete iné postavy, skúšate iné mechaniky a budujete si svoj deck kariet tak, aby vám v boji pomáhal. Musíte tak použiť aj hlavu, aby ste si nevybrali iba kopu nepoužiteľných kariet.

Inscryption
Inscryption kartové boje sú naozaj zábavné
kartové boje sú naozaj zábavné


Inscryption Karty môžete postupne upravovať aj vylepšovať
Karty môžete postupne upravovať aj vylepšovať


Inscryption karty sa s vami budú neraz rozprávať
karty sa s vami budú neraz rozprávať





Musím ale prezradiť, že sa hra skladá z troch kapitol a každá je úplne iná. Akože naozaj úplne. Stále sú tam niekde v jadre karty, avšak to všetko okolo nich sa mení. A kým prvá kapitola má putovanie po svete pomerne striktne obmedzené, druhá už pripomína JRPG klasiky z 80. rokov, aj keď RPG prvky by ste tu hľadali márne. Tretia kapitola následne kombinuje prvky z prvých dvoch kapitol as pridáva snáď najviac nových herných mechaník. Už dlho som nehral hru, ktorá by aj tak neskoro v príbehu stále prinášala úplné novinky. Bohužiaľ, bavila ma asi najmenej. Kartové boje sú stále super, len to putovanie po svete už pôsobí trochu naťahovane.

A je tu ešte jeden aspekty hrateľnosti. Pomedzi putovanie herným svetom a hraním kartových bojov Inscryption ponúka aj takpovediac escape room zážitok. Pohybujete sa po miestnostiach, riešite logické hádanky a plníte menšie úlohy. Tie sú súčasťou veľkého herného celku o tom, čo vlastne Inscryption je. Úlohy sú naozaj nápadité a musíte si dobre všímať svoje prostredie. A možno práve v poslednej kapitole ma najviac bavili hádanky. Hra tak stále pôsobí ako veľmi príjemný žánrový mix, ktorý je veľmi dobre vyvážený.

Na svoje si prídete aj v prípade, ak máte radi enigmatické metapríbehy, lebo práve to je Inscryption. Pri hraní sa budete tešiť na to, ako odhaľujete viac z toho, čo to vlastne je, čo sa deje, kto ste a aká záhada sa za tým všetkým skrýva. Je tu všetko – sprisahanie, prastaré zlo, paranoja,  a čokoľvek, čo tam ešte sami objavíte. Hra sa s vami neraz hrá a niektoré drobnosti si až spätne uvedomíte a pochopíte ich význam. Nezdá sa to, ale už prvé spustenie hry čo-to naznačuje. Len si všimnite, ako sa do hry prvý raz dostanete. To vám ju pomôže pochopiť aj neskôr.

Samotné kartové mechanizmy si zaslúžia byť podrobne rozobrané, aj keď to je dosť náročné. Hlavne preto, v akej miere sa v priebehu hry menia a rozširujú. Na konci, po nejakých 10-12 hodinách, je to prakticky iná hra ako na začiatku. Jedna vec je ale celú dobu spoločná – obeta. Nápad na Inscryption vznikol počas game jamu, ktorého hlavnou témou boli obety. No a to je v hre až doteraz. V hre využívate viacero zdrojov, ale zväčša musíte niektorú kartu obetovať. Preto sú tu karty, ktoré nemajú žiadnu silu ani schopnosť, ale slúžia len na to, aby ste z nich získali krv/kosti/niečo iné. Následne vďaka tomu dokážete vyniesť už iné karty.

Kariet je v hre naozaj obrovské množstvo a chvíľu potrvá, kým si ich všetky osvojíte, nájdete si svoj herný štýl a vyskladáte aj zodpovedajúci deck. Budete pri tom zomierať a začínať od začiatku, ale to k tomuto patrí. Bežné súboje sú doplnené aj súbojmi s bossmi, ktorí sa neštítia na vás vyťahovať rôzne špeciálne schopnosti a iné triky. A kým v bežných súbojoch je relatívne jednoduché prikloniť misku váh na stranu súpera (tu údermi na stranu súpera získavate body, ktoré pridávate na váhu – vyhráva ten, kto misku súpera zaťaží úplne dole), v súbojoch s bossmi vás nepriateľ dokáže zložiť jednou dobre použitou schopnosťou. Tak sa snažte nedávať súperom príležitosť na dobré ťahy.

Bohužiaľ, nie vždy to je možné. V hre zohráva veľkú úlohu náhoda. Niektoré súboje sú jednoducho nevyhrateľné, lebo vám hra nedá do rúk dobré karty. Respektíve dostatočne dobré na to, aby ste porazili súpera. Smrť tak síce nepoteší, ale je vlastne prostriedkom k tomu, aby ste to skúsili inak a s inými kartami. Na trhu sú hry aj s horším RNG, ale to neznamená, že v Inscryption je sú chvíle, kedy sa budete cítiť, že je hra dosť nefér len preto, aby vás ešte zdržala na ceste vpred. Po smrti vám rozdá iné karty z decku a už súboj vyhráte.

Inscryption
Inscryption Nie je to len o kartách, ale aj o putovaní svetom
Nie je to len o kartách, ale aj o putovaní svetom


Inscryption Postupne budete odhaľovať záhadu skrytú za hrou
Postupne budete odhaľovať záhadu skrytú za hrou


Inscryption Musíte si osvojiť aj sekundárne schopnosti kariet
Musíte si osvojiť aj sekundárne schopnosti kariet





Nemusíte hrať len s tým, čo dostanete do decku. Hra obsahuje niekoľko mechanizmov, ako viete karty upravovať, vylepšovať a meniť. Je tu napríklad obchodník, kde si kúpite nové. Nájdete tu tiež možnosť na jednoduché posilnenie kariet. No a potom sú tu mechaniky ich úpravy, kedy napríklad jednu kartu obetujete a zmeníte ju na efekt, ktorý pridáte inej karte. Čisto obrannej karte tak napríklad môžete prisúdiť schopnosť, že automaticky zaútočí, ak sa nepriateľská karta postaví pred ňu. Kombinácií kariet a efektov je nespočetné množstvo, takže je len na vás, ako to budete využívať a kombinovať.

Ťažko tiež hodnotiť audiovizuálne spracovanie, keď hra dokáže kombinovať toľko rôznych štýlov, filtrov a vizuálov. Raz pôsobí ako z NESu, inokedy ako moderná 3D hra s dosť peknou grafikou, prípadne je zašumená. Do toho vstupujú ešte rôzne iné pasáže. Ale rovnako ako hrateľnosť aj tento vizuálny mix funguje a vyzerá dobre. Audio stránka je podľa mňa trochu príliš potlačená do úzadia a v zásade síce ambientne zvuk funguje pre budovanie atmosféry, nič viac akoby neponúkne.

Inscryption je výborná hra a v zásade mám len malé výhrady voči tomu, čo v hre je. Okrem toho ale je aj pár vecí, ktoré v nej nie sú a chýbajú mi. Nová Switch verzia už síce v sebe má Kaycee's Mod pre nekonečnú hardcore výzvu v podobe prvej kapitoly (odomknutý po prejdení), ale ja by som si napríklad dal len kartové boje, možno aj ešte viac casual. Keď už raz ten príbeh prejdete, tak si možno chcete len zahrať karty, nič viac. Ak chcete výzvu, je tu a to je super. Ale ak chcete len ďalšie zaujímavé kartové boje bez toho ostatného vo svete okolo, to tu už nie je.


napísal matus_ace 19.12.2022
Páči sa mi!
9.0
Ohodnotiť
INSCRYPTION
+ skvelý a zamotaný metapríbeh
+ zábavná kartová hrateľnosť
+ neustále pridáva nové mechanizmy v priebehu hrania
+ po dohratí vám odomkne špeciálny režim
+ veľmi dobrá atmosféra
- RNG občas zaškrípe
- chýba len jednoduchý kartový režim
- ku koncu možno trochu dochádza dych


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Devolver Digital / Daniel Mullins Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 19. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk