V Bratislave budete môcť navštíviť výstavu osobných počítačov a hier na Slovensku v 80. a 90. rokoch

Slovenské centrum dizajnu otvorilo historicky prvú výstavu zameranú na domáce hry a výpočtovú techniku z 80-tych a 90-tych rokov s názvom 8-bit vo svojej domovskej Galérii dizajnu Satelit.

pridal matus_ace 25.2.2023 o 11:10 pod hry
V Bratislave budete môcť navštíviť výstavu osobných počítačov a hier na Slovensku v 80. a 90. rokoch

HRY > NOVINKY >

Výstava 8-bit mapuje obdobie 80. a 90. rokov na Slovensku, počas ktorého sa u nás postupne formovala komunita fanúšikov prvých osobných počítačov a s nimi spojených digitálnych hier. Vďaka dostupnosti hardvéru ako PMD 85, ZX-Spectrum, Maťo či Didaktik Gama a Didaktik M sa znalosť výpočtovej techniky a programovania rozšírila z výskumných stredísk a ústavov aj do našich domácností a netrvalo dlho, kým sa u nás začali objavovať aj prvé hry domácej výroby. Komunita nadšencov, často ešte stredoškolákov, inšpirovaná najmä zahraničnou tvorbou zo Západnej Európy a USA, začala na Slovensku vytvárať najprv jednoduchšie, no o to obsahovo bohatšie textové adventúry a neskôr aj komplexnejšie počítačové hry. Výstava 8-bit poskytuje náhľad do obdobia počiatkov videohernej scény na Slovensku, ukážky prvých hier, časopisov, dobových materiálov, manuálov, nosičov, počítačov a počítačových periférií.

„Výstava 8-bit je vyústením niekoľkoročných aktivít spojených s budovaním zbierky Multimédií Slovenského múzea dizajnu, počas ktorých sme od roku 2017 pracovali na historickom výskume domáceho prostredia týkajúceho sa hernej tvorby. S výstavou spojené aktivity pozostávali z vytvorenia detailnej, priebežne aktualizovanej, databázy hier, archivovania ich digitálnych kópií, vyhotovenia hrateľných prekladov v anglickom jazyku, akvizícií dobového hardvéru, krabicových verzií hier, ale súčasne i z pátrania po ich tvorcoch a realizácie rozhovorov za účelom získania ďalších informácií, ktoré využívame pri našom výskume,” komentuje otvorenie výstavy jej kurátor Maroš Brojo.

Vernisáž výstavy je 1. marca o 17:00 v Galérii dizajnu Satelit a následne tam výstavu nájdete od 2. marca až do 30. apríla.





V Bratislave budete môcť navštíviť výstavu osobných počítačov a hier na Slovensku v 80. a 90. rokoch  V Bratislave budete môcť navštíviť výstavu osobných počítačov a hier na Slovensku v 80. a 90. rokoch  V Bratislave budete môcť navštíviť výstavu osobných počítačov a hier na Slovensku v 80. a 90. rokoch
Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20303)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk