LIFE OF DELTA

LIFE OF DELTA

7.5

Život robota v slovenskom prevedení

Recenzia na PC verziu

Slovenskej scéne síce stále chýbajú výrazné AAA hry, ale to čo nemáme vo veľkých tituloch, to sa nám snažia vynahradiť malé hry.  Jednou z nich je aj Life of Delta, nová slovenská adventúra, ktorá nás vtiahne späť do časov point and click adventúr a zároveň to celé kombinuje s puzzle úlohami.

Presnejšie sa tu dostaneme do nášho sveta v budúcnosti, kedy ľudia zničili svet a po atómových explóziách zostali len roboti a zvieratá, ktoré zmutovali na humanoidné formy. Napríklad na zmutované nosorožce alebo prasatá, niečo v štýle Bebopa a Rocksteadyho z ninja korytnačiek. Tieto formy teraz ovládajú svet a práve sa rozhodli zbaviť robotov. Váš problém je, že ste jedným z robotov. Síce ste prežili a utiekli mimo hlavného mesta, ale aj tak vás našli. 

Preberiete úlohu jedného robota Deltu, ktorému Bebop a Rocksteady uniesli otca a vydávate sa tak za jeho oslobodením. Musíte však prejsť post-apokalyptickou krajinou, pomáhať rôznym robotom a iným tvorom a zároveň riešiť úlohy. Čakajte veľmi príjemnú prechádzku s miestami jednoduchšími, miestami zložitejšími hádankami a problémami, cez ktoré je potrebné prejsť.

Life of Delta
Life of Delta Vitajte v robotickom kyperpunkovom svete
Vitajte v robotickom kyperpunkovom svete


Life of Delta Hra je lokalizovaná do slovenčiny.
Hra je lokalizovaná do slovenčiny.


Life of Delta Čakajú vás viac a aj menej náročné logické úlohy.
Čakajú vás viac a aj menej náročné logické úlohy.





Hra ponúkne približne od dvoch do piatich hodín hrania, záleží ako rýchlo prejdete úlohy aj nájdete kombinácie vecí z prostredia. Vždy čakajte sériu prepojených obrazoviek, v ktorých viete niečo pozbierať, skombinovať a na niečo použiť, niečo odkódovať a otvoriť si cestu vpred. Zároveň nechýbajú rozhovory s miestnym osadenstvom a keďže je hra plne lokalizovaná aj do slovenčiny, budete všetkému rozumieť aj vtedy, ak neviete po anglicky.

Počas svojej cesty týmto svetom prejdete niekoľkými lokalitami, od opustených osád v púšti, cez priam kyberpunkové mesto, až do vojenskej základne a jej vnútorností. Každá lokalita ponúkne iné problémy a budete napríklad musieť nájsť kód v rádiu, hackovať počítače, niekedy zozbierať potrebné predmety, niekde budete magnetmi presúvať veci, aby ste sa dostali ďalej.

Tu treba autorom uznať, že skutočne vypracovali množstvo minihier a logických úloh, od skladačiek elektroniky, cez sokoban štýl, je tu aj pong alebo aj minihra s varením alebo liečením. Je tu zároveň veľa logických počítačových úloh s rôznym prepájaním, ktoré sú vždy iné a zároveň nikdy ich nie je príliš veľa tak, aby až otravovali a ani príliš ťažké. Teda až na úvodnú, úplne prvú úlohu, ktorá je mierne neprehľadná a možno nie ideálne navrhnutá. 

Vizuálne čakajte peknú kreslenú 2D grafiku, ktorá napriek pieskovej farebnej škále ponúkne dostatok rozmanitosti a hlavne pekne rozanimovanú hlavnú postavu, ako aj zaujímavo vymyslené osadenstvo sveta. Celé to je doplnené digitálnymi efektmi a má to zaujímavý svojský štýl. Niektoré prostredia špeciálne v meste majú veľmi pekné detaily, iné mohli byť dotiahnuté viac, ale ako celok to zanecháva príjemný dojem. Pomedzi niektoré lokality sú aj prestrihové scény, ktoré sú vo forme videí a možno mohli byť s vyššou kompresiou.

V oblasti ovládania a používateľského prostredia mohli vývojári viac zapracovať, respektíve by to chcelo nejaký Quality of Life update. Dobré by bolo pridanie lepšej vizuálnej odozvy po kliknutí či už na zem, alebo pri používaní vecí, alebo zablokovanie kliknutia vedľa puzzle, keď ho riešite, keďže vtedy sa zruší. Podobne otváranie menu má svoje chyby a podobné drobnosti, ktorých odstránenie by spríjemnilo celý zážitok. Niektoré veci som videl, že už autori do finálnej verzie fixli, a dúfajme, že aj ostatné dotiahnu. Ešte rátajte s tým, že aj v 4K hra aktuálne ponúka len maximálne rozlíšenie 1080p.  Autori však už pripravujú patche, ktorý detaily pofixujú.

Zvukovo hra ponúka príjemnú hudbu v pozadí a prekvapivo aj dabing, je síce nezrozumiteľný ale dobre zastupuje reálny dabing. Mimochodom, čakajte jednoduchšie a nenáročné rozhovory bez výraznejšej hĺbky. Je to možno škoda aj keď dialógy sa hodia k malému, priam detskému robotovi. Zároveň to však znamená absenciu hlbšieho príbehu a len zameriavanie sa na aktuálne úlohy a posunutie sa ďalej.

Life of Delta
Life of Delta Vizuál je pekný, možno nie všade úplne detailný, ale má svoj štýl.
Vizuál je pekný, možno nie všade úplne detailný, ale má svoj štýl.


Life of Delta Puzzle úlohy budú rozmanité.
Puzzle úlohy budú rozmanité.


Life of Delta No čo teraz?
No čo teraz?





Celkovo tak čakajte príjemnú point and click adventúru doplnenú logických prvkami. Celé je to postavené v zaujímavom svete, ktorý budete spoznávať na pozadí výpravy vášho robota a množstve puzzle úloh. Tie sa zároveň snažia nahradiť absenciu hlbšieho príbehu. Výraznejšie to nevadí a ak viete, do čoho idete, hra vás nesklame.  

Life of Delta vyjde na 20 eur, pričom teraz mala premiéru na PC a na Switchi. Neskôr príde aj na Xbox a PlayStation konzoly.

Ak by vás zaujímala lokalizácia v samotnej hrateľnosti, tu je ukážka hrateľnosti so slovenčinou:


napísal saver 20.3.2023
Páči sa mi! (+5)
7.5
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
LIFE OF DELTA
+ príjemná oddychová adventúra
+ množstvo logických úloh
+ štýlový art
+ slovenská lokalizácia
- rôzne nedotiahnuté detaily pri ovládaní a menu systém
- len jednoduchý príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch
Slovenské hry
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Daedalic Enternainment / Airo Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 13. marec 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk