Nintendo tvrdí, že emulácia zabíja inovácie

Ale nie je to naopak? Totiž práve emulátory priniesli inovácie, ktoré Nintendo následne zapracovali do hier.

pridal Atsuko 12.6.2023 o 12:04 pod hry
Nintendo tvrdí, že emulácia zabíja inovácie

HRY > NOVINKY >

Nintendo nedávno jasne vyslovila svoj názor ohľadom emulátorov. Je výrazne proti akémukoľvek emulovania hier, ktoré vydali. Zakazujú to a na emulátory už posielajú aj DMCA copyrighty.

Najnovšie za pomoci Valve dosiahli to, že Dolphin emulator nepríde na Steam. Nintendo tvrdí, že Dolphin má v sebe nelegálny kľúč na dekryptovanie. Autor emulátora následne vysvetľoval ako emulátory fungujú a ako je to s kľúčmi. Súdy štandardne dávajú za pravdu emulátorom, keďže dekrypčné kľúče sa nedajú copyrightovať.  Aj keby tam bol problém, Nintendo ich zaviedlo až pri Wii konzole.

Dolphin sa zrejme súdiť nebude, ale ide o to, že práve tieto emulátory umožňujú hrať hry aj keď sa už na konzolách nedajú kúpiť, alebo vedia zlepšiť samotnú kvalitu daných hier. Nintendo si napriek tomu stále jasne stojí za svojim názorom a naďalej si pevne obraňuje duševné vlastníctvo všetkých svojich herných titulov, ktoré kedy vydalo. Používanie akýchkoľvek emulátorov alebo nelegálnych kópií hier považujú za potláčanie inovácií. Hovoria, že nemajú žiadny prístup k takýmto emulovaným hrám, takže prichádzajú o zisky z predaja. 

Ale skutočne potláčajú inovácie? Väčšinou totiž práve emulátory doniesli funkcie skôr ako Nintendo a Nintendo ich následne prebralo.  Napríklad Save states, možnosť okamžite ukladať a načítať svoj progres v hre debutoval na Nintende v hre NESticle až v roku 1997, napriek tomu, že emulátor to dokázal o niečo skôr. Ďalší klasický herný prvok, tentokrát starých JRPG, je možnosť zrýchlenia si hry na dvojitú rýchlosť prehrávania. Tento herný mechanizmus taktiež objavil v Nintendo hrách o niečo neskôr. Alebo napríklad emulácie priniesli aj Kazio Mario  bez ktorého by zrejme Nintendo nikdy nespravilo Mario Maker.

Je veľa hier, ktoré by boli zabudnuté, či dokonca neznáme a s mnohými chybami, keby nebolo emulátorov, napr. spoločnosť Analogue existuje len vďaka softwarovým a hardwarovým emulátorom. Ďalším príkladom je Square Enix, kde lokalizácie od fanúšikov pomohol rozšíriť záujem o RPG hru Live a Live a konečne sa hra dočkala oficiálneho vydaniu v HD remaku hry po 29 rokoch.

Je teda nepochopiteľné, prečo Nintendo nechce nijakým spôsobom sprístupniť staré hry, či vydať remaky tých starých. Ak totiž nemáte starú konzolu a chcete si ich zahrať bez emulátorov máte smolu. 

Zároveň je škoda, že Nintendo neprejavuje žiadny záujem o akúkoľvek možnosť hrania hier na inej hernej platforme, ako sú ich konzoly. Väčšia variácia platforiem by určite zväčšila záujem a počet hráčov celosvetovo, keďže nie každý si môže dovoliť alebo chce zakúpiť ich hernú konzolu pre jednu, alebo dve hry.

Nintendo zostáva jediné, ktoré neprešlo so svojim hrami na PC. Microsoft ich tam dáva hneď, Sony po čase a Nintendo zatiaľ vôbec. Firmy vedia, že PC pomáha ako rozširovať publikum, tak pomáha tržbám a výrazne sa to neodráža na predajoch konzol. 

Nintendo má zjavne svoj špecifický prístup a uvidíme, či ho niekedy zmení. 





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20344)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk