Súd ohľadom odkúpenia Activisionu dnes pokračuje, Call of Duty zostane na PlayStation konzolách

Súd medzi FTC a Microsoftom znovu vydáva zaujímavé informácie. Microsoft uprednostnil cloud pred konzolami a ako to bolo s mailom o vytlačení Sony z biznisu?

pridal saver 27.6.2023 o 17:30 pod hry
Súd ohľadom odkúpenia Activisionu dnes pokračuje, Call of Duty zostane na PS konzole

HRY > NOVINKY >

Activision súd pokračuje a FTC sa znovu bude snažiť dokázať, ako odkúpenie ubližuje Sony. Reálne by mali dokazovať, či spojenie ublíži zákazníkom, ale zjavne majú svoje priority. V poslednom dni pojednávania spomenuli na súde Sony 72-krát a zákazníkov len 11-krát.

Pri konzolovej záležitosti už sudkyňu nudili snahy FTC a rovno sa Phila Spencera spýtala, či odprisahá, že Call of Duty zostane na PlayStation konzole:

Zdvíham na to ruku. Zaväzujem sa, že Call of Duty nestiahneme z PlayStation.

Ako ste povedali, spoločnosť Sony nám samozrejme musí umožniť ponúkať hru na ich platforme, ale ak nič z toho zatiaľ nie je aktuálne, mojím záväzkom je a moje svedectvo je, že budeme pokračovať v dodávaní budúcich verzií Call of Duty na Sony PlayStation 5."

Následne na otázky právnikov doplnil, že okrem PS5 plánujú dávať COD hry aj na ďalšie PlayStation konzoly.

V cloude sa snažilo FTC dokázať, že je to samostatný trh svedkom z Google Stadia, ale ten im vôbec nepomohol. Naopak potopil ich teóriu a hovoril, že Stadia súperila s konzolami a PC, nie s inými službami. FTC sa nepodarilo ani vylúčiť Switch z konzolového trhu.  

Zo zaujímavostí dokumenty medzičasom ukázali aj to, o ktoré firmy mal Microsoft pred kúpou Activisionu záujem, respektíve, ktoré sledoval na hry do Game Passu. Zároveň maily potvrdil aj jedno rozhodnutie, ktoré Microsoft spravil, kde pri nedostatku čipov vybral krátkodobú prioritu rozširovania XCloudu pred väčšou výrobou Xbox Series XS konzol. 

Zároveň sme sa dozvedeli, ako to bolo s mailom o vytlačení Sony z biznisu. Aj keď nešlo celkovo o herný biznis, ale predplatené služby. Kde v roku 2019 Matt Booty navrhoval, že by mohli minúť 2-3 miliardy dolárov v roku 2020 na Game Pass a získať do neho veľa hodnotného obsahu. Sony bola v predplatenom biznise ich jedinou konkurenciou.

Microsoft k tomu povedal, že sú to trendy, ktoré nikdy nesledovali a vydali sa inou cestou. To bolo ešte vtedy, keď chceli primárne obsah tretích strán, keďže veľa z neho však Sony blokovalo, kupovalo exkluzivity a zakazovalo ich pridávať do Game Passu, zmenili stratégiu a rozhodli sa investovať vo veľkom rovno do veľkých firiem a odkúpili Bethesdu a následne aj Activision.

Teraz o 17:30 začne ďalšie vypočúvanie. Dnešok nebude veľmi zaujímavý, keďže znovu donesú len ďalšie video s Jimom Ryanom a aj videá s Nvidia zamestnancami, presnejšie s ich výpoveďami predtým, ako sa dohodli s Microsoftom. Na stredu tak ostanú najvyššie postavení svedkovia a to Bobby Kotick a Satya Nadella. Vo štvrtok budú záverečné reči.

Súpis aktuálne dňa nájdete na twitteri. Plus niečo spíšeme aj sem:

  • Súd otvára Jim Ryan teraz verejnou videovýpoveďou (z apríla), v ktorej sa teraz Jim namiesto FTC snaží zdôvodniť, prečo Nintendo nie je na rovnakom trhu ako PlayStation. Alebo to, že ak by Microsoft vlastnil Activision, tak by sa nové funkcie Sony dostali do rúk Microsoftu a mohli by ich využiť. Mimochodom, ako Microsoft (Minecraft a ďalšie hry), tak Sony (MLB) aj tak vyvíjajú hry pre svojho konkurenta, takže sa veľa nezmení.   
  • Jim Ryan na otázku FTC povedal, že ani nejednali o návrhu Microsoftu na Call of Duty na ich platforme. Nakoniec preslávil sa výrokom, že nechce žiadne zmluvy, ale chce zastaviť tento obchod.
  • Malo to byť tak, že ho Bobby Kotick oslovil na stretnutí s Európskou komisiou 23. februára. Kotick sa ponúkol na vyjednávanie, Jim Ryan ale chcel, aby regulátori robili svoju prácu a zablokovali ho.
  • K tomu hovorí, že dúfal, že spravia nejakú zmluvu s Microsoftom ohľadom Call of Duty. Čo je zvláštne, keď práve povedal, že ju odmietol. Hovorí, že Microsoft by použil Call of Duty, aby ich poškodil. Nepovedal ako. Povedal však, že sa neobáva, že by Microsoft zmluvu nedodržal, keďže splnili všetky svoje zmluvy.
  • Ryan hovorí, že Bungie im dalo viac ako Activision za 60 miliárd môže dať Microsoftu
  • Microsoft na neho vybalil mail, v ktorom hovorí, že budú v pohode aj po odkúpení Activisionu. Snaží sa to vyhovoriť tým, že to bolo len deň po ohlásení. Ale aj vo februári ešte s investormi bolo všetko v poriadku, hovoril, že si je istý, že Call of Duty im zostane a v interview v apríli už mal výrazné obavy.
  • Ryan potvrdil, že 15% zo ziskov Playstation robia ich first party tituly.
  • Jim Ryan hovorí, že hovoril s viacerými vydavateľmi, ktorým sa Game Pass nepáči, lebo ničí hodnotu. Sony tu chce svoje zisky, nechce Game Pass systém.
  • Bojí sa Call of Duty v Game Passe, lebo im zoberie hráčov. 
  • Na otázku, či by spravil Call of Duty exkluzívne pre PlayStation, neodpovedal.
  • Potvrdil, že Activision by sám do predplatených služieb hry nedal
  • Hovorí, že cloud sa stane v nasledujúcich 10-tich rokoch výraznejší, ale nevie kedy. Zároveň však priznal, že cloud je doplnkový trh a nie iný, čo sa snaží FTC pretlačiť.
  • Pripúšťa, že Switch je na hernom trhu, ale hovorí, že nie je priamou konkurenciou pre Sony (aj keď pre CMA pri odkupovaní Bungie označili Switch ako konkurenciu). Myslí si, že publikum na Switchi nebaví Call of Duty. 
  • Jim Ryan povedal "Hardvér Nintendo je menej sofistikovaný, lacnejší a pre deti"
  • Ryan potvrdil, že viac AAA titulov vrátane Final Fantasy XVI odrezali od Xboxu.
  • Čo sa týka exkluzivit, Starfieldu, Jim Ryan hovorí, že to nevidí ako protikonkurenčné
  • Prišiel na výsluch ekonóm Robin Lee, ktorého si zavolalo FTC a vyhýba sa odpovediam ohľadom jednotného herného trhu, len sa snaží hovoriť, že na trh sa dá pozerať z rôznych uhlov. Potvrdzuje však otázku Microsoftu, že Switch a Xbox sú konkurenčné platformy. Potvrdil aj to, že Call of Duty nie je nevyhnutné pre konzoly na trhu. Vyhýba sa otázkam, či analyzoval aj iné hry ako FIFA, Madden a podobné. Hovorí, že by si to musel pozrieť.
  • Lee povedal, že 8.9% hráčov by prešlo na Xbox po odkúpení, ale jeho dáta sú z minulej generácie a nie je jasné, z čoho to vypočítal. Na otázky odpovedal, že je to jeho názor. Rovno počas pojednávanie prerábajú jeho model.
  • Microsoft sa ho spýtal, či zarátal aj tú možnosť, že Call of duty  na Playstation zostane a donútil ekonóma potvrdiť, že k tomu stačilo Sony podpísať zmluvu.
  • Lee nie je pre FTC dobrý svedok, všeobecne pre svoje vyhýbanie sa odpovediam a vymýšľaniu čísiel je to skôr zlý svedok pre každého. Problém bude v tom, že tvrdenia FTC sa ťažko podporujú.
  • Právnik Microsoftu uvádza, že FFXV bol na Xbox a PS a FFXVI nie je. Kontext je, že to, čo môže spoločnosť Sony urobiť v reakcii na akvizíciu ABK, zahŕňa dohody s vydavateľmi tretích strán o stiahnutí titulov z Xboxu. To nakoniec aj robí.
  • Lee nechce ani uznať, že obsahová exkluzivita ide obojstranne a Sony môže ťažiť z odstránenia titulu z Xboxu.
  • Spolu s FTC hovorí, že aj iné hry nemusia prísť na PlayStation, ale sudkyňa ich tu zastavila  poukazuje na to, že existuje veľa hier a nie je možné predpovedať, ktoré budúce hry budú populárne. Hovorí, že podľa tohto štandardu by akákoľvek akvizícia herného vydavateľa bola v rozpore s hospodárskou súťažou. Povedala, že toto je o Call of Duty.
  • Sudkyňa sa pýta prečo FTC nechce do svojho modelu zahrnúť aj PC. To povedalo, že sú drahé. Sudkyňa sa im spýtala, či aj na herné PC, ktoré sú za 1500 dolárov, spúšťajú rovnaké hry ako 500 dolárové konzoly. Chce si potvrdiť definíciu trhu. Dodáva aj to, že Xbox Series S je rovnako drahé ako Switch. Sudkyňa zrejme plánuje zrušiť definíciu trhu od FTC na ktorom sú len Xbox a PS konzoly.
  • Sudkyňa si chcela overiť ako sa dá spoliehať na jeho dáta. Lee priznal, že nemá dostatok dobrých dát, aby mohol analyzovať trhy s predplatenými službami a aj pri trhu s Call of duty robil len s dátami z minulej generácie.
  • Lee sa snaží tvrdiť, že COD hráči míňajú viac ako ostatní a práve preto hru Microsoft nedá na PlayStation. Aspoň si to myslí. Sudkyňa to odignorovala a spýtala sa či zvažuje aj poškodenie dobrého mena odstránením CoD z PS. Lee hovorí, že na to nenašiel dôkazy.
  • Lee už odchádza, dnes s ním zabili väčšinu dňa a nič nepriniesol, len svoje dohady. Možno si FTC malo nájsť serióznejšieho experta.
  • Púšťajú sa Nvidia video výpovede, kde Nvidia hovorí, že keď mali COD vo svojej ponuke boli to najpopulárnejšie hry. Potom ich Activision zrušil z ich služby. Microsoft ich  tiež požiadal o zrušenie Bethesda hier, keď ju odkúpil. To už medzitým zmenili a rovnako obavy z odkúpenia si Microsoft s Nvidiou vysvetlili a Nvidia podporuje odkúpenie.
  • Microsoft priniesol svoju ekonomičku Elizabeth Bailey, tá zistila, že  Call of Duty nie je nevyhnutné, kritické, nevyhnutné alebo jedinečne dôležité pre konzoly. V mobiloch má  Microsoft v súčasnosti 0,3 % trhu mobilných hier, po akvizícii bude mať 3,8 %. Neovplyvní to mobilný trh.  Zároveň vysvetľuje FTC, že celosvetový herný trh nie je len US trh. O ten sa opieral ich expert.

Na dnes to bolo všetko zajtra prídu Bobby Kotick a Nadella.





Páči sa mi! (+9)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20137)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk