Súd s FTC pokračuje, na výsluch dnes prídu šéfovia Microsoftu a Activisionu

Dnes je posledný deň výsluchov v prípade odkúpenia Activisionu, ktoré chce FTC zastaviť.

pridal saver 28.6.2023 o 17:10 pod hry
Súd s FTC pokračuje, dnes prídu šéfovia Microsoftu a Activisionu

HRY > NOVINKY >

Dnes je posledný deň výsluchov v prípade odkúpenia Activisionu, ktoré chce FTC zastaviť. Presnejšie zatiaľ chcú, aby vydala predbežný zákaz odkúpenia, kým sa neskončí ich vlastný súd. Keďže ten môže trvať roky, bolo by to prakticky zrušenie odkúpenia. 

Problém je, že nemajú argumenty a ťažko sa im hľadajú dôkazy, prečo by to sudkyňa mala zastaviť. Včera veľmi nepostúpili, ich finančný expert bol veľmi slabý, Jim Ryan im veľmi nepomohol a ani Nvidia, ktorá povedala, že odkúpenie je dobré pre biznis.

Jim Ryan zo Sony sa snažil vysvetľovať svoju postupnú zmenu názoru, keďže zo začiatku sa vôbec odkúpenia nebál, kde sa obhajoval tým, že to bolo len deň po ohlásení, ale rovnako to tvrdil aj o niekoľko mesiacov neskôr akcionárom, až potom nastal nejaký zlom, kde sa mu to prestalo páčiť. Povedal, že o zmluve s Microsoftom ani nejednali, aj keď neskôr na otázku právnikov povedal, ak by mali zmluvu, tak by vedel, že ju Microsoft dodrží. Aj keď tvrdí, že Microsoft by s Call of Duty niečo spravil, aby ich poškodil.

Čo sa týka jeho slávnej vety, že "nechce zmluvy, ale chce zablokovanie":

Malo to byť tak, že ho Bobby Kotick oslovil na stretnutí s Európskou komisiou 23. februára. Kotick sa ponúkol na vyjednávanie, ale Jim Ryan nechcel jednať a len povedal, aby regulátori robili svoju prácu a zablokovali to.

Pikoška bola, keď povedal, že odkúpenie Bungie im dalo viac ako Microsoftu dá Activision za 60 miliárd. Ťažko povedať, ako to porovnáva, ale určite im Bungie dalo veľa, keďže nemali žiadnu strieľačku a žiadnu veľkú hru ako službu. Activision-Blizzard a King dajú Microsoftu oveľa viac. 

Zároveň Jim Ryan povedal zaujímavosť a to, že Game Passu ničí hodnotu hier a vraj mu to povedalo viac firiem. Na druhej strane, veľa firiem si Game Pass chváli, ale čo je dôležité pre súd, má veľkú hodnotu pre hráčov. 

Pridal aj svoj pohľad na trh, ktorým nahral FTC, a hovorí, že PlayStation a Switch nie sú vzájomnou konkurenciou, a teda je to iný trh. Aj keď to odporuje ich podaniu pre CMA, keď odkupovali Bungie, kde tvrdili, že Switch je ich konkurencia. 

Z hier hovorí, že exkluzívny Starfield nie je protisúťažný, aj keď z toho nie je nadšený, a zároveň potvrdil, že viac AAA titulov vrátane Final Fantasy XVI odrezali od Xboxu.

Zároveň zo zverejnených dokumentov sme sa dozvedeli, že Microsoft kúpil Ninja Theory za 117 miliónov dolárov. Ale aj to, že DayZ 2 je vo vývoji v Bohemia Interactive, minimálne to spomína Microsoft.

Microsoft v podaní na včerajšie výpovede citoval svojho experta profesora Carltona:

"Microsoft očakáva, že navrhovaná transakcia mu umožní lepšie konkurovať svojmu väčšiemu rivalovi, Sony. Normálne by sa to považovalo za prokonkurenčný výsledok,

To je niečo, čo hovorím už dlho: väčšia konkurencia konzol je argumentom ZA, nie proti fúzii. FTC a CMA postavili protimonopolný zákon na hlavu; CMA ustúpila, FTC tu v San Franciscu prehráva.

Správanie Sony naznačuje, že Sony sa viac zaujíma o to, aby zabránila Xboxu stať sa silnejším konkurentom (alebo využila proces regulačnej kontroly na získanie ešte výhodnejších podmienok pre distribúciu obsahu Activisionu), ako je tomu v prípade možnej straty prístup k Call of Duty.

V reakcii... by sa Sony mohla napríklad pokúsiť urobiť svoju predplatiteľskú službu príťažlivejšou pre spotrebiteľov, aby mohla lepšie konkurovať Microsoft Game Passu po pridaní obsahu Activisionu, alebo by mohla zvýšiť svoje investície do exkluzívnych produktov prvej strany, aby jej platforma bola pre hráčov žiadanejšia."

Dnes začne vypočúvanie o 17:30 a prídu hlavne Bobby Kotick z Activisionu a neskôr aj Satya Nadella z Microsoftu. Uvidíme, či im niekto zostane aj na zajtra, ale ak nie, tak zajtra už budú len záverečné reči právnikov.  Na twitteri to môžete sledovať tu

  • Dnešné jednanie tak otvára Bobby, ktorý hneď začal zaujímavosťou a to, že história jeho spoločnosti sa začala práve v tejto budove, tu získali ochrannú známku spoločnosti Activision. Porozprával aj o vývoji mobilov, histórii Call of Duty a konkurencii od EA v tejto oblasti. Hovorí, že Call of Duty bolo multiplatformové od začiatku a nerozmýšľali o tom, že by z neho spravili exkluzivitu. Porozprával aj o esports stránke COD.
  • Potvrdil, že COD Warzone príde na mobily na jeseň
  • Sudkyňa mala zaujímavú otázku a to, či niekto z Androidu môže hrať Call of Duty proti hráčom na iPhone. Odpoveď bola áno.
  • Hovorí, že Call of Duty tržby na PlayStation sú dvojnásobné oproti Xboxu. 
  • Zároveň hovorí, že Sony má veľkú konkurenčnú výhodu, keďže vlastní mediálne IP mimo videohier (hudba, filmy). Spomína aj úspech The Last of Us.
  • Právnik Microsoftu sa pýta, či Sony bude schopná na túto dohodu odpovedať. Bobby Kotick hovorí, že Sony má jedných z najlepších vývojárov hier na svete.
  • Kotick vylučuje slabšie verzie hry alebo degradované verzie pre iné platformy, vývojári to neurobia.
  • Bobby Kotick zároveň hovorí o svojej averzii k predplatiteľským službám viacerých hier. Hovorí o World of Warcraft, ktorá má predplatné a ľudia platia 15 dolárov mesačne za jednu hru. Nemalo by ekonomický zmysel dať túto hru do predplatenej služby
  • Sudkyňa veľmi nechápe, prečo ľudia platia 15 dolárov mesačne za WoW namiesto toho, aby si kúpili hru za 70 dolárov. Bobby uvádza niekoľko dôvodov a hovorí, že nie je príliš veľa príkladov hier, pre ktoré tento model funguje (hlavne staršie MMO to mali ako štandard, teraz už väčšina ide free 2 play).
  • Bobby Kotick povedal, že bez odkúpenia by do Game Pass nikdy nedali ani jeden titul. A aj keď odkúpenie padne, tak to neplánuje spraviť.
  • Aktuálne neuvažujú ani nad cloudom alebo streamovaním svojich titulov na mobily ani streamovať Call of Duty hocikam. Nie je to efektívne.
  • Bobby potvrdil, že ak súd povolí predbežné opatrenie, tak odstúpia z odkúpenia.
  • Call of Duty má 70 miliónov denných hráčov, primárne na mobiloch, nasleduje PC a PS a Xbox konzoly.
  • FTC sa spýtalo aj na úspech Diabla, ale tam Bobby povedal, že tam hry vychádzajú raz za 10 rokov. Sudkyňa ani nechce zachádzať do iných hier ako COD.
  • FTC sa snaží z Bobbyho dostať priznanie, že Microsoft môže niečo s COD spraviť, alebo že by predsa oni dali COD do predplatených služieb. Neverí týmto systémom a neoplatí sa im to komerčne, preto nad tým ani neuvažujú. Majú tam filozofické rozpory s Microsoftom ohľadom predplatených služieb.
  • A prečo teda Bobby predáva firmu Microsoftu, keď s predplatenými službami nesúhlasí? Hovorí, že nemusí so všetkým súhlasiť, ale má povinnosť splniť želanie akcionárov, ktorí chcú predať.
  • FTC sa pýta, prečo Call of Duty Mobile pre Activision vyvíja Tencent. Bobby hovorí, že nemajú toľko kapacít a Tencent je veľký.
  • Teraz sa FTC snaží nejako preukázať, že Activision nedokáže optimalizovať Call of Duty pre Switch a snaží sa tvrdiť, že ani Microsoft to nedokáže. Čo je dosť nepodstatné, k tomu hra môže vyjsť až na ďalší Switch, ktorý má prísť čoskoro. Bobby hovorí, že nový Switch by zvážil Activision aj bez odkúpenia, ale je to len teoretické. Pri aktuálnom Switchi však priznáva, že spravili chybu, že tam hru nepriniesli.
  • Ohľadom nextgen Switchu už mali stretnutie s Nintendom minulý rok, eventuálne naň niečo prinesú.
  • Komické je, že keď FTC nič od Bobbyho nezískalo, povedalo sudkyni, že táto výpoveď sa nemá brať do úvahy, keďže je Bobby zaujatý. Má akcie firmy, ktorých hodnota závisí od uzavretia obchodu.
  • Na otázku Microsoftu Bobby odpovedá, že pre nezávislé Activision nie je pridanie Call of Duty do predplatených služieb v záujme akcionárov.
  • Bobby už odchádza, dal si cestou high five s Philom Spencerom.
  • Vracia sa ekonómka Baileyová z Microsoftu a hovorí, že 15 najlepších hier PS/Xbox je dostupných aj na PC.
  • Sudkyňa chce teraz počuť konkrétnejšie informácie o prechode medzi konzolami a hernými počítačmi. Čo sa týka prechodu medzi nimi, ekonómka hovorí, že často konzoloví hráči majú doma PC. Naznačuje to, že aj keby nejaká hra nebola na PS, môžu si ju zahrať. Ale sudkyňa chce hlavne spoznať definície trhov, ktoré sú širšie ako hovorí FTC.
  • Teraz sa FTC vracia k svojmu zvláštnemu argumentu, že trh nie je globálny, pretože americkí spotrebitelia nemohli reagovať na zvýšenie cien nákupom týchto produktov inde. Baileyová zdôrazňuje, že ide o rovnaké produkty na celom svete, nie o to, že si ich môžete kúpiť inde ako náhradu.
  • FTC sa snaží tvrdiť, že podiel Activision na trhu je väčší v USA ako inde a že rozdiel by naznačoval, že definícia trhu len pre USA je správna a trh nie je globálny.
  • FTC sa snaží získať z Bailyovej aspoň niečo, čo by podporilo ich rozdelenie trhu (to, že herný trh je len Xbox a PS a len v USA), ale nedarí sa im, podobne ako pri ostatných svedkoch. 
  • Nasleduje video svedectvo Nvidie, ktoré bolo nahraté pred dohodou firiem. Napriek tomu však Nvidia hovorí, že odkúpenie je dobré pre herný biznis.

Medzitým ukážka čo si to tom myslia v správach v TV v amerike:

  • Pokračovať bude Nadella, šéf Microsoftu, ktorého sa hneď FTC pýta na ich finančné výsledky a štvrťroky, kedy prekonali tržby Sony v USA. PS5 vtedy nebolo v obchodoch.
  • Vysvetľuje, že cloud je súčasťou Xboxu a je to jeden trh, financie sú prepojené a aj to vykazujú v jednom reporte.  
  • Hovorí, že cloudové hry by sa v budúcnosti mohli stať samostatným spôsobom hrania hier. Ale teraz nie je, nedokáže dostatočne nahradiť konzoly, PC a mobily.
  • Satya Nadella: Rád by som sa zbavil všetkých exkluzivít na konzolách, ale nie je to na mne, aby som to definoval ako hráč s nízkym podielom na trhu konzol. Trhu práve dominantný hráč (Sony) definoval konkurenciu pomocou exkluzivít.
  • Na otázku sudkyne, či hráva Candy Crash, odpovedal, že áno.
  • Satya potvrdil, že už pri ohlásení odkúpenia sa so šéfom Sony rozprávali o tom, že nechajú Call of Duty na PlayStation a potvrdil to niekoľkokrát. Potvrdil aj to, že dodržia všetky cloudové zmluvy, ktoré uzatvorili.
  • Nasleduje ďalší ekonomický expert profesor Carlton, ten hovorí, že model vylúčenia (že Microsoft nedá Call of Duty na PS) od experta FTC je nesprávny, a táto teória vylúčenia zlyhala všade na svete, dokonca aj v Spojenom kráľovstve, kde CMA musela upustiť od svojej teórie vylúčenia.
  • FTC má veľa zbytočných otázok, až ich musí zastavovať sudkyňa. Pýtajú sa aj na zmluvu Sony a Zenimaxu ohľadom Ghostwire, čo nedáva vôbec zmysel pre ich prípad, keďže si tam Sony platilo časovú exkluzivitu.

Na zajtra zostalo ešte video od Nintenda, pričom by sudkyňa chcela mať záverečné reči okolo ôsmej.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20263)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk