Súd FTC a Microsoftu ohľadom odkúpenia Activisionu dnes končí

Dnes bude posledné jednanie na súde ohľadom zastavenia odkúpenia Activisionu. Do týždňa by sme mali vedieť rozhodnutie.

pridal saver 29.6.2023 o 16:54 pod hry
Súd FTC a Microsoftu ohľadom odkúpenia Activisionu dnes končí

HRY > NOVINKY >

Dnes bude posledné jednanie na súde ohľadom zastavenia odkúpenia Activisionu. FTC sa snaží aktuálne získať predbežné opatrenie, aby ho Microsoft nemohol kúpiť. Posledné dni ukázali, že nemajú argumenty na to, aby ho zastavili, ale skúšajú tlačiť zvláštnu teóriu, že herný trh je len Xbox a PS a týka sa len Ameriky. Pri výsluchoch sa snažili svedkov dotlačiť k tomu, aby im povedali, že na iných platformách a zvyšku sveta nezáleží. 

Chcú totiž dokázať, ako veľmi by PS uškodilo, keď im Call of Duty z platformy Microsoft zoberie, ako aj že im ho určite zoberie. Napriek tomu, že ani Sony nečaká, že by hru z platformy zobrali, Microsoft ju odtiaľ nechce zobrať. Zároveň Switch a Steam bez problémov žijú aj bez Call of Duty. Plus čo sa týka cloudu, tam žiadna z firiem nemá nič proti odkúpeniu a skôr to vítajú. 

Médiá v USA si už súd všimli a napríklad hovoria, že prípad FTC proti Microsoftu je žalostný.

"Je to trollovanie s mnohomiliónovým vládnym rozpočtom, a hoci je to pod dôstojnosť inštitúcie, ktorá sa venuje rovnakým podmienkam pre podniky aj spotrebiteľov, je to značka Liny Khan."

FTC chce len zastaviť odkúpenie všetkými silami a používa na to primárne Sony. To sa tiež dlhšie snažilo odkúpenie zastaviť, aj keď posledné mesiace to už akoby neriešili a nechávajú tomu voľný priebeh. Jim Ryan ani neprišiel osobne na súd, pričom do UK a EU cestoval často.

Teraz súd čakajú posledné výpovede, ktoré zostali. Je tam ešte video z Nintenda a možno nejaké menšie veci. Nasledovať budú záverečné reči a následne to bude na sudkyni. Tá rozhodne rýchlo a zrejme do konca budúceho týždňa budeme mať výsledok. Podľa jej reakcií na súde sa nezdá, že by ju FTC niečím presvedčilo, ale uvidíme.

V každom prípade:

  • Ak rozhodnutie o predbežnom zákaze vydá, Bobby Kotick z Activisionu včera potvrdil, že má od rady poverenie odkúpenie rovno zastaviť. Nebudú sa naťahovať ďalej súdmi a zdržiavať odkúpenie roky.
  • Ak však predbežný zákaz FTC nedostane, Microsoft môže kupovať a eventuálne nemusí čakať ani na ukončenie CAT súdu s CMA v UK. Buď to odkúpi aj bez nich a detaily dorieši následne, alebo je možné, že CMA rovno svoje tvrdenia stiahne a súd zastaví. Ich veľký brat FTC by už vtedy prehral a ich by nasledoval rovnaký osud. Majú totiž rovnaké tvrdenia ako FTC, ale konzolovej teórie sa už vzdali a ostal im len cloud, kde dôvody na zastavenie sú viac ako pochybné. Podobne ako ich výpočty.

Mimochodom, CMA sa práve v UK pokúsilo súd odložiť, aby odkúpenie padlo, ale CAT úrad im to zamietol. CAT povedal, že nedbali na verejný záujem, čo je rýchle vyriešenie problému. Naopak ho chcú odďaľovať. Nie je to náhoda, že CMA to skúsilo spraviť teraz, keď vidia, že prípad FTC nejde podľa plánu, respektíve ich o to FTC požiadalo.

Rovnako FTC bizarne požiadalo o podporu kanadského úradu. Ten poslal svoje obavy ohľadom transakcie. Microsoft aj odpovedal a to jednoducho: "Prepáčte, váš čas na zastavenie tejto akvizície vypršal". Totiž Kanada nevyužila svoj čas, ktorý mali na zastavenie odkúpenia u seba doma. Ak ho chceli zastaviť, mali to zastaviť doma, nie sa snažiť nezmyselne podporovať FTC.

Tak či tak, budúci týždeň sa dozvieme zásadné rozhodnutie.

Dnešný proces začne o 17:30, sledovať to môžete na Twitteri.

  • Prvé začína video Nintenda, ale je súkromné, takže z neho nebudeme vedieť nič
  • Ako svedok prichádza Tim Stuart, CFO Microsoftu 
  • Tim Stuart potvrdzuje, že neexistuje žiadny výpočet ziskov a strát alebo podobná analýza týkajúca sa nedávnych dohôd so spoločnosťami Nintendo, Nvidia, Boosteroid, Ubitus, EE, Nware. FTC dúfa, že to poslúži na zníženie dôležitosti týchto zmlúv.
  • FTC sa teraz snaží naznačiť, že finančný model pre Activision nikdy nerátal s inými platformami. To ale nie je pravda.
  • FTC chce poukázať na to, že Microsoft rozmýšľal, že pre niektoré tituly by mohlo byť výhodné ponúkať ich len na vlastných platformách, Microsoft však celý čas vysvetľoval, že platformy závisia od popularity titulu, či je to multiplayerový titul a podobné veci.
  • FTC s Timom Stuartom diskutuje hlavne o finančných modeloch, ktoré pripravovali a o tom, či Sony klesnú tržby. Nezdá sa, že by ich zaujímal zákazník, ale skôr tržby Sony. Zákazníkov dnes ani nespomenuli.
  • FTC sa posledný deň rozhodlo zabíjať čas teóriami, čo keby. Sudkyňa sa nič nepýta, možno ju táto časť nezaujíma. 
  • FTC popri vypočúvaní leakuje tajné informácie a špeciálne čísla, nakoniec to robilo priebežne počas celého procesu.
  • Microsoft hovorí, že teraz sa zameriava na mobilné hranie, najmä CoD Mobile ako príležitosť rastu.
  • Najlepšou referenciou toho, čo chcú spraviť s Call of Duty, je Minecraft. Tim vysvetľuje, že nedáva finančný zmysel spraviť Call of Duty exkluzívne
  • Zároveň Tim na otázku sudkynem aké hry dávajú v prvý deň do Game Passu, hovorí, že všetky.

Vypočúvanie skončilo a FTC toho dnes veľa nepredviedlo, len predstavilo svoje teórie. Teraz už budú nasledovať len záverečné reči oboch strán.

  • Záverečné reči otvára FTC, ktoré hneď hovorí, že priniesli výrazné dôkazy o tom, že Microsoft odreže Sony od Call of Duty. Hovoria, že Microsoft chce obsah pre Game Pass a Zenimax je dôkazom, že to aj spravia. Ale sudkyňa im do toho skočila a spýtala sa, ktorá Zenimax hra je porovnateľná s Call of Duty. FTC hovorí, že Elder Scrolls, ale sudkyňa im na to hovorí, že hra ešte nevyšla a Microsoft ešte neurčil platformy. FTC skúša niečo iné a hovorí, že Microsoft použije ten obsah. Sudkyňa im do toho skočila, že použije obsah na to, aby zarobil. 
  • FTC tvrdí, že má dôkazy o náznakoch na vylúčenie obsahu a že to poškodí hospodársku súťaž, sudkyňa sa ich spýtala, ako to poškodí spotrebiteľov? FTC hovorí, že im nedodajú obsah na inú platformu. Reálne však Microsoft donesie tento obsah k viac zákazníkom. 
  • Sudkyňa sa FTC spýtala na Call of Duty, prečo Sony nekúpi iného vydavateľa? Robia veľa exkluzivít.  
  • FTC chce okrem Call of Duty zahrnúť aj Diablo, ale na to im sudkyňa hovorí, že čo ak by mali zmluvu na 10 rokov? FTC o tom nechce hovoriť. 
  • Sudkyňa sa pýta, že keď trh s konzolami potom skutočne závisí od CoD a obáv, že Microsoft ho čiastočne vylúči tak, že ľudia, ktorí to hrali na PS, to teraz budú musieť hrať na Xboxe?  FTC hovorí, že áno, jedna z teórií je, že si musia kúpiť Xbox.
  • FTC nevie dodať sudkyni dáta k aktuálnej generácii konzol, že koľko hráčov by mohlo prejsť na Xbox. Chce vedieť, ako ich expert prišiel na to, že by prešlo 20%. Nevedia to odôvodniť. Sudkyňa chce vedieť, odkiaľ na to prišli, že COD je také dôležité, lebo sa jej to nezdá. Pýta sa, či aj hráči, ktorí hrajú 20 hodín ročne, sú v tých percentách. FTC je ticho a sudkyňa stále chce vedieť zdroj tých 20%. Nemajú na to totiž dôkaz.
  • Sudkyňa im hovorí, že počet používateľov PS, ktorí veľa hrajú CoD, je v skutočnosti malý počet v porovnaní so všetkými používateľmi PS. A tiež nie je najväčším zdrojom príjmov na PS.  
  • Sudkyňa ďalej ničí FTC, až pokým nepriznali, že to môže byť len maximálne číslo hráčov, ktorí by mohli prejsť. Je to pre FTC veľmi zlé. 
  • Microsoft teraz vysvetľuje, že 20% nie je číslo zo žiadneho modelu, FTC si ho vymyslelo bez základu a nevedia ukázať, ako ho dostali. Sudkyňa sa tomu zasmiala.
  • FTC sa bráni, že ich ekonóm si to nevymyslel, ale sudkyňa to nevie nájsť v jeho reporte, ako na to prišiel.
  • Sudkyňa im hovorí, že Nintendo dostalo ponuku a prijalo ju, Sony ju neprijalo. Bude to zjavne brať do úvahy. Hovorí, že teórie FTC sú hypotetické. Chce vidieť dôkaz, podľa ktorého má zmysel spraviť z Call of Duty exkluzivitu. FTC hovorí, že pre popularitu, ale sudkyňa reagovala, že veľa ľudí si ju síce kúpia, ale výrazne ju nehrávajú.  
  • Zároveň sudkyni sa nezdá oddelenie Xboxu a PS od PC a Switchu, keď sa na nich hrávajú rovnaké hry. Pýta sa, prečo nie sú na rovnakom trhu. FTC hovorí, že PC je drahé, ale sudkyňa im oponuje, že veľa konzolových hráčov má PC. FTC oponuje, že nie hocijaké PC, ale sudkyňa na to, že od pandémie má veľa ľudí lepšie PC.
  • Sudkyňa na nich tlačí ďalej a pýta sa na Nintendo, prečo nie je v ich definícii trhu, keď aj Xbox ponúka Series S za podobnú cenu? Keď zákazníci prídu do obchodu, vyberajú si z Xboxu, PS a Switchu. FTC sa snaží vysvetliť, že Switch má iný výkon, ale sudkyňu to nepresvedčilo. Dodávajú, že aj iné funkcie. Ona im na to povedala, že pripoja konzolu k TV a hrajú rovnaké hry. Koniec. Hovorí, že Switch je ešte lepší, lebo ho môže zo sebou zobrať do lietadla.
  • Microsoft k tomu dodáva, že najpopulárnejšie hry sú na všetkých konzolách - Fortnite, FIFA, Minecraft... niektoré hry sú exkluzívne.
  • Sudkyňa dodáva, keď sa hra odoberie z obľúbenej platformy ľudí, dôjde k poškodeniu dobrého mena. Smeruje tým ku COD.
  • FTC dodáva, že Microsoft môže do COD pridať vianočnú postavičku len na Xboxe, sudkyňa k tomu chce vidieť čísla. Koľko ľudí prejde na Xbox pre tú postavičku? Nemajú čísla, ale vraj hráčovi ublížia.
  • FTC hovorí, že zmluvy na 10 rokov s Nintendom, Nvidiou a ďalšími firmami sa majú ignorovať. Sudkyňa to neplánuje spraviť. Hovorí, že Eisler z Nvidie povedal, že dohoda im ušetrila náklady a umožnila im lepšie konkurovať Microsoftu. Nie je to prokonkurenčné?
  • FTC povedalo sudkyni, že by nemala vyhodnocovať tie zmluvy.
  • Microsoft hovorí, že žiadny svedok nedodal dôkazy, že by došlo k vylúčeniu PS platformy. 
  • FTC: Obávame sa, že Xbox môže oneskoriť alebo odoprieť niektoré funkcie Call of Duty na PlayStation...Sudkyňa: Rovnako ako to v súčasnosti robí Playstation s Activision?
  • Sudkyňa sa pýta FTC: Prečo Jim Ryan povedal, že na tom, že spoločnosť Microsoft robí Starfield exkluzívne pre Xbox, nie je nič protikonkurenčné? FTC: Nie som si istý. Sudkyňa: Pretože on robí to isté!
  • FTC pripomína, že Minecraft nemá PS5 verziu, lebo Sony nedodalo devkity Microsoftu. Sudkyňa však hovorí, že nemáme dôkazy, že by niečo také nespravil Microsoft naopak.
  • Sudkýňa k zmluvám poznamenáva, že je lepšie mať aspoň dohody s Nvidiou atď. ako žiadne. Nezdá sa, že by nechala FTC zrušiť obchod pre dohady. 
  • Hovorí aj to, že: "Jednoducho nechápem, prečo PlayStation nezlepší ich predplatné? Ľudia budú chcieť hrať iné hry s mesačným predplatným."
  • Ďalej povedala: "Hogwarts Legacy bola najväčšia hra začiatkom tohto roka. Herný priemysel je dynamický. Len nevieme. Prečo je to len o Call of Duty? Nestimulovalo by to niekoho, aby sa stal každoročným konkurentom Call of Duty?"
  • FTC povedalo, že už rozoberali ako to ublíži Sony. Sudkyňa im na to povedala, že toto je o tom ako to poškodí zákazníkov, nie Sony.

FTC a Microsoft ešte dodajú posledné dokumenty v piatok a následne bude sudkyňa rozhodovať. Uvidíme, na ktorú stranu sa prikloní. Je tam veľká šanca, že predbežné opatrene nevydá, ale stále je možnosť, že sa jej niektorá oblasť nepáčila, napríklad v cloude a nakoniec ho FTC dá.  Právnici, ktorí to sledovali na twitteri hovoria, že výsledky takýchto súdov môžu byť nepredvídateľné. V každom prípade ak by so sudkyňa urobila bolo by to vôbec prvé zastavenie vertikálneho spojenia v Amerike vôbec.

Rozhodnutie môžeme čakať budúci týždeň, možno už v pondelok. Následne sa však obe strany budú môcť ešte odvolať.





Páči sa mi! (+6)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20254)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk