Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR

Podľa aktuálnych štatistík minulý rok slovenský herný priemysel zamestnával viac ako 1000 profesionálov.

pridal matus_ace 11.7.2023 o 14:10 pod hry
Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR

HRY > NOVINKY >

Slovenský herný priemysel pocítil v roku 2022 po prvý raz mierny prepad. Jeho celkový obrat klesol z 80 miliónov EUR v roku 2021 na 77,1 miliónov. Aktuálne pôsobí v 66 herných spoločnostiach 1080 tvorcov, teda počet porovnateľný s predošlým rokom.

Podľa štatistík občianskeho združenia Slovak Game Developers Association kľúčové ukazovatele ako obrat v slovenskom videohernom priemysle mierne klesajú, pričom rast počtu zamestnancov sa zastavil. Po pandemickom skokovom náraste je aktuálna stagnácia porovnateľná s trendom na globálnom hernom trhu.

V roku 2022 dosiahli tvorcovia hier na Slovensku obrat 77,1 miliónov EUR, 10% najväčších spoločností sa na celkovom obrate podieľalo čiastkou 65,3 miliónov EUR. Oproti predošlému roku 2021 sa podiel obratovo najvýkonnejších spoločnosti v pomere ku zvyšku zmenšil iba o približne 2%. Podobným tempom teda naďalej narastajú aj obraty stredne veľkých a malých podnikateľov v tomto segmente.

Na našom území sa hernej tvorbe venuje profesionálne vyše 66 spoločností, pričom najväčšou z nich dlhodobo zostáva bratislavské štúdio Pixel Federation. Medzi ďalšie veľké spoločnosti patria aj bratislavské Superscale, PowerPlay Studio, QORPO alebo Nine Rocks Games, ktoré patrí pod jedného z najväčších svetových herných vydavateľov THQ Nordic. Najväčšími košickými spoločnosťami sú Inlogic Software a Games Farm. V Bratislave a okolí je sústredených až 65% všetkých firiem, v Košicich a okolitých oblastiach sídli  30% spoločností.

Štatistiky ďalej uvádzajú, že domáci vývojári vydali v roku 2022 až 49 vlastných hier. Formou spolupráce s iným subjektom ďalej vznikalo 168 ďalších projektov a celkovo sa aktívne pracuje na 282 pripravovaných hrách. Spoločnosti sa primárne zameriavajú najmä na PC platformu (72,7%), no výrazné zastúpenie majú aj hry vydávané na mobilné zariadenia (31,8%). Väčšina štúdií si svoje hry vydáva sama bez pomoci zahraničných vydavateľov a financuje ich vývoj z vlastných zdrojov (65,2%) alebo formou verejného financovania (37,9%).

Spoločnosti aktuálne zamestnávajú 1080 profesionálnych tvorcov, z ktorých 19% tvoria ženy a 9% vývojári pochádzajúci zo zahraničia. Medzi najžiadanejšie a najťažšie obsaditeľné pracovné pozície vo videohernom priemysle na Slovensku patria programátori, herní dizajnéri, grafici a animátori.





Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR  Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR
Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR  Slovenské hry mali minulý rok obrat vo výške 77 miliónov EUR
Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20333)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk