RTX 4060Ti - Rozdiel medzi 8GB a 16GB VRAM

Je teda 8GB grafickej pamäte v roku 2023 dostatočných?

pridal tomass 20.8.2023 o 10:44 pod hardware
RTX 4060Ti  - Rozdiel medzi 8GB a 16GB VRAM

HARDWARE > NOVINKY >

Nestáva sa často, že by sa na trh dostali grafické karty disponujúce totožným výkonom, no rozdielnou veľkosťou VRAM. Nvidia nám v aktuálnej generácii priniesla na trh RTX 4060Ti v dvoch rozdielnych pamäťových konfiguráciách a na internete už koluje niekoľko porovnaní. Je teda 8GB grafickej pamäte v roku 2023 dostatočných?

Musím podotknúť, že všetko záleží samozrejme od konkrétnej hry, no v aktuálnom roku sme mohli byť neraz svedkami toho, že pri vydaní hry využívali viac ako 8GB VRAM. Dobrým príkladom je napríklad Hogwarts Legacy alebo The Last of Us Part 1, kde ste nemali problém využiť aj 12 GB VRAM. Mať k dispozícii viac VRAM sa nutne nemusí prejaviť len vyššími FPS. Napr. z priloženého videa s testami môžete vidieť, ako narastá využitie RAM pri 8GB verzii RTX 4060Ti. Ak si to zjednodušíme, tak jav sa dá vysvetliť tak, že dáta, ktoré potrebuje herný engine využívať, ale nepotrebuje ku nim aktuálne pristupovať, si z dôvodu nedostatku voľnej VRAM odloží do voľnej RAM. Preto ak sa pozriete na využitie RAM napr. pri hre Ratchet & Clank, tak rozdiel bude tvoriť cca množstvo, ktoré sa nezmestilo do VRAM.

Swap dát je jednou z optimalizačných techník, ktorá vie byť relatívne efektívna, no presúvanie dát medzi pamäťami sa často prejavuje vo forme chvíľkového  prepadu FPS, prípadne formou nepríjemného trhania. Rozdiel v priemerných FPS sa teda môže zdať na prvý pohľad zanedbateľný, no napríklad rozdiel v minimálnych FPS a Frame Time sa môže postarať o citeľný rozdiel v plynulosti herného zážitku. Z testov sa najväčší rozdiel v dátach ukazuje síce pri 4K rozlíšení, no problém bol skôr v tom, že hra nezvládla maximálne nastavenia s nedostatkom pamäte a skončila zaseknutá na jednotkách FPS. Pre danú kartu sú ale skôr relevantné testy v 1080p a 1440p.

Tabuľky znázorňujú výkonnostnú výhodu grafickej karty s 16GB VRAM oproti karte s 8GB VRAM.

RTX 4060Ti  - Rozdiel medzi 8GB a 16GB VRAM

Pri využívaní Ray Tracingu a vysokých nastavení karta síce nedosahuje ohurujúce výsledky, no viac VRAM v tomto prípade môže tvoriť tenkú hranicu medzi hrateľným a nehrateľným herným zážitkom.

RTX 4060Ti  - Rozdiel medzi 8GB a 16GB VRAM

Ultra nastavenia reprezentujú maximálne možné nastavenia, ktoré nezahŕňajú Ray Tracing. Každú zo spomínaných hier si síce zahráte aj v 1440p bez problémov, s vyššími FPS vám vie potom pomôcť DLSS alebo FSR. No minimálne pri Sony portoch hier vidno že engine benefituje z väčšieho množstva dostupnej VRAM.

RTX 4060Ti  - Rozdiel medzi 8GB a 16GB VRAM

Z tabuliek je pekne vidieť, že na problém s nedostatkom grafickej pamäte existuje jedno veľmi jednoduché riešenie. Zníženie maximálnych možných nastavení na druhé najvyššie nastavenia a rozdiel vo výkone sa stane vo väčšine hier nepostrehnuteľný. Zároveň ale môžeme vidieť opakujúci sa trend, kedy engine dokáže profitovať z väčšieho množstva VRAM aj v nižšom rozlíšení a je viac než pravdepodobné, že v najbližších rokoch sa podobný trend prejaví ešte výraznejšie.

Ak teda aktuálne zvažujete kúpu grafickej karty a plánujete ju využívať dlhšiu dobu, rozhodne stojí za zváženie verzie s aspoň 10GB a viac.





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk