História Alan Wake príbehu a hier

Pozrime sa po príbehu Alana Wakea a hier, ktoré rozvíjali jeho svet.

pridal saver 28.10.2023 o 11:57 pod hry
História Alan Wake príbehu a hier

HRY > NOVINKY >

Remedy rozbehlo niekedy dávno svoju slávu s Max Payne sériou, ale rýchlo sa ich zameranie zmenilo viac na hororové alebo tajomné tituly. V roku 2010 totiž vydali Alan Wake hru, ktorá predstavila ich nového hrdinu s priam hororovým príbehom. Tento príbeh následne mierne rozšírili v doplnku American Nightmare. Bola to síce až do doterajšej dvojky posledná Alan Wake hra, ale príbeh sveta sa rozvíjal aj ďalej aj mimo série.

Totiž následne Remedy skúsilo pre Microsoft spraviť Quantum Break, ktorý bol síce akčný, ale postavený do rovnakého univerza, ako Alan Wake a čiastočne ho na viacerých miestach spomínal. Značka Quantum Break však nebola ich a tak hru nakoniec nezaradili do svojho Alan Wake univerza. To oficiálne otvorili neskôr spolu s Control hrou. Tá univerzá spojila, vysvetlila a zadefinovala.  Teraz vyjdený Alan Wake 2 je tak ako pokračovaním jednotky, tak nadväzuje aj na udalosti v Controle. 

Čo je dôležité, nevyhnutne nemusíte hrať Control alebo Quantum Break, aby ste dobre pochopili Alan Wake 2. Autori sa snažili, aby nebolo potrebné hrať ani pôvodný Alan Wake, ale samozrejme je vhodné ho mať prejdený pre plné pochopenie toho, čo sa deje. Ak ho však nebudete hrať môžeme si to aspoň takto zhrnúť:

 

Alan Wake  (recenzie)

História Alan Wake príbehu a hier

Pôvodný Alan Wake nás zoznámil s postavou spisovateľa Alana Wakea, ktorý prichádza so svojou ženou Alice do malého mestečka Bright Falls. Tá objednala dovolenkovú chatu pri jazere, zariadila tam spisovateľskú miestnosť a najala aj špecialistu psychiatra Dr. Hartmana. Všetko preto, aby pomohla Alanovi dostať sa zo spisovateľského bloku. Ten to však hneď prekukne, nahnevá sa a uteká. Následne však počuje krik a vidí ako Alice prepadá cez zábradlie terasy chaty a mizne pod hladinou jazera. Alan sa ju snaží nájsť, ale nedokáže to. Alice zmizla.

Následne však zvláštne veci pokračujú. Alan sa preberá v nabúranom aute a zisťuje, že sa svet nie je taký ako býval .Objavuje démonov nazvaných Taken, používa svetlo na boj proti nim a snaží sa zistiť kam zmizla jeho žena a čo sa tu vlastne deje.  Popritom nachádza stránky svojej knihy, ktorá akoby hovorila o aktuálnych udalostiach. 

Keď následne stretáva šerifku Breakerovú zisťuje, že týždeň bol nezvestný a jeho žena je považovaná za mŕtvu . K tomu mu hovorí, že pri jazera nie je žiadna chata. Celé to nedáva zmysel. Nasledujú udalosti, ktoré Alana prevedú okolím mesta. Neznáma entita sa mu stále viac prezentuje, posadáva ľudí a ohrozuje ho. Zisťuje, že od neho chce, aby dokončil príbeh zo stránok, ktoré nachádza.

Po jednom stretnutí sa ocitá v psychiatrickej liečebni pri jazere, kde mu doktor, ktorého najala Alice hovorí, že všetko je len výplod fantázie a Alica sa utopila v jazera. Alan to však znovu prekukne a postupne získava predstavu o tom, čo je temná entita. Zisťuje, že je to nejaký druh nadprirodzenej sily, ktorá sídli v Cauldron Lake a dokáže ovládať ľudí. A dozvedá sa, že v tom nie je sám. Miestny básnik Thomas Zane mal podobný príbeh. Entita chce, aby pre ňu ľudia písali príbehy.

To už do hry vstupuje policajt Nightingale, ktorý celú hru prenasledoval Alana a teraz ho konečne chytil. Ten vie, že existujú stránky z knihy a našiel jednu podľa ktorej Alana zatkne, vie aj to. Alan mu ujde a dostáva sa do elektrárne, v ktorej získava clicker. Hračku zo svojej mladosti, ktorú mal proti strachu. Vďaka nej sa ponára do hlbín jazera, ktorom stretáva Mr. Scratcha, svoju temnú kópiu. Prekonáva ho a dostáva sa späť do chaty pri jazere, v ktorej sa dostáva späť k písaciemu stroju a musí dokončiť príbeh. Napíše poslednú kapitolu oslobodí Alicu ale sám sa uväzní v temnom mieste.

V krátkom videu to zhrnulo Remedy nasledovne:

K hre vyšli aj dve menšie DLC Signal a Writer, ktoré pokračujú po skončení príbehu, aj keď neposúvajú ho vpred, sú to nepovinné menšie vsuvky. Signal sa motá okolo miestnej reštaurácie a vo Writerovi sa snaží Wake nájsť svoje temné ja a znovu chce začať písať. Na konci totiž začne písať The Return kapitolu.  Je totiž v temnom mieste a snaží sa odtiaľ dostať. O tom už bude neskôr pojednávať Alan Wake 2.

 

 

Bright Falls - filmová miniséria

Ešte pred Alan Wake sa odohráva filmová miniséria Bright Falls, ktorá ukazuje udalosti ešte pred hrou.  Konkrétne to ukazuje na príbehu reportéra Jakea Fischera, ktorý prichádza do Bright Falls spraviť interview s Dr. Hartmanom o jeho novej knihe. Už po krátkom čase v mestečku mu začína vypadávať čas. Preberá na sa neznámych miestach a začína mať averziu na svetlo. Čím dlhšie ostáva v Bright Falls, tým je zároveň násilnejší. Po nahratí sa na kameru zisťuje, že ho ovláda temná entita a to až tak, že zavraždil niekoľko ľudí. Pred príchodom Alana Wake zmizne. 

 

The Alan Wake Files - kniha

Svet Alana Wakea dopĺňa aj kniha The Alan Wake Files, ktorú napísal fiktívny spisovateľ Clay Steward. Ten v nej spísal zvláštne veci, ktoré s stali v Bright Falls. Píše tam, ako sa stretol s Alanom Wakeom, zozbieral tam zápisky policajta Nightingalea z vyšetrovania a pridal aj výpovede svedkov.  Zároveň zhrnul aj nájdené stránky z rukopisu Alana Wakea, ktoré rozprávali práve dejúce sa udalosti a on nevedel, ako je to možné. Doplnil to niekoľkými krátkymi príbehmi alebo kapitolami z diela Alanom Wakea, ktoré analyzoval.

 

 

Alan Wake American Nightmare (recenzia)

História Alan Wake príbehu a hier

Menšia Alan Wake hra vyšla, ako samostatná expanzia pre prvú hru a bola vedená, ako epizóda fiktívneho TV seriálu Night Springs.  Táto epizóda pojednáva o tom, ako Alan Wake prenasleduje svojho temného dvojníka Mr. Scartcha. Chce Alanovi vziať všetko čo miluje, vrátane jeho manželky.   

Pre zaujímavosť Night Springs expanziu dostane aj Alan Wake 2 a uvidíme tam niekoľko ďalších príbeh.

V príbehu sa Alan Wake objavuje v mestečku Night Springs v Arizone. Na rozdiel od prvej hry je toto otvorené prostredie. Je to už potom ako je Alan v temnom mieste a znovu tu dostáva písací stroj, ktorým priebežne upravuje realitu a spôsobí aj zrážku meteoritu so satelitom. Zisťuje, že zo satelitu vychádzal dôležitý signál. Ten aktivuje a čiastočne mení realitu, ale zároveň vytvoril časovú slučku, v ktorej sa snaží Alan zachytiť celý signál.  Keď sa mu to podarí púšťa Alicin film a ničí Mr. Scratcha.

 

 

Quantum Break  (recenzia)

História Alan Wake príbehu a hier

Quantum bol pôvodne zasadený do Alan Wake univerza a práve on predstavil skratku AWE. Videli sme tam na univerzite celú zapísanú tabuľu o Alanovi a o tom, čo sa stalo. Na stenách v prostredí bolo nasprejované AWE. Vtedy však ešte Remedy nevysvetlilo, čo AWE znamená. Viac sa tomu už hra nevenovala.

 

 

Control (recenzia)

História Alan Wake príbehu a hier

Contor je síce príbeh sám o sebe a nie je pokračovaním Alana. Ale je práve o  Federal Bureau of Control organizácii, ktorá sa špecializuje na nadprirodzené veci. Tu hráme za Jesse Faden. Tá v archíve nájde informácie o Alanovi Wakeovi, ktorý má silu zhmotňovať veci písaním.

Hra zároveň bližšie vysvetľuje, že AWE sú Altered World Events. Jeden z takýchto eventov bol práve v Bright Falls a teda tá temná entita v jazere, ktorá narušila svet v okolí.  Spomína sa tam psychiater Hartmana od jazera, ktorému zadržali celý výskum o entita a posadnutého ho uväznili.

Pritom AWE expanzia hry priamo prepája Control a Alana Wakea a Jesse je povolaná zlikvidovať posadnutého Harmana. Tam sa stretáva s Alanom, ktorý jej hovorí, že on je zodpovedaný za jeho prepustenie, ako aj za inváziu hiss v hre a že práve on vyvolal túto krízu. 

Po skončení expanzie sa Jesse dozvedá, že v Bright Fall nastal ďalší AWE. 

 

Alan Wake 2

História Alan Wake príbehu a hier

Začína 13 rokov po jednotke, kedy je Alan stále uväznený na Temnom mieste a snaží sa odtiaľ dostať a píše príbeh o policajtke, ktorá mu z reálneho sveta pomôže. Je tam síce časový rozdiel, ale znovu čakajte známe miesta, niektoré známe postavy, ako policajta Nightigalea. Vracia sa aj Alice.

Pribudnú dve ohlásené expanzie, jedna vyrozpráva nové príbehu z Night Springs seriálu, druhá bude previazaná s Controlom a zrejme bude previazavať príbehu Controlu 2.

 

Mimochodom AMC má práva na Alan Wake seriál, už to riešili v roku 2022, ale zrejme to  odvtedy zamrzlo a teraz keď znovu značku rozbehne nová hra a keď už scenáristické štrajky skončili, možno sa k tomu dostanú.





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20106)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk