Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses? Oplatia sa?

Okuliare s OLED displejmi sú zaujímavá vec, ale záleží od toho, aké máte oči.

pridal saver 27.1.2024 o 14:39 pod hardware
Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

HARDWARE > NOVINKY >

Minulý rok sa otvorila nová časť trhu s monitormi a to okuliarové monitory. Teda okuliare, v ktorých máte obrazovky a to bez všetkých tých VR možností. Sú tak len veľmi spratným monitorom, ktorý si dáte rovno na tvár. Budete tak na jednej strane pozerať v súkromí, aj keď na druhej môžete pozerať vždy len sám.

Teraz sme tu spolu s Legion Go mali aj Lenovo Legion Glasses okuliare a tu je niekoľko dojmov a postrehov.

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

Ako to funguje?

Síce pred Legion okuliarmi sme videli aj iné podobné displeje napríklad od TCL, Lenovo prináša svoje riešenie. Prinieslo už takmer minimalistické okuliare, ktoré sa len málo líšia od slnečných. Jedine sú mierne hrubšie v ráme a aj pred očami. Ponúkajú vstavaný displej priamo za polopriesvitným sklom a s približne centimeter hrubou optikou pred ním (aby sa obraz zalomil čo najpresnejšie do vášho oka). Zároveň všetka elektronika je v ráme okuliarov a aj vrátane reproduktorov. Z okuliarov trčí len USB-C kábel.

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

Výhodou okuliarov je to, že nepotrebujú batériu a rovno ich napojíte do mobilu, handheldu alebo notebooku. Hocikam, kde je podpora USB-C prenosu obrazu cez DP Alt mód. Zároveň fungujú rovnako ako monitor, a teda väčšina systémov vám rovno obraz presunie na okuliare, respektíve rozšíri desktop aj na ne. Bez nutnosti inštalácie alebo nastavení. Pekne to išlo na Galaxy mobile, kde rovno na okuliaroch spustil DEX systém, napríklad na Lenovo GO, to presmeruje na okuliare celý displej z handheldu. Podobne to pôjde aj na notebookoch alebo PC, ak máte USB-C výstup z grafiky (možno by fungovala aj nejaká redukcia).

Samotné displeje sú microOLED s 1080p rozlíšením, čo je veľmi pôsobivé zmestiť to do tak malej uhlopriečky. Nie je síce jasné, či je to presne 1080p, ale obraz je relatívne ostrý. Refresh je pritom 60Hz.

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

Aký veľký obraz v okuliaroch je?

V okuliaroch máte displej veľmi tesne pred očami, a vďaka optike sa tak v zásade zdá veľký. Nevyhnutne nie tak veľký ako by ste možno čakali. Keďže sú okuliare polopriestivné, pekne sa to dalo aj porovnať a osobne sa mi to zdalo, že obraz bol veľký približne ako 24" monitor položený na stole pri štandardnej vzdialenosti okolo pol metra. 

Pri pripojení na Legion Go môže byť obraz v okuliaroch väčší, ale záleží, ako ďaleko od seba ho máte (pri bežnej hracej vzdialenosti bola obrazovka Legion Go mierne väčšia). Rátajte s tým, že v okuliaroch sa obraz nedá priblížiť. Ako aj s tým, že obraz nie je cez celé okuliare, ale kocka v strede okuliarov. 

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

A aká je ostrosť?

Toto je eventuálne najväčší problém podobných zariadení. Totiž obraz je taký kvalitný ako dobre vidíte a ako vám padne veľkosť týchto okuliarov. Teda môžu sa vyskytnúť problémy:

  • Ak máte oči bližšie ku sebe alebo ďalej od seba ako je os v okuliaroch, už nebudete vidieť ideálne, keďže sa optika nedá posúvať. Toto je škoda, že na to Lenovo nemyslelo, majú totiž spojenú celú optiku napevno. 
  • Podobne, ak máte oči nižšie alebo vyššie oproti nosu a ušiam, už nemusí byť uhol sledovania ideálny. Sú tu však nadstavce na nos, ktoré si viete vymeniť a eventuálne to doregulovať.
  • Rovnako ak máte dioptrické okuliare, budete vidieť zle, síce tu teoreticky zmestíte okuliare ešte pod Legiony, nie je to ideálne, keďže obraz nemusíte vidieť celý. Lenovo tu však rovno ponúka riešenie a to nechať si vyrezať dioptrické šošovky. Rovno pridáva aj rozmery pre výrobcov a len si tam potom vyrezané šošovky nasuniete. Je to dobrý systém, ale to bude tak sto eur naviac a zrejme by ste to riešili len, ak by ste vedeli, že to určite budete používať.

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

Ja by som potreboval tieto šošovky, a tak som nevidel ideálne, ale čo som testoval na ľuďoch, ktorí majú dobré oči, obraz nikdy nebol tak čistý ako na monitore. Stred je síce vždy ostrý, ale mali rozostrenia na krajoch obrazu. Pri filmoch to nie je problém, ale pri hrách už môže byť problém v tých hrách, kde potrebujete čítať alebo máte menu v rohoch, rovnako v systéme to môže byť problematickejšie.  V zásade na filmy dobré, na akčné hry tiež, ale na hlbšie hry už nie je ideálne a ani na čítanie.

Kúpiť?

Rovno si povedzme, že to nie je pre každého. Nie každý potrebuje mať displeje pred očami a rovnako pre väčšinu bude lepší pohľad na displej. Ale ak chcete mať pri pozeraní súkromie a chcete niečo takto ľahko prenosné, môže to byť presne pre vás. 

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?

Len ak by ste kupovali, je to ideálne vyskúšať vopred. Možno niektoré Lenovo predajne budú mať na vyskúšanie, ak nie, tak viete kúpiť z internetu a do dvoch týždňov prípadne vrátite, ak by vám nesedeli.

V zásade od toho čakajte pôsobivý kus technológie, ktorý prináša miniaturizovaný monitor priamo pred vaše oči a to v elegantnej konštrukcii, aj keď ešte chýba univerzálnosť. Na prvú generáciu to nie je zlé, ale pre globálnejšie využite by bolo dobré pridať možnosti nastavení šošoviek. Neviem, či sa v tomto dá dosiahnuť úplne čistý obraz, ale uvidíme, čo prinesú v ďalšej generácii.

Aký obraz ponúkajú Lenovo Legion Glasses?





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk