OUTRUN 2006: COAST 2 COAST

OUTRUN 2006: COAST 2 COAST

7.0

Po neuveriteľných dvadsiatich rokoch sa vracia Outrun na obrazovky počítačov.

Recenzia na PC verziu

Po neuveriteľných dvadsiatich rokoch sa vracia Outrun na obrazovky počítačov. Medzi tým vznikli samozrejme aj nejaké tie pokračovania ako Turbo Outrun, Outrun 2, Outrun 3D alebo Outrun 2019, ale majitelia PC vždy vyšli naprázdno (no dobre, mali sme Lotus 3). Teraz sa herná klasika vracia, aby zasadila fatalitu všetkým Need for Speedom, Live for Speedom a iným speedom. Tam, kde sa tieto hry hrajú na realistickú jazdu, sa Outrun 2006 nehrá absolútne na nič. Prečo? Outrun 2006 (OR06) totiž neobsahuje ani náznak realizmu a snaží sa pritiahnuť svojou arkádovitosťou, pocitom z rýchlej jazdy a hlavne zábavnosťou.

Rok 1986. SEGA vydáva automat s hrou Outrun. Začína sa šialenstvo spôsobené touto hrou. Každý sa chce zapísať do Top 10. Každý chce šoférovať Ferrari. Rok 1989. Outrun si môžu zahrať aj vyvolení majitelia domácich počítačov (ZX Spectrum, C64, Amiga) za železnou oponou. Ostatní len nasucho pregĺgajú a zháňajú si nových najlepších kamarátov z radov majiteľov týchto výkonných domácich staníc. Chodí sa húfne za školu. Ale nie fajčiť a popíjať alkohol, ale niekomu domov hrať Outrun, pritom fajčiť a medzi prestojmi na čakačke na ďalšiu hru a popíjať alkohol.

Outrun 2006: Coast 2 Coast

Výber auta
Outrun 2006: Coast 2 Coast

"i believe i can fly"
Outrun 2006: Coast 2 Coast

Pohľad z nárazníka

Tak isto, ako v pôvodnej hre si sadneme za volant áut značky Ferrari a samozrejme, že sa strojový park rozrástol o viac modelov. V pôvodnej hre sa dalo ovládať len Ferrari Testarossa. V OR06 pribudli superšportiaky F50, F40, 360 Spider, 355 Spider a Superamerica. Nesmie chýbať klasika Testarossa, GTO, 328 GTS a dostalo sa aj na veterány v podobe 250 GTO, Dino 246 Gts a 365 Gts. Autá sú vzájomne rozlíšené troma atribútmi. Ovládanie, maximálna rýchlosť a akcelerácia, pričom od klasík nemôžete čakať maximálku super športiakov a veteráni zase ponúkajú lepšiu ovládateľnosť. Dokopy je tu 15 áut na výber a srdce Ferrari fanúšikov len zaplesá.

Rok 1990. Vyvolení si zadovážajú drahé, výkonné, japonské konzoly privezené z Nemecka, SEGA Mega Drive, a spolu s nimi aj hru Outrun. Zháňajú sa noví najlepší kamaráti s týmto drahým hardvérom. Nových kamarátov zháňajú aj majitelia ZX Spectrum, keď pochopili, že už nie sú „in the game“. SEGA Mega Drive očaruje nevídanou grafikou a 16 bitovým zvukom. Majitelia ešte stále výkonných počítačov Amiga sú relatívne v pohode a hra znesie porovnanie s Mega Drive.

SEGA ponúka v režime pre jedného hráča niekoľko módov. Coast 2 Coast ponúka klasický závod proti protivníkom. Začínate ako nováčik a sériou závodov sa treba prepracovať až na samý vrchol. Druhým pod-módom v Coast 2 Coast je Request, kedy je s nami v aute aj frajerka a treba plniť jej potrhlé želania a naviac dôjsť v časovom limite aj do cieľa. Ak sa nám to podarí, dostaneme vyšší level frajerky-fúrie, ktorá má ďalšie nesplniteľné želania. Po Coast 2 Coast je na výber Outrun, čo je obdoba pod-módu Request. Sedíme s priateľkou v aute a snažíme sa predbiehať jednotlivých rivalov, za čo dostávame body a v časovom limite musíme dôjsť do cieľa. Po prejdení nedostávame vyšší level priateľky, ale je možné hru prejsť inou trasou. Ženská počas jazdy stále nadáva a hromží, ak nabúrate alebo vás niekto predbehne.

Kľudne ju môžete nechať šoférovať, nech si to vyskúša. Aha, ale to vlastne nejde. No vlastne sa autorom ani nedivím, že sa to nedá. Ja tiež neverím niečomu, čo krváca a nezomrie to a hlavne „žena za volantom, auto bez vodiča“. Heart Attack je ďalší z módov a zase sme na kľudnú jazdu vyfasovali priateľku. Za plnenie úloh, ako tlačenie plážového balóna, tesné míňanie áut alebo ich búranie, získavame srdiečka a následný rating po prejazde segmentom. Rating AAA znamená, že nás frajerka miluje „jak sviňa“, naopak rating E znamená, že večer si môžete ustlať na gauči. Nasleduje mód Time Attack a to by ste neverili, čo sa v ňom skrýva. Je to totiž súboj s časom. Nečakané. Po prejazde sa zjaví ghost car s vaším minulým časom, ktorý treba prekonať. V Show roome si je za odjazdené míle možné prikúpiť novú farbu na auto, trať, pôvodné piesne z 8 bitov alebo úplne nové Ferrari. A čo sú tie odjazdené míle? Za každý, aj neúspešný závod sa na konci zrátajú odjazdené míle, ktoré sú premenené na peniaze a dajú sa za ne kúpiť veci v showroome.

Outrun 2006: Coast 2 Coast

Čas ma tlačí, rýchlo!
Outrun 2006: Coast 2 Coast

Pozor, zákruta!!
Outrun 2006: Coast 2 Coast

"choose your destiny"

Rok 1991. Nastupuje éra skutočných osobných počítačov a najbohatšie skupinky si zadovážajú hriešne drahé a nehorázne pomalé PC. Zadovážajú si aj Outrun. Majitelia ostatných platforiem zháňajú nových najlepších kamarátov z radov vyvolených bohov s PC. Po prvotnom nadšení prichádza šok. Outrun na PC je horší ako na všetky ostatné systémy a zvuk podporuje len cez 1-kanálový PC speaker. Masy sa vracajú späť ku starým najlepším kamarátom.

Čo môže niekoho potešiť a iného nasrdiť, je absencia poškodenia modelu auta. Po nabúraní do zvodidiel alebo prudkého nárazu do hocičoho, nasleduje efektné salto a mäkké dosadnutie na vozovku ala Knight Rider a autá po ceste nejazdia, ale plávajú. V zásade, keďže sa jedná o arkádu, týmto krokom rozumiem, len nie všetkým to musí byť po vôli.

Rok 1992. V Bratislave vraj niekto zazrel niečo podobné hre Outrun v kolotočárskej maringotke. A vraj sa pri tom dalo aj sedieť a ovládať Ferrari volantom a pedálmi. Celý automat sa ponášal na formulu a sedadlo sa nakláňalo ako v pravom aute. Na mieste bol zlynčovaný a ukameňovaný za rúhačstvo a bohapusté vymýšľanie.

OR06 je možne hrať aj v móde viacerých hráčov a to konkrétne cez LAN alebo online po internete. Po nete si môžete zvoliť rýchle pripojenie na niektorú z vytvorených hier, alebo založiť vlastnú hru a nadefinovať jej pravidlá, ako kolízie alebo dobehnutie súpera, samozrejme je možné zvoliť si trať a vlastné auto. Potom už treba len čakať, až sa niekto pripojí, alebo vyzvať priateľov vo friend-liste na súboj. Niektorí hráči už majú najazdených pekných pár hodín a tak vás s prehľadom nechajú takmer po štarte v prachu. Na to samozrejme platí jediná finta a tou je trénovať, trénovať, trénovať.

Rok 1993. Do triedy sa doniesla správa, že v obchodnom dome sú nové americké hracie automaty. Vraj je tam aj Outrun. Poslednú hodinu už všetkých žrali mrle. Nikto nešiel ani na obed a rovno sa utekalo do obchoďáku. Počiatočné nadšenie opäť opadlo, pretože automaty už zabrali cigáni. Outrun automat vyzerá takmer ako ostatné, len miesto páčky mal volant a miesto tlačidiel dva pedále. Teda žiadne kreslo, čo sa hýbe. Pekne kecal ten chalan a zaslúžil si čo mu patrilo. Čakanie v rade bolo neúnosné a na Kung Fu, Double Dragon a Outrun sa nedalo dostať vôbec. Odkiaľ berú toľko peňazí. Prichádza kamarát s monoklom. Pätnásť roční tretiaci ho ozbíjali o desiatu a vreckové. Čiže otázka financií je hneď zodpovedaná. Počiernejšia menšina dokáže okupovať automaty aj 8 hodín. Nemá to zmysel. Automat s veľkým logom SEGA zostáva nepokorený a miesto nás sú v top ten zapísané mená ako sandokan, dyk (asi Tracy) a more.

Outrun 2006: Coast 2 Coast

Shit happens.
Outrun 2006: Coast 2 Coast

Časť s kasínom
Outrun 2006: Coast 2 Coast

Čerešňová alej

OR06 je vlastne port herného automatu s hrou Outrun 2 z roku 2003 na ostatné herné zariadenia. A teda je jasné, že tri roky stará hra nebude dosahovať grafický štandard roku 2006, aj keď herné automaty bývajú dosť nabúchané stroje. Napriek tomu nejde v hre o grafickú stránku, ako o pocit z rýchlosti, ktorý je skutočne veľmi dobrý. V každom závode je možné si vybrať ďalšie smerovanie závodu zvolením cesty doprava alebo doľava na konci každého segmentu. Začínate na slnečnom pobreží, ale už za pár minút sa môžete rozhodnúť, či pôjdete ľahšou cestou cez staré ruiny alebo ťažšou cestou cez zasneženú krajinu. Čo segment to iné prostredie. Nechýba prales, polia a lúky, industriálna zóna, mesto, malebné dedinky alebo centrum s kasínami a veľkými herňami ala Las Vegas.

Rok 1994. Školský výlet do Brna. V jednom z obchodných domov osvetlil boží lúč tmavý kút a zaligotalo sa v ňom niečo červené. Bol to Outrun so sedadlom a veľkou obrazovkou. Tak nakoniec predsa len nekecal. Vtlačila sa mi slza do oka. Mal si pravdu kamoš. R.I.P. Keby si to tak mohol vidieť.

Outrun 2006 je milá zábavka, ale bohužiaľ nezdieľam entuziazmus zahraničných redaktorov, z ktorých niektorí dávajú hre aj 90 %. Hra je síce zábavná, ale po čase začne nudiť svojou jednotvárnosťou a keď po pár hodinách ovládnete ovládanie, naučíte sa využívať závetrie áut na zrýchlenie a ovládnete prejazdy ostrých zákrut pomocou šmykov, nemá hra už okrem odomykania nových modelov áut už takmer čo ponúknuť. Oproti starému dvadsať ročnému Outrunu je to trocha málo. Taktiež by som privítal multiplayer v splitscreene, aby bolo možné ponížiť kamaráta sediaceho vedľa. Na druhej strane je hra nenáročná na ovládanie (v pohode stačia šípky alebo hocijaký gamepad) a tiež hardvér. Aj keď vyslovene arkádové autíčka sa na PC už veľa neobjavujú, odporúčam OR06 len nostalgikom a autíčkárom. Ostatní by mohli byť veľmi sklamaní, že čo to vlastne za svoje poctivo našetrené bubáky dostali.


napísal fendi 24.7.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
OUTRUN 2006: COAST 2 COAST
+ rýchly pocit z jazdy
+ autá Ferrari
+ pre niekoho arkádovosť
+ možnosť voľby cesty závodu
- len port automatu
- po počiatočnom nadšení nuda
- autá plávajú
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,3 GHz, 256 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 256 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
Outrun 2006: Coast 2 Coast
7.3
ACE    13.10.2006
Outrun, séria od firmy Sega, ktorá začala svoju existenciu pred dvadsiatimi rokmi ako utramegaturbo ...prečítať celé
PC
PS2
PSP
Xbox

Vývoj: SEGA / Sumo Digital
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk