MURDER ON THE ORIENT EXPRESS

MURDER ON THE ORIENT EXPRESS

6.5

Nastúpte na Orient Expres a rozlúsknite najznámejší prípad prvej dámy detektívok.

Recenzia na PC verziu

AWE Games zatiaľ nemajú na hviezdnom nebi vypálenú svoju žiarivú hviezdu, znamenie, ktoré by dávalo iným tvorcom adventúr svetlo. Zatiaľ. Ich prvotina And Then There Were None virtuálnych detektívov poriadne potrápila, ale odmenou bol napínavý a jeden z najlepších detektívnych príbehov poslednej doby vôbec. Veď akoby aj nie, keď išlo o adaptáciu jedného z nesmrteľných diel Agathy Christie, u nás známeho pod názvom Desať Malých Černoškov.

Na počiatku to bol neznámy prievozník, ktorý odhaľoval majstrovsky zinscenovaný zločin na opustenom ostrove, teraz debutuje na obrazovkách monitorov oveľa známejší Hercule Poirot, precízny, neomylný, snobský puntičkár. A aký prípad rozlúskne vždy upravený fúzatý pán vo virtuálnom svete ako prvý? Je nad slnko jasnejšie, že to nemôže byť nič menšie ako Vražda v Orient Exprese. Herná adaptácia sa drží knižnej predlohy, ale ako už poznáme AWE Games, príbeh si prikrášľujú aj s pomocou scenáristu Lee Sheldona po svojom.

Ráčte nastúpiť, vrah nepočká!

Teraz všetkých fanúšikov Poirota asi sklamem, keď poviem, že nie je priamo pod hráčovou kontrolou a teda ani hlavným hrdinom. Kurzorom myši budete preháňať po obrazovke mladú zamestnankyňu železníc, ktorú pridelil detektívovi jeho dávny priateľ a zrejme aj dlžník, aby sa mu pohodlnejšie cestovalo. S mademoiselle Antoinettou sa zoznamujete ešte pred nastúpením do Orient Expresu v Instanbule, ako sa snaží na trhovisku zastihnúť Poirota a oznámiť mu novinu, že mu zaisťuje cestu. Dostihne ho v pravý čas (aj s hráčovou pomocou) v momente, kedy mu výpravca oznámi, že vo vlaku už nie je voľné kupé, dokonca ani to, ktoré je rezervované práve pre takéto prípady.

Murder on the Orient Express

Pri vyšetrovaní oceníte možnosť skokovo sa presunúť z jedného do druhého vagóna.
Murder on the Orient Express

Poirotovi prepožičal David Suchet svoju podobizeň aj hlas.
Murder on the Orient Express

Hlavná hrdinka ešte netuší, čo ju vo vlaku naozaj čaká.

Antoinetta mu s radosťou prenechá svoje kupé a nasáčkuje sa k Švédke Ohlssonovej. Nikto nenamieta, píšťalka zahvízda a vlak naberá rýchlosť a kurz Paríž. Luxus si užívajú všetci cestujúci a hráč sa postupne zoznamuje so všetkými z nich formou nechutných renderovaných sekvencií. Je tu taliansky predajca automobilov Foscarelli, spupná Američanka Hubbardová, nenávidiaca všetko, čo nemá nálepku Made in USA, zamaskované súkromné očko, grófsky párik Andrenyiovcov, ruská princezná Dragomiroff a ďalšie známe postavy z knižnej predlohy.

Krátko po prekročení hraníc s vtedajšou Juhosláviou sa strhne lavína, zavalí koľajnice, na čo musí vlak prerušiť svoju cestu a počkať na snežný pluh. Prvá noc v divočine je dlhá. Dejú sa čudné veci, po chodbe sa premáva tajomná žena v červenom, v susednom kupé počuť duté zvuky a ráno je objavená mŕtvola nechutne bohatého pána Ratcheta. Skôr než dorazí pluh a odstráni kalamitu na koľajniciach, treba záhadu vyriešiť, ale ako na potvoru sa ešte niečo nepríjemné prihodilo. Pri prudkom brzdení si zranil Poirot členok a nemôže sa bez pomoci voľne pohybovať. Aj preto požiada Antionettu, aby bola jeho očami a ušami a o všetkom ho informovala.

Vaše pasy a odtlačky prosím

Inými slovami máte vyriešiť záhadu, dávať Poirotovi informácie a on na záver, ako to on s obľubou robí, zlízne smotanu s charakteristickou belgickou noblesou, vi? Kvôli tejto skutočnosti máte neustále pocit a Poirot vám to dáva najavo, že ste iba poskokom. Je to škoda, mňa práve táto skutočnosť ochudobnila o jedinečný zážitok odhaliť vraha a zabránila mi dostať sa poriadne do hry, ale to bolo zapríčinené aj tým, že som dôverne poznal, ako tento príbeh skončí, navyše som ho nedávno videl viackrát za sebou (pozor, nie čítal, napravím to v dohľadnej dobe).

Murder on the Orient Express

Všetko dôležité sa odohráva vo vagónoch, nie vonku.
Murder on the Orient Express

Za inventár a neprehľadný žurnál by si autori zaslúžili po prstoch.
Murder on the Orient Express

Orient Expres zhmotnenie luxusu, aj na toaletách.

Vedel som, ako sa bude vyvíjať vyšetrovanie, kam sa bude uberať, aké postupy zvolí Poirot, aký je charakter postáv a ich motív. Tu si dovolím malú poznámočku, ak sa stretáte s prípadom po prvýkrát (čo mi nenahovoríte), tak sa pripravte na to, že vás príbeh uväzní v tak komplikovanej a pritom prešpekulovanej dejovej linke, prešpikovanej neuveriteľnými motívmi a náhodami, že sa vám zatočí poriadne hlava. Príbehy z pera Christie nestarnú.

Vražda v Orient Exprese sa odohráva výhradne v priestoroch luxusného vlaku. Nie sú rozľahlé, pozostávajú zo štyroch vozňov, lokomotívy a priľahlého okolia lesa, kam vás stopy prípadu takisto zavedú. Napriek tomu vás nízky počet lokácií zamestná na dobrých 10 - 12 hodín. Hra je postavená prevažne na dialógoch, ale zo začiatku vás zasype množstvom predmetov. Zmetie vás ich vysoký počet a to, že po použití nemiznú zo záložkového inventára. K plynulému postupu vám bude brániť pixelhunting a kombinovanie predmetov, ktoré sa deje na inej záložke. Je to zložité a vzhľadom na to, že predmety už rozoberať nebudete, aj zbytočné.

Luxus len na oko

Zavádzajúca hra s predmetmi ide ruka v ruke s lajdáckym denníkom, kam sa ukladajú všetky údaje o cestujúcich, podozrivých, ich cestovných pasoch, rozložení kupé atď. Informácie nie sú rozdelené do kategórií, ale nahádzané pod seba, takže budete potrebovať nejaký čas, kým sa v jednotlivých témach zorientujete. Aj keď by sa mohlo zdať, že v hre zablúdite, opak je pravdou. Rýchlejšiu navigáciu po jednotlivých vozňoch súpravy zabezpečuje vysúvacia lišta v hornom okraji obrazovky pre okamžité opustenie jedálenského vozňa a presunutie napríklad do salóna. A potom je tu Poirot.

Pravidelne mu odovzdávate čoraz novšie a novšie skutočnosti a spolu rekapitulujete vývoj vyšetrovania, čo vám v komplikovanom prípade len pomôže. Poirot vám na oplátku vždy zadá novú úlohu a vy sa odoberiete naspäť, aby ste zozbierali pasy, alebo vypáčili z cestujúcich alibi. Duch detektíva vás neopustí ani pri používaní predmetom či prieskume objektov. Neraz vám oznámi, že tento predmet nie je vhodný, alebo povie, že by to spravil úplne inak. Zabudne však naznačiť, ako sa s daným problémom popasovať. Logických problémov však nie je veľa a vo väčšine prípadov už viete dopredu, kde použijete získané predmety (napr. hasák, rúra z komína).

Murder on the Orient Express

Hru doprevádzajú nie príliš kvalitné renderované cut-scény.
Murder on the Orient Express

Rozhovorov si užijete do sýtosti. Na ich obranu treba povedať, že sú kvalitne napísané.
Murder on the Orient Express

Ktorý z nich je vrahom?

Vražda v Orient Exprese je lineárnou hrou, avšak dané problémy môžete riešiť v ľubovoľnom poradí. Riešenie vždy vedie k jedinému koncu s tromi rozuzleniami, čo poteší hlavne ortodoxných fanúšikov Agathy Christie. Autori mysleli aj na nich a na záver pridali jedno úplne nové vyriešenie prípadu! O tom, že AWE Games si dávajú na svojich hrách záležať, dokazuje dabing. Postavy nepotrebujete poznať po mene, pretože ich charakter je zachytený v rozhovoroch a nemožno si ich pomýliť ani vďaka akcentom. Dabing je výborný, jedine David Suchet (televízny predstaviteľ Poirota) trochu zaostáva, akoby sa nevedel dostať do kože virtuálnej postavy.

Najlepšie sa učí na vlastných chybách a na hre je to aj vidieť. Z detailných prostredí sa vytratil mŕtvolný pach statiky. Žijú animáciami a skrolujú. Keby bol ešte urýchlený loading, bola by to úplne iná liga. Grafika celkovo doznala takmer až generačného skoku. Badať to hlavne na postavičkách. Síce ešte plávajú a chýba im presvedčivá animácia a gestikulácia, zato však už nevyzerajú ako vyziabnuté figúrky, ktoré sa môžu na ďalšej obrazovke samé zložiť. Čo sa autorom nepodarilo, je zachytiť skutočný vek na modeloch postáv. Hlavná hrdinka vyzerá skôr ako pani v pokročilom veku a nie mladá ambiciózna žena, no a na takú Hubbardovú by ste nepovedali, že má vnúčence.

Konečná, vystupovať!

Ja si nemôžem dovoliť nahnať vás všetkých v jednej miestnosti a každému povedať, ako to nakoniec dopadlo, ako to robí Poirot. Dovolím si na záver povedať, že autori sú na najlepšej ceste zlepšovať svoje adventúry. Je tu niekoľko drobností, ako manažment inventára, slabá presvedčivosť postáv, lajdácky notes, ale oni pozorne počúvajú a veríme, že do tretice tu bude detektívka ako bič, ktorá minimálne prekona ich debut. Držíme palec, pretože odkaz Agathy Christie si to zaslúži, n'est-ce pas?


napísal spacejunker 9.12.2006
Páči sa mi!
6.5
Ohodnotiť
MURDER ON THE ORIENT EXPRESS
+ kvalitne napísané dialógy
+ nový záver
- priveľa predmetov
- denník
- dominantna osobnosti Poirota
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB DX9 kompatibilná
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB DX9 kompatibilná


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: The Adventure Company / AWE Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania:  november 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk