THE FISH FILLETS 2

THE FISH FILLETS 2

8.5

Roztomilé rybičky, ktoré sa musia vysporiadať s množstvom logických problémov, sú späť. Nechajte sa aj vy chytiť na háčik.

Recenzia na PC verziu

Prvá hra, ktorá niesla názov Fish Fillets, sa objavila na našom trhu v roku 1998. Český tím Altar Games odviedol kus dobrej práce a týmto počinom úspešne vstúpil medzi svetových vývojárov (stiahnite si originál hru zadarmo). Píše sa rok 2007 a roztomilé rybičky, ktoré sa musia vysporiadať s množstvom logických problémov, sú späť. Pozývajú vás spoločne s nimi absolvovať nové dobrodružstvá, kde sa vám bude, ako sa hovorí, z kečky pariť.  

Ak ste hrali jednotku, netreba vám predstavovať oranžovú rybku Guppyovú a modrého „rybáka“ Floundera. Už samotné mená a názov hry dávajú tušiť, že hra svojským spôsobom paroduje mysteriózny seriál Akty X. Napokon stredobodom obidvoch fenoménov sú záhady, hoci rybky ich riešia výlučne hlavou (vašou) a zaobídu sa bez akéhokoľvek násilia. Sympatickí podmorskí agenti FDTO (Fakt Desne Tajná Organizácia) tentoraz musia vypátrať strateného malého kraba Virgila, ktorý je mladším bratom milionára a rapovej hviezdy Šéfa kraba. Zdá sa, že sa jedná o únos a páchateľom nie je nikto iný, ako rybár Jack Vyťahovač. Údajne už zneškodnil aj agentov červíkov, čo naznačuje, že je mimoriadne nebezpečný.

The Fish Fillets 2

V mori sa dá nájsť kadečo, napríklad aj ušomraní trpaslíci.
The Fish Fillets 2

Hviezdičky odomykajú bonusy, môžete skúsiť pozbierať aj diamanty.
The Fish Fillets 2

V tejto miestnosti treba oslobodiť šéfa kraba.

Siahodlhej sérii logických misií predchádza kolekcia výukových miestností, kde sa oboznámite so schopnosťami vašich dvoch zverencov. Odohrávajú sa v podmorskom vozidle (Fischwagene) a naznačia vám, čo rybky môžu robiť a čo nie (ani omylom nie je reč o milovaní). A čože to vlastne dokážu? Flounder predstavuje predovšetkým hrubú fyzickú silu, dokáže posúvať a nadvihnúť akýkoľvek objekt, ale jeho veľkosť mu znemožňuje pohyb cez úzke priestory. Guppyová manipuluje s väčšinou predmetov, neporadí si však s oceľovými trubkami, ktoré nájdete takmer všade. Výhodou je, že sa dostane aj tam, kam jej robustnejší kolega nie.

Dvaja rybací hrdinovia vám budú robiť spoločnosť vo väčšine úrovní. Obvykle sú nútení spolupracovať, inak nemáte šancu postúpiť ďalej. Neskôr k nim pribudne ďalších 6 obyvateľov vodnej ríše s osobitými vlastnosťami. Napríklad malý krab dokáže liezť po schodoch a na vyvýšené miesta, pokiaľ nie je výška priveľká. Vie sa dostať na predmety, ale ich aj podliezť a je možné prenášať ho na chrbte rybičiek. Navyše môže vyliezť z vody. Morský koník je slabučký, veď je to ešte len mláďatko, ale aspoň že sa dokáže presunúť cez veľmi úzke otvory, kam nemôže dokonca ani Guppyová.

V misiách obvykle ovládate dve až štyri postavičky, vo výnimočných prípadoch len jednotlivca. Hrdinov si postupne prepínate a to hneď niekoľkými spôsobmi, takže vždy manipulujete len s jedným. Misie sú delené do viacerých reťazcov podľa prostredí a dejovej línie. Úlohy sa odohrávajú vždy na jednej obrazovke a štandardným cieľom je dostať všetkých zúčastnených k východu z miestnosti. No nie je to tak vždy. Niekedy napríklad treba posunúť znehybneného hrdinu, čím ho preberiete. Misie absolvujete jednu za druhou, niekedy sa vetvia a tak máte na výber niekoľko rozličných miestností. To je dobré už preto, že niektoré úlohy sú skutočne náročné a takýmto spôsobom ich môžete odložiť na neskôr a venovať sa tým jednoduchším. Postup v hre plánujete a vidíte na praktickej mape.

Naozaj jednoduchých alebo menej náročných misií však nie je veľa. Väčšina úloh vám dá poriadne zabrať. Obtiažnosť postupne narastá, ale niekedy sa zložité hádanky prepletajú s pomerne ľahkými zadaniami. Zatiaľ čo tie „easy“ vám niekedy nezaberú viac, ako 10 minút, tie najprešpekulovanejšie vyžadujú veľa času, trpezlivosti a logiky. Vtedy sa v miestnosti zdržíte pokojne hodinu, dve, alebo aj viac. Pri množstve úloh, ktorých počet sa pohybuje okolo stovky, to predstavuje veľmi slušnú hernú dobu.

The Fish Fillets 2

Tu to nevyzerá lákavo, napokon je to smetisko.
The Fish Fillets 2

Zahráte si aj svojskú verziu hanojských veží, kde na stojanoch prekladáte kotúče.
The Fish Fillets 2

Mapa s postupom. Nové vetvy príbehu treba odomknúť splnením konkrétnych úloh.

Ak sa vám však bude máliť, môžete si tento čas ešte predĺžiť riešením nepovinných súčastí na niektorých mapách. Určite sa oplatí zaoberať zbieraním hviezdičiek. Nie je to nutné a cesta k nim býva poriadne ťažká, ale odomknú vám extra doplnky, miestnosti, skladačky alebo dokonca žolíka, ktorý umožní preskočiť jednu povinnú úlohu. K zbieraniu hviezdičiek sa môžete vrátiť dodatočne. Potom sú tu ešte diamanty, ale presunom klenotov k východu, už potvrdíte naozaj hlavne sami sebe, akí ste dobrí.

Logické problémy sú obvykle založené na správnom kombinovaní predmetov, pritom je neraz fuška už dostať tieto objekty tam, kam treba. Navyše treba dávať pozor, aby vaším hrdinom niečo nespadlo na hlavu. Každá (aj tá najmenšia) chyba môže byť osudná. Drobné pošmyknutie, napr. posun kovovej tyče o malý kúsok naviac v úvode vám znemožní dokončiť celú misiu, hoci ďalších X krokov vykonáte správne. Našťastie tvorcovia vytvorili skvelý systém, ktorý vám postup podstatne uľahčí, hoci potiť sa budete aj naďalej. Ukladanie pozícií a nahrávanie v prípade omylu je dobrá vec, ešte lepšia je však možnosť ísť o krok späť. To znamená, že ak spravíte chybu, vrátite sa v čase trochu dozadu a omyl napravíte. Táto funkcie je dokonca natoľko prešpekulovaná, že sa dokážete vrátiť o ľubovoľný časový úsek. Jednoducho si to „nakrokujete“ o toľko dozadu, o koľko uznáte za vhodné. Rozhodne výborná pomôcka. V prípade, že ste toho zbabrali priveľa, pomôže už len reštart miestnosti.

Logické hádanky v  príbehu, ktorý je vzhľadom na žáner hry naozaj solídny, sami o sebe stačia na vydarenú hru. Navyše vtipné dialógy, ktorými je hra priam nabitá (alebo napitá) vnášajú do chladnej počítačovej hry príjemné živočíšne teplo. S hrdinami nie len absolvujete mnoho rébusov, ale súčasne zistíte, aké majú postoje alebo vrtochy a väčšinu z nich si (práve preto) obľúbite. Ak vám však, miestami až príliš kvetnaté (a občas aj nepodarené), rozhovory prekážajú, dajú sa obmedziť na minimum.

K tomu treba ešte pripočítať hviezdičkové bonusy, kde zaujmú hlavne puzzle s inovatívnym spôsobom skladania. Poznáte to, jednotlivé časti obrázku treba poskladať do pôvodného celku. Lenže zatiaľ čo v bežnej skladačke kedykoľvek premiestňujete vybraný kúsok, tu presúvate celé segmenty. Vznikajú vtedy, keď správne pospájate niekoľko častí a dajú sa preložiť len namiesto skladačiek v zodpovedajúcom tvare. Niekedy musíte tieto segmenty rozbiť, inak skladačky nedokážete napasovať. Tým je klasické puzzle obohatené o ďalší logický prvok.
Do budúcnosti tvorcovia plánujú pridať do hry aj editor, kde si hráči sami vytvoria nové úrovne.

The Fish Fillets 2

Vytiahnuť mrežu z odtoku je jednoduché... ale nie pre ryby.
The Fish Fillets 2

Agenti v spolupráci s krabíkom.
The Fish Fillets 2

Dokonca aj puzzle skladačky v hre vyžadujú osobitý prístup.

Vzhľad hry sa od čias prvého dielu evidentne zmenil. Ručne kreslenú grafiku nahradila zdokonalená verzia, ktorá lahodí oku. Obyvatelia vôd sú roztomilí, variácia prostredí je rôznorodá, od útrob auta, cez koralové útesy, potopené mesto, smetisko, až po exotické ostrovy. Tvorcovia však mohli pri dizajne miestností využívať celú plochu obrazovky. Niekedy misie zaberajú sotva tretinu plochy a zbytok priestoru je akýsi pustý. A viem si aj predstaviť hru v ešte lepšom spracovaní, mám na mysli 3D formu, ktorá by jej dodala patričný lesk. To však je skôr odporúčanie do budúcnosti, ak by sa tvorcovia rozhodli pre tretí diel, čo by rozhodne potešilo. O svojskom humore a početných dialógoch už sme hovorili. Len doplním, že titul je komplet v češtine vrátane príjemného dabingu a okrem Aktov X tvorcovia parodovali aj iné fenomény ako je Jack Rozparovač (Jack Vyťahovač) či Hľadá sa Nemo (pátranie po krabíkovi).

The Fish Fillets 2 je skutočná lahôdka pre milovníkov logických hier. V tomto žánri je tím Altar Games ako doma a opäť raz presvedčil, že „umí“. Napriek rozprávkovému vzhľadu je titul určený hlavne pre kategóriu dospelých hráčov, pretože obsiahnuté rébusy a hádanky majú väčšinou veľmi vysokú obtiažnosť. Ústretové doplnky, ako je návrat o krok späť, vám však situáciu zjednodušujú, hoci naďalej vyvstáva otázka – dokážete si poradiť s každým logickým problémom v hre? Uspokojivú odpoveď získate len vtedy, ak si zakúpite jedinečnú hru The Fish Fillets 2.

The Fish Fillets 2

Niektoré predmety padajú, iné, ako napríkad riasy, zostanú kdekoľvek, kde ich posuniete.


The Fish Fillets 2

Zabarikádovaný morský koník. Pozor na hlavu!


The Fish Fillets 2

Pod hladinou ryby agenti a nad hladinou podozrivý Jack Vyťahovač.



napísal uni 12.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fish Fillets 2
| FISH FILLETS 2
[9.3.2007]
Fish Fillets 2
| FISH FILLETS 2
[9.3.2007]
8.5
Ohodnotiť
THE FISH FILLETS 2
+ mnoho miestností, mnoho zábavy
+ vydarený dizajn úrovní, kvalitné rébusy
+ noví hrdinovia na plnenie úloh
+ vetvenie misií a viacero sprístupnených miestností súčasne
+ pomôcky (návrat o krok späť)
+ komplet v češtine
+ humor
- niekedy nevyužitý priestor obrazovky
- vysoká obtiažnosť (pre niekoho plus)
- miestami nevydarený humor (v českej verzii)
- hre by pristala 3D grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,2 GHz, 256 MB RAM, 32 MB VGA, OS Win 2000/ XP
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: IDEA Games / IDEA Games / ALTAR
Štýl: Logická
Dátum vydania:  marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk