WAR FRONT: TURNING POINT

WAR FRONT: TURNING POINT

8.0

Lietajúca pechota, sonické tanky a ľadové bomby to vás čaká v druhej svetovej vojne.

Recenzia na PC verziu

Lietajúca pechota, sonické tanky a ľadové bomby to sú prvky, ktoré zvyčajne očakávame v sci-fi stratégiách, tvorcovia hry War Front Turning Point však popustili uzdu fantázii a zaradili ich do obdobia druhej svetovej vojny.  Reálny dobový konflikt sa tak pretransformoval do ojedinelej podoby, ktorá nemá v žánri RTS obdoby. Prezradíme vám, ako tento odvážny pokus napokon dopadol.

Štandardom stratégií sú kampane s gradujúcim príbehom a ani inak tomu nebude ani v tomto prípade. War Front obsahuje dve rozsiahle ťaženia, za spojencov a Nemcov, nedá sa však vyslovene povedať, že ponúka bojové misie za dobrých a za tých zlých. Hoci v úvode sa zdá byť nad slnko jasnejšie, že Nemci, ktorí sa pokúšajú obsadiť Londýn, sú odpudivými agresormi a Briti s Američanmi naopak chrabrí ochrancovia utlačovaných, čoskoro zistíte, že to nie je celkom pravda. Samozrejme, „amíci“ v hrách vystupujú výlučne len ako hrdinovia a platí to aj tentoraz, ale z Nemcov sa napokon vykľujú naivní zmanipulovaní hlupáčikovia, ktorým sa konečne otvorili oči. Väčšina „germánov“ sa vôbec nehlási k nacizmu a dokonca otočia svoje zbrane proti zaslepenému diktátorovi. Spojenci ich potľapkávajú po pleci a s úsmevom na tvári podávajú ruky chrabrým oberstom a lajtmanom. Keď sa napokon prejaví Stalinova túžba po svetovláde, uvažujú starí rivali o aliancii, aby spoločne pokorili veľkého ruského leva a jeho agentov...čo myslíte, bude na konci „a zazvonil zvonec a rozprávke je koniec“? Zaujímavé je, že tvorcovia sa vyhli zmienkam o Hitlerovi, ale ten sa zrejme obracia v hrobe už preto, že mu chcú posmrtne zobrať nemecké občianstvo...


War Front: Turning Point

Letectvo je skvelá vec, len pozor na protileteckú obranu.
War Front: Turning Point

Kolónia nemeckých tankov je predzvesťou smrti.
War Front: Turning Point

Bojové veže môžete priamo ovládať, streľba je vtedy presnejšia.


Ale k veci. Kampane sú lineárne a okrem pozemných a leteckých jednotiek tu vystupujú aj hrdinovia. Nadobúdajú úrovne a špeciálne pasívne, alebo aktivovateľné zručnosti, ako napríklad zvýšenie poškodenia, kladenie náloží, ochromenie nepriateľa atď. Väčšinou sú hrdinovia postrádateľní, teda keď zahynú, môžete ich opäť, za patričnú sumu, oživiť. Misie majú niekoľko hlavných klasických úloh, najčastejšie zlikvidovanie nepriateľských pozícií alebo zabezpečenie kľúčových postáv. Nepovinné ciele vás poveria zničením alebo obsadením konkrétnych jednotiek a budov, čo vedie k taktickým výhodám. So zadaniami sa oboznámite v prehľadnom brífingu a pohodlne, aj s popisom, ich identifikujete na minimape. Misie sú, až na niekoľko výnimiek, dobre navrhnuté a pomerne nenáročné, navyše v troch obtiažnostiach. Za veľmi dobré výkony získava hráč ocenenie vo forme medailí.

Obvykle sa mapy nezaobídu bez výstavby a veľkého počtu vojsk, hoci v niektorých prípadoch ste odkázaní na malé skupiny jednotiek. Výstavba prebieha klasicky, inžinieri stavajú ochranné veže a  vojenské objekty na produkciu jednotiek. Potom posielate pechotu, tanky, delostrelectvo a útočné lietadlá proti nepriateľovi. Výnimkou sú bombardéry, výsadkári a extra zbrane, ktorým určíte len cieľ dopadu, či útoku. Môžete ich používať opakovane, po uplynutí určeného časového intervalu a ich počet závisí od počtu letísk a vylepšení. Pechota dokáže obsadzovať nepriateľské budovy a olejové vrty, ktoré sú popri baniach jediným zdrojom surovín. Okrem toho treba mať dostatok energie, najčastejšie produkovanej v elektrárňach. Jednotky môžu získať niekoľko úrovní a vtedy sa zvýši ich bojaschopnosť a oplatí sa ich zaradiť medzi core jednotky. Takto si ich prenesiete do nasledujúcich misií.

War Front: Turning Point

Ríšsky senát v ruinách.
War Front: Turning Point

Explózie sú pôsobivé a hlavne ničivé.
War Front: Turning Point

Za úspechy získavate aj medaile.


Spojenci majú rozvinuté predovšetkým letectvo, pričom lahôdkou je zhadzovanie bômb s efektom zemetrasenia a atómová bomba. Nechýbajú obľúbené tanky Matilda a Sherman. Z futuristických jednotiek zaujme stroj s ochranných energetickým štítom a prepravné vrtuľníky.

Nemci disponujú najmä jedinečnou pozemnou technikou, kde nemôžu chýbať Panthery a Tigre. Štandardný sortiment dopĺňa lietajúca pechota, ľahkí mechanickí Exoskeletoni, sonické tanky a devastačný Zeppelin.

Sovieti stavajú na početnej pechote, kde zaujmú napríklad partizáni, ktorí sa samovoľne množia pri nasadení do bojov. Okrem starých dobrých T-34 alebo Kaťuše majú tanky a bombardéry so zmrazujúcim účinkom a na čiernom trhu kupujú techniku ostatných mocností.

Jednotlivé strany majú osobitné technológie a doplnky, napríklad jedine ruské tanky sa môžu zakopávať. Zaujímavé je prepínanie bonusov pre všetky jednotky frakcie v pokročilej fáze vývoja. Dnes už štandardom je striedanie denného a nočného cyklu, no v noci, napriek osvetleniu vozidiel, je tu naozaj mizerná viditeľnosť. Vyskytujú sa aj búrky a sneženie, ktoré znemožňujú použitie bombardérov. Na prvý pohľad banálna, no v RTS pozoruhodná a ojedinelá, je prítomnosť civilistov, ktorí sa chvíľami objavujú v mestských častiach. Naopak zamrzí nemožnosť umiestniť pechotu do budov. Poteší pohľad tretej osoby v prípade vojenskej techniky. Zvlášť podarená je priama kontrola nad obrannou vežou a pohľad prvej osoby, pri ktorom si pohodlne zameriate cieľ a môžete páliť po nepriateľoch ako v čistokrvnej akcii.

War Front: Turning Point

V sídle nepriateľa.
War Front: Turning Point

Na osvetlenom moste to vyzerá dobre, obvykle však v noci nevidíte takmer nič.
War Front: Turning Point

Pauzička na cigaretku alebo bio s pohľadom na aktuálnu situáciu.


Ponuku singleplayeru dopĺňajú samostatné scenáre, kde si zabojujete proti vybranému počtu počítačových nepriateľov, pričom môžete nastaviť tímy. Multiplayer obsahuje bezmála 25 máp pre desiatku hráčov. Medzi rôznymi nastaveniami nájdete aj úvodný časový interval, počas ktorého nie je možné útočiť. Užijete si elimináciu súperov, dobíjanie sektorov mapy a a zaujme mód „tajné príkazy“, kde majú hráči stanovené rôzne podmienky víťazstva, ktoré sú ostatným utajené.

Grafika hry je príjemná, moderná, nechýba priblíženie a rotácia mapy. Vraky po pôsobivých explóziách miznú, keď cez ne prechádzajú funkčné vozidlá. Určite si všimnete aj skvele zapracovanú fyziku, po výstreloch zostávajú krátery, tanky rúcajú stromy, čo im stoja v ceste, dokonca vnímate aj pohyb tieňov, ktoré sa posúvajú v súlade s dennou dobou! Titul je obohatený desiatkami predelových scén, pred a po každej misii. Hudba je príhodná, ozvučenie na dobrej úrovni, hardvérové nároky sú prijateľné, hru spustíte na maximálnych detailoch už na priemernej zostave.

War Front: Turning Point nie je prevratná, ale celkom príjemná a dobre vybalansovaná stratégia. Má originálny, i keď svojský dej a treba oceniť aj inovačný prístup tvorcov k téme druhej svetovej vojny. Hra ponúka dynamické boje, možnosti a manažment jednotiek v duchu klasiky Command and Conquer. Darí sa jej to celkom dobre, najmä v multiplayeri. 

War Front: Turning Point

Nemecké Tigre a mechanické bojové stroje Exoskeletoni strážia olejové vrty.


War Front: Turning Point

Sovieti v taktickom rozmiestnení pri moste.


War Front: Turning Point

Bitka, plná efektov a explózií v plnom prúde.



napísal uni 16.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Warfront
| WARFRONT
[17.3.2007]
WarFront
| WARFRONT
[9.8.2006]
Warfront
| WARFRONT
[17.3.2007]
WarFront
| WARFRONT
[9.8.2006]
8.0
Ohodnotiť
WAR FRONT: TURNING POINT
+ futuristické jednotky v druhej svetovej vojne
+ dobre vybalansované bojové strany
+ skvele zapracovaná fyzika
+ ovládanie bojových veží z pohľadu prvej osoby
+ slušný multiplayer
- pechota nemôže vstúpiť do obydlí
- niekoľko zle navrhnutých misií kampane
- zlá orientácia v tme
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA (nie MX ani XGI) OS WIN 2000, XP Home/Pro
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, 256 MB VGA, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CDV / Digital Reality
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk