RUNAWAY 2: THE DREAM OF THE TURTLE

RUNAWAY 2: THE DREAM OF THE TURTLE

7.5

Pokračovanie jednej z najlepších adventúr malo ambície zasadnúť na trón.

Recenzia na PC verziu

Z obrázkov sa dá vyčítať kadečo. Hrateľnosť, hardvérové nároky, výsledné hodnotenie, podporované platformy, dátum vydania, dokonca aj hudba, ktorú počúvali developeri počas vývoja. Zoberme si vysoko očakávanú point'n'click adventúru Runaway 2: The Dream of the Turtle s tými najväčšími ambíciami predbehnúť radu ďalších adeptov čakajúcich na titul adventúra roka a postaviť sa do čela. Už z teplých farieb ručne animovanej grafiky, kvalitou približujúcej sa animovanému celovečernému filmu, nádychu exotiky havajského prostredia a slnka opierajúceho sa o slamenú strechu baru, kde nalieva long drinky krásna promiskuitná Lokelani s bujným poprsím, sa dá povedať, že toto sú ľudia schopní jemným dotykom precítiť každučký detail a prežiť každú chvíľu čítaním veršov z knihy pre zamilovaných.

Korytnačí sen?

Veční rojkovia opíjajúci sa jemnými tónmi akustického nástroja a hľadajúc zmysel v nadinterpretácii. Zdanie, ako to býva zvykom, klame. A v prípade Runaway 2 to platí na 100 %. Rewind. Stop. Play. Tento príbeh začína ako každý iný, má svoj začiatok, ale … Nie inak, Runaway 2 je prekrásna hard-core adventúra, ktorá má však jednu chybu a tou je, že je hard-core a má ultra hard-core koniec, ktorý neprežije žiaden hard-core hráč. Hádať, čo presne počúvali autori počas dlhého vývoja nie je ťažké, bol to hard-core.

Na čo si brať servítky pred ústa a polemizovať? Pendulo Studios spravili chybu. Španieli sa nepoučili, slepo nasledujú ideály najväčších legiend a žijú v minulosti, pričom tvoria v prítomnosti. Ak zostanú verní takejto filozofii, vyhliadky do budúcna nie sú dva krát priaznivé. Vlastne oni si zabezpečili, že tí, ktorí prežijú Runaway 2, budú chcieť aj pripravované, nevyhnutné dobrodružstvo Runaway 3. Prečo?

Runaway 2: The Dream of the Turtle

Nepripomína vám to niečo? Áno, je to mesto duchov Douglasville.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

Každá postavička je svojím spôsobom riadne strelená.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

Košaté dialógy, častá manipulácia s predmety a hotspotmi môžu byť najväčšími prekážkami.

Môžem povedať iba jedno, Pendulo Studios sú darebáci. Teraz je už viac ako jasné, prečo sa o hre vedelo toľko, koľko sa vedelo (tzn. takmer nič). Skutočný zámer zaviesť vás do najväčšieho lunaparku, posadiť na najvyššiu húsenkovú dráhu a pustiť vás dolu bez bŕzd zhatí studená sprcha. Runaway 2 je zbabelcom, ktorý po odhalení najväčšieho nedostatku, stojí so sklopenými ušami, pričom ostatní naň ukazujú prstom. Runaway 2 je totiž invalid, nemá koniec!

Kotva minulosti

Slovami sa ani nedá opísať, ako sa cítite, keď po pomalom rozjazde naberie príbeh konenčne patričné obrátky a odmení vás krátko na to hláškou „To be continued“. Hnev je na mieste. Kým však vyslovíte všetky nepublikovateľné slová na adresu autorov, nejaké expresíva si odnesie aj sám hrdina Brian Basco. Človek by čakal od modernej adventúry, že postavička sa po dvojkliku rozbehne, že nebude čakať na vykonanie príkazu, kým sa nedokončí komplikovaná, ale pritom efektná animácia NPC postavy, s ktorou chcete prehodiť zopár slov, že kvôli predmetom a hot-spotom nebude musieť prehľadávať každý milimeter obrazovky a že budú lepšie okomentované, ako suchým sarkazmom.

Čas sa zastaviť nedá a Runaway 2 je jednou nohou v minulosti, čo ocenia predovšetkým pamätníci a hlavne spomínaná sorta hard-core hráčov. Zakladá si na častej kombinácii predmetov v pravý čas na pravom mieste, vykonanie úkonov v presnom poradí a neustále preskúmavanie hot spotov, či si náhodou Brian nespomenul, že bude predtým nepoužiteľný predmet neskôr potrebovať. Tieto situácie kazia inak výborne zostavenú cestu okolo sveta, úplne bežný to scenár starších adventúr.

Runaway 2: The Dream of the Turtle

Čo nová kapitola, to nový kostým.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

Tradičné logické puzzly v hre nenájdete.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

A všetko začalo tak nevinne!

Hranie Runaway 2 sa dá prirovnať k sledovaniu veľkorozpočtového blockbusteru v luxusnej sále, ktoré je prerušované každých desať minút polhodinovým reklamným blokom. Ani nemusím pripomínať, že ak si k popísaným situáciám pripočítate nášho kamaráta pixel hunting, pauzu spôsobenú zákysom budete zažívať pomerne často. Pendulo sa naozaj nepoučili z chýb predchodcu, ktorý trpel podobnými neduhmi. Ale kto je zase bez chýb, však? (Páni z Funcom by vedeli rozprávať.) Nováčikovia a príležitostný hráči, ktorí nedočkavo čakajú, až sa znovu zoznámia s Brianom a Ginou a ich novými problémami, si vylámu zuby. Na druhej strane, ostrieľaní hráči si zanadávajú, prečo má Pendulo na očiach klapky a nasleduje tupo cestu, ktorá nemá šancu osloviť masy.

Scenár na polovičný úväzok

Brian a Gina si užívajú po opletačkách s mafiánmi z predošlého dielu zaslúženú dovolenku na Havajských ostrovoch. Nasávanie drinkov z kokosových orechov, leňošenie a sladké ničnerobenie veľmi rýchlo omrzí aktívnejšiu Ginu a rozhodne sa pobyt spestriť kúpou spoznávacieho zájazdu k vodopádom Tiki Falls na ostrove Mala. Obstarožné lietadlo ani pilot Otto, ktorý si vo vaku na padák nesie samotnú smrť, sa Brianovi už od začiatku nepáčia. Ale čo nespraví pre rozkošnú Ginu? Počas letu sa stane to, čo čakal snáď iba Brian. Otto dostane infarkt a hydroplán začne klesať. Na palube je však iba jeden padá. Ten nasilu dostane Gina a tá je následne vykopnutá za letu, kým sa Brian snaží pristáť v džungli, čo sa nakoniec aj podarí.

Takto začína príbeh Runaway 2, ktorý sa zo začiatku rozbieha ako slimák. Viete, že musíte nájsť Ginu, alebo sa prinajhoršom presvedčiť, že je v poriadku, ale cesta Briana neskôr zvedie z hlavnej na vedľajšiu koľaj, až zabudnete, že na začiatku bola nejaká Gina. Prispievajú k tomu aj šialené, do detailov vybrúsené charaktery postavičiek a hlavne starí známi: večne hladný Joshua, Rutger, Saturn a šikovná hackerka Sushi, s ktorou nadviažete kontakt na samom začiatku a trampoty Briana vlastne prežívate retrospektívne.

Čo začne, ako obyčajné rutinné pátranie po priateľke, prerastie až do takých rozmerov, že vám príbeh (rozdelený do šiestich kapitol) prezradí, čo stojí za technologickým pokrokom ľudstva v posledných rokoch. V hre narazíte na úseky, ktoré mohli dať viac priestoru hráčovi, iné sú zase zbytočne rozťahané a zdržujú. Prakticky celá piata kapitola by sa po vsunutí hrateľnej podvodnej pasáže hrala úplne inak, lepšie a hra by tak nabrala viac ako len filmový feeling. Dolu striehnuce nebezpečia mohli hráčom pekne zatriasť a nechať ho vydýchnuť až nad hladinou po sérii jednoduchých úkonov.

Runaway 2: The Dream of the Turtle

Bláznivý príbeh vás zavedie aj do minulosti, na pirátsku loď.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

Vtipmi a humornými hláškami sa snaží hra (ne)úspešne parodovať známe hry i filmy.
Runaway 2: The Dream of the Turtle

Aký to mohol byť kúzelný happy-end? Namiesto neho To be Continued...

Tak či onak, budete počas piatej časti napnutí ako struny a čakať, čo za poklad z oceánu vytiahnete. Osobne hodnotím túto, ako aj predošlú a nasledujúcu kapitolu za to najlepšie, čo môže hra ponúknuť. Druhá polovica nemá tendenciu uspávať, vždy je tu jasný cieľ a k nemu vedie, ako to už u adventúr býva zvykom, poriadne kľukatá cesta. Každá kapitola má jednoznačne stanovené svoje úlohy, svoju sadu predmetov a svoje postavy, ktoré v malom či väčšom množstve zasahujú do vývoja udalostí.

O milión kópií neskôr

Zlatom Runaway 2 je mnohokrát diskutovaný vizuál. Ručne animovaná práca je ručne animovaná práca. V dnešnej dobe pôsobí ako rana medzi oči. Kričí a pritom dôstojne môže konkurovať moderným techno-novinkám. Svojou náturou má najbližšie k legendám a nepopierateľnou kvalitou a používanými technikami zase k moderným modlám. Grafika prakticky nemá konkurenciu, tou je jedine pôvodný diel. Keď uvidíte v pohybe skrolovacie obrazovky, bez problémové zasadenie postavičiek do prekrásne prekreslených pozadí a prechody do celoobrazovkových filmov, pochopíte, že Runaway 2 by kľudne mohol byť celovečerný animovaný film. Vysokú úroveň si udržuje po celú dobu dabing postavičiek, ktorý vzhľadom na košaté a mimoriadne rozťahané dialógy dal určite autorom a lokalizačnému tímu poriadne zabrať.

Runaway 2 je modernejšou cestou do doby, kedy adventúry boli na vrchole žánrového reťazca a dlhé roky kraľovali hernému priemyslu. Diamant vybrusovaný hard-core bude pre príležitostných hráčov príliš tvrdým orieškom. Otázka pred kúpou by mala zniesť, či sa dokážete postaviť polenám na nedokončenej ceste. Tou zásadnejšou je otázka pre autorov: „Do kedy budeme čakať na uzatvorenie príbehu?“


napísal spacejunker 16.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Runaway 2
| RUNAWAY 2
[30.1.2007]
Runaway 2
| RUNAWAY 2
[14.8.2006]
Runaway 2
| RUNAWAY 2
[31.8.2006]
7.5
Ohodnotiť
RUNAWAY 2: THE DREAM OF THE TURTLE
+ špičková grafika
+ bezkonkurenčné animácie
+ old-school hrateľnosť a duch minulosti
+ cena
- pixehunting
- bez konca
- nelogické riešenia a prísna linearita
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 128 MB RAM, VGA 32 MB DX9 kompatibilná
Doporučená konfigurácia: CPU 2,5 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB DX9 kompatibilná


RECENZIE HRÁČOV
Runaway 2: The Dream of the Turtle
8.5
REKSHARKS    6.1.2011
Odpoveď na túto otázku vám chcem dať v priebehu tejto recenzie. Hneď na...prečítať celé
Runaway 2: The Dream of the Turtle
9.6
TRIANNA    18.2.2007
Pokračovanie adventúry Runaway. v pokračovaní sa opäť stretneme s Brianom a Ginou...nerozlučný párik...prečítať celé
Runaway 2: The Dream of the Turtle
9.2
DEST    23.12.2006
Aj vy patríte medzi ľudí, ktorých na každom kroku sprevádza váš vnútorný hlas? Stáva sa vám, že tent...prečítať celé
PC

Vývoj: Focus Home / TOP CD / Pendulo Studios
Štýl: adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk