THE GUILD 2: PIRATES OF THE EUROPEAN SEAS

THE GUILD 2: PIRATES OF THE EUROPEAN SEAS

7.0

Na záchranu pôvodnému dielu prichádza pirátsky datadisk.

Recenzia na PC verziu

Keď sa pred niekoľkým mesiacmi objavil na hernej scéne titul The Guild 2, zanechal rozporuplné dojmy. Na jednej strane zaujímavý námet a nápady, na strane druhej, nestabilita a množstvo chýb, ktoré predznamenali predčasný pád. Tvorcovia však nehodili všetko za hlavu, zachraňovali situáciu opravnými patchmi a dokonca pripravili aj expanziu, ktorá by snáď mohla zaplátať diery na potápajúcej sa lodi, aby táto šťastne doplávala k fanúšikom stratégií. Čo myslíte, podarilo sa?

Zrejme nebude na škodu pripomenúť si, o čo vlastne v tejto hre ide. Hráč sa prezentuje ako hlava remeselíckeho rodu, ktorý musí nie len preukázať svoje majstrovstvo vo vybranom odvetví, ale aj súperiť s konkurenčnými rodmi. To nie je vôbec jednoduché, pretože okrem obchodu a zarábania peňazí, musíte zbaliť nejakú dámu, aby vám počala deti, ktoré po vás preberú štafetu, pokúsite sa získať prestížne posty v mestskom zastupiteľstve a ešte k tomu čelíte ohováraniu a niekedy dokonca nájomným vrahom, ktorí sa snažia vyhladiť váš rod.

Keďže expanzia funguje samostatne a nevyžaduje pôvodnú hru, je vysoká šanca, že po nej budú chcieť siahnuť aj tí, čo nehrali originál. Takže si zbežne opíšeme, ako to tu funguje. Hráč a jeho rodoví príslušníci môžu postaviť alebo zakúpiť obydlia, ale predovšetkým dielne a farmy, kde budú pestovať plodiny a vyrábať rôzne produkty na predaj. Zatiaľ čo členovia famílie pracujú zdarma a neustále, najatí robotníci sú platení a v noci zásadne spia. Produkcia je klasická: z poľa, lomu, marketu priveziete suroviny a z nich vyrobíte produkty, ktoré by ste mali predať so ziskom, aby ste mohli kupovať nové komodity, ale aj domy a ich vylepšenia, čím zrýchlite produkciu, zväčšíte kapacitu skladov a podobne. V mestskom centre si kúpite povolenia na živnosť a oplatí sa kandidovať aj na pozície úradníkov, čím získate extra príjem, ako aj právomoci. Tu pomôžu najmä lichôtky a podplácanie, pretože inak vás súperiace rody tromfnú.

The Guild 2: Pirates of The European Seas

Nová kampaň je pre hráčov dobrou motiváciou.
The Guild 2: Pirates of The European Seas

A bude sa točiť okolo vody, podobne ako celá expanzia.
The Guild 2: Pirates of The European Seas

Pirátska loď pri pobreží.

Nie len prácou je však človek živý, takže je nevyhnutné kurizovať nejakej dáme a zahŕňať ju nežnosťami a darmi, aby potom privolila k sobášu a rodila vám deti, ktorých počet, mimochodom, tiež viete ovplyvniť. Súperov porazíte šikovnosťou alebo intrigami. Keď treba, môžete im usilovať o život, napokon, oni robia to isté. Zaujímavosťou je, že môžete vstupovať do domov a vtedy detailne vnímate vybavenie obydlia aj čo práve robia jej obyvatelia. A ak vám v hlave vŕta jedna konkrétna činnosť - nie neuvidíte to, lebo to robia za plachtou. Atypickou súčasťou takéhoto typu hry je rozvoj hlavných postáv, ktorým zlepšujete atribúty pomocou bodov, ktoré získavajú za úspechy v práci, politike a dokonca aj v posteli... Tvorcovia zašli až tak ďaleko, že použili akýsi systém perkov v štýle hry Fallout. Extra zručnosti získané na druhej, štvrtej, siedmej a desiatej úrovni, ako je väčšia fyzická sila, bonus pri obchodvaní, menšie výdaje na zamestnancov, či zrýchlenie postavy padnú určite vhod.

The Guild 2 Pirates of The European Seas obsahuje nie len všetky tieto, už známe súčasti, pozbavené mnohých chýb, ale aj nejaké nové prvky. Rozhodne prínosom je kampaň, ktorá citeľne chýbala v originále a je pre hráčov vítanou motiváciou. Tvoria ju štyri časti a ak sa príliš neponáhľate, zdoláte ju za takých 10-12 hodín. Začína sa v roku 1400 a hlavným aktérom je Claus Wiegbald, ktorý sa musel odsťahovať z Hamburgu, kde bol jeho otec obvinený z pirátstva. Novou domovinou sa stáva mestečko Danzig, ale ani tu sa Claus nedokáže zbaviť minulosti. Po tom, čo ho osloví starý morský vlk, vzrastie v ňom nádej a dúfa, že sa mu podarí očistiť meno rodu a dokázať otcovu nevinu.

Iste ste už dávno vytušili, že expanzia sa bude točiť najmä okolo vody a námorníctva. Okrem prístavného marketu či rybárskej chatrče si vychutnáte niekoľko druhov lodí, ktoré slúžia najmä na rybolov a prepravu tovaru po vode do vzdialených miest. Inak rybolov je celkom dobrý spôsob obživy. V úvode vám postačí jediný čln, čo zásobuje rybami, ktoré sa po rýchlom spracovaní okamžite môžu predávať. Po rozbehnutí biznisu môžete ponúkať polievku a náhrdelníky z mušlí, alebo vzácnych perál a dokonca svojskú výbušninu. To môže byť vaša voľba, ak sa rozhodnete pre poctivé remeslo. Je tu však aj dobrodružnejší spôsob zárobku.

The Guild 2: Pirates of The European Seas

Väčšinu potrebných surovín nájde rybár v mori.
The Guild 2: Pirates of The European Seas

Precízny rozvoj postavy v takomto type hry je unikát.
The Guild 2: Pirates of The European Seas

V rybárskej chatrči môžete spracúvať ryby a mušle, dokonca zhotovovať perlové náhrdelníky.

Samozrejme reč je o pirátstve. V tomto prípade si užijete najmä prepadávanie obchodných lodí vašimi pirátskymi korábmi (v prípade, že ste obchodník, ste naopak obvykle v postavení obete), ale môžete robiť neplechu aj na súši, kde založíte putiku alebo hniezdo zlodejov, kde sa vám hromadia rôzne indivíduá, s ktorými môžete okrádať mešťanov, alebo podrezávať hrdlá konkurenčným rodom. Najjednoduchšie je to ale predsa len na mori, kde stačí, keď plavidlo umiestnite k obchodnej ceste. Potom vám už lode plné tovaru priam skáču do náručia. Najmä ak používate kamufláž a znenazdajky zaútočíte. Keď si v prístave zvolíte dostatočne veľkú posádku a vylepšíte parametre vášho korábu, môžete bez problémov rabovať všetko, čo pláva naokolo a zbierať nemalé finančné obnosy.

Občas síce narazíte na loď s lepšou výzbrojou, ale nepredstavuje žiadny veľký odpor a keď si rozšírite flotilu, ste neohrozeným pánom morí. Pirátstvo je na rozdiel od remeselných zručností naozaj veľmi ľahký spôsob obživy, ale o to rýchlejšie sa zunuje. Na druhej strane bez problémov si ho osvoja aj menej zruční hráči. Samozrejme, ak je vašou voľbou zlodejské povolanie, členom rodu upravujete najmä parametre súvisiace s ich fyzickými výkonmi, čiže bojové umenia, zručnosť a počet životov.

Hoci je pravda, že hra je rozhodne stabilnejšia ako originál a mierne sa zlepšila AI, produkt stále nemá ideálnu formu a mnohé veci by mohli vyzerať lepšie. Doslova utrpením zostáva balenie potenciálnej družky, za ktorou musíte pracne behať po celej mape, až kým ju nepresvedčíte početnými lichôtkami. Umiestniť nové budovy, najmä na nových mapách s vodnou plochou, je občas takmer nemožné. Priestory sú skrátka prehustené a tak neraz musíte stavať veľmi ďaleko od mesta a nájsť miesto, kde sa to dá, je extrémne ťažké. Pretrváva aj prekrývanie objektov a to aj lodí, ktoré sa hromadia na sebe. Nepriateľské užívateľské rozhranie tiež nerobí dobrotu. Napokon veľmi vysoké hardvérové nároky sú tiež odradzujúce, hoci samotný vzhľad hry je príjemný. Hlavne pri zmenách počasia a v daždi bude vaše PC blízko kolapsu. Ozvučenie sa dá akceptovať, ale rozhodne sa nevymaňuje z priemeru.

The Guild 2: Pirates of The European Seas

Hra vás môže dostať aj pred súd...
The Guild 2: Pirates of The European Seas

Vystrojovanie lode, kde si najímate posádku a kupujete vylepšenia.
The Guild 2: Pirates of The European Seas

Samozrejme, na mori zažijete aj lodné boje.

The Guild 2 Pirates of The European Seas je hra s naozaj ojedinelým konceptom. Manažment v štýle The Settlers je obohatený o originálne doplnky, ako sú voľby do úradov spojené s podplácaním, zvádzanie ženy alebo dokonca účasť na súdnom procese, kde vystupujete ako porotca pri zvažovaní viny. Ale hoci je hra teraz pozbavená mnohých pôvodných chýb a prináša sympatickú kampaň, lodné bitky a obchodovanie na mori, stále obsahuje dosť nepríjemných kazov. Titul vás dokáže uchvátiť svojim obsahom, ale čoskoro schladí zlou hrateľnosťou a spracovaním motívov. Faktom zostáva, že vďaka expanzii hra nadobúda zábavnejšiu podobu, ale rozhodne to nie je prvá akosť.


napísal uni 2.7.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Guild 2
| GUILD 2
[2.7.2007]
Guild 2
| GUILD 2
[2.7.2007]
7.0
Ohodnotiť
THE GUILD 2: PIRATES OF THE EUROPEAN SEAS
+ funguje samostatne
+ stabilnejšia s menším počtom chýb ako originál
+ lode a aktivity na mori
+ konečne obsahuje kampaň
- pretrvávajú niektoré kazy z originálu
- vysoké hardvérové nároky, technické závady
- problémy s umiestnením budov
- zlé užívateľské rozhranie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1800 MHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, GF FX 5900/ATI Radeon 9700


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: JoWood / 4 HEAD Studios
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk