SEGA RALLY

SEGA RALLY

8.5

Sega Rally sa vracia vo veľkom štýle s kvalitnou grafikou a inováciami.

Recenzia na PS3 verziu

Plný nadšenia som siahol po disku s pokračovaní legendy, na ktorej vyrastal nejeden hráč na celom svete. SEGA Rally je značka, ktorá určite každému vtisne slzu nostalgie do oka a... Vlastne, mám obavy, že tento začiatok nebol ten najsprávnejší. Dokonca mám obavy, že či vôbec nová generácia hráčov pozná v záplave WRC, Colinov, NFS a Burnoutov hru, ktorá svojho času písala históriu závodného žánru. Komu dnes hovorí niečo znelka „sééégááá“ alebo známy neúprosný hlas hovoriaci „gejm ouver“ a koľkí z nich chodili k automatu s touto hrou doslova s mešcom mincí. Obávam sa, že pre mnohých bude SEGA Rally len ďalšou novou neznámou hrou a tak budem musieť k nej pristupovať asi aj ja. Ale možno nie a ja sa mýlim, čo by bolo len dobre.

SEGA Rally nie je konkurenciou pre žiadnu z hier spomínaných v úvode. Je to arkádová závodná vecička s cieľom priniesť ultrarýchle „rally“ závody, ktoré si môžete bez zdĺhavého nastavovania a pilovania šoférskej techniky zahrať sami, alebo s kamarátmi kedykoľvek budete mať „päť minút“ čas a chuť na zablatené závody. Je to dokonalý príklad instatnej zábavy, ktorú mnohí odsudzujú, ale stále existuje obrovská skupina ľudí, ktorí nepresedia pred hrami celé noci a chcú sa tiež hrať. Tak a teraz sa z toho vysomárte, či to je hra pre vás alebo nie.

SEGA Rally
SEGA Rally  Deformácie terénu sú výrazné.
Deformácie terénu sú výrazné.


SEGA Rally  Kamenisté povrchy je vidieť, aj počuť.
Kamenisté povrchy je vidieť, aj počuť.


SEGA Rally  Okolia tratí sú živé.
Okolia tratí sú živé.





Čo nám teda tento (aspoň v zahraničí) mimoriadne očakávaný racing prináša? Úprimne povedané, nič nové a iné ako ostatné hry. Dokonca je toho menej ako inde. Nenájdete tu žiadne úžasné novátorské herné režimy, žiadne ultraskryté bonusy, ktoré by vás posadili na zadok a ani grafika nie je poplatná súčasným trendom. Napriek tomu sa jedná o skvelý príklad výbornej hry, ktorá si ide svojou cestou a pri snahe o oživenie legendy nesedí na troch stoličkách naraz, neexperimentuje a za každú cenu nechce byť „cool“. Je to proste poctivá hra so všetkým, čo od SEGA Rally môžete očakávať, ak má zostať verná svojej povesti.

Hra ponúka štyri klasické herné režimy. Championship je presne to, čo od neho čakáte. Klasický šampionát, kde máte na výber tri druhy súťaží, v ktorých závodíte s troma skupinami vozidiel. Súčasné závodné vozy, upravené a klasické legendy. Každá súťaž sa skladá z troch líg, počnúc amatérskou, končiac profesionálnou. Máte predpísaný počet bodov, ktoré musíte splniť na postup a keď sa vám to zadarí, tak idete ďalej. Za odmenu odomykáte vozy a ich skiny. Quick Race je tiež klasika, všetko, čo máte zamknuté, také aj zostáva, ale stále máte veľký výber tratí a vozidiel. Rýchla odreagovačka pre nedočkavcov alebo víkendových jazdcov. Time Attack je v podstate obyčajný tréning a slúži na vylepšenie času. Multiplayer je samozrejme voľba pre dvoch alebo až šiestich ľudí pripojených na internet. U nás to bude skôr rarita, takže zostáva asi iba klasická hra pre dvoch.

Tak, ako hra nezaujme vo výbere režimov, boduje pri grafike a výbere vozidiel. Iste budú mnohí namietať, že grafika je low-poly a otrasne nerealistická, ale taká SEGA Rally proste bola a je. Podľa mňa je to krásne štylizovaná hra, ktorá napriek svojej prehnane farebnej grafike ponúka vysokú mieru detailnosti na to, aby ste mali pocit, že hráte moderný titul a pritom zachováva ducha značky. Zajazdíte si na krásnych cukríkových tratiach plných nádherných detailov s nádhernými kulisami a prírodnými scenériami.

Závody sa odohrávajú v šiestich atraktívnych prostrediach (tropické trate, pláže, lesy, zamrznuté cesty, púšte a hory), ktoré si môžete vyskúšať na šestnástich tratiach. Autá sú tiež lahôdkou pre znalcov série. Nájdete tu tri „staré“ kúsky, ktoré boli aj v prvom dieli, ale aj také pecky, ako špeciálne upravený Hummer, RUF alebo skvelá púštna bugina. Spolu je to niečo cez tridsať kúskov, ktoré síce nie sú vždy vytvorené podľa reálnych vzorov, ale spoľahlivo zabavia. Čo je naozaj zaujímavé, je spôsob ako hra vykresluje trate.

SEGA Rally
video zostrih ponuky hry

Po vzore MotorStormu sa trať po každom okruhu mení a vytvorené brázdy alebo rozhrabaný povrch nájdete aj pri ďalšom prejazde, čo môžete využiť na svoju taktiku pri predbiehaní. Jedno je isté, autá idú nerealisticky rýchlo a skoro celý čas máte nohu na plyne, šmýkajú sa viac ako v iných hrách, ale presne ako tvorcovia sľubovali, arkádový systém ovládania obsahuje aj realistické prvky a pokiaľ ste vodič a použijete zdravý rozum, zrazu sa začnú chovať inakšie a vy začnete vyhrávať. Takže, až taká arkáda to zase nie je. Ale naspäť ku grafike. Autá sa štýlovo zablatia potom, ako preletíte blatom, ktoré z nich zase stečie po prejadze mlákou. Tieto efekty samozrejme vyžadujú vyslovene arkádový štýl ovládania, kedy sa na auto pozeráte zozadu, ale na výber máte aj pohľad z palubovky a z nárazníka (tzv. Gran Turismo pohľad).

Okolie tratí je deformovateľné, takže môžete nabrať napríklad plot alebo spod kolies súperov krásne odlietavajú kamienky a okolie tratí je tiež pekne osadené zvieratkami, postavičkami a helikoptérkami. Viem, znie to ako keby som si robil srandu, ale táto hra je v tom najlepšom slova zmysle roztomilá. Jej grafická stránka ma viac potešila ako niektoré aktuálne next-gen megahity, ktorým SEGA Rally objektívne nesiaha ani po kolená. Ale táto hra bola robená s láskou a je to cítiť. Umelá inteligencia nepriateľov je na dosť slušnej úrovni a v obtiažnejších režimoch nebudete vyhrávať zadarmo, ako by sa to pri prvých okruhoch mohlo zdať. Nerád odfláknem zvukovú stránku, ale nostalgickým dušiam iste povie viac ako nováčikom. Hudba je správne závodná a zvuky znejú dobre. Horšie to je s replay režimom, ktorý je o triedu horší ako hra a autá sa správajú nie celkom „realisticky“. Rozhodne je viditeľne horší ako samotná hra, čo je dosť divné.

V SEGA Rally máte čo objavovať, obdivovať a možno na tento kúsok namotáte aj svoje priateľky, ktoré konečne pochopia, že hry môžu byť aj pekné z dievčenského, ako aj z mužského hľadiska. A čo viete, možno časom začnú hrať aj iné veci. Ale to je už iná rozprávka...

SEGA Rally
SEGA Rally  Sneh...
Sneh...


SEGA Rally  Blato..
Blato..


SEGA Rally  Kvetinky..
Kvetinky..






napísal Rišo 28.9.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Sega Rally
| SEGA RALLY
[18.8.2007]
Sega Rally
| SEGA RALLY
[21.9.2007]
Sega Rally (Tonya&Donya)
Sega Rally
| SEGA RALLY
[19.9.2007]
Sega Rally (Tonya&Donya)
Sega Rally (Tonya&Donya)
8.5
Ohodnotiť
SEGA RALLY
+ skvelá štylizovaná grafika
+ výborný „remake“ s citom pre originál
+ rýchla zábava, ktorá tak skoro neomrzí
- nie každému sa to bude páčiť
- autá sa správajú nerealisticky
- malý výber režimov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore procesor, 1GB RAM, SM2.0 grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: SEGA / CD Projekt / SEGA Driving Studio
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19551)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk